FIV la Sibiu (26)
Raspunsuri - Pagina 12
llary spune:
Tamys pai tu deja ai inceput stimularea sau de la cm urmator?mie a zis ca doar de la urmatorul cm facem stimulare ca nu ar fi bine.
Vis a vis de ce a zis Tamys,viata noastra nu are din pacate un curs normal firesc de cand dorim un copil,tot ce facem si ce preconizam are ca baza dorinta de a avea un copil:mergem sau vom merge undeva,facem sau nu facem ceva doar daca nu afecteaza acest proces al conceptiei.......sa nu ma intelegeti gresit....dar oare o sa reusim?cand?.........
popif SPERAM
tamys spune:
llaryazi am ajuns la Sibiu si maine sunt programata la doctor sa vedem ce spune daca mai trebuie sa mai fac alte investigatii sau daca trec la un nou FIV. Mie mi-a venit CM pe data de 2 aprilie si probabil de la urmatorul CM poate ma apuc iar de stimulari cred ca o sa fim amandoua odata in proceduri.
Te pup ai mare grija de tine ,vorbesc cu sotul meu despre tine si ma gandesc tot timpul la tine mai ales ca suntem de-o seama si noi la fel ca si voi ,,tot ce facem si ce preconizam are ca baza dorinta de a avea un copil" Dumnezeu sa ne ajute
tamys spune:
Zece reguli simple ce trebuie respectate pe parcursul sarcinii
Urmeaza aceste zece simple sfaturi pentru a avea o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii.
Cinci lucruri pe care ar trebui sa le faci
Consuma cele cinci elemente deosebit de importante in dieta gravidei: acid folic, calciu, fier, zinc si fibre.
In primele 6 luni de sarcina este vital acidul folic, o vitamina B, care reduce cu pana la 50% riscul aparitiei defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. Doza zilnica recomandata de 400 de micrograme de acid folic din legume, fructe, carne de pui si peste.
Doza zilnica necesara de calciu de 1,200mg - se poate obtine consumand lactate degresate, suc de portocale si produse obtinute din soia – joaca un rol deosebit de important in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, in formarea oaselor si dintilor bebelusului tau.
Fierul este deosebit de important in trimestrul III de sarcina cand volumul de sange din corpul tau creste cu pana la 50% si ai nevoie de 30mg pe zi. Daca nu il asimilezi din alimente, poti lua, la sfatul medicului supliment cu fier (a carui absorbtie este facilitata de vitamina C pe care o gasesti din abundenta in fructe si legume proaspete).
Necesarul de zinc creste pana la 15mg pe zi in perioada sarcinii. Lipsa de zinc este strans legata de aparitia malformatiilor, intarzierilor de crestere si nastere prematura.Cu toate ca nucile, cerealele integrale si legumele reprezinta imprtante surse de zinc, mineralul este cel mai bine absorbit din carne sau fructe de mare.
In timp ce toate acestea sunt vitale bebelusului tau, fibrele sunt esentiale sanatatii viitoarei mamici. Se pot procura din fructe, legume si cereale integrale – doza zilnica recomandata este de 25-35mg pe zi; previn constipatia, ajuta tranzitul intestinal si dau senzatia de satietate pentru mult timp.
Bea cel putin 10 pahare de lichide pe zi!
Este greu sa mentii un nivel optim de hidratare al organismului in sarcina, deoarce lichidele trec usor din vasele de sange in tesuturi, totusi hidratarea este esentiala pe toata perioada sarcinii pentru prevenirea unei nasteri premature: cand nu bei lichide, corpul secreta un hormon care stimuleaza contractiile. Hidratarea corecta a gravidei poate preveni durerile de cap, ameteala, pietrele la rinichi, constipatia si hemoroizii! Poti sa stii ca bei destule lichide, cand urina ta este limpede si clara.
Consuma alimente colorate!
Nu numai ca iti dau elemente nutritive esentiale pentru sanatate, dar consumand varietati de fructe si legume ii dai sansa piticului tau din burtica sa experimenteze “gusturi noi” prin intermediul lichidului amniotic. Chiar daca in primul trimestru bananele si merele sunt singurele alimente pe care le poti consuma, nu te stresa , insa indata ce te vei simti mai bine incepe sa consumi alimente intens colorate: morcovi, afine, spanac – bogate in antioxidanti.
