Viatza in Germania - cap.68
Raspunsuri - Pagina 5
kiki78 spune:
Multumesc pt raspunsuri.Mai cautasem informatii in legatura cu renuntarea alocatiei in tara, dar la fel am gasit pareri impartite.Am sa le trimit o scrisoare si sa imi explice ce trebuie sa fac, ca tot ma duc cateva zile acasa de Paste,poate rezolv cumva.
In legatura cu gradinita, cand am ajuns in Munchen nici prin gand nu mi-ar fi trecut ca nu voi gasi un loc macar la una particulara, dar se pare ca locurile la gradinita sunt chiar o problema. Inscrierile sunt pana pe de data de 1 martie,pt anul scolar urmator.Am depus cerere la 6 gradinite din zona, dar de la toate am primit acelasi raspuns, ca sunt mai multe cereri decat oferta si ca sunt in continuare pe lista de asteptare. Au prioritate copiii care au deja frati la gradinita sau cei care au 5 ani, pt ca de la 6 animerg la scoala.Noroc ca l-am inscris si la o gradinita pt integrarea emigrantilor, acolo a fost acceptat, dar abia din octombrie incepe.E departe de casa...dar decat nimic...
Amonar spune:
Fetelor, daca tot este vorba de gradinita, care an nu se mai plateste? Ultimul an, deci de la varsta de 5ani? Parca ma auzit vecinele ca politicienii vor sa faca asta sau ca exista deja legea asta si vor sa prelungeasca termenul in care nu se plateste gradinita.
Noi platim 215 euro pe luna si suntem incadrati in ultima stuffe, deci cea mai scumpa Dar in Olanda se ajunge si la 900-1000 de euro pe luna unde copiii nu sunt dusi in fiecare zi In privinta asta, Germania este un paradis Si alocatia de copii este mai mare.
tinatache spune:
neatza la azi dubla ca-s chiauna de cap.
kiki, pot sa te intreb in ce zona stai in München? Multi parinti inscriu copiii la mai multe gradinitze, asta e si un motiv pt care listele sunt kilometrice. Raspunsurile sunt standard, dar in final s-a intamplat sa primesti raspuns pozitiv de la 2-3 gradi. La gradi cu integrarea imigrantilor... ai grija, sa nu-ti para rau. Una sa fii imigrant din estul europei si alta...de prin alte parti. Nu intru in amanunte.
in rest, le doresc multa rabdare si putere noilor veniti. Multi vin, multi pleaca, multi raman. Important e ca fiecare sa ia decizia cea mai buna pt el si familia lui. A scris cineva ca sa invete germana macar cat sa fie secretara... sorry ca tb sa te dezamagesc, dar ca secretara tb sa stii germana la perfectie. O idee ar ca Teamassistant, mai jos decat secretara daca pot spune asa, dar poate sa te ajute sa treci "pe langa" jobul de secretara si sa mergi mai departe. Ca secretara tb sa vb la tel. la perfectie cu diferite persoane mai mult sau mai putin pretentioase, dar mai ales cu seful tau direct care nu sta sa-ti explice daca nu intelegi sau ai gresit ceva. De fapt nici nu te ia daca are cele mai mici indoieli, balta e plina de peste :(. Firmele de plasament cauta in permanenta Teamassistant, in Zeitarbeit sau nu, dar in general job-uri limitate in timp. Am mai scris despre asta, e un inceput.
Enza spune:
Buna tuturor! Astazi ar fi trebuit sa va invit la o felie de tort, pentru ca am implinit 7 ani de Germania. Interviul privind integrarea se amana insa peste 7X10 ani . Atunci va voi relata povestea mea de succes!
tinatache iti multumesc pentru mesaj. Cuvintele tale chiar
m-au motivat, probabil chiar mai mult decat ar fi facut-o o intalnire personala. Am suficiente cunostinte mai aproape sau mai departe de München, dar din motivele enumerate de tine, ne vedem foarte rar.
Cat despre "fara copii=boala contagioasa" din pacate mi s-a chiar intamplat. Chiar o romanca mi-a "servit-o", dupa ce am mai si
ajutat-o. Dar nu-i nimic, "ceea ce nu ne omoara ne face mai puternici".
cadina ma bucur ca i-ai gasit lucrusoare celui mic. Flohmarkt este o destinatie buna si pentru alte lucruri utile, care pot fi procurate pe bani mai putini.
Saptamana trecuta n-am mai raspuns, fiind ocupata, printre altele si cu o calatorie la Hamburg. Mi-a prins bine iesirea, iar oamenii pe care i-am intalnit au meritat deplasarea. Parca sunt mai deschisi, mai prietenosi. Sau poate asa ne-a fost norocul, sa intalnim "hamburgeri" deosebiti.
liutzica spune:
Enza Ma inscriu la tort!!! Si la cat mai multi ani fericiti pe aceste meleaguri.
