Clubul ursuletilor & ursuletelor de novdec2010(21)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns florina22 spune:

2) Alimentatia sugarului 5-6 luni

Sugarii alimentati natural - nu se diversifica pana la 6 luni cu conditia de a mentine un spor ponderal de 150 g/sapt.
pentru ceilalati in afara de mesele de san la cerere se va incepe diversificarea la masa de pranz cu supa de morcov si apoi la 10,00 fructe.

Sugarii alimentati articial
Vor manca 5-6 mese pe zi astfel - la 5 luni sau la 4luni si 3 saptamani se incepe diversificarea cu mese de fructe la ora 10,00 - o banana la cel fara dermatita atopica + un mar copt, eventual + 2 lingurite de cereale fara gluten
-1a zi - 1 lingurita piure de fructe+restul lapte
-a2a zi - 2 lingurite fructe +latpe, samd pana la o masa completa de fructe ce va inlocui masa da lapte de la ora 10 (aproximativ 150 gr).

La 5 luni si 2 sapt, la pranz se va introduce treptat supa de morcovi (zeama sau direct piure) cate 20 ml/zi plus diferenta pana la o masa completa de lapte, pana se ajunge la 100-150 ml piure de morccovi.

SUPA DE MORCOVI- preparare
500 gr morcovi taiati rondele +1 litru de apa, se fierbe la foc mic timp de 2 ore, se mixeaza morcovii, ajutandu-se de zeama in care au fiert. Se pune din nou la fiert cu zeama in care au fiert si se mai da intr-un clocot.

Rapid la cateva zule de la introducerea supei-crema de morcovi se va introduce si dovlecelul si albitura(patrunjel, pastranac). supa de zarzavat fancadu-se asftel
2-3 morcovi, 2 buc albitura, 1 dovlecel, 1 litru de apa
Se fierbe la foc mic timp de 2 ore, se mixeaza si se mai da un clocot.
La cateva zile de la introducerea supei crema de legume se va adauga treptat si o lingurita de ulei vegelat (ulei de germeni de porumb sau ulei de masline).

La 6 luni, sau 5 luni si 2 sapt, in supa de legume se introduce carne de pui/vita fiarta separat timp de 2-3 ore (5 grame_

Exemplu de meniu la 6 luni
5 mese * 150 -180 ml
dimineata - 1 masa LP/san+ 1 lingurita cereale fara gluten
ora 10 - fructe (banana+mar copt)+2 lingurite cereale fara gluten
ora 14 - supa crema+carne fiarta separat
dupa amiaza - LP/san
seara - LP/san +1 lingurita cereale fara gluten

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florina22 spune:

sper sa va fie de folos
eu din ce am citit, si chiar am citit muuulte info despre diversificarea asta, schemele astora de la medlife mi se par foarte pe intelesul tuturor...iti spun cu gramaje, cu ml si cantitati..

eu voi face dupa schemele lor, le mai am si pe cele care urmeaza,le voi posta cand ajungem acolo!

in altra ordine de idei, eu sunt ingrjorata ca puiul meu la 4 luni si jumatate nu da niciun semn ca si-ar ridica si el un piciorus, ca s-ar intoarce si el intr-o parte...cu picioarele a pedalat pana acum vreo 2 saptamani si a uitat de ele..nu mai da deloc din ele, doar din maini..
oare e ok? mai au perioade de stagnare?

al meu e si mare, zicea ana_o ca-si cam face probleme ca e maricel, si noi la fel..are 9 kile si tot asa m-a cocosat, iar eu m-am subtiat la greu...ana, chiar, puiul tau david cam ce miscari face?
nu pot sa-l compar decat cu unul de gabaritul lui, ca altii mai slabuti sunt mai fasneti...
uff, ce grija pana il vad si pe el ca incpe sa se miste...
pup all

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramo_P spune:

Citat:
citat din mesajul lui florina22

sper sa va fie de folos
eu din ce am citit, si chiar am citit muuulte info despre diversificarea asta, schemele astora de la medlife mi se par foarte pe intelesul tuturor...iti spun cu gramaje, cu ml si cantitati..

eu voi face dupa schemele lor, le mai am si pe cele care urmeaza,le voi posta cand ajungem acolo!

