Bolnav de cancer - intrebare

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Porumbita
ce mi se pare mie absolut revoltator e ca totusi toata viata a platit la asigurarea de sanatate si acum cand are nevoie ....sufletul;
pana la urma nu de asta platesti asigurarea aia?

Nu stiu cum sa-ti explic ca sa nu ma intelegi gresit. Omul ala este condamnat, cu sau fara tratament. Faptul ca s-a simtit mai bine dupa operatie nu este neaparat din cauza medicamentelor ci din cauza operatiei. La ce foloseste sa ii fie prelungita viata si suferinta? Stiu ca e ceva specific balcanic sa tii cu dintii de viata indiferent de conditii si am fost foarte uimita de atitudinea anglo-saxona mult mai relaxata in privinta asta. Recent am avut o pacienta grecoaica batrana, cu cancer metastazat care s-a internat in spital. Aici la internare, in unele cazuri doctorii discuta cu pacientul si familia un document numit NFR (not for resuscitation). Familia femeii nici nu au vrut sa auda si au cerut resuscitare, interventie agresiva, etc. Concluzia colegilor mei a fost: probabil ca o urasc foarte tare sau au ceva polite de platit daca sunt hotarati sa-i prelungeasca agonia maxim posibil.

OanaP,
aici nu toti bolnavii sunt admisi la terapie intensiva. Unii nu 'se califica' pentru asta. Daca nu exista sperante de recuperare bolnavul nu este internat la terapie intensiva.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns V. Erica spune:

Porumbita,

Poate incerca la Centrul de Ingrijiri Paleative Sf. Irina - http://www.sfantairina.ro/ si sa ceara o parere si dlui dr. Pavel Chirila, fondatorul acestuia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Bird, faptul ca mentalitatea germanica si anglosaxona e aceasta pe care o povestesti, nu o face cu nimic superioara altor mentalitati.
mesajele tale sunt din ce in ce mai intolerante si jignitoare.
Nu e treaba ta si a celorlalti doctori sa barfeasca conceptiile de viata ale familiei pacientului.
E extrem de urat.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

Bird, faptul ca mentalitatea germanica si anglosaxona e aceasta pe care o povestesti, nu o face cu nimic superioara altor mentalitati.

Nu prea inteleg de ce te-ai suparat. Dar vreau sa-ti povestesc o intamplare din Romania. Aveam o vecina care s-a imbolnavit de cancer. Evident ca familia nu i-a spus nimic dupa obiceiul local. A facut chemoterapie, i-a cazut tot parul, s-a simtit cumplit, etc. Toata lumea stia ca face chemo si ca are cancer dar sotul ei spunea ca ea nu stie. Tu crezi ca ea nu stia? Era o femeie inteligenta, sunt 100% convinsa ca stia. Femeia asta a murit fara sa fi avut posibilitatea sa vorbeasca despre suferinta ei, fara sa i se dea sansa sa proceseze inevitabilul si fara suport la capitolul asta. A murit fara sa vorbeasca despre asta ca sa nu isi dea familia seama ca ea de fapt stie. Mie mi se pare cumplit, cel mai crud lucru pe care poti sa-l faci cuiva. Si cred ca este la fel de nociv si pentru familie ca si pentru bolnav, pentru ca nu pot sa-si ia ramas bun, pentru ca isi pierd vremea luptand cu inevitabilul ca nu observa timpul care se scurge pe langa ei.

Imi pare foarte rau ca m-ai inteles gresit. Am avut ocazia si privilegiul sa am grija de multi pacienti paleativi si nu vorbesc doar din carti.

Citat:
Nu e treaba ta si a celorlalti doctori sa barfeasca conceptiile de viata ale familiei pacientului.

Dar nu era barfa, pur si simplu nu puteau sa INTELEAGA de ce familia a luat o astfel de decizie.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_mar spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

mentalitatea germanica si anglosaxona e aceasta pe care o povestestic, nu o face cu nimic superioara altor mentalitati.

eu nu stiu ce este mentalitatea germanica si anglosaxona si ce vrea ea dar mie Randy Pausch mi-a mers la suflet: http://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Pausch (in special The Last Lecture)
LE: am uitat un amanunt, am editat sa il adaug

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui Porumbita
ce mi se pare mie absolut revoltator e ca totusi toata viata a platit la asigurarea de sanatate si acum cand are nevoie ....sufletul;
pana la urma nu de asta platesti asigurarea aia?

