"Copilul trebuie "dresat" pavlovian ..." (3)
Raspunsuri - Pagina 7
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui corap ah, am uitat un amanunt esential la capitolul alimentatie pana la varsta de 1 an, desi eu n-am concluzii, poate explica diferenta esentiala in alimentatia lor: "vegetalul" a fost alaptat pana la 4 luni, diversificat pe la 6 numai cu borcanele - n-a pus gura pe mancare gatita neam - abia pe la 1 an a mancat orez cu legume (preferatul lui) gatit de ma-sa "sunculita" a fost alaptata aproape 1 an, n-a pus gura pe borcane (rectific, a pus gura si a scuipat cu spor), numai mancare gatita, nu foarte carnoasa. dar cand "a scapat" la carne, nu s-a mai oprit. (aoleu, deja nu are nici macar o vaga legatura cu subiectul initial...) |
Laura25 spune:
Pana la urma, are cineva o reteta-minune pt a face copii mai mari de 2-3 ani sa manance mai multe legume (ca diversitate , nu neaparat ca si cantitate) ?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
rrox3 spune:
Corap eu cred in diferentele inascute in materie de gusturi si nevoi alimentare.
Fetele mele nu sunt gemene, dar sunt si ele foarte diferite in materie de gusturi. Una aproape lacto-vegetariana si cealalata fructo-carnivora. Doar la dulciuri fac echipa Si-s mari deja, s-a mentinut preferinta.
corap spune:
rrox, pai si eu spun exact acelasi lucru (si nici ai mei nu-s gemeni, evident.)
edit: putem incepe o statistica - al mare e pe vegetale, al mic pe carne (pp ca si la tine e la fel)
Laura25 spune:
citat din mesajul lui corap he, eu tot spun ca retete-minune nu iegzista... |
Da, stiu ... dar poate.. poate. Trag sperante
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
rrox3 spune:
Reteta minune n-am
Poate merge sa roada legume crude intre mese (castraveti, ardei, morcovi, conopida, rosii). La noi asta mai functioneaza cu cea mica. Dar in general nu-mi fac prea multe probleme ca nu mananca legume fiindca ea mananca multe fructe zilnic.
rrox3 spune:
citat din mesajul lui corap rrox, pai si eu spun exact acelasi lucru (si nici ai mei nu-s gemeni, evident.) edit: putem incepe o statistica - al mare e pe vegetale, al mic pe carne (pp ca si la tine e la fel) |
Dap, ai ghicit Cea mica e carnivora.
anca74 spune:
Revenind la ce m-a intrebat Laura, tocmai am fost azi cu fetita la pediatru pentru ca mi-a facut o alergie la oua saptamana trecuta. Nu este prima oara cand ii apar bubite pe corp dupa ce mananca ou, insa nici pediatrul, nici eu nu am facut legatura pana acum intre cauza si efect. Chestia este ca Anna mea a facut de cateva ori in ultimele luni gastroenterita de la gradinita la care merge si pediatrul a crezut ca petele rosii de pe corp erau de la un enterovirus, nu de la alergia la ou. Abia azi ne-a picat fisa la amandoi si mi-a zis sa nu-i mai dau ou deloc cateva saptamani sa vedem cum reactioneaza.
Avem si un test la alergolog de facut curand, asa ca sper sa ne lamurim odata despre ce este vorba si sa nu mai presupunem.
Deci, azi pediatrul a cantarit-o si masurat-o pe Anna si are 98.5 cm inaltime la 15.200 kg (3 ani si o luna).
L-am intrebat daca considera ca este cam slabuta si mi-a spus ca nu. (desi eu ii pot numara fetitei coastele, efectiv). El zice ca ea este un pic chiar peste mediana de crestere la greutate pentru varsta ei si ca nu am motive sa ma ingrijorez. Ba din contra, sa fiu atenta sa nu o ingras.
In fine... S-ar putea sa am eu o fixatie cu copiii mici care are trebui sa fie mai rubiconzi asa, gen copanase si poponet grasunel. Mie-mi place sa o "jumulesc" un pic si nu prea am de ce.
Bun, pediatrul mi-a mai spus o chestie care m-a surprins: m-a intrebat cat lapte bea Anna pe zi. I-am zis ca vreo 2 pahare mari, in medie (500 ml), uneori chiar 3 (750 ml).
El zice ca este cam mult. Ar trebui sa diminuez asta la maximum 500 ml pe zi.