in altra ordine de idei, eu sunt ingrjorata ca puiul meu la 4 luni si jumatate nu da niciun semn ca si-ar ridica si el un piciorus, ca s-ar intoarce si el intr-o parte...cu picioarele a pedalat pana acum vreo 2 saptamani si a uitat de ele..nu mai da deloc din ele, doar din maini..
oare e ok? mai au perioade de stagnare?

al meu e si mare, zicea ana_o ca-si cam face probleme ca e maricel, si noi la fel..are 9 kile si tot asa m-a cocosat, iar eu m-am subtiat la greu...ana, chiar, puiul tau david cam ce miscari face?
nu pot sa-l compar decat cu unul de gabaritul lui, ca altii mai slabuti sunt mai fasneti...
uff, ce grija pana il vad si pe el ca incpe sa se miste...
pup all

mami de grasunelul Alexandru (03.11.2010)

Nici al meu grasunel Alexandru la 8.5 kg, nu se intoarce de pe burta pe spate sau invers, dar nu imi fac griji pt ca e vioi, da din maini si din picioare, daca il tin in brate in sus, sta teapan sfara ajutor, incearca sa sa ridice in fundulet, daca il pun pe perna la inclinatie 30-40 grade se ridica singurel in fundulet... asa ca eu cred ca nu il lasa funduletul gras sa se intoarca si nu imi fac griji
Macar stiu ca il gasesc unde il pun, nu migreaza...inca...

PS: www.observatorcultural.ro/" target="_blank"> Votati zilnic Radu Vancu - Sebastian in vis- pana in 28 Martie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Olgutzika spune:

Sorina, Florina, nu va ingrijorati a priori ( ce usor e de zis...). Probabil ca da, trebuie vazuti de vreun medic...suna bine Valentina Contanu din ce spun fetele. Eu cred ca cu niste exercitii si masaj se rezolva! Vlad e foarte motric, cica din punctul asta de vedere e inaintea varstei lui, deci daca grija voastra are vreo legatura cu ce am scris eu ieri, nu trebuie. El cica face mai mult decat pot la varsta asta ( patru luni si jumatate ).

Acum....pentru lungimea pe care o are e mai mult "slab" decat normal si cica daca va continua la fel, incepem fara dubiu cu cereale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Hera25 spune:

Tinker_bell eu am obtinut programarea la Valentina Contanu de pe o zi pe alta. Rapid. Suna si vezi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasari spune:

Sorina, obtii destul de repede programare la Valentina Contanu. Sper sa fie totul bine.
Nici noi nu am obtinut bilete pentru concetul de duminica, dar am cerut pentru wk viitor, la Copilaria lui Beethoven.:) Mai ales ca e pentru 4 ani, e chiar potrivit. Si am vazut ca am un prieten pe afis, o sa-mi faca placere sa-l revad.
Olguta, te cred, mai ales ca simt ca tu esti mai tehnica. Eu acum n-am mai citit prospectul, dar asa mi-au zis toti pediatrii, nu mai devreme de 8 ore intre ele. De ce oare, nu stiu. O sa le revad dupa ce se trezeste Maria.:)
Beatrice, am vazut si pozele voastre, foarte frumoase!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasari spune:

Olguta, voi parca aveati 68 cm?
Sara are 65 si 6,300.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lore1983 spune:

Buna ziua mamici, a racit si grasunelul meu si cu tuse si mucisori si ma dispera. Are mucisori dar nu pot fi aspirati ca sunt undeva in spate, nu chiar in nasuc. Am incercat cu ser fiziologic si aspirare, fara prea multe rezultate. Doctorul pediatru zicea ca sa nu-l aspir de mai mult de 2 ori pe zi si nici sa nu-i dau sirop de tuse (Andrei are aprox. 3 luni)> Mamicile care s-au mai confruntat cu asemenea problema sa-mi dea si mie un sfat, va rog din suflet. Astazi a tusit mai mult ca ieri...

Legat de tinutul capsorului (ca zicea TINKER BELL de Clara ei ca nu isi tine capsorul): lui Vlad-Andrei nu prea ii place pe burta, asa isi ridica si isi tine capul, si-l tine si daca il tin in brate. Daca il ridic de manute in sezut intai vine corpul, apoi capsorul. Recunosc ca nu l-am lasat prea mult sa stea pe burta, oricum la un moment dat isi va tine si capsorul. Cand sta pe burta nu sta neaparat sprijint pe maini, mai degraba pe burtica (intinde mainile si ridica picioarele intinse), doar cand are chef mai sta si sprijinit pe manute.

