Calitatea actului medical

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mirela, eu am spus clar ca nu apar sistemul.
M-am uitat acum la stire pe siteul pro tv, sunt tare curioasa ce ecograf aveau si daca medicul care a facut eco e rezident .
oricum tare destept si reporterul ala care a intrebat femeia "dar medicul de familie nu v-a palpat?" fantastic!

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Citat:
din cauza CMU si incomptenetei lor, nepotica mea era sa moara. Nu au stiut sa diagnosticheze o apendicita, au zis enterocolita (nu ma luati ca seamana, ca e strigator la cer), ecografia era dubioasa, leucocitele si CRP crescute pana la cer si ei nu au facut consult chirurgical! Au zis ca pe cea mica o doare rau burtica de la ...gaze!
si fetita de 2 ani a ajuns la Gr Alexandrescu cu peritonita si in stare f f grava.
Au salvat-o acolo, desi majoritatea se poarta execrabil. Dar datorita lor traieste.
intamplarea e f recenta, ieri a fost operata, 3 zile a stat la idiotii aia de la CMU.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Aoleu, Sabina, sanatate multa nepotelei tale si refacere rapida dupa operatie!

Despre CMU si Medlife - spital pediatrie am mai citit de rau pe forum, insa in diverse subiecte, pe la odisei/grupuri de mamici, pacat ca nu este un subiect unde sa fie adunate astfel de impresii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ank83 spune:

Sistemul nu se va schimba prea curand... asa sunt invatati si concetatenii acestei tari miorlaitice ..ca daca nu dau spaga nu primesc ce li s=ar cuveni pe drept. Eu am facut stagiu de practica in spitalele din timisoara si cand am refuzat spaga... si am zis ca nu vreau ,... (imi era o rusine de batranele care vroiau sa imi bage 10 lei in buzunare)... s-au uitat la mine in crucis si mi-au si trantit cateva... ceva de genul"Bine treaba ta...faci ce vrei " Asa ca pana la urma nici nu stii cum sa te porti nici cu pacientii... daca iei nu e bine ca uite cum iau spaga nesimtitele..bla bla ... daca nu iei ... se uita la tine ca la nebunul de la etajul 9

Poze pitici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

ramiris, pana sa nu vad mai multe ecografe si eu spuneam ca e poveste de adormit copiii asta cu "nu e bun aparatul:, dar crede-ma ca e diferenta de la cer la pamant. unde mai pui si ca femeia e obeza.
eu ma tot intreb ce iq avea de nu si-a dat seama ca e gravida, hai sa zicem ca fiind grasa nu stia, desi sunt alte semne dupa care te iei, dar cum naiba sa nu isi dea seama ca naste????????????????????

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Avea iq de gaina daca asta vrei sa fie concluzia.
Doar ca discutia nu este despre asta ci despre niste doctori care nu au fost in stare sa puna un diagnostic.
Si asta pentru ca spui tu pacienta era obeza, idioata si ecograful era prost. Medicii inteleg ca erau de exceptie. Cum dracu' se puneau diagnostice cand nu exista ecograf? Si n-a trecut chiar atat de mult timp de cand exista.
Nu exista protocoale de respectat? La simptomele femeii asteia nu se impunea conform procedurilor un colsult ginecologic? Sau daca e obeza si are peste 40 ani nu ne mai batem capul? Cine naiba sa faca sex cu ea?
Mi se pare revoltator ca tu medic, gasesti ca motivatie iq-ul femeii si aparatul prost. Adica daca pacienta era retardata cu certificat medicul ar fi suspicionat si depistat sarcina, asa daca i s-a parut ca asta n-ar fi s-a bazat pe ea sa se autodiagnosticheze.

