Parinteala nepavloviana(3)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

In toamna Ilinca a inceput gradi, s-a procopsit cu un crocobaur nasol, a fost prost tratata, a facut o otita complicata cu otomastoidita, am operat-o, era la un pas sa piarda auzul la urechea cu pricina, a fost un cosmar. Am stat in spital, a facut antibiotic perfuzabil practic de la inceputul lui octombrie pina pe la inceputul lui decembrie, cu pauze de cateva zile dupa care o lua de la capat cu altul si altul si altul...
Ma rog, dupa ce am ajuns acasa am avut ca sarcina sa ii tin nasul fff curat; tot mergeam la controale la spital (nu o dureau dar oricum ii era frica), am mai schimbat/pus/scos un aerator transtimpanic...ma rog, "dixtraxtii"...

Pentru ca se plictisea si ea de curatat nas si alte alea, uneori facea fite. si ii explicam frumos ca daca nu ma lasa sa curatam nasul, poate sa faca iar buba la ureche si tre sa mergem iar la doctor.

Acum, de cateva zile, am inceput sa mai iesim pe afara; de cate ori o imbrac se sperie si imi tot spune sa nu mergem la spital. de cate ori face vreo timpenie vine la mine plingind sa nu o duc la doctor. Nu am amenintat-o ca o duc la doctor ca nu e cuminte, sau de-astea, pur si simplu i-am spus ce am scris mai sus.

De vreo doua saptamini, ma tot pune sa ii pun un desen animat cu mickey si pluto; e ala in care aduc acasa bradul de craciun cu tot cu veverite in el, si pluto atata se mai fugareste cu veveritele ca pina la urma strica tot bradul. Mickey vine si il cearta. La faza asta, Ilinca se cocoata sus-sus la mine in brate, ma ia de git, se ascunde. Mereu. ii tot spun ca mickey il cearta pt ca l-a necajit, ca a stricat bradul, dar ca il iubeste pe pluto, ca uite ce repede il iarta, si mami si tati o iubesc pe ea mereu, orice face. Fara nici un rezultata, ba mai nou, de la inceputul desenului animat imi tot spune sa nu mai strice plutoo bradul :((

De 3 zile nu m-a mai lasat sa ii iau temperatura. Da nu m-a mai lasat asa, la modul disperat. ii supravegheam temperatura o data sau de doua ori pe zi ca eram in perioada de asteptare, sa vedem daca recidiveaza sau nu beleaua. Nu a avut niciodata nici o problema cu luatul temperaturii. Ieri seara inainte de baie i-am aratat ca termometrul e la locul lui si ca nu ii iau temperatura si a fost ok, dar alaltaieri cind am inceput sa o dezbrac a inceput sa plinga ca sa nu luam temperatura, iar cu o noapte inainte, cind a adormit, tot tresarea in somn si vorbea despre asta, ca sa nu punem termometrul.
Sint 99% sigura ca nu i-a luat nimeni in afara de mine temperatura. Sotul nu a vrut nici cind l-am rugat eu, a refuzat sa faca asta. Bona nu vad de ce ar fi incercat, termometrul era la vedere, e drept, dar nu i-am spus niciodata sa faca asta. Este o verisoara de-a mamei si sta cu fata de la sfirsitul lui ianuarie, am identificat niste xpresii pe care le-a preluat ilinca de la ea si cu care nu am fost de acord, dar i-am spus si am vazut ca au disparut treptat si din vocabularul Ilincai. Pe de alta parte, mi-e f greu sa aflu ceva pe care sa pun baza :) ca pe ilinca daca o intreb tati te-a batut? zice a batut tati, daca o intreb daca mami a batut-o, zice a a batut-o mami...deci nu prea am cum sa ma lamuresc. Da oricum, bona asta e cam sperioasa ea din fire ca sa fi avut initiative de termometru...

