Viatza in Germania - cap.68
Raspunsuri - Pagina 8
ubipus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui albertje fetelor ce stiti despre liberalizarea pietei de munca pt cetatenii romani in germania? vine bebe |
Albertje eu nu stiu exact cum mai este acum, dar pp ca nu s-a schimbat f mult. Eu am venit in Germania in mai 2009 si in august 2009 am gasit de lucru. Firma mi-a facut contract de munca pe perioada determinata si pe baza acestuia mi-a obtinut permis de munca tot pe perioada determinata. Noi inca mai avem nevoie de permis de munca. Dar dupa un an de munca neintrerupt am fost singura la Arbeitsamt si mi-am luat un Arbeitsberechtigung, permis de munca pe perioada nelimitata. A fost simplu, mi s-a dat pe loc, tot ce a trebuit sa fac a fost sa duc dovada ca lucrez de un an de zile neintrerupt. Iar acum am drept de munca oriunde. Banuiesc ca tot asa stau lucrurile si acum.
tinatache spune:
enza, ma bucur si iti doresc sa va mearga bine si sa va iasa socotelile asa cum va doriti voi.
La gradi si cresa si noi am platit mult, tin minte ca dadeam 400€/luna pt amandoua, dar eu eram trecuta ca studenta. De dat la cresa, chiar ca nu poti spune inainte cum o sa fie. Noi am avut si acomodare, avea 2 ani si tot a plans saracu de-mi venea sa las totul balta si sa-l las acasa. Ii placea f mult, nu voia sa mearga acasa, dar vroia sa raman in continuare cu el acolo. A fost o perioada f nasoala, a trecut mult pana sa ramana fara lacrimi acolo si chiar si asa era trist. De fapt tot anul, pana a mers la gradi si era cu sor-sa in grupa si se mai lua cu ea. Si ca sa fie clar, cresa era super. Erau 8 copii intr-o grupa dar in medie mai mult de 6 nu erau, cu 2-3 tantici. Era mai alintat si mai bibilit decat acasa, ca eu mai faceam si mancare, curat, acolo statau numai dupa ei. Se jucau, aveau gradina (acasa decat balcon), ieseau afara aproape pe orice vreme, am avut mare noroc cu cresa.
Amonar, dar daca stai in DE nu tb sa-ti faci taxele aici, nu e dupa tara de domiciliu? Eu asa stiam.
In rest, am facut azi 2 ore pana la servici, cool, nu??
sarcina usoara si bb sanatos si mancacios noii burtici ii doresc!
DidiAlex spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sunshine2009 In ciuda faptului ca a fost anuntat mult mai repede decat perioada de inscriere, ca are avantajul varstei (adica ar face 3 ani anul viitor, deci nu mai are dreptul al cresa decat anul asta, si in ciuda faptului ca lucrez, deci am nevoie neaparata de loc. Am cunoscut in schimb un caz care nu indeplinea nici unul din criterii, pe deasupra mama nici nu lucra si tot a primit locul. Noi n-am primit nici macar explicatie de ce am fost refuzati. harnici la de 15 luni Cresterea in greutate Perioadele de crestere |
Asta nu am sa o inteleg in veci: poate acea mamica is cauta de lucru, si cresa chiar era o solutie vitala, solutii se gasesc intotdeauna fara sa dam prea mult din coate.
io am inteles ca intodeauna tre sa le luam pe rand, ca daca le-am avea pe toate tot vom fi nemultzumiti.
ionica spune:
Buna seara ,
Ma primiti si pe mine printre voi?
M-am retras o perioada de pe forum,aveam nevoie de o pauza.
O seara minunata la toate.
sunshine2009 spune:
DidiAlex: nu am inteles prea bine mesajul tau.
Oricum "poate" ca cealalta mama isi cauta de lucru, dar "poate" ca nu. Si "poate" daca chiar isi cauta, "poate" va si primi un loc de munca. Dar "poate" nu in septembrie 2011 ci "poate" deabia in dec 2012. Si "poate" daca iti gasesti de lucru vei putea "poate" plati factura gradinitei, care nu e chiar floare la ureche. Dar "poate" ca acea mamica nici nu are nevoie neaparat de loc pentur ca ii are pe bunici alaturi...
Si lista de "poate" poate continua la absurd...
Fapt cert si sigur e ca eu am un job acuma deci am acuma nevoie vitala de loc, si nu un "poate" candva. Sau "poate" ar trebui sa-mi las copilul singur in casa 8 ore...Sau "poate" sunt nevoita sa platesc o Tagesmutter cu 8€/ ora, ca de, daca tot lucri..iti permiti...nu? (mi-a fost dat din pacate sa aud si asta)
Solutii se gasesc intotdeauna, dar pana acuma in cazul nostru au fost cu foarte mult de dat din coate. M-as fi bucurat enorm ca macar la capitolul asta sa fi fost o exceptie.
