Nastere naturala versus cezariana

Nastere naturala versus cezariana | Autor: Codruta84

Link direct la acest mesaj

Toata lumea m-a intrebat de unde ideea fixa legata de nasterea naturala. De ce am vrut ca fetita mea sa fie nascuta natural, fara interventii medicamentoase.
In timpul cursurilor Lamaze tinute cu Irina si Claudia pe care le puteti gasi la www.nastecumsimti.org am aflat foarte multe informatii legate de nasterea naturala.
Azi, in timp ce faceam ordine printe hartiile pe care le-am primit de la cursul Lamaze si intre revistele despre bebelusi pe care le-am primit de la Roxana am gasit o brosura scrisa de Asociatia de educatie prenatala despre naterea naturala.
O sa transcriu aceasta prosura in speranta ca informatia va fi de folos si altor viitoare mamici si ca din ce in ce mai multe mamici iau decizia de a naste natural.
In general se pune intrebarea:
“Nastere naturala sau cezariana?
Este intrebarea pe care ti-ai pus-o probabil curand dupa ce ai ramas insarcinata.
Frica mamei de suferinta, de durerea din timpul travaliului, asosciata cu dorinta personalului medical de a controla procesul nasterii si de a se proteja de posibilele acuzatii de malpraxis, conduc inevitabil la impunerea unei conduite medicale pentru nastere.
Astfel, memele accepta in general usor declansarea travaliului inainte ca fatul sa dea semnalul ca e pregatit sa paraseasca uterul, accepta epidurala si/sau cezariana, fiindca nu au suficiente informatii pentru a decide in cunostinta de cauza.
Iata cateva argumente pantru a reflecta putin inainte de a lua decizia modului de nastere sau a utilizarii substantelor medicamentoase in travaliu, decizii care vor afecta pe termen scurt si lung starea de sanatate si comportamentul emotional al copilului tau!
Durerea in travaliu este data in principal de contractiile ritmice si intense ale muschiului uterin si de tractiunea ligamentelor care permit largirea bazinului si coborarea copilului. Daca mamei ii este frica sau are anxietate , in corp se produc hormone de stress si durerea este perceputa mai acut. Daca mama este linistita si are incredere in capacitatea ei naturala de a naste, corpul sau va produce substante care modifica perceptia durerii, denumite endorfine, si hormonal ocitocina (hormonul iubirii). Acestea produc mamei o stare de euforie si forta de a depasi orice obstacol, iar contractile uterine devin mult mai eficiente.
Nasterea naturala este un proces profund fiziologic, care se dsfasoara firesc sub influenta hormonilor naturali, asa cum s-a intamplat pana acum, de mii de ani, de cand exista specia umana. Pentru ca aceste substante sa fie produse in corpul mamei, ea are nevoie de intimidate, de confort, de support, se fie protejata de stimuli externi sau de stress, pe toata perioada travaliului.
Travaliul ajuta corpul mamei sa se adapteze perfect pentru a permite copilului sa vina pe lume. Hormonii secretati in aceasta perioada (ocitocina) influenteaza profund mama si bebelusul in mai multe planuri. Pe de-o parte ajuta bebelusul sa-si croiasca drum prin canalul de nastere spre exterior si pe mama sa ii deschida poarta; pe de alta parte intaresc atasamentul, latura avectiva dintre mama si copil. Aceiasi hormoni faciliteaza alaptarea, cresc capacitatea de a iubi a bebelusului si, mai tarziu in viata, capacitatea lui de a dezvolta relatii stabile, de a avea incredere si respect in propria persoana.
Medicalizarea naterii prin declansarea artificiala a travaliului, administrarea de substante in perfuzie in scopul accelerarii contractiilor, a epiduralei pentru atenuarea durerii, aduc un stress major mamei si copilului. Se blocheaza astfel semnificativ secretia horminilor naturali, ocitocina si endorfinele, producand consecinte pe termen scurt si lung atat pentru mama, cat si pentru copil: alaptarea este afectata; atasamentul este intarziat si se realizeaza mai greu; functiile bebelusului nu mai sunt sprijinite de unitatea fiziologica mama-copil: sistemul sau imun, hormonal, digestive, respirator, nervos, psihicul sau, devin mai vulnerabile.
