Copii nascuti la final de mileniu (1999 - 2000)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

...pt lalaiala, are destul timp, pentru lectii nu prea gaseste. Ozi practica inot - sa-i zic de performanta, desi merge de 4 ori/sapt doar - si asta ii ocupa intervalul 18-21.30...pana se culca, la 23, mai ciupeste o tema usurica...dimineata trage de timp pana pe la 9.30 si da zor pana la 12, asta daca nu suna vreo colega. Sambata dimineata merge la inot, daca nu are concursuri scolare si dupa ora 13 are program de voie. Duminica invata in intervalul 10-14 dupa care are program de voie (daca nu are teza/lucrare/proiect/concurs in sapt urmatoare). Singurul lucru bun intamplat de curand...i-a trecut obsesia messului... a inlocuit-o cu cartile cu vrajitoare, varcolaci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Tare as fi vrut sa mearga si fiica-mea la inot. Dar cand era micuta a avut multe probleme orl. In plus, n-am incredere deloc in igiena de la bazinele de aici... (am folosit pluralul in eventualitatea ca or fi mai mult de unul).
Iar cu timpul liber stam destul de prost. Habar n-am cum se face, dar probabil avem noi o problema...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

[quote]citat din mesajul lui glimmer

Tare as fi vrut sa mearga si fiica-mea la inot. Dar cand era micuta a avut multe probleme orl. In plus, n-am incredere deloc in igiena de la bazinele de aici... (am folosit pluralul in eventualitatea ca or fi mai mult de unul).
Iar cu timpul liber stam destul de prost. Habar n-am cum se face, dar probabil avem noi o problema...
[/quote

O circa de timp liber. 3-5 isi termina cam tot ce-are pt. scoala - e in clasa a sasea, sta asa de mult la lectii pt ca e in examene de sfirsit de an, altfel o juma' de ora ii ocupa temele, hai o ora icnd are si lectii - si se culca pe la noua si jumatate. Ce se mai joaca cu sorela, ce ma sta la cina cu noi, dar restul e timpul lui. Are doar o zi pe sapt. activitate organizata, restul le-am taiat incet - incet ca era prea mult si eram ca soferul de taxi si clientul lui... Si nici el n-a mai vrut sa mearga...

Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Simonna, poate pe acolo sistemul de invatamant e mai "destept"...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Citat:
citat din mesajul lui glimmer

Simonna, poate pe acolo sistemul de invatamant e mai "destept"...


Scuze, abia acum am vazut... ocupata cu vara :) si vacanta copilului.

Nu stiu daca e mai destept, e mai putin de invatat pe de rost. Si mai putine teme acasa, majoritatea se fac la scoala. Cel putin in clasele primare, pe care Atomix tocmai le-a terminat. Saptamina viitoare incepe liceul. Numarat pe clase, intra a saptea.

Insa chiar si intr-a cincea, cind a facut mate, franceza si logica suplimentar ca pregatire pt. examen (care a fost la inceput de a sasea) tot avea timp, simbata era mereu a lui, ca si duminca dupa-amiaza. Duminica AM facea teste si explicam ce gresea, dar orele libere erau respectate. Ca eu n-aveam timp ca eram mereu pe capul lui si mai aveam si sorela-bebela, asta e altceva, dar mereu am incercat sa ii ofer un echilibru. Plus un 2 ore pe zi, de citit, de computer, de altele. Plus vinerea dupa amiaza, cind in Qc. nici iarba nu creste, doar nu era sa facem noi lectii :)

Schimbarea majora vine acum, o data cu intrarea in primul ciclu de secondaire, cind incep proiectele si dezbaterile si voluntariatul si pre-adolescenta ca cireasa de pe tort :)

Problema mea e alta: el se comporta complet "ado", cu permisiunea noastra, ca sa zic asa, pentru ca respectam cu totii regulile jocului, dar uneori are reactii copilaresti, firesti pt 12 ani dar nu pentru fitele de "ado". Nu-s ce exemplu sa dau acum, uite, am fost in vacanta, a avut timp in care n-a fost cu noi (resortul e inchis, sint doar turistii) si-a umblat creanga, singur la resto etc... si pe urma ma intreaba pe mine unde-i sint chilotii! Si mie-mi sare mustarul: adica ori esti ado si te comporti ca atare, ori ai 12 ani si atunci iti cauta mami chilotii. Si nu stiu cum sa fac sa nu mai sar la el, sa-mi aduc aminte ca are 12 ani... Mai e si f. inalt pt virsta lui, uit mereu citi ani are!

Contrastul asta ma zapaceste si imi spun intr-una sa nu mai sar ca un cocos ca numai il indepartez de mine... culmea e ca sar la prostii nu la fite de ado, pe alea le tolerez cu zimbetul pe buze, probabil unde am convingerea ca l-am crescut rezonabil si n-o sa dea cu bita in balta (foarte tare :)

Cine se baga la povesti cu mine pe tema parintelui capiat de cap de dilema: ce e copilul meu? Copil sau ado?

Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns FrauKlara spune:

Buna,
Si fetita mea este nascuta in anul 1999. Este o micuta domnisoara care ne da dureri mari de cap. Este singurul copil si fiindca locuim cu mama mea va dati seama ca este alintata si i s-au facut toate mofturile. Din cauza asta este obraznicuta si cateodata uita de respect si este de o incapatanare fantastica. A ramas corigenta la mate si toata vacanta m-am rugat de ea sa repete. Sunt suparata si ingrijorata, nu stiu daca va reusi sa treaca clasa. Am dus-o si la pregatire, dar nu era atenta, nu rezolva tema care i-o dadea profesorul, iar acesta a renuntat sa o mai pregateasca. Incerc sa-i explic ca va ramane repetenta daca nu invata, ca vor rade toti copii de ea, ca mami si tati vor fi rusinati de situatia ei, dar parca-i intra pe o ureche si-i iese pe cealalta. Cateodata vad atata rautate in ochii ei cand insist sa invete, incat ma umfla plansul, de parca nu eu i-am dat viata si parca nu i-as vrea binele. Si eu si sotul meu suntem depasiti de situatie, nu vrea sa invete, nu vrea sa citeasca, nu vrea sa faca nimic din ceea ce ar putea sa o ajute sa se dezvolte. In timpul scolii, noi fiind la serviciu, ea ramanea sub supravegherea bunicii, si va dati seama ca facea ce vroia, adica se uita la tv pe anumite programe, la serialele pe care le urmarea episod de episod. Am incercat sa scoatem antena,sa scoatem din priza, fara succes insa. Invata dupa amiaza si daca dimineata nu invata nimic, seara nici atat. Tragea de timp cu spalatul, cu schimbatul, cu masa...si gata ziua. Am vorbit si cu diriginta, si cu psihologul scolii, dar care nu a vrut sa se implice prea mult, ca sa nu-i spuna copii ca-i nebuna ca vb cu ea. Sunt DISPERATA...plang si nu stiu ce sa fac incotro sa apuc. I-am mai zis cateodata ca am sa o abandonez la casa de copii sau daca ma mai loveste pe mine sau o mai impinge pe buni o trimit la scoala de corectie, dar..degeaba...parca nimic nu o sperie, nimic nu o cuminteste, nimic nu o mobilizeaza...fara rusine, fara regrete, fara ambitie...AJUTOOOOOOOR!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

FrauKlara, am citit mesajul tau si daca as fi in locul tau eu as face temele impreuna cu ea ca sa o ajut sa ia examenul. Cu cat va capata incredee in fortele ei cu atat va avea tragere de inima. Nu va suparati pe ea, in definitiv nici repetatul unei clase nu poate fi atat de rau. Ce mi se pare mie groaznic si nu as putea trai e ca cineva sa-si piarda copilul. Nu va stresati degeaba, ca nu ai de ce. Exista oameni fericiti si bogati chiar si bucatari, fara suparare ca ii dau exemplu, dar eu chiar urmaresc o emisiune cu bucatari care ma face sa imi pare rau ca nu sunt decorator de torturi. Aveti grija de voi si nu lasa tensiunea sa va copleseasca.

In alta ordine de idei: am si eu o fetita pur si simplu normala care a trecut in cls a 6-a, nascuta in anul 2000. Voiam sa facem o gramada de lucruri vacanta asta dar nu am facut decat sa ne distram. O fi bine, o fi rau ??? :)) oricum nu mai putem face nimic, astept sa faca curat in birou sa vedem ce avem de cumparat.
Va doresc vacanta placuta in continuare si FrauKlara tin pumnii sa reusitice va doriti! BAFTA!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

grati.ela, salutari si vacanta placuta

multumesc frumos ca ne-ai oferit cartile dorite, dar am fost atat de prinsa cu munca ca ... numai de cartile ei nu mi-a ars. Si le-a cumparat si le-am si citit. Acum ne luptam cu Jurnalele vampirilor, azi am fost la cumparaturi si nu am mai avut 40 lei sa-i cumpar volumul 3. Il iau la salariu, pana atunci citeste Seri albastre.

Ma omoara astia la TV cu nunta anunului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Salutare!

Citat:
citat din mesajul lui Simonna

Nu stiu daca e mai destept, e mai putin de invatat pe de rost.



