Pierde timpul - Help!
Raspunsuri - Pagina 3
happiness spune:
Eu am o fetita tare jucausa. Daca ar fi dupa ea, toata ziua s-ar juca, ar merge cu rolele, cu bicicleta, la terenul de joaca...Ca orice copil normal, zic eu. Ii place la scoala, dar zice ca e bine si acasa. Cum facem noi cu temele...Ea are dans de 3 ori pe saptamana, in timpul saptamanii de scoala, deci mereu dupa dans are scoala a doua zi. Daca nu are temele gata, nu merge la dans. Nu e cazul sa spuna ca "oricum nu voiam sa merg", cum face Monica , fetita Soranei, ca ea iubeste dansul si vrea sa fie doamna de dans, deci nu poate lipsi. Daca are spectacol , stie ca a doua zi nu rateaza scoala oricum, oricat de obosita ar fi. Asa ca vine de la scoala, se odihneste o ora si scrie. Noroc ca nu are mult, 30min, maxim o ora, in cele mai rele cazuri , asa ca nu e chiar atat de mare chinul.Deci cred ca ideea ar fi sa gasim punctul sensibil al copilului, orice copil are...Sa fie responsabila si mie mi-ar placea, dar la 8 ani e greu de cerut asa ceva. Este in schimb asa datorita spectacolelor, un copil perfectionist si exigent cu el insusi. La ultimele doua spectacole a intrat si a iesit plangand, intai ca nu stie coregrafia, apoi ca nu a facut bine, adica perfect...La scoala daca ia -FB nu e nicio tragedie insa..:)
lalilu spune:
Si la mine e la fel. Fata are 11 ani si cls a 5-a.
Lectiile, care ar putea fi facute in max 1.30 h, la ea dureaza 4-5 ore. Nu, nu exagerez. Nu functioneaza nici cu motivatia. Media pe semestrul 1 a fost de 9.20. Dar am impresia ca eu am obtinut aceasta medie. Eu am grija sa stiu ce ore are maine, la ce poate face de azi pt poimaine, la cat intra, la cat iese, daca si-a luat ce-i trebuie..Raspunsul invariabil este "am uitat" sau "nu stiu"...Nu stie? Nici macar nu cred ca citeste bine cerinta ex si deja spune ca nu stie. Pt ca nu are chef sa gandeasca un pic, ii e lene. Ii e lene si sa manance..cred..
Nu face nici o activitate extrascolara, ca nu are timp, ea ar vrea. I-am promis ca o inscriu la dansuri, ca cica isi doreste mult, daca, timp de 2 sapt termina lectiile pana la 17.30. Nuu...nu s-a intamplat nici macar o data.
Si eu am inceput sa ma resemnez, totul face impinsa de la spate, chiar si baia. Tb sa-i spun de 3-4 ori sa se duca sa-si faca un dus..
Este foarte obositor. Si ca (ne)incurajare, am inteles ca e posibil sa treaca prin liceu, faza asta...
lalilu spune:
Si, ca fapt divers..IQ-ul este peste medie... Deci, nu vrea, ca dpdv "tehnic", poate..
sorana spune:
Lalilu in liceu?? Eu inca mai sper pe la a VI-a - aVII-a
Lalilu sunt covinsa ca nu e chestie de iq. E doar lene. Si amanat la nesfarsit ca poate trece si se uita si nu mai trebuie sa fac (la mea ma refer acum). Fi-mea chiar functioneaza conform lui Murphy "Nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine ca poate se uita sau nu mai e nevoie"
Mel - da, exact asa. Pisat la cap de joi sa faca teme pentru luni la romana. Si vineri pentru mate si italiana de miercuri. Alta solutie pentru un wee linistit n-am .
