Inca o spaga la medic...

Inca o spaga la medic... | Autor: 29B_ella

Link direct la acest mesaj

De spagile de fiecare zi care se dau la medici stiti si am urmarit nenumarate discutii aici. Daaa, stiu si stiti.

Ce ma preocupa pe mine acum este un alt gen de spaga. Este spaga pe care o primesc medicii de la companiile farmaceutice.
Cred ca fiecare din voi ati observat in cabinetele medicilor cate un pix pe care scrie o marca de medicamente ... ei bine, asta e doar varful aisbergului. E si mai mult decat atat. Medicii primesc spaga de la companiile farmaceutice pentru a recomanda un anume medicament.
Inca o data, impotriva juramantului de medic....

Inca o data, la mana marilor companii farmaceutice ...
cititi si aici: Familia Ionescu si spaga data de multinationalele din pharma

Nu uitati, cand plecati cu o reteta de medicamente ... niste banuti intra in contul medicului....
Asadar, cum vi se pare lumea in care traim?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zfcristina spune:

Asa se explica de ce mi s-a prescris Eurespal, la fiecare vizita pe care am avut-o cu cei mici la medic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Parerea mea e ca se incearca sa ni se creeze o falsa dependenta. Nu putem trai fara medicamente. Nu ne putem anihila durerea decat cu pastile.

Daca intradevar tinem la copii nostri ar trebui sa punem accent pe 2 aspecte:
- educatia, cunostintele;
- hrana naturala.
Ar trebui sa fim vehementi cu privire la acestea. Pentru mai multe detalii cine poate sa urmareasca filmul documentar Food matters.

Voi da un exemplu care ar putea sa para ca e ca nuca in perete: un cercetator a vrut sa identifice care este centru memoriei. S-a apucat sa lobotomizeze sobolanii si surpriza, ramasi aproape fara creier (diverse parti) sobolanii respectivii nca mai faceau ce fusesera invatati. Concluzia a fost un socanta: MEMORIA NU ESTE IN CREIER!

Ce vreau sa spun, este ca medicina si nu numai promoveaza tot soiul de idei si imagini false despre capacitatile noastre ca oameni, iar un lucru daca iti este repetat cu obstienta poate devini adevarul absolut.

Depinde de noi sa vrem sa schimbam ceva si nu doar sa ne intrebam retoric sau virtual.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Hai ca deja o dai in mania persecutiei.
Eu am numai pixuri de la companii farmaceutice, prescriu anumite medicamente si uite ca nu primesc nimic.
Daca nu esti informata te rog nu face asemenea afirmatii menita sa apinda flacari.

Un medicament este facut de 5 firme diferite. Eu ca medic prescriu cea care mi se pare mie mai ok (spre exemplu intr-un timp mai multi medici fara legatura intre ei mi-au spus ca medicamentul X e mai bun cel strain decat cel romanesc, suspectand ca doza la cel romanec este mai mica pt. ca nu isi faceau efectul la fel la pacienti). Asa cum la ginecologie se folosea un medicament romanesc, mult mai bun decat cele straine care erau si la un pret triplu. Erau si alte substante in cel strain, deci nu erau percet identice, dar se foloseau in acelasi scop.

Ei, in acelasi timp sunt medicamente identice facute de firme diferite. Aici intervine acea colaborare cu medicii (care exista in toata lumea si este o mare problema in SUA).
Daca eu pot sa prescriu un medicament facut de 5 firme farmacuetice diferite, atata timp cat sunt identice compozitiile, pot sa prescriu pt. ca din experienta mea mi-a placut mai mult de la firma X, sau sa prescriu pt. ca firma X mi-a sponsorizat un congres(ca asta se face).

Dar sa suspectezi acum toti doctorii de astfel de colaborari e de rasul lumii.
Si ma calca pe nervi cand vad asemenea afirmatii facute de oameni car habar n-au ce vorbesc, afirmatii care ma afecteaza pe mine, ca atunci cand pleaca pacienta ma face hoata si in alte feluri crezand ca eu iau "spaga" (alta aberatie) ca sa ii prescriu un medicamente.
Incredibil sau nu, nu este asa cum spui tu.
Si un pix au un halat nu inseamna ca cineva imi da bani.
Jesus!

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Dar pe reteta se scrie substanta/ingredientul activ si nu numele medicamentului, ramanand la alegerea farmaciei ce firma ofera pacientului, nu e asa?
Adica daca penicilina e facuta de 5 firme diferite, doctorul scrie pe reteta penicilina produsa de firma x? Sau doar penicilina si la farmacie vad eu ce firma imi da farmacistul?

