Copii nascuti la final de mileniu (1999 - 2000)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Glimmer, in zilele "lungi" are 45 min pauza de masa, dupa ora a 6-a. Ei au in fiecare zi 3-4 materii, dar cite 2 ore pt fiecare materie. Asat inseamna 90 min mathe (de ex) apoi 30 min pauza si tot asa. Au 5 ore mathe si 5 germana/sapt, cite 4 ore de franceza is 4 de engleza si cite 2 ore de fizica, biologie, desen, muzica, etica/religie, sport, desen (nu stiu acum daca am mai scapat vreo materie).

Deosebirea aici fata de RO e ca nu-i "indoctrineaza" cu teoria. Au caiet in care noteaza reguli, definitzii etc la germana si mathe. Au vocabular al limbile straine. Insa, nu am auzit-o niciodata tocind definitzii, teoreme, sau temele la bio, greografie, etc. Fac mult practic sau primesc foi de lucru si alea sunt si baza pt testele pe care le dau. Nu se dau teze ca in RO, insa, la materiile principale (limbile straine, germana is mathe) au 5 teste anual (2 pe primul semestru si 3 pe al doilea). La celelalte au un singur test (cum ar veni teza din RO). Nu primesc zeci de exercitzii ca tema pt acasa, dar intre 3-7 au si ei (la mathe de ex sau germana). Totusi, daca au mathe si luni si marti, si cum luni au 10 ore, atunci fie nu primesc teme deloc, fie au 1-3 exercitzii.
Ea maninca si isi face si lectiile in acelasi timp. Stiu ac nu e tocmai bine, dar asa fac totzi la scoala (eu vb acum de temele care si le face la scoala, in pauza de masa). Deci, s-a "obisnuit" ca pauza sa o foloseasca pt a-si face temele, stiind ca altfel, ori nu reuseste, ori are mai mult timp liber acasa. Nu zic neaparat ca e bine asa. Mincare ar trebui sa-i "tihneasca". Totusi, masa ei de prinz nu dureaza decat citeva min. pt ca maninca f prost si mai nimic. Tzi-am spus tzi etoate astea, pt ca fetele de la clasa a 6-a stiu pb noastra cu masa.

Si eu cred ca dureaza putzin cam mult pina va apucatzi de lectzii. Poate incerci varianta: vine de la scoala, face pauza doar o ora, isi face tema de ex. la mathe si apoi mai face o jumate de ora pauza...

Cristina, Lala, Oana, dincolo nu mai scriem? Asteptam sa povestitzi primele zile de scoala... O sa mai "incerc" eu sa aduc subiectul in actualitate, povestind putzin despre tabara de sapt. trecuta is "saptamina de proiecte" de acum. Revin!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Citat:
citat din mesajul lui glimmer

Va multumesc pentru raspunsuri, cu adevarat.
Filofteia, si fiica mea are nevoie de lucru suplimentar pentru aprofundarea materiei, si la cele care ii plac si cu atat mai mult la cele care nu ii plac.

Cristina, pe mine, una, nu m-ai suparat, chiar ti-am recitit mesajul, si nu vad de unde ar putea rasari motivul de suparare. Nu ma astept sa gasesc solutii miraculoase pe forum, dar am constatat ca de multe ori schimburile de experienta pot ajuta. Nu astept de la copilul meu rezultate de geniu, eu personal nu o vad perfecta, dar fac tot ce pot ca sa o sprijin. Mie imi pare rau ca nu are prietene de joaca, am mai spus aici, si eu aveam cand eram de varsta ei. Ea chiar isi doreste rezultate bune la toate, chiar daca ea insasi stie ca nu e la fel de buna la toate, de aceea imi cere ajutorul si de aceea face un efort in plus.

De la concursuri nu am asteptat niciodata rezultate uimitoare, mi se par bune ca metoda de a invata sa-si controleze emotiile, de a "simti" concurenta, de a invata sa se incadreze in timp etc. Atat doar i-am explicat ca nu e bine sa-si elimine singura optiunile, posibilitatile de alegere ulterioara intorcand definitiv spatele unei materii care nu ii place. Pare ca a inteles ce am vrut sa spun.