Cred ca fiecare copil este unic si are propriul ritm de crestere. Referintele din carti reprezinta o medie a ce s-a observat de-a lungul timpului. Stau si ma gandesc: copiii infasati (asa cum erau tinuti inainte) la ce varsta isi tineau capul?

LORE mami de VLAD ANDREI (20.12.2010)

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunset_zuzi spune:

Cresterea si dezvoltarea psihomotorie de la 4 la 5 luni

Greutatea. Cresterea va fi mai mica in luna a cincea: 600-700 g pe luna, in medie 20 g/zi sau 140 g pe saptamana. La 5 luni sugarul normal si-a dublat greutatea de la nastere. Exceptie fac sugarii cu greutate mica la nastere; ei isi dubleaza greutatea mai devreme decat cei cu greutate mai mare. Dimpotriva, cei nascuti cu greutate mare (peste 3 500 g) si-o dubleaza mai tarziu.
Lungimea. Sugarul a crescut cu 13-15 cm de la nastere [(4 + 3 + 3 + 2 sau 3) + 2]. in ultima luna a crescut cu 2 cm. De acum inainte va creste si mai putin: circa 1 cm pe luna.
Nu se fac consideratii asupra inaltimii definitive a unei fiinte umane dupa modul cum creste in primul an de viata. Asa cum am afirmat si in alte parti ale acestei carti "saltul" definitiv al inaltimii survine la pubertate intre 11 si 16 ani.
Motricitatea generala. a) Asezat pe spate (decubit dorsal). Spre sfarsitul lunii a V-a, o mare parte din sugari se pot intoarce de pe o parte pe alta. Unii reusesc sa se intoarca si de pe spate pe burta. Circa 25% dintre ei nu reusesc aceasta performanta, desi sunt normali in ceea ce priveste alte capacitati neuromotorii.
isi apuca picioarele si le duce la gura. Stand culcat, sugarul isi pipaie propriul corp cu mainile, acum deschise. Uneori isi intinde la maximum coloana vertebrala, se sprijina pe cap si pe talpi, in timp ce ridica sezutul, dand impresia ca face "puntea". Alteori ridica capul si in acelasi timp intinde restul corpului .
Daca i se intinde un obiect il apuca, inca cu stangacie, cu toate degetele, dar il tine bine strans; il scutura, il izbeste de gratiile patului, il "cuprinde" cu ochii si apoi il duce la gura. ii da drumul singur. iiDaca i se intinde un obiect il apuca, inca cu stangacie, cu toate degetele, dar il tine bine strans; il scutura, il izbeste de gratiile patului, il "cuprinde" cu ochii si apoi il duce la gura. ii da drumul singur. ii place sa agate paturica si s-o traga pana la gura pentru a o suge.

