Copie dupa carnetul gravidei la serviciu???!!

Copie dupa carnetul gravidei la serviciu???!! | Autor: Eliuta

Link direct la acest mesaj

Buna-ziua! Zilele trecute am intrat in concediul legal urmand ca de la 1 martie sa intru in concediul prenatal. De la serviciul nostru de resurse umane mi se solicita sa fac o cerere prin care sa solicit aprobarea intrarii in prenatal. Buun! Am facut si asta.
Azi insa a venit doamna de-acolo sa-mi spuna ca au nevoie si de copie dupa carnetul gravidei si Anexa 2 fiindca cererea singura nu dovedeste ca as fi insarcinata (de parca nu s-ar vedea).
As dori sa-mi spuneti exista un act normativ care prevede ce documente le sunt necesare ca nu mi se pare normal sa le duc acte care tin strict de dosarul meu medical. Mi-a zis ca trebuie copie dupa paginile in care apar informatii despre dezvolatrea sarcinii, analize recomandate de medic, etc.
Va multumesc anticipat!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

dar tu nu ai anuntat angajatorul cand ai ramas insarcinata ? unde lucrez eu asa se procedeaza, salariata care ramane insarcinata trebuie sa aduca acest lucru la cunostinta angajatorului, printr-un document scris "de mana", la care ataseaza o adeverinta-tip ce atesta acest lucru (starea de graviditate), precum si DPN-ul, eliberata de medicul de familie sau de ginecolog.

mi se pare un abuz ce iti solicita angajatorul. ar trebui sa fie suficienta o adeverinta eliberata de medicul care ti-a urmarit sarcina sau de medicul de familie, pentru ca si acesta ar trebui sa te aiba in evidentele lui.

nu inteleg de ce ai facut cerere sa intri in pre-natal ?!? contractul tau de munca este suspendat cu data inceperii concediului medical de sarcina si lauzie, cod indemnizatie 08, durata 126 zile calendaristice. cele 126 zile se pot lua fractionat, inainte si dupa nastere (dar sa ramana minim 40 zile calendaristice de CM dupa nastere), sau in intregime dupa nastere.

eu cred ca cei de la RU de la tine nu prea au habar pe ce lume traiesc...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

iubita carnetulgravidei era un tipizat inainte unde medicul tau de familie iti trecea in fiecare luna date, recomandari, diagnostice si alte cele dupa consultul lunar care ti-l facea.

eu procedam asa.mergeam la medicul meu ginecolog care imi dadea o adeverinta sau o scrisoare de recomandare in care preciza data sarcinii si recomandari. cu acea hartie mergeam la medicul de familie care este si cel care mi-a eliberat si adeverinta de concediu medical pre si post natal, am facut frumos o copie dupa acea adeverinta si am atasat-o la cererea(in cazul meu raport) de solicitare a aprobarii concediului de crestere a copilului pe care am lasat-o la Resurse Umane, insa asta cam cu o saptamana inainte sa mi se termine Concediul postnatal.
daca voi aveti secretariat, secretara ar trebui sa trimita concediul tau medical catre cei de la financiar-contabilitate sa opereze in sistem, ma refer la concediu pre si post natal iar cei de la Resurse sa anunte fianciarul prin notificare cand intri in CIC.


CARNETUL GRAVIDEI...ti-l faci tu. un carnetel simplu care il inregistrezi la secretariatul vostru sau la medicul de familie(in institutia unde lucrez eu, medicul are si secretariat)..si acolo iti trece lunar medicul de familie concluziile consultului, bazate pe hartiutza pe care ti-o elibereaza ginecologul.

sper ca ti-am fost de folos.




Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliuta spune:

Multumesc de raspunsuri! Corina, i-am anuntat in toamna ca sunt insarcinata printr-o adeverinta de la medicul de familie dar au refuzat sa o primeasca pe motiv ca daca nu vreau concediu de risc maternal n-au nevoie de nimic.
Carnetul gravidei este un fel de fisa aflata la medicul de familie in care se completeaza datele (greutate , evolutia sarcinii, analize recomandate etc.) o data pe luna cand ma duc la control, de-aia nu inteleg de ce-i intereseaza.
Deci pan' la urma sa inteleg ca n-au nici o baza legala?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Art. 2. - Termenii si expresiile de mai jos sunt definite dupa cum urmeaza:
a) protectia maternitatii este protectia sanatatii si/sau securitatii salariatelor gravide si/sau mame la locurile lor de munca;
b) locul de munca este zona delimitata in spatiu, in functie de specificul muncii, inzestrata cu mijloacele si cu materialele necesare muncii, in vederea realizarii unei operatii, lucrari sau pentru indeplinirea unei activitati de catre unul ori mai multi executanti, cu pregatirea si indemânarea lor, in conditii tehnice, organizatorice si de protectie a muncii corespunzatoare, din care se obtine un venit in baza unui raport de munca ori de serviciu cu un angajator;
c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
d) salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nascut;
e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfârsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;
f) dispensa pentru consultatii prenatale reprezinta un numar de ore libere platite salariatei de catre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor si examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist;
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii;
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiaza salariatele prevazute la lit. c)-e) pentru protectia sanatatii si securitatii lor si/sau a fatului ori a copilului lor.
Art. 3. - (1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
(2) In cazul in care salariatele nu indeplinesc obligatia prevazuta la alin. (1) si nu informeaza in scris angajatorul despre starea lor, acesta este exonerat de obligatiile sale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, cu exceptia celor prevazute la art. 5, 6, 18, 23 si 25.
Art. 4. - Angajatorii au obligatia sa adopte masurile necesare, astfel incât:
a) sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 2 lit. c)-e) la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea;
b) salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) sa nu fie constrânse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.
Art. 7. - (1) In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
(2) De la data primirii instiintarii medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca vor verifica conditiile de munca ale salariatei la termenele si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 8. - Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decât cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, când starea de graviditate nu este vizibila.
Art. 9. - In cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
Art. 10. - (1) In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a) inainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pâna la implinirea vârstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face in conditiile in care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.
Art. 12. - (1) Pentru salariatele care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c) si d) si isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incât sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezânda sau, respectiv, pentru miscare.
(2) Medicul de medicina muncii stabileste intervalele de timp la care este necesara schimbarea pozitiei de lucru, perioadele de activitate, precum si durata perioadelor pentru repaus in pozitie sezânda sau, respectiv, pentru miscare.
(3) Daca amenajarea conditiilor de munca si/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic si/sau obiectiv posibila sau nu poate fi ceruta din motive bine intemeiate, angajatorul va lua masurile necesare pentru a schimba locul de munca al salariatei respective.
Art. 13. - In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Art. 14. - Salariatele prevazute la art. 2 lit. c) si e) nu pot fi obligate de catre angajator sa realizeze activitati pentru care evaluarea a evidentiat riscul de expunere la agenti sau conditii de munca prevazute la lit. A si B din anexa nr. 2.
Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
Art. 16. - Pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor, dupa nastere, salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la implinirea vârstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare.
Alineatul (1) a fost modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 506/2002.
Art. 18. - Pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a salariatelor gravide si/sau mame, lauze sau care alapteaza, regulamentele interne ale unitatilor trebuie sa contina masuri privind igiena, protectia sanatatii si securitatea in munca a acestora, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta si ale celorlalte acte normative in vigoare.




Uite ca m-am descurcat nu a durut, doar ca nu mai am rabdare sa boldesc ce vroiam sa scot in evidenta, dar oricum ...e bine de citit toata legislatia, mai sunt si alte prevederi in ea...


CAPRA CU 2 IEZI


mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)

MINUNEA MEA

www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2

A DOUA MINUNE

MOS CRACIUN 2010

www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!

Sa o ajutam pe Georgi sa mearga

Manu - papusa fara picioare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

eliuta, angajatorul te-a "pacalit".
special nu ti-au primit instiintarea, sa nu fie nevoiti sa depuna dosarul complet la ITM si protectia muncii. justificarea lor e cusuta cu ata alba, nu aveai de unde sa stii la inceputul sarcinii ca nu vei avea probleme si ca nu vei fi nevoita sa ceri concediu de risc maternal.
tu nu ti-ai folosit drepturile legale, ei te-au pacalit ca sa nu fie obligati sa respecte legea privind protectia maternitatii la locul de munca. nu stiu ce ai putea sa mai faci acum...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput