Buna !poate ma ajuta si pe mine cineva ,in legatura cu o problema la mate cu fractii,sincer nu-mi mai aduc aminte bine
Suma a 3 numere x,y,siz este 312.Daca din primul numar s-ar scadea 2/5,din al doilea 1/7,iar din al treilea 1/3 ,celetrei nr ar fi egale.Afla cele trei nr !
Modul in care ai formulat problema lasa loc la interpretari:
1. Daca din x scazi numarul 2/5, din y scazi numarul 1/7 si din z scazi numarul 1/3, obtii acelasi numar
2. daca din x scazi doua cincimi (cincimi de x), din y scazi o septime (septime de y), si din z scazi scazi o treime (treime de z), obtii acelasi numar.
Presupun ca a doua interpretare e cea corecta, pentru ca da rezultate frumoase (fara virgula).
Solutia arata asa (poate trebuie pieptanata putin pentru clasa respectiva):
(3/5)*x = (6/7)*y = (2/3)*z
pentru ca daca din x scad doua cincimi, imi raman 3 cincimi, daca din y scad o septime imi raman 6 septimi, daca din z scad o treime imi raman doua treimi.
Exprim acum pe y si pe z ca functii de x.
Din prima egalitate (ecuatie), rezulta y = 7x/10.
Daca ma uit la egalitatea dintre primul membru si ultimul, rezulta
z = 9x/10.
Acum inlocuiesc pe y si z in ecuatia in care mi se da suma :x+y+z = 312
x + 7x/10 + 9x/10 = 312
Aduc la acelsi numitor, bla-bla
26x = 3120
de unde x = 120
si apoi y = 7x/10 = 84
z = 9x/10 = 108.
Cred ca n-am gresit la socoteli.
Acum ramane de vazut cum se explica asta la clasa a IV-a... Banuiesc ca stiu deja cum e cu inlocuitul unei necunoscute in functie de alta, si cum imparti o fractie la alta fractie.
Daca ti se pare ca as mai putea detalia, spune-mi, te rog.
Vrei o rezolvare aritmetica ?
Am vazut ca ai aici o rezolvare algebrica dar presupun ca pt clasa a IV-a nu e indicata. Am copilul in clasa a IV-a asa ca sunt as .
Da-mi un PM daca mai ai nevoie.