Parinteala nepavloviana(3)
Raspunsuri - Pagina 14
pisigri spune:
ami, io sint cam paranoica la capitolul bagat prostii in gura...mai ales de pe afara.
Nu functioneaza daca ii tii minutele ocupate cu bucati de fructe? La mine a tinut faza, dar e adevarat ca Pisilinca nici nu a fost foarte innebunita dupa bagat chestii in gura, mai ales afara. Isi mai gusta jucariile. Dar ma uit si la fetita nasei Ilincai, e ca fetita ta, baga in gura orice, oricind, si e important pentru ea, la fel, se supara rau cind i se interzice...
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
denizel spune:
As avea nevoie de niste pareri pentru situatia in care un copil mic (2-3-4 ani) foloseste un cuvant despre care stie ca e urat ("prostule", de ex.) atunci cand e frustrat.
Copilul stie teoretic cum ar putea sa-si exprime frustrarea si e de acord ca nu e in regula sa fie folosite cuvinte urate, dar cand e suparat uita de asta .
Multumiri!!!
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel As avea nevoie de niste pareri pentru situatia in care un copil mic (2-3-4 ani) foloseste un cuvant despre care stie ca e urat ("prostule", de ex.) atunci cand e frustrat. Copilul stie teoretic cum ar putea sa-si exprime frustrarea si e de acord ca nu e in regula sa fie folosite cuvinte urate, dar cand e suparat uita de asta . Multumiri!!! ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
si eu sunt interesata de raspunsuri pt asa problema. Am si eu o domnisoara care la nervi tranteste niste epitete lu' fra'su de imi sta mintea in loc. Si ea stie ca nu e ok, dar ...
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
corap spune:
astept raspuns ...
(ma rog, anais crede ca asa ii da lovitura de gratie lu' fra-su, o spune cu foc si din fundul plamanilor - dar vad ca andrei o ia lejer. si sigur de la gradinita a venit cu vocabularul asta - ca si andrei in grupa mica l-a mai facut pe ta-su "boule" cand nu-i convenea ceva - dar i-a trecut relativ repede)
denizel spune:
revin cu amanaunte .
Va pun mailul pe care l-am primit de la o prietena, cu acceptul ei, desigur:
Asa...de cateva saptamani, atunci cand e furios/frustrat/suparat, imi spune ca sunt... idioata... (respectiv idiot, tatalui)
Inutil sa-ti spun ca de fiecare data reactionam (cat putem de) frumos, ii spunem ca noi nu vorbim asa, ca lui nimeni nu ii spune idiot, ca ne deranjeaza, ca ne supara asemenea cuvinte...facem teatru de papusi cu masinutele, ele nu vorbesc asa, se mira ca prietenul lor ar putea vorbi astfel etc.
Cuvintele le-a invatat din filmul Cars, unde, vedeta filmului, o masina de curse pe nume Fulger McQueen il face idiot pe Doc cand acesta din urma incearca sa il ajute. Iar eu, desteapta cum ma stii, in loc sa las faza asa cum a picat, i-am explicat ca uite, Fulger a gresit, nu trebuia sa-i vorbeasca astfel, ca e urat.
Problema e ca nu stiu cum sa procedez, mai ales ca uneori, al meu barbat se mai si supara de-a dreptul si reactioneaza aiurea, gen: "a, pai daca sunt idiot, nu iti mai dau laptopul, ca idiotii nu fac ce ii rogi" samd. Si eu m-am saturat sa fiu arbitru in astfel de imprejurari.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
Laura25 spune:
Eu marturisesc ca i-am zis de mai multe ori pe un ton f, calm ceva de gemul : " la noi in casa si in familie nu se vorbeste asa. Daca vrei /iti place sa vorbesti asa, poti sa pleci in alta casa unde se folosesc asemenea vorbe". Acu probabil o sa se gaseasca printre voi unele care sa imi spuna ca nu e ok, ca practic o amenint ca o dau afara din casa, ca ii subminez increderea in mine etc, etc .. dar atat m-a dus capul. Sa zambesc gales si sa ma fac ca nu o aud, nu pot si nu vreau. Nu vreau sa am un copil care vorbeste ca un birjar.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
corap spune:
eu nici in vis nu pot zice ca o dau afara din casa - ca deja am prins-o de mai multe ori facandu-si bagajul si cu cizmele in picioare - sa plece in alta familie. (am vb cu terapeuta ca ne caleste pentru perioada de adolescenta ).
pana la urma nu cred ca e o crima sa vorbeasca urat, atata timp cat i se explica cu calm de fiecare data de ce n-ar trebui sa vb urat. pana la urma intelege - dar poate dura (la andrei "faza" a durat cateva luni)
rrox3 spune:
Denizel in primul rand as sfatui-o pe mamica cu pricina sa nu mai explice atat de fiecare data. Da mult prea multa amploare evenimentului. Copilul cu siguranta a inteles foarte bine ca nu e OK ce face. Practic are buton special pentru atentia si "predica" parintilor, il apasa cand doreste.
Isi pot exprima direct si la obiect simtirea si discuta cu copilul despre ce se intampla cu el, in loc de explicatii. "Idiot" e doar o exprimare a unei stari a copilului si acea stare e importanta defapt.
Poate ceva de genul "Vad ca esti furios si ma intristez cand te aud vorbind asa."
Copilul are nevoie sa fie incurajat sa-si exprime emotiile si are nevoie sa fie ascultat. La fel de mult cat are nevoie sa auda ce emotii starneste in cei pe care ii numeste "idioti" si sa fie sprijinit catre oarecare empatie.
Parintii cum isi exprima emotiile in mod obisnuit?
Spunand direct "ma intristez" sau "sunt nervos" sau "ma deranjeaza" pot oferi un model OK de urmat pentru copil si o alternativa sanatoasa la acel "idiot".
Luna1 spune:
Noi am invatat-o pe cea mica, care culesase o injuratura autohtona, sa spuna altceva in schimb. Pentru ca era in preajma Craciunului i-am spus ca Mosul stie cand vorbeste urat si nu ii va mai aduce jucariile dorite. Insa daca doreste poate sa spuna asta in loc cand e frustrata. (si i-am zis ce poate sa spuna).
Nu stiu daca a fost bine cum am procedat dar a functionat, cand e nervoasa tranteste inlocuitorul injuraturii.