cum sa-mi sustin copilul
de aseara tot incerc sa compun in minte cum sa-mi sustin copilul si nu prea stiu
bun, unele dintre voi ne cunosteti, calutul salbatic are 7 ani in 2 saptamani,diagnosticata cu TDHA, sub medicatie de vreo 4 luni si este in teste pentru TED- trouble envahisant du comportement
bon, face taekwondo, de vreo 6 luni, a trecut primul nivel, e in al doilea. IN SCHIMB PT nivelul 3 mai are de lucrat, aca centure blanche 2, au nevoie de o motricitate globala mai buna, de coordinare mai buna, de un pic de forta. Steph nuare.La motricitatea ei globala trebuie sa lucram mult, dar pana nu avem raportul final nu avansam prea mult. Are probleme de coordinare stanga cu dreapta, este tare maladroite, are probleme cu aprecierea distantei, si are si hipersensibilitate senzoriala, daca cineva in combat da mai tare, incepe sa planga ca i-a facut rau.
Instructorii stiind problema o incurajeaza un pic, la sport la scoala nu prea are acelas succes, dar inca nu refuza sa se duca
Bon, deseara este festivitatea de premiere.
La examen a facut bine, dar inca nu a reusit sa-si amelioreze viteza de executie, forta loviturilor, coordinarea si fluiditatea miscarilor
pt combat insa are nevoie sa mai lucreze.
cum o sustin moral ca ea nu trece la nivelul urmator?
as putea sa ma duc sa vorbesc sa o treaca, dar va trebui sa lucreze f mult, si voi avea aceesi problema la sf sesiunii viitoare. cum sa o sustin sa lucreze mai mult?
ca pana incepe ergotherapia pe problemele de motricitate globala mai dureaza, ea face un pic pt problemele de motricitate fina la scoala, dar din pacate profesorul de sport nu lucreaza un pic cu ea motricitatea globala....inca nu am ajuns sa vorbesc cu el,abea am aflat de fapt...
bon, ce fac deseara? cum imi sustin dragonul inflacarat?
Corina , Stephanie si Yann Edward + Totoku
"Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi""
Raspunsuri
maru spune:
ii explici ca mai are de lucru, ca nu e la nivelul la care trebuie ca sa treaca la levelul urmator. Ca se intampla cateodata sa nu reusim sa facem totul din prima.
E ca si cum ai spala o fata de masa, la prima spalare nu ies toate petele, deci mai trebuie sa incerci o data!
Si la noiAndrei a avut problema asemanatoare acum un an. Nu a trecut la un level mai inalt la inot. L-am intrebat ce facem. Acu, na, Andrei e mai mare. Dar cu el impreuna am stabilit sa mai ia un curs de inot si sa repete si levelul respectiv. A fost ok.
Pucku, e numai in mintea ta, o chestie romaneasca, vai ramane repetenta! Nu, e nevoie de mai multa munca ca sa treci la levelul urmator! Si ea nu va avea nici o problema!
rrox3 spune:
Nu stiu cat i-ai explicat pana acum despre diferente. Cu siguranta are ea niste domenii in care merge foarte bine si alti copii nu. Asa cum la taekwondo ea merge mai greu si altii mai bine.
Eu as lauda-o si as aprecia efortul depus de ea. Asta e ritmul ei. As fi acolo pentru ea, cu caldura si intelegere. O sa fie trista, e trist intotdeauna sa ne acceptam limitarile. I-as povesti si despre un insucces al meu. Ceva ce am vrut sa fac si nu am fost prea talentata. Important e sa discuti cu ea, sa aduci supararea in discutie, o sa-i faca bine. Si dupa aceea poate iesiti in oras sau faceti ceva ce ii place ei.
Pucku spune:
multam fetele
am trecut cu bine peste festivitate, fara nici o criza.
Cred ca medicamentele o ajuta si in sensul asta . capacitatea ei de toleranta a crescut.
binenteles ca a fost si este trista, dar discutand cu ea, si cu mici povestiri am trecut peste.
Maru mi-a placut ex cu fata de masa.
N-am inteles ce ai vrut sa zici cu asta " Pucku, e numai in mintea ta, o chestie romaneasca, vai ramane repetenta! Nu, e nevoie de mai multa munca ca sa treci la levelul urmator! Si ea nu va avea nici o problema!"
eu stiam ca nu v-a trece din motivele enumerate, si sincer nu voiam sa treaca, tocmai ca sa-si perfectioneze miscarile de robot, sa devina mai fluida, mai atenta, mai concentrata la ce face. sa-si dea mai mult efort in motricitatea ei.
eu, personal, am trecut de mult peste doliul copilului perfect
binenteles ca o incurajam tot timpul si o felicitam pt efertul depus.
si cum proful a felicitat-o si el pt eforturile depuse, si ca si el a vazut o ameliorare globala, s-a terminat cu bine seara.