Cezariana. Este important de subliniat ca, in anumite situatii, cezariana este singura solutie de a naste, pentru a salva viata mamei si a bebelusului.
Problema se pune daca toate cezarienele care se efectueaza sunt cu adevarat necesare sau se adopta numai pentru ca sunt mult mai sigure si commode pentru profesionist si uneori si pentru mama, dar afectandu-l cel mai mult pe copil!
Copilul nascut prin cezariana nu beneficiaza de avantajele nasterii naturale.
Functiile organismului sau sunt inca de la inceput influentate (respiratia, functia sa digestive, capacitatea de a se alimenta cu laptele matern, atasamentul), iar sistemul sau nervos se impregneaza cu substante anestezice, la care ramane sensibil mult timp… Alaptarea copilului nascut prin cezariana este mult mai dificila, ceea ce antreneaza alte predispozitii si riscuri pentru sanatatea (imunitatea) sa si pentru dezvoltarea caracterului si a capacitatii de a iubi.
Chiar daca este greu de corelat modul in care se naste un copil cu profilul sau emotional la varsta adulta, influenta exista…
Nasterea naturala
- Corpul tau este pregatit sa nasca natural;
- Medicul de familie, medical obstetrician, medical neonatolog, moasa sunt obligate sa prezinte viitorilor parinti optiunile de nastere cu indicatiile si riscurile fiecaruia dintre ele;
- Decizia privind nasterea o puteti lua numai voi, viitorii parinti, dup ace ati foat informati de personalul medical despre indicatiile si riscurile fiecarui mod de nastere si conditiile specifice in care vine pe lume copilul vostru;
- Nici un profesionist din sanatate nu poate conditiona, impune sau constringe prin intimidare sau alte mijloace la alegerea unui anumit mod de nastere: ar fi o incalcare grava a dreptului femeii care naste;
- Daca nu exista cause obiective care sa te impiedice sa nasti natural, pregatirea ta poate incepe imediat dup ace ai aflat ca ai ramas gravida:
o exista cursuri pentru pregatirea travaliului si a nasterii; chiar daca nu vei putea naste natural, din cause obiective, poti beneficia de exercitiile invatate atat in sarcina cat si mai tarziu;
o exista exercitii pe care le poti face si singura, cum sunt exercitiile Kegel de intarire a musculaturii perineale, gimnastica si exercitii de respiratie;
o poti invata tehnici de (auto)masaj, de relaxare tehnici simple de control a durerii, care sa-ti permita pregatirea unui travaliu de succes;
o poti solicita personalului medical prezenta la natere, alaturi de tine, a unei persone de incredere, fie tatal copilului, fie alta persoana apropiata; exista spitale unde sunt conditii favorabile unui insotitor la nastere.
Definitia nasterii naturale
Naterea naturala este modalitatea de nastere fara interventie medicala sau cu interventiea minima; mama poate practica relaxarea si exercitiile de respiratie pentru controlul direrii si facilitarea travaliului; naterea naturala este considerate cea mai sigura si fara riscuri pentru copil.
Avantajele nasterii naturale
- este fiziologica;
- nu este necesara decat cel mult prezenta unei moase;
- nu adduce cheltuieli suplimentare familiei, spitalului, societatii;
- permite o recuperare rapida a mamei dupa nastere;
- ofera bebelusului cele mei firesti conditii de dezvoltare fizica su psihica, imediat si pe parcursul vietii, consolidandu-i sanatatea;
- permite contactul mama copil si alaptarea imediat dupa nastere, facilitand atasamentul;
- este bazata pe dovezi: cercetari stiintifice si proba timpului arata ca este modul optim de a adduce pe lume un copil!
Nu uita: decizia modului de a naste iti apartine!”
(Asociatia de Educatie Prenatala din Romania despre NASTEREA NATURALA Benefica pentru mama si bebelus).
Sper, asa cum spuneam si la inceput, a aceste informatii sa fie utile cat mai multor viitori parinti in decizia pe care o vor lua legata de venire ape lume a celui mai de pret lucru din viata, copilul lor.