Nu cred ca ai inteles prea bine situatia noastra, nu m-ar fi deranjat sa nu primim locul daca ni s-ar fi dat o explicatie si daca nu am fi indeplinit cerintele, dar noi le-am indeplinit, ceilalti nu, si totusi nu a fost se pare ca suficient.
Cresa unde acuma am primit locul este in directia opusa de job, iar pana la job faceam oricum 45 de minute...deci se tot complica treaba
harnici la de 16 luni
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
ceska777 spune:
Eu stiu ca unul dion criteriile de admitere la cresa/gradi e ca parintii sa aina job. Adica e admis mai degraba un copil ai carui parinti lucreaza amandoi decat unul unde mama e acasa de exemplu....celelalte criterii fiind la egalitate sa zicem.
Eu am avut noroc ca desi in ianuarie nu lucram inca, pe principiul de continuitate gaza mea a primit loc la program lung. Acum lucrez (de fapt deja din 14 febr) si imi e de mare folos ca am avut inspiratia ca din anul doi mde gradi sa il las la program lung desi mi-am auzit ca e prea mic, ca eu sunt acasa sa nu il las pe mana altora sa ii faca educatie. Peste week end am avut acasa dosarul lui de la Kindi si azi am scris in el ce ne place si ce ii uram in continuare, eu si tati. Momentan suntem multumiti de Kindi, inca nu e luat in colimator cu Sprachförderung si nici nu mi se pare ca se lucreaza prea intens cu el dar e inca mic: 3 ani. Sprachförderung mi s-a spus ca inca nu are nevoie (imi fac griji ca eu nu vorbesc 100% corect germana si sa nu invete eventualele greseli), debit si vocabular are mai mare si mai mult decat copii nemti de aceeasi varsta......
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra
tinatache spune:
neatza la
da, criteriul principal este ca parintii amandois a lucreze, dar prioritate au cazurile sociale. Poate asta era cu mamica respectiva. Parintii singuri apartin si ei la cazurile astea sociale, chiar daca financiar nu au mari probleme.
Noi nu am primit loc la Hort, chiar daca lucram amandoi, si am aflat dupa 1 an ca a fost datorita nr. mic de ore pe care le doream. Daca stiam scriam mai mult de la inceput, eu am vrut sa incep mai usurel si sa cresc dupa primul an la 100%. Da' nu mi-a zis nimeni ca si asta e important. Asta e, pana la urma am primit locuri la Mittagsbetreuung pana la 4, acolo au intre timp 100 copii si nu au refuzat pe nimeni. Jos palaria pt scoala si Mütterverein care au organizat totul, au trebuit sa intoarca scoala cu fundu-n sus ca sa aiba toti copiii loc. Cu/fara masa, pana la 2 sau 4, fiecare cum doreste. La cresa de ex. am primit pe baza faptului ca eram studenta = "caz social"
Alina spune:
Tin sa va dezamagesc insa jobul nu reprezinta deloc un criteriu in primirea locului la cresa/gradinita si asta nu e din auzite/banuite ci din discutiile noastre cu personalul.
Prioritare sunt mamele singure,cei divortati,alte diverse cazuri sociale.
Sunschine,nu cred ca poti sa stii 100% daca o mamica sta acasa.Sunt chiar multe care lucreaza de-acasa(eu de ex,acum)si au nevoie de liniste.Si da,sunt de-acord cu Didi,si cele care isi cauta un loc de munca au drept la loc in cresa desi cum am spus,jobul nu reprezinta un fctor de decizie.Daca ti-ai fi facut un termin sa vb cu directoarea cresei/gradinitei ai fi aflat cu siguranta motivul...dar e mult mai simplu sa ne dam cu presupusul...Sa stii ca si eu am patit cu multi ani in urma,fiica-mea a primit loc la gradi abia la 3,5 ani pt ca ei stiau ca ea mergea la o spielgruppe unde raminea cite 3-4 ore singura/2 ori pe sapt si ei ziceau ca deocamdata e suficient,are socializare,etc.Ei,intii am dat cu presupusul de ce nu am primit loc si apoi am fost si am intrebat.
ceska,fiica-mea e acum in clasa 3 si nu a facut deloc Sprachförderung desi colegi de-ai ei de gradi faceau.Eu am intrebat educatoarea la timpul respectiv si mi-a zis ca pe ea nu au trimis-o pt ca nu are nevoie,stie mai mult decit face acolo asa ca m-am linistit.Asta cu greselile in gramatica germana nu stiu ce sa zic,eu ii vorbesc intotdeauna romaneste,cum am mai spus,in orice conditii.Am invatat sa ma controlez f bine de-a lungul timpului si acum lucrez in a controla orice cuvint in sensul ca fiica-mea imi povesteste ceva si uneori,nestiind un cuvint romanesc il spune pe cel german iar eu nu mai iau ca atare pt ca inteleg ci ii spun acel cuv in romaneste.Bine,e si genul de copil care accepta,e f motivata sa vb in romaneste si ii place.