Limiteaza expunerea la pesticide consumand mancare organica!
Studii recente au demonstrat legatura dintre posibila aparitie a problemelor de imunitate ale bebelusului si consumul de alimente tratate cu pesticide. Exista dovezi ca nitratii(compus chimic al fertilizatorilor) pot interactiona cu mediul hormonal al mamei si pot provoca nastere prematura sau malformatii. Produsele care 'adapostesc' cele mai multe pesticide(in cazul in care sunt tratate) sunt cele cu coaja subtire: capsunile, piersicile, perele.
Consuma acizi Omega 3!
O dieta bogata in acizi Omega 3 contribuie la dezvoltarea neurologica armonioasa a bebelusului tau, imbunatateste memoria, functia cognitiva si dovedeste capacitate de invatare peste medie. Deasemenea este dovedit ca scade riscul depresiei post-partum. Sunt doua surse diferite de grasimi Omega 3 – pestele si plantele. Carnea de somon si hering este bogata in Omega 3; crevetii, tonul si sardinele deasemenea reprezinta o sursa importanta de acizi grasi, insa gravidelor nu li se recomanda consumul de carne de rechin, peste spada sau macrou din cauza cantitatii ridicate de mercur continuta. Alte surse de Omega 3 sunt nucile, fasolea, uleiul de seminte de in (o lingurita = 7200mg).
Cinci lucruri pe care ar trebui sa NU le faci
Nu manca 'cat pentru doi'!
Studii recente arata ca 46% dintre mamici iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii si raman cu multe kilograme in plus dupa nastere, iar bebelusii lor au risc crescut de obezitate mai tarziu, in timpul vietii. In cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina ai nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus pe zi, dar acestea nu inseamna mai mult de o banana de marime medie si 2 lingurite de unt de arahide. Dar decat sa-ti numeri caloriile, mai bine mananci cate putin de 5-6 ori pe zi, atat cat sa dispara senzatia de foame! Daca ti se pare prea greu sa te abtii si nu te poti controla, ai putea apela la ajutorul unui medic nutritionist(dietetician)! Greutatea in sarcina ar trebui sa se incadreze in final in limitele 11-13 kg!
Nu consuma produse rafinate!
Evita carbohidratii “rai”: orez alb, faina alba, paste, cereale rafinate, painea alba, prajituri, deoarece cresc nivelul glucozei din sange, deci bebelusul tau va lua prea mult in greutate si prezinta risc de obezitate in copilarie. Consuma produse din cereale integrale, orez brun, orez salbatic, multe fructe si legume – acestea mentin un nivel optim al zaharului in sange!
Ai grija ce mananci!
Pentru a te proteja, atat pe tine cat si pe bebe, de infectii precum cele cu E. Colli, Salmonella, Listeria nu manca carne de pui sau porc nepreparata, fructe de mare sau oua! Nu consuma mancare care a fost lasata afara din frigider mai mult de 2 ore!! Intotdeauna verifica termenele de valabilitate de pe toate produsele si cauta sa consumi numai lactate si branzeturi din lapte pasteurizat, eliminand astfel riscul infectiei cu Listeria ceea ce ar putea duce la nastere prematura, avort spontan sau fat nascut mort!!!
Nu te infometa!
Nu lasa sa treaca mai mult de trei ore fara sa mananci!Daca vei “ciuguli” cate ceva la interval de 2 ore, poti preveni ametelile si migrenele! Deasemenea poti preveni un eventual lesin si arsurile de stomac consumand portii mici de mancare la interval de 2-3 ore!
Sa nu bei alcool!
Daca consumi 300 de grame de cofeina pe zi, se considera a fi in regula, in schimb nu ai voie sa bei nici un gram de alcool pe toata perioada sarcinii tale !!!
tamys spune:
Sfaturi pentru femei insarcinate
Urmeaza aceste 5 reguli simple pentru a avea sarcina usoara si un bebe sanatos ! In afara de o alimentatie corecta si miscare multa, trebuie sa tii cont de aceste 5 lucruri esentiale pentru o sarcina sanatoasa.