Nu am mai avut timp sa sarbatorim apoi ca era deja tarziu, dar i-am adus de la biblioteca un brat de carti cu si despre pinguini, printe care si una cu Club pinguin, asa ca era ok aseara.
voi cum ii impulsionati sa lucreze mai mult , si aici ma refer la sport, care nu-i place din cauza anti talentului?
ca ea ar putea sta cu pensula, cartea si creionul in mana cat ii ziua de lunga, dar cand e de dus la un sport....greu
greu de facut bicicleta, patine, ski, sanie, tenis....vad ca nici la inot nu a vrut sesiunea asta.
ma intorc la munci
revin eu
arminad spune:
Citat: |
greu de facut bicicleta, patine, ski, sanie, tenis....vad ca nici la inot nu a vrut sesiunea asta. |
aoleu, ce lista lunga ai acoloo eu pot sa fac o lista de zece ori mai lunga cu ce nu stiu inca sa fac la venerabila mea virsta
Te inteleg perfect ca nu vrei sa faca toata ziua acelasi lucru ca si eu diluesc cu fenomenul dar o inteleg si pe ea ca nu ii place. Cum sa iti placa ceva la care nu te pricepi? care iti iese atit de greu iar altora li se pare atit de usor
Eu cred ca solutia pentru copiii ca ea nu sunt sporturile organizate ci mai degraba activitatile in aer liber complet nestructurate.
Eu am facut un calcul cite ore as pierde sa il duc la un sport si mi-au iesit niste ore bune care ar fii mai placut si util petrecute afara la joaca cu alti copii sau la plimbare cu noi fara nici un scop precis decit sa se enerveze p-acolo ca el nu stie sa faca nimic bine
a_alinta spune:
pucku, eu nu mi-am sustinut niciodata copilul in ceva ce nu i-a placut. nu stiu cazul vostru, vad ca este sub medicatie, si poate ii este necesar sportul, dar altfel nu vad de ce trebuie incurajat sa faca ceva ce nu ii place.
poate ii place sa joace teatru, sau sa danseze. sau altceva.
Adriana mica spune:
Pucku, la noi este exact pe dos. Nu ii place sa deseneze / coloreze, in schimb s-a mobilizat neasteptat de bine la sporturi gen patine / role / bicicleta (asa cum zicea Arminad, sub forma de activitati libere).
Si noi am fost tentati sa il incurajam (cand era mai mic) sa mai coloreze din cand in cand (ni s-a recomandat de la gradi sub motivatia ca putem avea mai tarziu probleme la scris), insa aceste incercarile nu au dat rezultat. Ca urmare, am schimbat abordarea in sensul inlocuirii activitatilor care nu ii fac placere cu alternative prin intermediul carora sa il ajutam sa isi dezvolte aceleasi abilitati (de exemplu, poate invata sa tina corect ustensila de scris si daca facem jocuri gen a desena o imagine unind punctele numerotate crescator).
Pucku spune:
eu merg pe premiza intr-un corp sanatos o minte sanatoasa. II ofer sansa sa-si aleaga atat atelerie artistice-desen, magie, chineza, dar ma mentin ferma sa faca si sport.
nu ma intereseaza ce, dar sa faca. si de facut bicicleta, patine, ski, sanie, tenis...nu ma refer aici neaparat la cursuri specializate, ci si numai asa la o iesire afara.
la scoala iarna fac patinaj, dar nu a vrut sa participe. I-au oferit alternativa sa stea sa picteze. ddeci nici macar o alternativa sa stea la aer.....la anul o sa pun altfel problema....
de fiecare data cand se fac iesiri organizate la sporturi nu merge. au fost la ski anul asta, rachete, hochei....
Cum sa iti placa ceva la care nu te pricepi? care iti iese atit de greu iar altora li se pare atit de usor
pai Arminad, e clar ca daca nici nu incearca nu are de unde sa priceapa.....dar eu nu gasesc cum sa o motivez sa incerce macar.
pana acum a prins-o inotul, sau mai degraba zis balaceala in apa, la piscina, si taekwondo, si asta gratie lui club pinguine.
asta vara nu cred ca am iesit de 5 ori cu bicicleta sau patinele.
Ce ar face ea cu placere este calaritul, dar din pacate costa enorm de mult si nu-mi permit sa fac asta la timp plin.
I-am oferit si variante mai soft gen yoga si mandala, curs facut pt copii, dar nici acolo nu vrea.
nu vreau nici sa fiu mama chinezoaica sa-i impun, dar as vrea sa vina de la ea dorinta de a incerca si apoi vedem/discutam daca ii place.
si cum are anxietate destul de mare, si pt arderea energiei are nevoie de sport, as vrea sa gasesc o metoda sa o sustin, sa-i deschid dorinta de a face asa cum poate ea sport
revin
arminad spune:
pai Arminad, e clar ca daca nici nu incearca nu are de unde sa priceapa.....dar eu nu gasesc cum sa o motivez sa incerce macar. |
Nu stiu daca ai vazut acel video pe care l-a postat Vic la subiectul despre ADD al lui Caro. Ceea ce demonstreaza autorul acolo despre dificultatile de invatare se potriveste perfect si in cazul sporturilor.