Lala, este posibil sa treaca prea mult timp pana se apuca de teme. Dar mie mi se pare normal sa aiba cel putin o ora pauza dupa scoala si mi se pare normal sa faca putina miscare, plimbare sau bicicleta, dupa niste ore de stat numai pe scaun, inainte de a se intoarce iarasi pe scaun. Si la noi temele la matematica tot numai din culegeri erau, se intampla sa aiba si 15-20 de exercitii, daca erau mai mici, de unul-doua puncte. Dar in niciun caz nu ar termina intr-o ora tema la matematica, cu rezolvat, cu scris enunt cu toate astea... Poate ar trebui sa fie mai rapida la scris, ma gandesc. La noi a ne uita pe materia predata la clasa este o necesitate. In plus, au o profesoara destul de exigenta si care anul asta a inceput, de exemplu, cu invatat/ascultat definitii din carte. La romana, ce sa mai spun, daca are de facut ceva analize morfo-sintactice, e de scris, nu gluma. Iar compuneri sau alte chestiuni de literatura care necesita compozitie, inspiratie si scris/sters iar scris are destul de des. Ce sa spun, intotdeauna i-am admirat pe cei care pot face treburile repede si bine, dar nu ne incadram .Glimmer, si la noi regula e ca ajungi de la scoala, maninci si treci la lectii. Am incercat si cu pauza de care vb. tu si ii raminea capul in parc :) Iar "maninci" inseamna un fruct, ceva, nu masa de seara, eu pregatesc masa in timp ce el face lectii.

Singura sugestie (poate deja asa faci) e sa faceti duminica AM lectii impreuna. Eficient si nederanjate. Si va lungiti pina terminati ce aveti pt saptamina urmatoare. Si ar fi un moment bun pentru aprofundat ceea ce s-a predat in timpul saptaminii. La noi asa a functionat pina acum, copilul stia ca duminica dim. e consemnat la lectii, a devenit o rutina.

Compunerile sint de pe o zi pe alta? Radu in prima zi de la primirea temei isi face ciorna, a doua zi o corectam (cu uitatul pe gramatici frantuzesti si alea-alea), a treia zi o trece pe curat.

Voi temele scrise le primiti de pe azi pe miine?

Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Simonna, si la noi e la fel, cand vine de la scoala ia o gustare care inseamna un fruct. Masa de seara e si ea destul de usoara, consta de obiceiintr-un iaurt sau alt produs lactat. Buuun.... sa zicem ca mai scurtam pauza aia dupa ce soseste de la scoala. Oricum, sa stiti, am exagerat eu cu ora 19, asta ne apuca acum la inceput, cand inca nu are teme multe, dar cand inaintam in materii si se mai si intuneca afara devreme, ceea ce se va intampla foarte curand, plimbarea se reduce la o "alergatura" de 15-20 min, cat sa ia o gura de aer. Oricum, terminand orele la 17, adica la 17 iese din clasa, pana ajunge acasa, pana mananca etc, clar depasim ora 18, si pana se face ora de culcare, tot nu prinde mai multe de 3 ore- 3 ore si jumatate de lucru efectiv. In fine nu vreau sa o lungesc prea mult cu problema asta cu gestionarea timpului, ca nu vreau sa plictisesc pe nimeni. Stiu insa ca sunt copii care au timp si pentru a-si urma diverse pasiuni, dans, muzica, sport, si au timp sa le faca pe toate, deci e clar ca se poate si trebuie sa invatam sa fim mai rapide. Oricum, sunteti niste dragute ca ati impartasit experienta voastra cu mine.

Simonna, la romana au de obicei, alternativ, o ora de gramatica si una de literatura. Chiar daca tema la literatura nu ar fi chiar pentru a doua zi, are totusi tema la gramatica, de obicei destul de stufoasa si aia, astfel incat tema la literatura ramane sa o faca tot in seara dinainte. Si temele scrise, la materiile care intervin in zile consecutive,cum sunt romana si matematica, le primeste de azi pe maine. Cel putin anul trecut asa a fost. Adica daca i-a dat de facut o compunere a fost pentru ora imediat urmatoare de literatura. Iar duminica face temele pentru toata saptamana, dar deja de luni intervin altele care trebuiesc facute pentru a doua zi. Sambata cam este dedicata limbilor straine.