Spune NU toxinelor!
Datorita legaturii demonstrate cu malformatiile fetale, avort spontan si alte complicatii grave, ar trebui sa evitati pe perioada sarcinii tutunul, alcoolul, drogurile ilicite precum si solventi cum ar fi oxidantul pentru vopsele sau acetona, dizolvantul pt oja. Fumatul, de exemplu poate duce la nastere prematura sau greutate scazuta a fatului la nastere.
In cazul in care nu puteti renunta la fumat, consum de alcool sau droguri cereti sfatul medicului dvs. obstetrician.
Ce medicamente iei?
Consulta-ti doctorul inainte de a lua orice medicament, supliment sau 'remediu' natural eliberat fara prescriptie medicala. Chiar si anti-inflamatoriile nesteriodiene, precum ibuprofen trebuiesc evitate deoarece studiile au dovedit ca ele cresc riscul de avort spontan si de distrugerea vaselor sangvine ale fatului.
Acorda atentie sentimentelor tale!
Probabil ai auzit de depresia postpartum, dar se poate sa nu fi auzit ca 10-20 % dintre femei prezinta simptomele depresiei pe parcursul sarcinii, si poate creste riscul nasterii premature. Daca te simti inexplicabil de trista, nervoasa sau vinovata, se intampla sa-ti pierzi interesul pentru activitatile de care te bucurai de obicei, sau dormi foarte mult, informeaza-ti medicul obstetrician.Terapia, medicamentele antidepresive sau combinatia celor doua te vor ajuta foarte mult. Nu toate antidepresivele sunt sigure pentru femeile insarcinate , deci vorbiti cu medicul Dvs., singurul in masura sa va sfatuiasca ce masuri se pot lua in cazul depresiei instalate pe sarcina.
Pastreaza-ti igiena!
Spalarea frecventa a mainilor poate preveni infectiile cu streptococi tip B, citomegalovirus si rujeola('pojar') toate acestea putand produce malformatii sau alte complicatii severe bebelusului tau. Solutiile anti-bateriene ce contin alcool pot fi o optiune, atunci cand nu puteti sa ajungeti sa va spalati la chiuveta cu apa si sapun.
Pune-te pe primul plan!
Poate suna egoist, dar pe perioada sarcinii este foarte important sa dormi destul, sa faci exercitii de relaxare si sa stii sa spui NU obligatiilor care te epuizeaza. Sa te protejezi de orice eveniment care iti aduce stres capata o importanta vitala in aceasta perioada, deoarece agitatia si nervii mamei pot sa provoace nastere prematura sau greutate scazuta a bebelusului la nastere. Trebuie sa dormi cel putin 8 ore pe noapte, sa te intinzi in pat oricand te simti obosita, sa-ti iei medicatia indicata de obstetricianul tau, iar timpul liber sa-l petreci cu familia si prietenii apropiati.
tamys spune:
Sfaturi pentru cupluri – imbunatatirea sanselor de a avea copii
Pentru a optimiza sansele de succes ale fiecarui cuplu, se recomanda urmatoarele (aceste sfaturi nu sunt “batute in cuie”, daca medicul dvs. va recomanda ceva diferit, ascultati-va medicul):
Partenerul barbat
•Caldura este daunatoare spermei. Temperatura testiculelor trebuie sa fie cu 2 grade mai mica decat temperatura corpului. Este recomandabil ca dusurile in zona testiculelor sa fie reci.
•Pantalonii largi si pantalonii scurti tip boxer pot fi benefici daca lucrati sau faceti exercitii fizice intr-un mediu calduros sau daca stati jos pentru perioade indelungate; evitati lenjeria din nylon sau lana si folositi lenjeria din bumbac.
•Evitati sa beti mai mult de o bautura alcoolica pe zi. Consumarea excesiva de alcool scade fertilizarea masculina si afecteaza de asemenea performantele sexuale ale barbatului (din cauza afectarii nivelului de androgen).