Trunchiul este in pozitie simetrica fata de cap. Membrele inferioare sunt in rotatie externa si usor indepartate. De cele mai multe ori pedaleaza succesiv cand cu un picior, cand cu celalalt, dar adesea intinde si indoaie simultan ambele membre inferioare, genunchii pot fi bine intinsi, iar picioarele sunt mobile in articulatia gleznelor. Toate miscarile devin mai coordonate si mai variate.
b) Asezat pe burta, sugarul se redreseaza cu usurinta sprijinindu-se pe antebrate. Sta in pozitie simetrica, cu capul ridicat pana la 90 . Se pivoteaza pe un singur brat, greutatea fiind transferata de partea bratului pe care se sprijina, si astfel isi elibereaza celalalt brat pe care il intinde inainte. Schiteaza tararea, dar nu reuseste sa-si deplaseze intreg corpul. Ridica mainile si picioarele simultan ca intr-o miscare de inot.
c) Ridicarea de brate din pozitia culcat pe spate. Sugarul se agata strans cu toate degetele de cate un deget de la mainile adultului si se ridica din pozitia culcat pe spate in cea de asezat cu controlul perfect al capului (fig. 3.10). in caz ca sugarul nu participa la aceasta miscare (nu se agata de degetul adultului, nu are puterea de a se tine de acest deget sau/si nu incearca sa-si ridice capul si toracele) va fi sesizat medicul. Dupa ce este ridicat in sezut si sustinut in aceasta pozitie, sugarul isi tine bine capul, il duce in fata si-1 roteaza lateral. in timp ce este ridicat, membrele inferioare se intindrBratele sunt flectate in articulatiile cotului.
Contactul social. In loc de reactii globale (tresariri, teama, tipete), sentimentele se nuanteaza, mijloacele lui de manifestare se imbogatesc: bucurie, manie, plictiseala. Din ce in ce mai mult "ii place societatea", simte nevoia sa fie cineva langa el ori de cate ori este treaz; daca i se vorbeste este fericit.
incepe sa se contureze din ce in ce mai mult personalitatea sugarului ("vesel", "lenes", "activ", "sensibil", "visator"). Nu se pot trage concluzii definitive.
Toti cei ce ingrijim sugari suntem izbiti de faptul ca unii sugari sunt "lenesi" si refuza sa primeasca orice aliment mai consistent sau sa "participe" la mancare, ca unii plang la orice voce care se ridica, iar altii sunt indiferenti. De indata ce se trezesc, unii ganguresc, se intorc in toate partile, incearca sa "prinda" miscarile si vocile adultilor. Unii se opresc din plans cand li se vorbeste. incep sa deosebeasca persoanele apropiate de cele straine.

Auzul si localizarea zgomotelor

Sugarul aude bine si se intoarce spre sursa de sunete. Este important ca atunci cand se testeaza auzul sugarului, acesta sa fie calm, iar in jurul lui sa fie liniste.
Sugarul deosebeste calitatile sunetelor. Recunoaste sunete si se bucura de unele, refuzand pe cele prea zgomotoase sau cu care nu este obisnuit. Repeta propriile sunete, se bucura de ele. Emite sunete nuantate. Repeta si schimba repertoriul de sunete. Tpa cu putere cand are anumite nevoi sau doreste sa atraga atentia. Pe zi ce trece se remarca o mare variatie in nuantele si tonalitatea plansului.
Vederea si miscarile globilor oculari. Sugarul fixeaza obiectele si coordoneaza miscarile globilor oculari cu ale capului in pozitie adecvata. Urmareste o "zdranganica" Ia 90 peste linia mediana, in toate planurile (le examineaza in pozitie sezand si culcat pe spate).
Normal, sugarul de 5 luni mai are strabism (se mai uita "crucis"). La cei care nu-si coordoneaza inca bine miscarile globilor oculari sau se mai uita din cand in cand crucis se recomanda, in continuare, ca mama sa "plimbe" un obiect stralucitor la 20-30 cm de fata sugarului. Exercitiul se face de mai multe ori pe zi.
Materiile fecale si urina
Eritemul fesier. Introducerea de alimente schimba continutul, consistenta, numarul si culoarea materiilor fecale si caracterul urinei. Urina capata un miros de amoniac. Pielea din jurul orificiului anal si organelor genitale se pot inrosi, uneori apar crapaturi si descuamari. Eritemul fesier apare adesea dupa introducerea sucului de portocale sau de lamaie.

Materiile fecale se modifica mult

Este normal ca in scaune sa apara resturi de fructe sa legume nedigerate. In functie de organismul sugarului, scaunele pot deveni fie mai moi si mai numeroase, fie mai rare si mai consistente. La sugarii cu tendinta de constipatie, pireul de la masa de pranz va fi predominant sau numai de cartofi.

Baia zilnica este obligatorie
Spalarea pe cap se poate face de 2-3 ori pe saptamana. In situatiile in care baia "generala" nu este posibila, se va efectua seara o "baia partiala" simplificata. Nu suntem de acord cu reluarea imbaierii de 1-2 ori pe saptamana.

Stimularea dezvoltarii sugarului
Unii parinti sunt preocupati sa aiba un copil precoce, care comparat cu altii de varsta lui sa realizeze diverse performante. De exemplu, tentativele de a-l fixa si forta sa stea in sezut, pentru a grabi aceasta capacitate a sugarului, constituie o greseala. Pentru stimularea corespunzatoare necesara achizitiilor motorii.

Fericita mamica de scorpiuta Alexia (20.11.2010)
Doamne ai grija si de noi

Mergi la inceput