Nu stiu, ma simt ca naiba si nu stiu de unde s-o apuc si ce sa fac... are deodata frici si spaime...si nu stiu de unde :((:((:((

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Ai mei baieti de multe ori ignora ce nu le convine - daca nu e spus pe un ton "tipat". Exemplu: Eu, pe ton normal: S-a facut 10 - mergeti sa va spalati si la culcare. -Ei -nimic, nici nu ma baga in seama, continua joaca. Dupa ce le repet aceeasi rugaminte de 5 ori pe un ton normal, o repet a 6-a oara cu un ton ridicat. Dupa ce termin - ei tac si se uita la mine. Eu, pe tonul redevenit normal: De ce pana nu tip la voi nici nu ma bagati in seama? - Moment in care continuand distractia se zburatacesc spre baie.
De mult nu ma mai enervez pt atata lucru. Tonul ridicat e doar ca sa-i scot din "vrie" si sa reactioneze. Deja si ei stiu ca de fapt eu nu ii cert. Si totusi...de ce nu reactioneaza de la inceput? Macar sa zica :Mami, nu vrem inca la baie!

Anya

Probabil fiindca stiu din experienta ca o sa mai spui si nu e cazul sa vina decat cand ti-ai epuizat rabdarea si ridici tonul. Asta-i ritualul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

pisigri - poate nu e neaparat ermometrul in sine.

poate i-a ajuns cu spitalul, cu mucii, cu tratamentele, iar termometrul e ceva palpabil asupra caruia sau prin care sa transmita ca nu mai vrea, ca a suferit, ca sufera, ca ii e greu.

poate ar fi o idee sa o mai scoti din rutina asta, sa faceti ceva deosebit - mergeti la o cofetarie, sau undeva unde nu a mai fost.

sau incearca sa aveti sedinte de desen, vezi ce deseneaza.

lor le e greu sa spuna cu adevarat ce li se intampla. ne e greu noua, oamenii mari, d-apai lor.

edit: poate si desenul ala poate vrea sa zica ccc ca se simte pedepsita ca atrecut prin toate chinurile alea. nu stiu, e o idee doar.

mami de andi si ilinca
_

traduceri si asistenta

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Mergi la inceput

Pisigri imi pare cau ca ati avut asa probleme
Cred ca e destul de normal ca dupa experienta asta cu spitalul si medicii sa-i fie teama, sa aiba o stare de anxietate.
Evitati sa o certati si fiti cat mai suportivi cu ea. Dar nu la modul de parca ar fi bolnava, ca-ti va simti ingrijorarea si se va speria si mai rau, ci cu umor si initiative de joaca.

Cum ii iei temperatura, cu ce fel de termometru? S-ar putea sa refuze din teama de a nu fi dusa iar la spital daca are cumva temperatura. Poate cineva a pomenit despre posibilitatea asta, fara sa-si dea seama.

Luati si ursuletului si papusilor temperatura? Si le dati sirop celor care au temperatura si se fac bine?

E posibil sa ii fi intrat in capsor si frica de a nu ajunge la spital fiindca superi pe cineva. La gradinita, inainte sa faca otita, cum a fost tratata? Ai idee daca a fost certata pentru nazbatii?

Poate inscenati niste nazbatii facute de voi adultii, in urma carora nu patiti nimic, doar va amuzati. S-ar putea sa intre si Ilinca in joc si sa mai scape de spaima.

Mergi la inceput

La gradi am dus-o de la 15 august si a tot mers in ritm de o saptamina da, una ba. Ca era racita. In primele zile de mers la gradi plingea cind o lasam si statea cam toata ziua pe dupa educatoare, la sfirsitul saptaminii o vedeam pe camere ca era ok...apoi acasa cu raceli.
De certat nu cred ca a certat-o cineva acolo, ca fetele erau tinere si lipicioase...

Acasa tre sa recunosc ca uneori chestia cu mersul la spital o fi sunat ca o amenintare. Sau nu ca amenintare, dar o fi asociat cu cearta, pentru ca probabil ca uneori mai transparea si stresul si iritarea mea de teama bolii, in explicatii. Adica mami era suparata si ii explica faptul ca daca nu sta la suflat muci ajungem pina la urma la spital. Nu stiu, zic si eu, ca daca as sti...as rezolva.