Simonna, daca e sa revenim la discutie, asta e una din chestiunile la care ma refeream si eu cand ma gandeam la un sistem mai "destept". In invatamantul nostru mult prea multe materii la care nu se face altceva decat se memoreaza lucruri pe care le uita repede. Pana si la desen, de exemplu, invata pe de rost, cand totul ar trebui sa fie asa frumos si sa se bazeze pe practica mai mult. La istorie se memoreaza ani, locuri, evenimente incat practic se pierde "povestea", placerea de a afla lucruri interesante care s-au petrecut candva, sau despre oameni care au trait candva. In fine, lista poate continua. Eu personal sunt foarte nemultumita de invatamantul nostru, dar nu am de unde alege.

In alta ordine de idei, sunt gata sa ma bag si la povesti pe tema copiilor-adolescenti. Eu nu am numai dilema asta, am o multime de dileme legate in general de relatia dintre noi doua, eu si fiica mea, fetita mea, cum imi place sa-i spun, chiar daca acum este "mare". Incerc sa fiu alaturi de ea, sper sa ma considere apropiata si sa fiu mereu "omul ei de incredere". Mi-as dori sa aiba mai multa independenta, in acelasi timp, insa, mi-e teama sa creez conditiile pentru asta. Ufff, cred ca as avea nevoie sa ma mai "creasca" si pe mine cineva.

Apropo de ce spunea Cristina, si noi aveam planuri multe pentru vacanta, o multime de lucruri de facut impreuna, dar timpul se dovedeste a fi, ca intotdeauna, o mare piedica. Fiica-mea a avut mult de lucru pentru vacanta, alta chestiune care mie mi se pare in neregula. Daca ar fi lucrat, ce-i drept, pentru scoala cate putin la fiecare in fircare zi, nu ar fi fost ceva imposibil, dar nu am putut sa lucram zilnic pentru scoala si nici nu gasesc normal sa se intample asta in vacanta. In fine, ideea e ca, acum, spre final, suntem cam "inghesuite" cu temele. Dar, ce sa spun, sanatosi sa fim, si nu ne plangem ...

FrauKlara, eu inteleg ce poti sa simti, dar nu te lasa prada disperarii. Asa cum spunea si Cristina, lucreaza cu ea, insistent si cu rabdare. Si, as mai adauga, nu faceti numai asta impreuna, ci si lucruri care ii plac ei. In felul asta, poate, trecerea s-ar face mult mai usor de la unele la altele. Eu asa cred, ca aveti nevoie sa petreceti cat mai mult timp impreuna, si poti face asta chiar si discutand pe diverse subiecte de interes pentru varsta ei. Insinueaza-te in "lumea" ei, de exemplu poti incepe privind impreuna cu ea serialele ei preferate si discutand. Poti porni de la o tema de discutie si "aluneca" spre o alta. Faceti impreuna si lucrurile "practice" pe care ii place sa le fac, trebuie sa aiba si ea o pasiune. Chiar daca asta inseamna timp si rabdare si poate insemna si pierderea unui an scolar, eu cred ca faptul de a o "castiga" pe fiica ta, de a ajunge la o apropiere sufleteasca intre voi, este mult mai important. Fii alaturi de ea si fa-o sa simta asta, amenintarile nu vor face decat sa o indeparteze, cred eu.

Pana ne vom mai auzi ... multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Incerc sa-i explic ca va ramane repetenta daca nu invata, ca vor rade toti copii de ea, ca mami si tati vor fi rusinati de situatia ei, dar parca-i intra pe o ureche si-i iese pe cealalta.


FrauKlara cred ca gresiti foarte mult cand ii spuneti ca va rusinati. Ea se inraieste si mai mult. Se pare ca fetita ta este depasita de situatie, probabil ca nici la meditatie nu a reusit sa inteleaga matematica si de aceea nu-si facea temele.
Asa cum spune si CristinaT o solutie ar fi sa inveti cu ea.

Ma primiti si pe mine in club? Al meu este nascut in 2000 si trece in clasa a V-a. Am emotii cum ne vom descurca, mai ales ca nu este genul cu gandul al invatat . FrauKlara, stiu cum este din punctul asta de vedere. Pana acum la noi a mers invatatul cot la cot cu el. Multi spun ca gresesc, dar eu simt ca nu am ce face, ca altfel il scap din mana... am conspecte cu teoria la matematica, romana, geografie, istorie, stiinte, engleza... acum ne prind bine avand in vedere ca vor da lucrari la fiecare materie.

Si "colac peste pupaza" incepe sa aiba aere de adolescent, sa fie mistocar, obraznic... Uneori nu stiu cum sa reactionez...

In ce priveste timpul... nu prea avem timp liber... In clasa a IV-a deja a fost aglomerat, desi nu a avut decat engleza ca activitate extrascolara. Pentru capacitatea lui fiimiu mi s-a parut foarte incarcata programa la romana si istorie in mod special.

Citat:
In alta ordine de idei, sunt gata sa ma bag si la povesti pe tema copiilor-adolescenti

Si eu!

Mergi la inceput