•Fumatul scade fertilitatea masculina si poate afecta capacitatea de fertilizare a ovulelor. Incercati sa renuntati la fumat, daca este posibil. Daca nu puteti renunta la fumat, incercati sa reduceti numarul tigarilor fumate.
•Abstinenta pe perioade lungi favorizeaza cresterea numarului de spermatozoizi vechi in sperma. Prin urmare, din cauza scaderii numarului de spermatozoizi capabili sa fertilizeze un ovul, este recomandabil sa aveti raporturi sexuale frecvente. Inainte de o spermograma sau de o procedura de reproducere umana asistata medical (inseminare artificiala sau fertilizare in vitro) se recomanda o perioada de abstinenta de 2-5 zile.
•Unele afectiuni (chiar si simple, precum amigdalita) pot avea drept efect scaderea numarului de spermatozoizi, in consecinta scaderea capacitatii spermei de a fertiliza. In aceste cazuri, testarea spermei (spermograma) ar trebui repetata. Infectiile care afecteaza organele genitale pot afecta numarul de spermatozoizi, de exemplu infectii ale epididimului sau ale canalului deferent, pot cauza blocarea lui. Daca simtiti orice simptome, oricat de usoare, consultati un medic. Unele medicamente afecteaza productia de sperma si reduc numarul de spermatozoizi, asadar consultati medicul daca luati medicamente.
•Evitati expunerea la orice fel de chimicale produse de fabrici. Chimioterapia si radioterapia afecteaza productia spermei. Consultati medicul daca folositi orice fel de medicamente din plante, deoarece ar putea interactiona cu alte medicamente care v-au fost prescrise.
Partenera femeie
•Fumatul scade sansele de a ramane insarcinata si creste incidenta complicatiilor sarcinii cum ar fi avortul sau nasterea prematura, in special la femei de peste 35 de ani. Se recomanda sa opriti fumatul inaintea tratamentului de fertilizare in vitro. Este absolut interzis sa fumati in timpul sarcinii.
•Evitati consumul de alcool inainte si in timpul tratamentului FIV. Alcoolul nu trebuie consumat deloc in timpul sarcinii.
•Daca sunteti supraponderala, incercati sa tineti cura de slabire si faceti de asemenea exercitii fizice cu regularitate, deoarece ajuta la imbunatatirea circulatiei si cresc sansele de a ramane insarcinata.
•Daca sunteti exagerat de slaba puteti avea menstruatii neregulate sau sa nu aveti menstruatie. Incercati sa luati in greutate pana ajungeti la standarde normale.
•Evitati sa beti mari cantitati de cafea zilnic, deoarece scad sansele de a ramane insarcinata. Nu consumati mai mult de trei cesti de cafea zilnic.
•Daca luati medicatie va rugam informati medicul. Unele medicamente pot afecta ovulatia.
Pentru ambii parteneri
Daca luati orice fel de medicament, altul decat cel prescris de medicul dumneavoastra, informati medicul pentru a putea face o evaluare daca are efect daunator asupra fertilitatii masculine sau feminine.
Cateva studii au aratat ca multe cupluri care au un suport bun emotional din partea membrilor familiei, prietenilor, altor cupluri confruntate cu infertilitatea sau a unui medic, au o rata mai mare de fertilitate decat cuplurile care nu au acest tip de suport emotional.
FIV poate si foarte stresant, de aceea incercati sa mentineti stresul cat se poate de scazut inainte si in timpul FIV. Mentineti un mod de viata sanatos si obiceiuri sanatoase de a manca. Luati un supliment de multivitamine.
Evitati expunerea pielii la farduri, lacuri, lipiciuri, dizolvanti organici, cerneluri. De asemenea, trebuie evitata aplicarea in exces a parfumului sau a deodorantelor. Contactele sexuale regulate reinnoiesc sperma, iar rezultatul va fi reprezentat de spermatozoizi de calitate mai buna – aceasta inainte de tratamentul FIV.
tamys spune:
Sfaturi generale dupa FIV
Tocmai ati terminat un ciclu de FIV, ICSI sau inseminare artificiala? Asteptati un test de sarcina?