Cind un copil are de mic experiente proaste cu aceste activitati, va ajunge sa generalizeze si pur si simplu renunta. "daca ar incerca macar, sau daca s-ar stradui mai mult" e o abordare gresita din partea adultilor. Singura abordare corecta este a face ceea ce este "fair" pentru el adica sa faca lucrurile in ritmul lui, iar adultul sa gaseasca acea abordare care i se potriveste copilului.
Eu stiu cum e sa ai un copil ca al tau ca altfel nu m-as baga in vorba daca as avea un copil sportiv. Obosesti ca parinte pina ii convingi sa iasa afara
Ce am facut noi a fost sa speculam tot ce am simtit ca ii face cu adevarat placere sa faca.
I-a placut de mic balacitul dar nu inotul(cursurile de inot au fost un dezastru declarat)deci ne-am dus la piscina. Intr-o zi si-a facut un amic la piscina care l-a invatat sa inoate. Nici nu mi-a venit sa cred ca un copil de 8 ani a reusit unde esuase o armata de adulti Inca nu ii place sa inoate foarte mult, tot mai mult ii place sa se balaceasca, dar important e ca stie. Cind o sa il conving ca trebuie sa stie mai bine sa inoate il voi duce la curs private chiar daca e muult mai scump pentru ca are nevoie de atentie individuala.
In afara de inot am remarcat ca ii mai place tenisul. Nu il ducem la cursuri ci ne jucam noi cu el in parc.
De asemenea a facut o pasiune neasteptata pentru golf Avem in zona un loc special amenajat pentru copii unde se poate juca golf. Desi e cam scumpa intrarea, cind avem timp mergem acolo.
Nu stie nici acum, la 9 ani, sa se dea pe bicicleta fara roti ajutatoare, pe role sau patine dar nu ne panicam.
I-am luat bicicleta noua si am discutat cu el ca atunci cind va fii pregatit sa isi dea jos rotile ajutatoare sa ne spuna. A zis ca nu e pregatitcica e prea periculos. Au incercat si amicii lui sa il convinga dar n-au reusit. Va veni si ziua aia. Pina atunci se da pe bita cu ei, el cu roti ajutatoare si ei fara, ce conteaza?
Am observat de asemenea ca i-ar place sa faca fitness. Petrecem cite 1 ora prin magazinele sau departamentele care au echipament de fitness. Niciodata nu obosesete sa se dea pe aparatele alea. Deocamdata nu il primeste la YMCA la gym pina la 12 ani.
Sora lui a fost la fel ca si el, antitalent la sport. A invatat totul foarte tirziu dar le-a invatat pina la urma. Merge regulat la YMCA, are nspe DVD cu Jillian Michaels si are un stil de viata mult mai sanatos decit multe din colegele ei de scoala care au facut sport in copilarie la indemnul parintilor dar au renuntat la adolescenta cind parintii nu le-au mai putut obliga.
rrox3 spune:
Pucku m-as tradui mai mult cu calaria. Obtine din ea mult mai mult decat simpla activitate sportiva. De aceea ii si place.
Nu o presa cu sporturile. Abordarea lui Arminad cred ca e mult mai potrivita si mai eficienta.
Altfel o impingi spre esecuri care or sa-i sifoneze increderea in ea si or sa o umple de frustrari.
Inteleg logica ta -sa incerce mai intai- dar e logica ta, nu a ei. Ea este putin altfel.
Pe de alta parte, adultii pe care ii cunosti tu au facut atatea sporturi pana la 7-8 ani? Tu ai facut? Practici vreun sport in timpul liber? De ce ai nevoie ca ea sa faca toate astea?
cleo78 spune:
citat din mesajul lui Pucku greu de facut bicicleta, patine, ski, sanie, tenis....vad ca nici la inot nu a vrut sesiunea asta. Corina , Stephanie si Yann Edward + Totoku "Important nu este ceea ce ti se intampla, ci felul in care reactionezi"" |
Corina, nici una din astea nu am facut in copilaria mea. A, ba da, sanie din cand in cand. Mi se pare ca ai ambitii f. mari de la un copil atat de mic si mai ales antitalent la sport (si eu am fost asa in copilarie...)
Daca insisti, mai rau ii faci. O fortezi intr-o directie pe care evident o urashte.
O alta propunere: de un sport de familie, ce ziceti? sa iesiti zilnic, toti, sa faceti jogging/fotbal; sa aveti voi doua o seara de intretinere a fetelor cu yoga/pilates/aparate? sau de cumparaturi si urcat/coborat pe scari ? sau ma mai gandesc, ceva ieftin - seara de tae bo: sunt pe youtube multe filmulete, va uitati imppreuna si faceti impreuna?