Vorbiti de integrarea la cresa.Baietelul meu a inceput in ianuarie deci la 1,5 ani.S-a adaptat rpd si de minune,nu am avut absolut nici o problema cu el.Merge cu drag,se joaca,e vesel mereu.Noi am avut probleme mari si grele in aceasta perioada si a mai fost necesar sa lipseasca si sa fie trambalat in Ro dar s-a intors de fiecare data fara probleme,nu a plins niciodata nici macar o secunda.Sunt 11 copii dar niciodata nu vin mai mult de 7-8 si 3 doamne.Eu nu sunt 100%multumita de personal dar per ansamblu,e destul de bine.Platim 235 euro pe 3,5 ore/zilnic plus mincarea si bauturile separat.Mincarea e 2,5 euro/zi.Cam la o luna ne vine rindul la obst,adica ducem pt o sapt citeva banane,castraveti,portocale,mere,etc pt ca cei mici au zilnic farfurii cu obst si chiar papa bine tot ce primesc.
Integrarea a fost asa cum zice cineva,am ramas cu el prima saptamina,apoi a stat el treptat singur dar cum am spus,baietelul meu nu mi-a facut niciodata nici o problema,nici o lacrima sau tras de pantalonii mei.Nu m-am asteptat nici eu pt ca parea un copil f atasat de noi insa e innebunit dupa copii si cred ca asta a contat mult la el.
Numai bine tuturor si bun venit celor noi!
Amonar spune:
Tinatache
Noi putem sa platim taxe in Olanda pt ca sotul acolo lucreaza. In aceasta situatie ai voie sa alegi unde iti faci taxele, nu stiu cum se numeste in Romaneste dar tradus in germana ar fi ceva de genul 'weldsteuer', adica in Europa ai voie sa-ti faci taxele in orice tara vrei. Mai ales daca ai venituri si datorii in mai multe tari. Noi platim aici numai taxele locale, cele de primarie, de masina si chestii din astea. Dar platim taxele pe venit din munca si casa in Olanda. Si eu voi plati taxele in Olanda cand voi incepe acolo activitatea economica.
Alina
Nici eu nu vorbesc Germana (pt ca nu o stiu) sau Olandeza (pe care o stiu) cu copilul si, si eu fac la fel in ultimul timp, il corectez in Romana, vorbesc numai Romaneste cu el. El imi raspunde in Olandeza dar eu il corectez mereu. Eu zic ca lb Romana ii va face deschidere mai tarziu la limbile latine cum sunt Franceza, SpaniolA; Italiana. Ii va fi mult mai usor, pe cand pt copiii care vorbesc numai limbile Anglo-saxone si Germane va fi mai greu pana vor invata o limba latina. Sau vor fi nevoiti sa investeasca mult timp, timp pe care copiii nostri il pot folosi la altceva.
Si nici fiul meu nu are nevoie de lectii suplimentare de lb Germana de la gradi. Invatatoarea a spus ca el vorbeste mai bine decat unii copii nemti. Si ne-a spus ca e foarte 'invatacel'; vrea sa stie tot si invata constient orice cuvant nou. O intreba pe invatatoare ce inseamna si incepe sa exerseze cu el.
Putere iti doresc in aceasta perioada grea
Ionica
Bine ai venit
ceska777 spune:
Aaaaaaaaaa, eu trebuie sa spun ca NU vorbesc deloc romaneste cu fiul meu. Am considerat ca traind aici e primordial sa stie germana, in familia mea din Romania vorbesc toti germana. Sotul meu e german si ma simteam prost sa vorbesc cu copilul romaneste si el sa nu priceapa o iota, nu am vrut sa se simta cumva exclus.... Asa ca B. stie doar doua cantecele si cateva cuvinte. Cel mai fain e ca a retinut de vara trecuta "bordura" si il foloseste in exprimare in locul germanului "bordstein"....
Ceska, mamica de Benjamin
mic si scump (23.12.2007)
Blogu` nostru
Am venit pe lume...asa a intrat Benji in viata noastra