Si apropo de mirarea ta, nu te uiti la Discovery? Nu vezi cate cazuri sunt acolo de femei care se trezesc ca nasc fara sa fi stiut o secunda ca sunt gravide?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mai, cand eu spuneam ceva de Discovery imi sareau diverse doamne in cap "vai, draga, nu te mai uita la televizor atat", acum vad ca e bun totusi.
Ma uit si eu si vad ca se intampla si la ei ce se intampla la noi.
Si da, tind sa cred ca femeia asta este cu un IQ mai jos din moment ce nici macar nu a simtit ca naste un copil de 5 kile, nu de 1 jumate, mai ales ca a mai fost insarcinata si stie cam despre ce este vorba.
la orice durere pelvi-abdominala la femeie se solicita si consult ginecologic. Din cate am inteles din stire femeia s-a dus la urgente unde a fost consultata de un medic internist, nu a fost internata si nu a apucat sa mai ajunga la ginecolog, ca a si nascut.

Ecograful prost si obezitatea nu sunt scuze, sunt niste parametrii pe care orice om normal ii ia in calcul.
Ca intr-un accident de masina cand soferul incearca sa evite pe cineva si calca un om care traverseaza neregulamentar.In declaratie aceste 2 amanunte nu sunt considerate scuze, sunt circumstante atenuante.
Asa cum in acest caz ar fi un ecograf prost, obezitatea femeii si stagiile gandite prost.
Asta nu exonoreaza medicul de orice vina, dar una este sa ai o pacienta normmoponderala sau supraponderala si un ecograf bun, si alta este sa ai o pacienta obeza si un ecograf prost.
la o pacienta la car se vizualizeaza bine cavitatea abdominala nu exista nici o explicatie pt. un diagnostic gresit, sa nu vezi sarcina, e culmea.
la pacientele obeze este mai greu din cauza ca unda nu are penetranta atat de buna.
Clinic se putea diagnostica prin tuseu, ca ea era cu travaliu.

Daca insa este vorba de un ecograf ok cum era cel din filmari si de un medic nu la inceputul rezidentiatului, normal era sa vada sarcina, chiar si cu peretele abdominal mult ingrosat.

Prin urmare n-ai inteles bine, ca am spus si de medic in mesajele anterioare, poate n-ai fost atenta.

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Mai, eu am o intrebare, la cei ce traiti in alte tari sau ati avut ocazia sa mergeti prin spitalele altora: mie imi place serialul ala, Anatomia lui Grey. Sunt fascinat nu de actiunile de acolo (desi imi plac), ci de actul medical. Intrebarea era: asa stau lucrurile intr-un spital civilizat? Sau este doar film?
Pentru ca, daca asa arata un spital si asa privesc doctorii actul medical in alte tari, mie mi se pare ca nu prea avem de ce ne mira. Si nici ce sa comentam.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde

Nu vizionez acest serial deci nu pot sa comentez.Dar pt sa-ti spun la 1-a mana despre experienta mea in spitalele si cabinetele medicale din America.

curatenie(chiar si in clinicile saracilor e o curatenie exemplara)

respect, indiferent cine esti, cum esti imbracat...

salile de examinare ale dr. sunt mici dar eficiente, f. dotate.

privacy. problemele tale se discuta doar intre tine si dr. in cabinet,nu pe hol, nu in public....

nu ti-e rusine sa pui intrebari...sa discuti absolut tot ce-ti trece prin cap despre ce te doare.

in orice situatie te ajuta sa te simti cat mai confortabil si sa iti produca cat mai putina suferinta.

organizare.cel putin cand l-am nascut pe baietel am fost fff. surprinsa de cum sutn organizate spitalele. parintii merg cu 1-2 luni inainte sa viziteze spitalul, au un fel de tur ca sa stie cand vine timpul unde sa se duca, ce sa faca.Totul a mers ca pe roate.

spaga...nu cred ca trebuie sa mai discut despre asta. in 9 luni i-am dat doctorei 1 cutie de bomboane si dupa ce am nascut i-am trimis o poza cu bebe sa o puna pe peretele biroului si cu multumiri verbale.

La intrare in multe spitale, te intimpina voluntari -majoritatea pensionari.Cu zambet pe buze incearca sa te ajute, as iti dea indicatii unde treb sa te duci.