Dar cu termometrul chiar imi sta pe creier. Siropele (pt imunitate) ia fara probleme, inghite si chestii care au un guust.... Si termometrul nu o deranja, si niciodata nu i-a luat temperatura altcineva decit mine, poate mama mea o data sau de doua ori dar cu mult timp in urma. Ajunsese parte din rutina cumva,stia ca seara pregatim impreuna hainele curate...dupa care era de la sine inteles ca ne dezbracam,luam temperatura, ne spala, ne schimbam si bem laptele. Si de unde si pina unde atat de brusca schimbarea? ind ma gindesc, nu vad nici pe tati nici pe bona ca posibili abuzatori. Dar cind citesti statistici....iaca parca iti intra un cui in creier...
Nu ne-am jucat cu luat temp la papusi. Uneori daca ajungea la termometru, imbracata fiind, se facea ca isi ia singura temperatura, in joaca...
termometrul e electronic, in prospect scria ca se poate lua temperatura si axilar si oral, eu l-am folosit doar rectal pt ca e cea mai fidela temperatura si pt ca axilar nu indica nimic, am incercat sa il tin eu si imi spune ca am 35 grade...si eu stiu sa tin un termometru si stau cuminte :)).
Pina la urma nu ma deranjeaza atat ca nu ii pot lua temperatura, ca daca e fierbinte la mina si e miriici, deci daca chiar am motiv sa banuiesc ceva, ma descurc cumva cind e musai-musai, dar ma deranjeaza posibilele explicatii ale reactiei pe care o are, deodata....

Mergi la inceput

Asa..
la capitolul desen, nu merge, deocamdata mizgaleste linii si curbe :).
Are zile in care este foarte nervoasa. si zile in care e cel mai dulce copil.
In general in weekend e ok, si la inceputul saptaminii. Luni de ex nu a plins cind a vazit ca ramine cu bona, asta dupa ce saptamina trecuta joi si vineri a tras cite o repriza de bocete de am plecat cu inima rupta la serviciu.
In general, spre sfarsitul saptaminii parca se acumuleaza frustrarea ca nu sta cu noi.
Dar de unde stiu ca este doar asta? De unde stiu ca bona se poarta ok cu ea?
Vorbesc intre 8 si 14 (cind ajunge sotul acasa) de macar 2 ori cu bona la tel, sun si eu, suna si ea, niciodata nu am auzit copilul altfel decit trancanind in fundal.
E drept ca in inspectii inopinate nu am ajuns, dar ma bate gindul sa fac si asta. e nasol ca lucram in celalalt capat de oras, iar eu daca ma duc acasa nu prea mai merge sa ma intorc la munca...pe linga ca pierd mai bine de un ceas pe drum, va dati seama ca stirnesc copilul...
Pina la urma cred ca pun camera de supraveghere in living, unde sint jucariile si unde petrec majoritatea timpului, dar si aici ma simt nasol cumva, femeia e ruda, mi-e sa nu interpreteze aiurea. Adica cum fac eu sa justific gestul fara sa jignesc?
Plus ca si camera de supraveghere...e intr-o camera. Si atat.

Faptul ca Ilinca nu are un comportament constant de respingere a bonei cind sint eu de fata indica faptul ca pur si simplu ar prefera sa stea cu mine, nu cu ea?
Daca ar fi ceva in neregula, ar trebui sa reactioneze prost de cate ori o vede, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laina spune:

PISIGRI, imi pare tare rau ca o trageti asa de rau. Insa chiar cred ca faza cu jucatul cu papusile de-a luatul temperaturii ar merge. De ce? Pentru ca noi am trecut printr-o faza similara cand era Antonia mai mica, avand ca obiect stetoscopul. PLangea numa cat il vedea pe saracul obiect, care e cel mai inofensiv dintre toate. Nu stiu, poate ca a deranjat-o ca o fi fost prea rece la un moment dat...nu stiu. Ideea este ca dupa ce i-am luat drept cadou o trusa de doctor cu care sa-si trateze animalele (ea nu e cu papusile, ci cu animalutele), plus un halat alb ca de doctor, i-a trecut spaima si de cabinet, si de stetoscop, si de toate.