--------------------

Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Motanik,la noi (ce ma observat la ultimele retzete cumparate)farmacistul elibereaza medicamentul scris pe retzeta!

Medicul nu scrie penicilina,ci o alta denumire(chaira daca penicilina e la baza)iar farmacistul elibereaza exact ce scrie medicul pe retzeta!Daca nu are in stoc,comanda insa nu elibereaza decit ce scrie retzeta!

Eu nu cred ca medici "primesc"ceva in buzunarele proprii in urma promovarii unor medicamente,ci sponzorizari sub diferite forme!

Medicii nu au voie sa comercializeze produsele oferite spre testare de companiile farmaceutice!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

E un subiect la moda.

http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/vacante-si-procente-din-vanzari-in-schimbul-prescrierii-unor-medicamente.html

Daca tu Xio prescrii un medicament din cele cinci pentru ca firma respectiva ti-a sponsorizat participarea la un congres, iar pacientul din fata ta nu prea si-l permite e OK ?
Pentru ca un medicament cu aceeasi compozitie vandut de o firma care trimite doctorii la congrese, da procente din vanzari sau alte avantaje materiale doctorilor va fi in principiu mai scump decat un medicament cu aceeasi compozitie fabricat de o firma care nu are astfel de cheltuieli extra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Mota, depinde de problema. Uite, taica-meu care e diabetolog are pacienti la care le merge bine cu insulina produsa de firma X, dar si pacienti care au nevoie de insulina produsa de firma Y. Acum nu ma intreba de ce una e mai buna decat alta, ca nu ma pricep. Sau daca la nevoie nu s-ar descurca decat cu produsele firmei Z. Poate - dar nu sunt eu medicul sa decid. Ce stiu sigur e ca vila din banii firmelor de farmacie nu si-a facut, tot la bloc sta, ca atatia alti medici pe care ii cunosc de o viata.

Ca tot ziceai de penicilina, chiar duminica am fost nevoita sa merg la medic si mi-a dat reteta pentru ...penicilina. Exact asa scria pe reteta: penicilina plus numarul de pastile necesare. Iar cei de la farmacie mi-au dat produsul facut de firma A. Dar nu mi-am pus intrebarea de ce e de la firma A si nu de la B, ce l-a facut pe farmacist sa mi-o dea pe asta si nu pe ailalta.

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Asta e deja ala bala portocala.
Daca prescrie medicamentul mai ieftin se striga
"Huooo vrea sa nu ma fac bine imi prescrie ce-i mai prost, medic incompetent, huoo!"
Daca prescrie un medicament mai scump se striga:
"Huooo, vrea sa ma jefuiasca, eu nu am bani de pita si imi baga pe gat ce e mai scump, ca sa-i iasa banu' hotii... huooo... spagarii... huooo"

Pe de alta parte parca vad medicul roman cu notebookul intrand pe google sa vada ce pret are medicamentul Hocomiki fata de Rokopiki in ultimele 24 de ore de la lansare la farmacia de la colt.

Pe romaneste ala bala portocala...

Eu as intreba pacientul: care doreste sa-l cumpere pe hokomiki sau pe rokopiki?

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Aici mereu avem compusul pe reteta si nu denumirea medicamentului de farmacie, chiar eram curioasa cum e in Ro ca am cam pierdut contactul.
Multumesc pt raspunsuri.

--------------------

Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Asta e deja ala bala portocala.
Daca prescrie medicamentul mai ieftin se striga
"Huooo vrea sa nu ma fac bine imi prescrie ce-i mai prost, medic incompetent, huoo!"
Daca prescrie un medicament mai scump se striga:
"Huooo, vrea sa ma jefuiasca, eu nu am bani de pita si imi baga pe gat ce e mai scump, ca sa-i iasa banu' hotii... huooo... spagarii... huooo"

Pe de alta parte parca vad medicul roman cu notebookul intrand pe google sa vada ce pret are medicamentul Hocomiki fata de Rokopiki in ultimele 24 de ore de la lansare la farmacia de la colt.

Pe romaneste ala bala portocala...

Eu as intreba pacientul: care doreste sa-l cumpere pe hokomiki sau pe rokopiki?

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Marius bineinteles ca pacientul ar trebui sa aleaga in situatia in care doctorul nu are o experienta clinica mai buna cu un anumit tip de medicament, vezi ceea ce a scris Darkbendis.

Problema apare atunci cand medicul inlocuieste experienta clinica cu avantajele date de compania X. Acei medici sunt de blamat care sugereaza sau spun direct medicamentul x este mai bun decat y pe baza procentului din vanzari.

Edit: iar aceasta practica este importata din alte tari, nu e romaneasca.

Mergi la inceput