Retineti ca, desi nu trebuie sa faceti nimic pana la test, un embrion creste in uter si va incerca sa se implanteze. Va doriti ca acest embrion sa aiba sansa maxima, astfel incat sa nu risipiti resurse, bani, speranta si timp.
Asadar, iata 10 reguli care va vor ajuta sa mariti sansele de a ramane insarcinata:
1.Nu beti cantitati mari de alcool.
2.Nu stati in soare, ploaie sau vant pentru perioade lungi;
3.Nu ridicati obiecte grele, nu faceti munca grea sau stresanta;
4.Mancati regulat, beti cantitati mari de apa;
5.Incercati sa va odihniti cat puteti de mult;
6.Luati medicatia prescrisa de ginecolog la intervalele de timp sugerate;
7.Evitati actele sexuale;
8.Daca aveti copii, puneti-l mai mult pe partener sa aiba grija de ei pentru a nu va obosi;
9.Daca va imbolnaviti in timpul acestei perioade, petreceti mult timp in pat si odihniti-va mult;
10.Nu purtati pantaloni stramti sau alte haine care va pot presa uterul.
Dupa embriotransfer, in general, este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi :
1. Nu faceti baie in cada si nu inotati timp de 48 de ore dupa embrio-transfer;
2. Nu faceti dus (vaginal);
3. Nu folositi tampoane interne;
4. Nu intretineti raporturi sexuale, nu declansati orgasme pana cand inima fetusului nu este vizualizata ecografic;
5. Nu faceti jogging, aerobic, tenis, ski, catarari pe munte etc.
6. Nu incepeti nicio activitate fizica intensa;
7. Nu luati medicamente fara reteta sau alte medicamente prescrise fara acordul echipei FIV;
8. Nu ridicati obiecte grele;
9. Puteti sa va reveniti la munca dupa doua-patru zile de la embriotransfer;
10. Incercati sa va mentineti ocupata si optimista, discutati cu partenerul dvs. si cu cei apropiati, va va ajuta sa treaca mai usor cele 10 – 12 zile.
lelu spune:
tamys, multumim pentru info
Am si eu o problema
Dupa stimularea din februarie am avut un ciclu dupa care a trebuit sa astept al doile a ciclu ca sa pot incepe desorelle, insa nu mai apare... sunt in z35 si inca nimic, am in schimb o scurgere apoasa, incolora, nu are miros, e clara.... nu stiu ce e si ce sa fac
cat sa mai astept?
sa-i scriu doctorului I? oare nu e o tampenie, eu am facut in urma cu 7 luni un tratament pentru endometrioza prin care am intreat in menopauza artificiala 6 luni, poate de acolo mi se trage intarziere aceasta....
Dar totusi am avut un ciclu dupa acest tratament, cel din urma stimularii ...
lorelei78 spune:
tamys,nu te-ai gandit ca mai ai o sansa si cu embrionasul de la Bucuresti ,sa mergi tot acolo pt ET?
Fetelor,s-ar putea sa fiu fac ET in mai,nu stiu inca.Pe mine inca ma streseaza concediul care ar trebui sa-l iau,adica cel putin zilele luate pt deplasarile la Sibiu(endometru si ET).Daca ar accepta dr I sa verific endometrul la Brasov,ar fi super,o zi pot sa-mi iau in mai.In caz contrar trebuie sa o las pe iunie...De aceea nu am mai scris,la mine totul a ramas la fel,nimic nu s-a schimbat,stresul cu zilele libere care va trebui sa le iau e acelasi.Dupa ET ar fi ok un medical,voi fi la domiciuliu,dar inainte voi fi pe drum,mi-e tare teama...
llary,tu vei face IA sau FIV ,ca nu mai stiu?
lelu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lyette Poate ca esti insarcinata............. |
deci, endometrioza avansata, tr. stanga cu hidrosalpinx, ce-a dreapta greu permeabila, umflata etc. deci no way naturally
de asta zic, sa-i scriu oare doctorului? sau il deranjez cu intrebarile astea...
pupici