Cu termometrul..stiu si eu? Nu cred ca este vorba de vreun abuz, ci poate a deranjat-o ceva la un moment...o fi avut vreo senzatie neplacuta prin fundulet cand i-ai luat..sau s-o fi saturat de tooot, pur si simplu...

Mergi la inceput

Pisigri in locul tau as renunta la temperatura luata rectal. E mult prea invaziva metoda. Exista si termometre de ureche, functioneaza absolut OK si aproape instantaneu. In plus, de ce e nevoie de o rutina care sa includa luarea temperaturii in fiecare seara? Mi se pare excesiv. Daca o saruti pe frunte, de exemplu, iti dai seama imediat ca are febra. La fel, din aspectul copilului.

Nu cred ca ai motive de ingrijorare dinspre bona. Dar daca vrei sa instalezi o camera, motiveaza actiunea ca antiefractie. Eventual in paralel cu alte actiuni tot antiefractie, stiu eu, o incuietoare noua la usa sau asa ceva.
Vizite de verificare poate face si altcineva, nu doar tu. O ruda sau o prietena.
Te poti juca cu ea de-a mamica, bona si fetita, Ilinca fiind bona. E cea mai simpla metoda sa afli daca ceva nu e in regula. Insa eu cred ca iti faci griji degeaba.

Incearca, tot in joaca si povesti (poti inventa unele pe tema) sa prezinti spitalul si medicii intr-o lumina pozitiva. Oameni draguti care ne ajuta cand avem nevoie. Sa nu-i mai vada ca pe baubau.

Si mai ales ai rabdare. Fricile astea nu trec chiar peste noapte. Ilinca a fost agresata de toate procedurile astea medicale si de mediul din spital, plus durere. Lucrurile astea si-ai lasat amprenta. Fii calma, poarta-te normal, fiindca pari stresata de starea ei si chiar stresul asta al tau o poate speria.

Joaca, umor, veselie. De asta are nevoie. Si mai are nevoie de uite putin ce a patimit. Cu termometrul ala zilnic, tu nu o lasi sa uite.

Mergi la inceput

Rrox, la termometru am zis si eu ca renunt, ca m-am saturat eu, daramite ea. cu ala de ureche nu prea era chip, ca nu ne lasa sa umblam la urechi nici cu politia (intelegi licenta de exprimare..). Mie mi-a displacut chestia cu termometrul pt ca nu vroiam sa ajungem sa i se para normal sa ii umble cineva la fundulet, plus ca nu mi s-a intimplat niciodata sa aiba o stare generala buna si sa faca febra, de obicei cind are febra e lata si plingacioasa...

O sa incerc chestia cu joaca de-a bona. Sa vad ce iese, ca deocamdata incerc sa o invat sa vorbeasca :)). Se refera la persoana ei spunind Ilinca (nu "eu", ca urmare a perioadei in care o intrebam, pt atragerea atentiei, daca Ilinca vrea aia sau ailalta); daca vrea sa spuna "merg si eu cu tine la bucatarie" spune fie "merge si Ilinca", fie "mergi cu mine" = "merg cu tine". Daca ai inteles ceva

Si cu antiefractia e cool. O sa lipesc pe usa un abtibild de-ala cu "Obiectiv supravegheat de firma de paza cutare" si o sa spun ca aia au solicitat ca parte din contract sa montez asa ceva Ramin datoare cu o cutie de bomboane si un buchet de flori

Si da, sint exagerat de stresata pe tema sanatatii. Ar trebui sa fac ceva sa depasesc si eu momentul, dar inca sint in faza in care ma simt ca intr-o piesa de teatru absurd, cum de mi s-a intimplat mie asa ceva, cind mereu mereu mereu am mers la controale periodice, am apelat la pediatrii cu jdemii de recomandari, am sunat medicul de la primul simptom de ceva... Si sa ajung sa aproape-nenorocesc copilul...

Mergi la inceput

Pisigri e normal la varsta ei sa vorbeasca asa despre ea. E o etapa fireasca.
Gata, a trecut, copilul e sanatos, linisteste-te. Starea ta o intretine pe a ei. Bucura-te ca s-a terminat cu bine si nu te mai lasa bantuita de spaime. La joaca cu voi!

Mergi la inceput