Hmmm..sa stiti ca discutia cu voi chiar m-a stimulat... Poate anul asta vom sta mai bine cu organizarea, anul trecut a fost trecerea de la scoala primara la gimnaziu, cand a trecut de la un program mult mai lejer la unul mai incarcat. Trebuie sa fim mai rapide in toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Glimmer, itzi sugerez sa incercati sa facetzi toate temele simbata si sa-i lasi duminica libera. Asa se poate odihni si mintal pt o saptamina incarcata. Noi asa facem din clasa a 5-a si rar de tot (inainte de teste) se mai intimpla sa mai repete ceva duminica dimineata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Glimmer eu inteleg ce zici.
Exemplul de aseara. Vine copilul la ora 17 de la scoala si se aseaza direct la calculator, isi instaleaza programele primite la informatica, a scris programelul (in C++) pe care l-au facut in ora... foarte multumit ca i-a mers, a mai incercat sa faca o linie... ma rog se facu ora 18,30, cand s-a apucat de romana... teme de romana care s-au terminat la ora 22, in conditiile in care mai avea de transcris din compunere si a ramas pentru azi dimineata.
Pai daca temele de la romana ne vor lua mereu 3 ore jumate - 4 ore... de unde timp liber???? Sper ca romana sa ramana singura materie care ne ia atat timp.
Bineinteles ca sambata si duminica vom face temele/invatat la istorie/geografie/biologie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Salutare tuturor!

Filofteia, la urma urmei fiecare isi are ritmul lui. E drept ca si asta se poate forma/schimba, dar nu se poate fac totul deodata. Foarte bine pentru cei care vin cu lectia invatata de la scoala, depinde foarte mult si de profesor. Unii se concentreaza mai bine acasa, singurei in camera lor, decat la scoala, unii mai au nevoie sa revada anumite chestiuni. Deci, muncesc mai mult poate pentru acelasi rezultat, la unele materii.

Anul trecut, de exemplu, fiica-mea venea cu chestii neclarificate in clasa la matematica. Le reluam acasa impreuna cu ea si pricepea, stia apoi sa le aplice. Nu pot sa-mi dau seama daca era vina profesorului. Sa vedem cum va mai fi anul acesta, cand a revenit profesoara care luase clasa lor anul trecut.

Oricum, m-am hotarat sa stau mai mult cu ochii pe ceas. Dar discret, asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Si fiindca vorbim cred de mici "adolescenti", azi am gasit lipit clasicul afis pe usa ei: "va rog sa nu intrati fara sa bateti la usa" . Fara comentarii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Oana, la noi era anul trecut lipit pe usa ei un bilet: Va rog sa va descaltati!...de fiecare data dupa ce dadea ea cu aspiratorul. Intre timp, afisula disparutm dar de dat cu aspiratul, da!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

glimmer said: Stiu insa ca sunt copii care au timp si pentru a-si urma diverse pasiuni, dans, muzica, sport, si au timp sa le faca pe toate

Sa stii ca de pe la virsta asta, mai toti incep sa-si restriga "pasiunile" (care fie vorba intre noi, sint mai mult ale parintilor decit ale copiilor). Si al meu facea dans, karate pian si inot. Singura pasiune a lui e inotul, restul erau mai mult ale noastre, asa ca le-am scos ca nu mai e timp nici cum.

Baiatul meu are scoala de la 8.20 la 16 si pe urma sta la prep pina la 17.30 cind vine tac-su sa-l ia. La prep ar trebui sa faca teme, dar uneori face alte ori nu, uneori nu-i atent si le greseste, etc. Ajungem toti acasa pe la 18, eu ma reped in bucutarie, el deschide instantaneu televizorul sau DS-ul pina termin eu mincarea, maninca in jur de 19 si pe urma teme, care uneori pot sa nu fie gata nici la 10 seara!

Ca sa ne fie mai usor, il pun sa faca teme simbata si duminica, binenteles cu scandalurile de rigoare, ca el cind se mai odihneste, etc. Orice teme inseamna la noi o cearta si o lupta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

ca veni vorba de impins de la spate sau ce impune parintele, ce doreste copilul...

eu sunt intr-un mare cerc de semne de intrebare...merita sa duc copilul la sport, la cursuri de limbi straine daca el nu manifesta interes pentru aceste activitati? Concret, la noi...Ozi merge la inot pentru ca s-a obisnuit...nu-i plac concursurile pt ca avand putine ore de antrenament nici rezultatele nu sunt grozave...nu vrea sa renunte in speranta ca se va gasi mai mult timp... Engleza, franceza, germana face impinsa de la spate...nu refuza sa colaboreze dar nici nu misca o carte fara sa i se spuna...nu vrea sa citeasca in limba respectiva, nu vrea sa asculte casete altele decat cele date ca tema... Matematica intra la nu scap fara ea... lucreaza inainte de concurs si fix temele...nu-i o pasionata. Ma intreb daca e cazul sa o las in plata ei sau sa o imping pana trece dealul...

Mergi la inceput