Ce facem in caz de febra la copil?
Raspunsuri - Pagina 5
eLcristina spune:
Buna ziua, ma bucur ca pot pune intrebari care sunt f importante pentru mine, pe site-ul meu preferat.
Am doi copilasi, unul de 3 si unul de 6. In fiecare iarna ne luptam cu episoade de febra anormala, la ambii copii, febra care ajunge uneori si la 39,40. Cand termometrul o ia inspre 40 mergem la Urgente pentru ca nu se poate altfel. Eu sunt ingrijorata despre ce fel de medicamente i se dau copilului in spital. Ce se pune in transfuziile alea? Ma puteti ajuta cu un raspuns?
In plus, medicii nu ne intreaba niciodata ce i-am mai dat copilasului ... deci ar fi posibil sa ii dea doze suplimentare de paracetamol care stiu ca nu e bun pentru ficat.
Si nurofenul afecteaza ficatul?
va multumesc pentru ajutor.
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eLcristina Buna ziua, ma bucur ca pot pune intrebari care sunt f importante pentru mine, pe site-ul meu preferat. Am doi copilasi, unul de 3 si unul de 6. In fiecare iarna ne luptam cu episoade de febra anormala, la ambii copii, febra care ajunge uneori si la 39,40. Cand termometrul o ia inspre 40 mergem la Urgente pentru ca nu se poate altfel. Eu sunt ingrijorata despre ce fel de medicamente i se dau copilului in spital. Ce se pune in transfuziile alea? Ma puteti ajuta cu un raspuns? In plus, medicii nu ne intreaba niciodata ce i-am mai dat copilasului ... deci ar fi posibil sa ii dea doze suplimentare de paracetamol care stiu ca nu e bun pentru ficat. Si nurofenul afecteaza ficatul? va multumesc pentru ajutor. |
Transfuzia se refera la administrarea de sange sau preparate din sange (plasma, masa eritrocitara, etc). Dvs va referiti la perfuzii (administrarea de “medicamente” intravenos). Nu pot spune ce primeau copii dvs in perfuzie dar pot spune ce substante se pot perfuza; exista perfuzii de rehidratare – cu solutii electrolitice (sodiu, potasiu, calciu, cloruri, etc) – ser fiziologic, solutie ringer, etc; perfuzii cu substante nutritive (aminoacizi, lipide, glucoza); antibiotice; antitermice (paracetamol); antiinflamatoare steroidiene, etc.
In cazul multor medicamente (intre ele se situeaza si ibuprofenul si acetaminofenul) sunt citate, ca si reactii adverse, tulburari hepatice; ele sunt totusi foarte rar intalnite in practica, la doze uzuale si durata prescrisa de medic.
CANDY1902 spune:
am si eu o mare problema bebele meu care miine face 1 anisor manina rau ceva de speriat nu stiu ce sa mai fac cu el a fost racit si iam dat zinat pe urma acum abia ii pot tine in friu diareea nu stu ce sa ma mai fac ce pot sai dau de pafta de mincare????????//sunt disperata
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CANDY1902 am si eu o mare problema bebele meu care miine face 1 anisor manina rau ceva de speriat nu stiu ce sa mai fac cu el a fost racit si iam dat zinat pe urma acum abia ii pot tine in friu diareea nu stu ce sa ma mai fac ce pot sai dau de pafta de mincare????????//sunt disperata |
Copilul dvs are aceasta suferinta digestiva din pricina aceluiasi microb / virus care a determinat “raceala” sau din cauza antibioticului (se stie ca una din posibilele reactii adverse ale antibioticelor este dereglarea florei intestinale. Astfel, pentru a putea trata corect tulburarile digestive descrise, ele trebuie investigate (coprocitograma, coprocultura). Pana la aflarea rezultatului acestor investigatii copilul va manca dietetic (lapte fara lactoza, supa de morcov, morcov fiert, pilaf dietetic, rasol sau gartar de pasare, branza de vaci, sticks-uri, coverigei, paine prajita, mar copt), se va hidrata corespunzator!, va primi probiotice. In orice caz, in timpul episoadelor infectioase acute apetitul copiilor (si al adultilor!) este scazut; de aceea nu vom forta copilul sa manance; ii vom oferi alimentele pe care are voie sa le manance (este gresit sa ii oferim orice numai sa manance!!!) si multe lichide (ceai din plante, apa plata).
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui micheline75 Deci cea mai buna metoda este sa-i dam intai un antitermic si apoi sa vedem daca nu functioneaza sa apelam la alte metode? Si dintre antitermice, care e cel mai bun, pe care mi-l recomandati? Multumesc. |
Oricat de mare este febra se administreaza un singur antitermic la o priza. Daca febra nu scade sau e foarte mare, dupa administrarea medicamentului se incearca scaderea temperaturii prin metode fizice (dusurile / baile / impachetarile hipotermizante). Dintre antitermice cel mai eficient este ibuprofenul – Nurofenul pentru ca intra in actiune la scurt timp dupa administrare (15 minute), are o durata de actiune lunga (8 ore) si este foarte usor acceptat de copii din pricina gustului bun (portocale sau capsuni).
floaredemac spune:
Dintre Panadol si Nurofen care este mai agresiv pentru stomac? Gust bun au amandoua, datorita aromelor artificiale.