Nu stiu cum sa-ti explic ca sa nu ma intelegi gresit. Omul ala este condamnat, cu sau fara tratament. Faptul ca s-a simtit mai bine dupa operatie nu este neaparat din cauza medicamentelor ci din cauza operatiei. La ce foloseste sa ii fie prelungita viata si suferinta? Stiu ca e ceva specific balcanic sa tii cu dintii de viata indiferent de conditii si am fost foarte uimita de atitudinea anglo-saxona mult mai relaxata in privinta asta. Recent am avut o pacienta grecoaica batrana, cu cancer metastazat care s-a internat in spital. Aici la internare, in unele cazuri doctorii discuta cu pacientul si familia un document numit NFR (not for resuscitation). Familia femeii nici nu au vrut sa auda si au cerut resuscitare, interventie agresiva, etc. Concluzia colegilor mei a fost: probabil ca o urasc foarte tare sau au ceva polite de platit daca sunt hotarati sa-i prelungeasca agonia maxim posibil.

OanaP,
aici nu toti bolnavii sunt admisi la terapie intensiva. Unii nu 'se califica' pentru asta. Daca nu exista sperante de recuperare bolnavul nu este internat la terapie intensiva.

Da' vad ca barfa nu e specifica balcanicilor, de se intreceau doctorii in presupuneri cat de mult o ura familia pe femeia aia, de nu voiau s-o lase sa moara. V-ati gandit ca poate din contra, o iubeau foarte mult? Ca nu le venea sa creada ca nu se mai poate face nimic si o anumita disperare, care te impiedica sa vezi evidenta, te poate face sa te incapatanezi sa speri la nesfarsit? Mila nu le-a fost doctorilor de ei toti?
Ca-s pline ziarele si cartile de vindecari miraculoase, in ultimul moment...iar omul spera...ce sa mai faca in situaii din astea.
M-am saturat de comparatii cu "vai ce grozavi sunt aia, iar noi nici macar la capitolul psihic si ratiune nu stam bine". In plus bird, fii putin mai atenta, pt.ca sunt mai multe persoane bolnave pe forumul asta (nu neaparat de cancer, altele, destul de greu de dus) si mesaje ca cel de sus, nu le fac bine deloc.

Imi dau seama ca n-ai fost neaparat rau intentionata, dar fii si tu putin mai atenta.

Porumbita eu de fapt intrasem, sa-ti spun ca si Marie Rose Mociornita are o fundatie pentru bolnavii de cancer in stadiu terminal, da o cautare pe net si vezi ce gasesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Bine, m-am linistit vazand ca medicii din Australia sunt si eu oameni si fac astfel de comentarii :))

Si mie mi se pare normal ca atunci cand nu mai exista sanse de vindecare, cand sfarsitul e aproape, sa nu chinui pacientul doar din egoism. E mult mai greu pt. un bolnav sa se chinuie sa supravietuiasca si sa treaca prin iad si inapoi pt. cateva zile lipsite de sens.
Astea sunt motivele pt. care nu se opereaza toti pacientii diagnosticati cu cancer, motivul pt. care nu toti urmeaza chimio/radio terapie atunci cand se stie ca e doar paleativ.
Dar sunt oameni care nu pot concepe asa ceva, atat apartinatori cat si pacienti.
Asta cu DNR-ul e valabil cam la orice caz, daca e un pacient care ramane leguma pe viata, de ce il mai resusciteaza? La pacientii cu neoplasm in stadiu terminal la fel.
Trebuie explicat si inteles cazul, nu doar comentat pe la spate.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

In Brasov exista un centru de ingrijiri paleative, Hospice Casa Sperantei. Singura conditie este sa fie caz terminal (la boala incurabila) cu sub 6 luni expectanta de trait.
Au psiholog, medici, asistente, asigura si internare la nevoie, medicatie, vizite la domiciliu in judet, chiar si preot, dieta speciala personalizata in functie de pacient. Au si sectie de pediatrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kariris spune:

porumbita intra pe forumul naturaplant la sectiunea afectiuni pulmonare, topicul cancer pulmonar gradul IV metastazat si vei vedea un subiect deschis de pedros acum vreo 7 ani care atunci era in gradul IV cu metastaze si traieste si azi. Acolo gasesti multe informatii de la persoane care se lupta cu aceasta boala si chiar sfaturi de la medici. Ar fi foarte multe de spus, sanse de prelungire a vietii sunt, dar mai bine citesti tu tot topicul acela, (eu l-am citit intr-o noapte) si am aflat foarte multe. Noteaza tot ce consideri important si apoi poti pune si intrebari. Raspunsurile membrilor vin foarte rapid. Poti sa-l intrebi multe chiar pe pedros.
Sanatate multa!

Mergi la inceput