Technolgie avansata...

Prescripita data de doctor se transmite electronic la farmacia care eu o vreau.De la farmacie ma suna cand e gata, sau sun eu...si apoi doar ma duc sa ridic medicamentele.

problema mare se pune costul asigurarilor, co-platii pentru cei cu salarii medii. cei saraci primesc asigurare gratis, medicamente gratis (poate nu toate).

michelle

Absolut de acord cu ce a scris Michelle-usa! In primul rand conteaza ca toata lume se poarta frumos cu tine si mai ales iti ofera comfortul, confidentialitatea si intimitatea unui act medical oricat de simplu ar fi ala!
Rufus, eu banuiesc la ce film te uiti si pot zice ca este adevarat 95%.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Este si lipsa educatiei, si lipsa de reactie si vesnicul las' ca merge si asa.

Apoi mai este si daunatorul "se intampla si in alta parte".
Venit asa ca o scuza linistitoare si adormitoare de constiinta profesionala.
In loc sa ma uit la ce face ala bun si cum il face.

In majoritatea clinicilor si spitalelor particulare medicii sunt doar colaboratori. Vin aici dupa ce presteaza la locul de munca fix. Nu stiu daca asta are vreo relevanta.

Apropo de clinici particulare. Copila mea se plangea ca nu mai vede la distanta. Am dus-o la ofta la o clinica particulara.
Dupa un consult de 10 minute am iesit de acolo cu un diagnostic ce nu m-a lasat sa dorm vreo 3 nopti si trimitere la tomografie.
Noroc ca exista DC! Am cules informatii despre doctori oftalmologi buni si dedicati.
Am fost tot la o clinica particulara. Dupa un consult de aproape 2 ore am iesit zambind.
E de prisos sa va spun ca nu avea absolut nimic.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
Ma uit si eu si vad ca se intampla si la ei ce se intampla la noi.

Se intampla ca la noi partial, adica exista femei care duc o sarcina la termen fara sa stie ca sunt insarcinate. Cand ajung insa la spital sunt duse in sala de nasteri nu trimise la wc "sa elimine calculii".

Citat:
Si da, tind sa cred ca femeia asta este cu un IQ mai jos din moment ce nici macar nu a simtit ca naste un copil de 5 kile, nu de 1 jumate, mai ales ca a mai fost insarcinata si stie cam despre ce este vorba.

Iq-ul ei este nerelevant, doctorii stiu de cand isi aleg meseria ca o sa trateze BOLNAVI, bolnavi care pot fi genii sau idioti, saraci sau bogati, cu o igiena impecabila sau imputiti si pot sa continui daca vrei. Ideea este ca nu e relevanta aici inteligenta sau responsabilitatea femeii in cauza (eu personal cred ca le da Dumnezeu copii multora care nu-i merita), discutam despre actul medical si calitatea lui.
Eu una cred, dupa ce am vazut ce se intampla prin spitale ca problema nu e neaparat lipsa de profesionalism ci faptul ca personalul medical este dezumanizat, lipsit de sentimente de orice fel, de mila, de empatie. Atunci cand iti pasa si-ti place faci bine orice meserie, fie ca ai la indemana ultimele cuceriri ale stiintei fie ca lucrezi cu instrumentar empiric.
Asta e de fapt marea problema: nepasarea si indiferenta.

Citat:

Prin urmare n-ai inteles bine, ca am spus si de medic in mesajele anterioare, poate n-ai fost atenta.