Eu credeam ca laptele este bun pentru cei mici, are calciu si ajuta multa in crestere.
El mi-a zis sa-i inlocuiesc 1 cana cu lapte cu apa sau suc de fructe.
A, si s-o las in pace daca nu vrea sa manance nimic dimineata. Lucru cu care nu sunt deloc de acord fiindca la gradinita nu le serveste micul dejun, ci numai o portie mica de fructe in jur de 9:30 dimineata, si apoi pranzul la 11:30 am.
In concluzie, oua nu mai are voie o perioada, laptele trebuie diminuat la 2 pahare pe zi, si daca refuza micul dejun eu trebuie sa o las in pace.
In conditiile astea, garantat va pierde din greutate in urmatoarele saptamani.
O sa va citesc in continuare in speranta ca dati trucuri noi despre cum va hraniti copii mai sanatos si mai consistent.
alex_andra spune:
citat din mesajul lui AgnesLuca Ma-ntorc putin in urma la partea cu caratul in brate, eu apuc sa scriu mai mult pe la prinz cind a mea doarme si de-aia ramin in urma. Daca vrea in bratze cit suntem afara la plimbarea obisnuita care e prin zona: cu catelul la pipi, mers la brutarie, loc de joaca, etc eu o iau fara probleme, dar stam pe loc, pentru deplasare ii ofer picioarele proprii sau caruciorul (in caz ca-l avem, ca de multe ori imi zice ca mergem fara si eu sunt foarte de acord); cind abia incepuse sa mearga si faceam cite o escapada fara carucior o caram si in brate pe anumite portiuni, dar nu exclusiv. Mi se pare firesc sa o iau in brate ca nevoie de apropiere, dar nu ca mijloc de locomotie. Daca insa facem turism si plimbarea depaseste cadrul cotidian deci apare supraoboseala, caratul in brate este de multe ori o necesitate pina gasim o alta idee de pauza si relaxare (de fapt in astfel de excursii este carata de multe ori in rucsac special de tatal ei, unde ii place de minune pentru ca are o alta perspectiva asupra celor inconjuratoare). In concluzie, nu ma numar printre mamicile foarte dispuse la carat in brate si as vrea sa stiu daca mi-a scapat ceva, adica o necesitate a copilului pe care nu o acopar in acest fel. "Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian) Agnes si Alexa (21.06.2009) |
Pai, Agnes, cred ca depinde foarte mult si de reactia fetitei tale.
Adica, daca, la plimbarea obisnuita, sa zicem, ea vrea in brate, dar in mers, nu doar static si tu ii explici ca o iei in brate dar va opriti, ea cum reactioneaza?
Se supara, sau e de acord?
Cheastia asta cu caratul copilului in brate este foarte relativa, din punctul meu de vedere, mi se pare din aceeasi categorie cu adormitul cu/fara parinte, in brate leganat, san/in pat , singur.
Conteaza f mult si reactia copilului.
Fi-mea, de exemplu a vrut f mult sa stea in brate.
Cand era mica, de cateva luni, cu o mana caram caruciorul, cu cealalta pe ea.
Altfel nu se putea, ca urla.
Invidiam mamele care puteau pleca la plimbare cate o ora-doua prin oras, cu copilul in carucior.
A mea urla de o auzea tot cartierul daca nu ma conformam.
Si asta e, m-am conformat.
Eu nu prea dau randament la decibelii aia, sunt prea puternici pentru urechile mele:)
Acum cere in brate de cele mai multe ori atunci cand este obosita, sau cand este intr-un mediu nou.
Altfel, afara mergem de manuta. Caruciorul l-am dat, nu mai exista in preferintele ei.
Rar, tricicleta.
In parc, exclus sa vrea in brate. Sunt atatea jucarii de explorat
Cu adormitul la fel. Adoarme numai cu mine de manuta. Pana in vara trecuta a adormit numai in brate.
Nu a facut parte din copii care adorm singuri, sau, cand era mica, de cateva luni, cand era treaza, trebuia sa fac in permanenta ceva cu ea, altfel se plictisea si incepea matzaiala.
Prietenul ei, cu 4 luni mai mic, a adormit singur intotdeauna si statea si 1-2 ore treaz, singurel, fara sa aiba nevoie de prezenta vreunei alte persoane care sa faca giumbuslucuri pe langa el, sau sa-l tina in brate.