Ashera spune:
Buna ziua.
Baietelul meu cel mare (3 ani si 7 luni) face din ce in ce mai des episoade febrile, cu febra de peste 39,5. In ultimele 2 luni, aproape saptamanal. De fiecare data mergem la doctor si ni se spune ca este viroza. Problema este ca, la cateva zile, temperatura reapare. Si este vorba de temperatura peste 39,5.
Pana cand a inceput gradinita, in septembrie, nu a fost niciodata bolnav, nu a luat niciodata antibiotice, nu a avut niciodata febra peste 38. Mi-e greu sa inteleg de ce, dintr-o data, sistemul lui imunitar e asa de slabit incat saptamanal e bolnav.
Ati mentionat intr-un raspuns ca, in cazul unei temperaturi ridicate, peste 39, trebuie investigata cauza care a dus la aceasta temperatura. Intrebarea mea este: ce fel de investigatii pot face? ce fel de analize?
Si acum suntem de 5 zile cu temperatuta peste 39,5. Medicul pediatru i-a dat antitermice si eurespal (are nasul infundat). Folosim cate un supozitor de novocalmin in fiecare noapte, are puseuri febrile la 4-6 ore, facem impachetari la temperatura de 39,9. Nu tuseste, nu are rosu in gat, ci doar nasul infundat. Vreau sa gasim cauza care produce o astfel de temperatura asa de fregvent.
Multumesc.
Dr.C.Preda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ashera Buna ziua. Baietelul meu cel mare (3 ani si 7 luni) face din ce in ce mai des episoade febrile, cu febra de peste 39,5. In ultimele 2 luni, aproape saptamanal. De fiecare data mergem la doctor si ni se spune ca este viroza. Problema este ca, la cateva zile, temperatura reapare. Si este vorba de temperatura peste 39,5. Pana cand a inceput gradinita, in septembrie, nu a fost niciodata bolnav, nu a luat niciodata antibiotice, nu a avut niciodata febra peste 38. Mi-e greu sa inteleg de ce, dintr-o data, sistemul lui imunitar e asa de slabit incat saptamanal e bolnav. Ati mentionat intr-un raspuns ca, in cazul unei temperaturi ridicate, peste 39, trebuie investigata cauza care a dus la aceasta temperatura. Intrebarea mea este: ce fel de investigatii pot face? ce fel de analize? Si acum suntem de 5 zile cu temperatuta peste 39,5. Medicul pediatru i-a dat antitermice si eurespal (are nasul infundat). Folosim cate un supozitor de novocalmin in fiecare noapte, are puseuri febrile la 4-6 ore, facem impachetari la temperatura de 39,9. Nu tuseste, nu are rosu in gat, ci doar nasul infundat. Vreau sa gasim cauza care produce o astfel de temperatura asa de fregvent. Multumesc. Mami de Chris (08.08.07) ) si Patrick (25.01.10) |
Faptul ca face temperatura frecvent de cand a fost introdus in colectivitate este sugestiv pentru contactul cu antigeni noi (microbi, virusuri) fata de care isi formeaza imunitate; investigatiile pe care ar trebui sa le faceti neaparat sunt: hemograma, VSH, Fibrinogen, proteina C reactiva, ASLO, exudat nazal si faringian, examen ORL. Inainte de a efectua aceste investigatii va sfatuiesc sa faceti un examen pediatric complet– este posibil sa fie necesare si alte investigatii.
Anda08 spune:
dragii nostri,
Va multumim tuturor pentru implicarea in aceste discutii in care i-am avut alaturi de noi pe cei doi doctori pediatri care lucreaza in cadrul clinicii Anima din Bucuresti, doamna Ioana Mihaescu si doamna Catrinel Preda. Oricand aveti nedumeriri puteti reveni si citi raspunsurile lor din cadrul acestei discutii sau de pe celelalte topic-uri:
• Parintii intreaba, doctorii raspund
• Cum se administreaza corect antitermicele?
• Cum trecem usor peste cresterea dintisorilor?
• Cum tratam corect durerile micutilor?
Speram ca au fost utile pentru voi aceste conferinte si promitem sa le mai invitam pe doamnele doctor si alta data.
O zi buna in continuare! - A day without laughter is a day wasted (Charlie Chaplin)
bebelusha_ju spune:
in caz ca poate foloseste cuiva experienta pe care am trait-o cu copilul meu...
la 2 luni jumate mi-a facut febra 38 cu ceva.desi era sambata, am mers la doctora (are cabinetul acasa, a vazut-o si nu a depistat nici o cauza care ar fi dat febra. mi-a recomandat paracetamol pt sugari si alte leacuri babesti (ea nu este adepta ideii de a indopa copilul cu antibiotic doar asa, preventiv), spunandu-mi sa incerc sa o tratez acasa. dupa 24 de ore febra nu mai ceda cu nimic, din contra: am aj la upu cu 39,8. dupa analize la sange si urina, rezultatul a fost infectie de tract urinar; partea mai urata a fost ca deja facuse pielonefrita (rinichii erau usor afectati de infectie).
CA O CONCLUZIE:MAMELOR CARE AVETI BEBEI FOARTE MICUTI, nu asteptati deloc in cazul febrei, ci mergeti la doctor!!!!!!!MAI ALES IN CAZ DE FEBRA INEXPLICABILA!!!