Am fost foarte atenta, nu ai spus nimic de medic insa cometariile tale se refereau la stagii, calitatea aparatului si inconstienta femeii, n-am vazut nimic in posturile initiale care sa se refere la o eventuala problema cu profsionalismul medicului. Doar circumstante atenuante: materialul clientului prost, aparatura proasta, sistemul care il pregateste in mod dezorganizat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Actul medical presupune in afara de punerea unui diagnostic corect, multe alte lucruri care tin de comunicare, etica, respect. Actul medical incepe in momentul in care cadrul medical intalneste pacientul si primul contact este foarte important. Am invatat ca primele cateva fractiuni de secunda la intalnirea intre doi oameni pot face totul. Aici cadrul medical isi intampina pacientul in sala de asteptare, se prezinta zambind si invita pacientul in cabinet.
Cadrul medical are numai obligatii fata de pacient. Trebuie sa i se adreseze acestuia cu respect, indiferent de rasa, conditie sociala, religie, apartenenta sexuala, handicap, etc. Pacientul trebuie sa fie mereu in focus, sa fie indeplinite toate conditiile ca acesta sa fie in siguranta. Pana si cateva vorbe urate aruncate cu sictir sau faptul ca ccc cadrul medical nu si-a pus manusi pe maini atunci cand a consultat pacientul, sau i-a luat sange, pot duce accidental la afectiuni fizice sau psihice, pe care pacientul le poate reclama. Si le reclama.
Cadrul medical are datoria sa informeze pacientul asupra actului medical, asupra eventualelor tratamente si sa implice pacientul in luarea deciziilor privind urmatoarele acte medicale sau tratamente care urmeaza. Cadrul medical trebuie sa gaseasca ccc calea cea mai usoara de comunicare cu pacientul, in functie de "starea" si de (ca tot veni vorba) capacitatea de intelegere a pacientului.

Mai sus am citat cat de bine m-am priceput din legile care guverneaza sistemul de sanatate suedez. Aproximativ 30% din pacienti au fost nemultumiti de un act medical(nu de diagnostice gresite ci de ce am scris eu mai sus) si au facut reclamatii. Periodic se fac sondaje de opinie intre pacienti si intre cadrele medicale pentru a imbubatati sistemul. Mereu apar imbunatatiri la legi(chiar la inceputul acestui an a aparut legea noua privind securitatea si siguranta pacientului si obligatiile cadrului medical pentru ca aceste lucruri sa fie indeplinite) si totul pentru imbunatatirea actului medical.

Daca va mai spun ca eu nu am vazut nimic suspect in comportamentul cadrelor medicale la sectia unde am facut practica de o zi ca sa observam aceste neconcordante cu legea, in afara de faptul ca asistenta care preleva sange nu si-a pus manusi la nici un pacient(isi dezinfecta insa mainile, dar nu e suficient) si ca diferenta fata de ce stiu eu din Ro e de la cer la pamant si tot sunt nemultumiti. Am crezut ca eu sunt defecta dat fiind ca vin dintr-un sistem asa cum e cel romanesc dar mai apoi am aflat ca o alta colega care a facut practica pe aceeasi sectie a avut aceeasi impresie ca si mine(ea suedeza get-beget) si m-am bucurat. Inca nu sunt un caz pierdut :)). Restul colegilor(suntem 25 in an) au gasit fiecare ceva de criticat.

Da, am facut un curs de etica in sanatate, ma pregatesc sa lucrez in laborator de spital si printre altele putem lucra si la prelevari de sange sau in laboratoare de EKG, luat tensiunea si spirometrie, unde avem contact direct cu pacientii. Asa am inteles eu ce inseamna un act medical corect unde pacientul e "clientul" nostru.

Nu stiu in Ro daca se fac astfel de cursuri, nu am trecut prin scoala de specialitate in Ro...chiar sunt curioasa daca exista cursuri similare.

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns megbeng spune:

exista in facultati curs de etica medicala (la UMF Carol Davila Bucuresti e inca optional, in restul UMF-urilor am inteles ca e obligatoriu) si mai exista modul de Bioetica in timpul rezidentiatului.

si mie mi se pare SF sa nu vezi o sarcina de 9 luni la ecograf, dar pe de alta parte eu nu-s ecografist, deci poate doar ma mir ca prostu.

de acord ca multor medici si asistente le lipseste "simtul etic", dar asta mi se pare ca in mare masura tine si de educatia si de "bunul simt general" al omului.

meg,dematei(9.02.2007)

Mergi la inceput