Parinteala nepavloviana(2)
Raspunsuri - Pagina 19
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana A avut intotdeauna un vocabular, o imaginatie si o inteligenta mult peste medie. Am spus a avut pentru ca din pacate abilitatile astea si le-a pierdut pe la vreo 10 ani. |
Cum asa?!
Asta chiar as vrea sa detaliezi. Mi-e greu sa-mi imaginez o astfel de evolutie. De unde stii tu ca "si-a pierdut abilitatile"?
In privinta restului, imi pastrez mirarea, necontrazicandu-te. Nici n-as avea cum
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denizel Daca iei la bani marunti o zi din viata unui copil, are saracu' la interdictii de iti vine sa plangi o zi si-o noapte de mila lui . ~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~ |
Daca iei la puricat o zi din viata mea, o sa plangi o saptamana pentru ca Victoria face cam ce vrea ea; pur si simplu ca asa vreau eu, sa ii las multa libertate, sa ii respect dorintele. Am dus-o si la mall cu un pulover cu niste maneci luuuuuungi de ea, de erau indoite de 2 ori. Si ce? Daca ea pe ala l-a vrut. Victoria are multa libertate, probabil ptr. ca eu am crescut la tara (pana la 9 ani) si aveam f multa libertate. Si zburdam pe unde vroiam, aveam o curte fff mare, aveam o padurice (asa de vreo 20 metri/ 10 metri) peste drum in care ne jucam cum si cat si cand vroiam. Pentru mine, Victoria nu este cineva care trebuie sa stea smirna in fata mea, ci o persoana cu drepturi egale cu mine, cu pareri si dorinte de care eu, ca mama, vreau sa tin cont, pentru fericirea copilului meu. Eu vreau ca ea sa fie fericita, NU vreau sa fie dresata, nu vreau sa-i fie frica sa isi exprime dorintele. Si da, Victoria face tantrumuri. Rar, dar le face. Dar in 95% din cazuri eu ii explic de parca ar avea 20 de ani si intelege. Tantrumurile la noi sunt in general cauzate de oboseala, nicidecum de rasfat. Intelege ca anumite lucruri sunt interzise, intelege ca anumite lucruri sunt obligatorii. Pentru ca in general are voie s afaca orice vrea ea, daca mami sau daddy spun Nu, inseamna ca CHIAR nu se poate. (Mesajul e asa, in general, doar prima parte era cu dedicatie ptr. Denizel, apoi m-au luat degetele pe din-ainte si nu m-am mai oprit din scris).
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
viviana spune:
Rrox, o sa incerc sa fiu scurta.
Imaginatia.
La 3 ani au aparut prietenii imaginari. Fetite, 4 la numar cu nume ciudate-haioase nascocite. Au inceput sa plece pe la 7 ani si au disparut definitiv la 9.
Povestea ceasuri intregi cu si despre ele.
Chiar le-a si fotografiat.
Nascocea diverse povesti pe care le spunea pe la gradinta si deseori reusea sa se bage si sa ma bage in belele.
La scoala la fel.
Isi folosea imaginatia in scopul obtinerii a ceea ce dorea si cu scopul de a fi in centrul atentiei.
Putea povesti ore in sir pe o tema data in manual.
Scria compuneri extraordinare.
Inventa mici povestioare pentru copiii din clasa si pentru invatatoare.
Vocabularul
Am tinut sa vorbeasca corect gramatical, sa aiba un tur de fraza frumos si sa aiba o dictie buna.
I-am citit povesti in fiecare seara si am corectat-o de cate ori a fost nevoie.
Am invatat-o sa nu manance litere. Sa rosteasca intodeauna ultima litera corect mai ales "l"-ul.
A fost sasaita si cum la 3 ani mi s-a spus ca e prea devreme pentru logoped am ascultat sfaturile pediatrului si am facut cu ea exercitii.
Si am reusit.
Nu mi-am dat seama cat de frumos vorbeste si ce vocabular bogat are pana nu mi s-a atras atentia. Si nu o data
Acuma
Nu este in stare sa scrie o compunere gen portretul bunicii. Lasa ca se gandeste 3 ore, dar ce asterne ea acolo e demn de copil de-a 4. Si nu e lene. Pentru ca toate compunerile astea trebuie sa aiba intre 10 si 15 randuri.
Da merge ceva mai bine la descrieri stiintifice.
Vocabularul a saracit brusc, sau poate mi se pare mie pentru ca nu il foloseste, si are tahilalie. Am ajuns sa nu mai inteleg ce-mi spune. Ei si pe chestia asta ma gandesc serios sa iau drumul logopedului. Nu mai am rabdare sa o iau de la inceput.
Momentan o intrerup si o pun sa reia fraza.
Mai nasol e cand vorbim la mobil. Imivine sa-i inchid telefonul in nas.
Pune intrebari al caror raspuns ar trebui sa fie evident. Nu stiu de ce le pune. Ca sa fie sigura de raspuns sau pentru ca este in cautarea unei alternative la raspunsul originar/original? Sau poate pentru ca nu stie raspunsul...
Si asta imi pune semne de intrebare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
olympia spune:
Viviana, acu e adolescenta, vorbeste altfel, se exprima altfel, compuneri gen "Portretul bunicii" chiar ca-s greu de facut, daca e sa le faca sincer si nu doar clisee care sa dea bine la scoala si probabil se fereste de tot ce ar putea parea prea sentimental, siropos, sau dimpotriva, critic.
Eu nu cred ca a pierdut nimic, doar motivatia pentru care facea acele lucruri in prima copilarie. Daca o fi fost atragerea atentiei, acu are alte cai prin care s-o obtina, de acolo de unde doreste. Fantezia si imaginatia cred ca sunt la locul lor ca si capacitatea de a vorbi clar, numai ca n-o intereseaza sa le foloseasca acum. Inainte facea ce vedea ca face placere altora, acum ea alege cum sa fie.
N-am inteles insa cum anume fotografia personajele imaginare?!
viviana spune:
Olympia, a avut un aparat de fotografiat de la Chicco da' era pe bune!
Le insira pe gresie si le fotografia. Ca nu a iesit decat gresia e alta poveste...
Am pastrat si pozele astea.
Ma-am gandit si eu la ce ai spus. Si mi-ar placea sa stiu ca este doar o faza trecatoare. Tahilalia e instalata de asta-vara.
Si, totusi, am indoieli.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
narcisam102 spune:
viviana poate ma bag unde nu este treaba mea dar o spun oricum pt ca asa sunt eu
ceva s-a intamplat cu fetita ta. cineva a ras de ea...o colega...o persoana in care avea incredere...ceva s-a rupt...dar nu este iremediabil. Depinde de tine pt ca tu o cunosti cel mai bine.
Si in plus probabil ca intra in adolescenta...nu toti copii au un vocabular bogat, multi nu stiu sa se exprime corect dar rad de cei care o fac. Daca vrei sa fi cu ei trebuie sa fi ca ei....
un vocabular nu dispare peste noapte. Probabil fetita ta a gasit un grup in care vrea sa fie primita dar nu corespunde "standardelor". Uffff nu prea stiu eu sa ma exprim asa virtual dar banuiesc ca tu intelegi mai bine ce vreau sa spun.
Daca in familie nu s-a intamplat nimic care sa o traumatizeze...cearta...scandal etc etc de cele mai multe ori probleme apar din mediul extern.
Este doar parerea mea.
viviana spune:
Narcisam, stai linistita.
Daca doream sa nu se bage nimeni, sau sa-i ignor pe cei care o fac nu mai scriam nimic.
Nu m-am gandit la ce ai spus tu.
Situatii stresante in familie nu au fost.
Daca s-ar fi intamplat ceva naspa la scoala cred as fi stiut.
E reactiva si cand i se intampla ceva nasol tuna si fulgera.
vivi
narcisam102 spune:
Poate a auzit pe cineva vb despre ea ceva...nu trebuie sa fie neaparat ceva direct copii sunt f sensibili...
eu as face o incursiune in trecut....intr-un wk cand lenevim i-as povesti, arata pozele din trecut, i-as povesti ce mandra ma simteam de creativitatea si imaginatia ei...cu cateva exemple elocvente despre oameni celebri prin imaginatia de care au dat dovada...
nu stiu...e usor sa vezi lucrurile detasat...
eu vb acum din experienta un pic...tocilara clasei care visa sa intre in gasca celor care abia treceau clasa dar pareau ca se distreza in permanenta. "Aragaz cu patru ochi" care le facea temele doar ca sa o ;lase sa asculte povestile lor despre cum agatau baieti sau se imbatau...
viviana spune:
Narcisam,
Pot face si asta cu incursiunea in trecut.
E ceva dragut pe care cred ca ar trebui sa-l facem fara un motiv anume.
Si totusi, "feelingul", intuititia (cum a zis Rrox) imi transmite altceva.
vivi
buli spune:
ma numesc Anca si am baut alcool si cafea cu copilul alaturi.
n-am fumat pt ca m-am lasat, dar chiar daca nu m-as fi lasat, tot n-as fi fumat pt ca e daunator pt cei care asista.
i-am zis lui M ca la adulti creierul e deja format, ca si toate organele si ca, o cantitate rezonabila de alcool/cafea nu face rau. i-am mai zis ca el e inca in formare, asa pana pe la 18 ani, si ca anumite substante ii pot face rau. i-am zis de multe ori ca alcoolul si cafeaua sunt doar pentru adulti si ca atunci cand va avea voie, cu mine o sa bea prima cafea si cu tac-su prima bere.
despre cola stie ca e bautura cu cafea, deci nu e pt copii. mai stie ca are diverse substante daunatoare. de aceea, bem sucuri cat mai rar si cola deloc. bine, cola si sucuri nu bem nici noi.
acum chiar daca il serveste cineva cu cola, refuza. daca vede ceva in pahar intreaba ce e si daca e cu alcool sau cafea. si cere voie sa guste.
nu mananca de la altii pana nu ne intreaba pe noi. pentru ca i-am zis ca unele alimente pot fi expirate/daunatoare. mai scapa cate o acadica, dar il las, intra in categoria daunelor controlabile. ma gandesc ca daca ii interzic tot, o sa inceapa sa se ascunda.
de ex, m-a intrebat intr-o zi daca e adevarat ca la 8 ani o sa aiba voie cola. si i-am zis ca, dupa parerea mea, nu. pai, dar vanzatorul de la chisc i-a zis ca dupa 8 ani are voie jeleuri cu cola, iar prietenul lui, Teo, i-a zis ca nu e rea cola, e energizanta ( asa a citit el pe internet). nah, si atunci l-am intrebat daca el considera ca nu e suficient de energic. si a zis ca nuu, ba chiar e prea energic. ahaaaa, si daca ai mai bea si un energizant, cum ar fi? aaaa, pai as alerga bezmetic. aha... si? concluzia: mai bine fara cola si merge (inca) pe mana mea.