Citat: |
citat din mesajul lui Enza Buna tuturor! Astazi ar fi trebuit sa va invit la o felie de tort, pentru ca am implinit 7 ani de Germania. Interviul privind integrarea se amana insa peste 7X10 ani . Atunci va voi relata povestea mea de succes! tinatache iti multumesc pentru mesaj. Cuvintele tale chiar m-au motivat, probabil chiar mai mult decat ar fi facut-o o intalnire personala. Am suficiente cunostinte mai aproape sau mai departe de München, dar din motivele enumerate de tine, ne vedem foarte rar. Cat despre "fara copii=boala contagioasa" din pacate mi s-a chiar intamplat. Chiar o romanca mi-a "servit-o", dupa ce am mai si ajutat-o. Dar nu-i nimic, "ceea ce nu ne omoara ne face mai puternici". cadina ma bucur ca i-ai gasit lucrusoare celui mic. Flohmarkt este o destinatie buna si pentru alte lucruri utile, care pot fi procurate pe bani mai putini. Saptamana trecuta n-am mai raspuns, fiind ocupata, printre altele si cu o calatorie la Hamburg. Mi-a prins bine iesirea, iar oamenii pe care i-am intalnit au meritat deplasarea. Parca sunt mai deschisi, mai prietenosi. Sau poate asa ne-a fost norocul, sa intalnim "hamburgeri" deosebiti. |
albertje spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Fetelor, daca tot este vorba de gradinita, care an nu se mai plateste? Ultimul an, deci de la varsta de 5ani? Parca ma auzit vecinele ca politicienii vor sa faca asta sau ca exista deja legea asta si vor sa prelungeasca termenul in care nu se plateste gradinita. Noi platim 215 euro pe luna si suntem incadrati in ultima stuffe, deci cea mai scumpa Dar in Olanda se ajunge si la 900-1000 de euro pe luna unde copiii nu sunt dusi in fiecare zi In privinta asta, Germania este un paradis Si alocatia de copii este mai mare. |
in köln ,cea mai mare taxa la gradinitza de stat e de 350 ,pt cei cu venituri peste 68.000 si copil sub 3 ani !
in olanda primesti inapoi de la belasting ,deci diferentele nu sant asa astronomice !in ce priveste alocatiile ,concediul de crestere ,da ,la nemti e raiul pe pamant!
vine bebe
angiuta spune:
La noi probleme mari cu gradinitele nu sunt, ba mai mult stiu ca aici se garanteaza un loc pentru copii de la 2 ani iar de la 1 ian. 2011 nu se mai platesc ultimii 3 ani de gradi (platim doar masa de pranz, micul-dejun si vesper - 33 euro pe luna) urmand ca pana in 2013 si cresa sa devina gratuita (sumele nu erau foarte mari oricum, se calculau in functie de venit iar noi plateam 45 de euro plus banii pt. mese). Stiu ca acest demers a adus foarte multe critici mai ales din partea politicienilor din Bayern care spun ca daca Berlinul e sarac si cu datorii de ce renunta la banii pt. gradinite.
Eu ca parinte ma bucur pt. ca acum banii de gradi ajung pe Sparkonto.
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)
kiki78 spune:
Tina stau in Sud, Obersendling.
Da, cred ca ai dreptate in ceea ce priveste gradinita...
kyra
sunshine2009 spune:
Angiuta, da-mi voie sa te contrazic. Cresa e partial chiar mai scumpa decat gradi, pentru ca e mai intensiv Betreuung +locuri putine la stat, infloreste economia celor particulare. Pe scurt, la noi in oras exista posibilitatea la 40 ore/saptamana costa 400 pe luna+taxa de inscriere+masa de pranz+scutece+bani de getränke+bani de jucarii+bani pentru excursii. Pe scurt...o caruta de bani. 33 de Euro...e pentru noi "gluma buna" si sper din tot sufletul sa traiasc sa vad asta macar la al doilea copil. Ca daca e sa tin doi copii la peste 500 pe luna ...
harnici la de 15 luni
Cresterea in greutate
Perioadele de crestere
angiuta spune:
sunschine si copilul meu a fost la cresa si intotdeauna aceeasi suma am platit. Costurile pe care le suporta statul pentru copii de cresa sunt intr-adevar mai mari pentru ca copii de cresa au nevoie de mai mult personal in primul rand.
Cred ca stii si tu ca situatia e complet diferita de la un Land la altul. Eu zic doar cum e aici, in Berlin.
La noi asa e, se stabileste o suma pe care parintele trebuie sa o platesasca in functie de venit si numarul de ore iar diferenta intre stat si privat nu este, copilul meu este acum la o gradinita privata dar inainte era la una de stat si exact aceeasi suma am platit-o. Doar daca e Elterninitiative (Kinderladen) se poate sa mai platesti extra intre 20 si 50 de euro lunar pentru materiale sau excursii (in KiLa unde am facut eu practica parintii plateau extra 20 de euro).
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)