Serios acum vreau si eu pauza de la lectii si la constantul "hai" pe care cred ca-l zic de un milion de ori pe saptamana. Adica vreau pauza in wee. Si-asa trag de ea joi sa-si faca la mate pentru vineri, macar trag si pentru romana si am wee liber
Carolina 69 cred ca nu ti-am fost de nici un ajutor
lorelaim spune:
Carolina,
Eu ti-as sugera s-o intrebi pe copila ta ea ce simte exact cand isi face temele. (poate ca raspunsul va fii - frustrare -de ex... si de-aici poti sa incerci sa explorezi mai departe) Poti s-o intrebi ce-i place si ce nu-i place din ceea ce are de invatat. Cum, cand si in ce fel si-ar dori ea sa-si faca temele? Ce solutii ar putea ea propune in asa fel incat temele ei sa nu fie o corvoada pentru ea. Incearca sa o lasi pe ea sa vina cu cateva idei - le notati impreuna si apoi le discutati. Nici o idee NU e rea/proasta (poate ca va fii ulterior respinsa de parinte deoarece nu da roade... dar pe moment nu trebuie taiat elanul copilului in a-si expune propriul punct de vedere).
In vacanta am avut o asemenea dsicutie cu prunca (are 6 ani si jumatate) deoarece eu nu am rabdarea necesarea sa "trag" de ea sa facem un pic de "munca independenta" dar ea recunoaste ca e necesar sa invete cate un picut in vacanta in asa fel incat in timpul ssolii poate "fluiera" (nu are mult de pe-o zii pe alta). Solutia copilei a fost ca in fiecare dimineata, dupa micul dejun sa faca STRICT doar 30 min fr si apoi va fii libera ca pasarea cerului intreaga zii. Am fost de-acord si i-am spus ca incercam exact asa cum a propus dar musai va trebui sa se straduie sa se focuseze la ceea ce face... ca sa reuseasca sa faca ce si-a propus. A mers mult mai bine asa - deoarece stia ca a fost decizia ei si s-a mobilizat.
Intotdeauna incearca sa te focusezi la ceea ce vrei sa obtii:
in loc de "nu visa" poti sa spui "focuseaza-te"
in loc de "nu pierde timpul" poti sa spui "castiga timp facandu-ti repede temele", etc
Weekend placut va doresc!
lalilu spune:
Eu am incercat sa o las sa-si faca propriul program, pe hartie si sa-l respecte. Adica...de la 3 la 4 fac...asta...de la 4- 5...la altceva...etc..inclusiv cu pauzele dorite de ea..Nu a reusit sa-si respecte nici propriul program, desi "calculele " erau corecte, adica chiar ea aprecia ca tema la mate poate fi facuta intr-o ora(si putea fi facuta dupa mine si in 30 min).
Deci, la noi nu a mers nici asta..
Chiar stiind ca trebuie sa iasa afara sau sa faca ceva placut pt ea, tot nu reuseste sa se incadreze intr-un ritm normal...parca merge un picut mai repede, dar tot nu mi se pare normal sa faca tema l;a mate si rom, in 5 ore, cand, pt orice copil (nu f bun, nu f rapid) tema aia e de max 2 ore.
In fine, mie mi-e clar ca e lene, ca face asa greu pt ca nu-i place, face in sila si asteapta sa fie impinsa de la spate..
Am vb si cu alti parinti care au astfel de copii si mi-au spus ca, de obicei, cam prin clasa a 9 a se regleaza asta, in sensul ca vor acorda timp materiilor necesare pt facultate sau celor care le plac si cu restul, se vor mentine la un minim necesar, fara a investi timp suplimentar. Probabil ca abia atunci ajung la o anumita maturitate si stiu clar ce le place si ce nu.
Din pacate (ca asta e motivul agitatiei mele), mediile din gimnaziu conteaza in cel mai mare procent la admiterea in liceu si suntem nevoiti sa vanam note bune. Iar performnta se obtine cu munca si lucrat suplimentar, iar ea, nu are timp sa-si faca nici temele, dar sa mai lucreze in plus...