Chiar avem nevoie de asa ceva?
Raspunsuri - Pagina 5
AkaManah spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui accept92
Am sa-ti raspund eu...m-a casatorit in rit ortodox, am botezat primul copil la catolici si abia la al doilea copil ne-am asumat decizia de a nu fi ipocriti. Si nu este deloc 'mai simplu'! Nu este nici greu, dar in orice caz cel mai simplu era sa facem cum face toata lumea si gata! Ne este simplu acum pentru ca am ajuns (la 30 de ani abia!) la maturitatea la care pur si simplu nu-mi justific optiunea asta decat la bere cu prietenii in discutii filosofice. Nu atunci cand mi se recomanda altceva. |
Sunt perfect de acord cu tine. Eu as fi sarit bucuros peste momentul de cununie religioasa cu incheierea apoteotica "Oare cat costa o rugaciune, fiule?" la intrebarea "Parinte, cat...?" dar, nu am dorit sa ies din tiparul social din varii motive. Ar fi fost prea "comunist" in ochii celorlalti.Suntem o societate prea inchistata in niste "traditii" reinventate si exacerbate dupa `89. Poate am gresit. Nu stiu. Insa nu ma simt mai cu mot desi a fost interesant sa am coroana.
Dupa `89 biserica a incercat sa se impuna peste tot. Nu pot uita ca, in locul tablourilor cu Ceusescu au aparut tot felul de icoane tiparite pe hartie lucioasa (eventual cu stampila pe spate cu :SFINTIT) cu o multime de sfinti.Sincer am fost putin dezgustat de ipocrizia existenta. Nu pot uita cand era obligatoriu de la scoala sa merg cu clasa la pupat moaste (ce care o eliberam dupa primul colt de altfel).Apropo..."catedrala neamului" va beneficia de un dinte si un laringe a sfantului Andrei (asta bate orice oferta bancara de cont de economisiri). Nu pot vedea popi profesori fundamentalisti care dau nota 4 pentru ca elevul nu a invatat bine despre dreapta credinta ortodoxa ca si cum in asta ar sta succesul in viata.Nu mai pot vedea multimea de masini de teren din spatele catedralei ortodoxe din orasul meu chipurile necesare pentru misiunea crestina in teren dificil. Nu mai suport vocabularul retrograd ortodox si multimea de pilde care nu imi mai spun nimic chiar daca ar fi fost reale. E nevoie de dezortodoxizare si de apel la valori de baza, simple, relevante. E nevoie de mai putin fast, minciuna, jaf organizat si de mai multa cuviinta si responsabilitate.
E greu sa fii altfel si uneori, pentru linistea ta sociala e nevoie sa faci ca ceilalti chiar daca nu iti place.
Veninul dauneaza grav sanatatii.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.
Rufus spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui AkaManah E greu sa fii altfel si uneori, pentru linistea ta sociala e nevoie sa faci ca ceilalti chiar daca nu iti place. |
Iti inteleg punctul de vedere si, chiar daca nu sunt de acord cu ce spui intotdeauna, inteleg si ce te apasa.
Ultima fraza, insa, m-a lasat masca: deci, intelegi ca exista un comportament care iti asigura pacea sociala, asa cum o definesti tu, esti gata sa te supui, dar nu ti-l asumi, chiar daca il practici.
Imi pare rau, eu nu inteleg un asa comportament.
Evident, asta nu conteaza.
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
anya spune:
Strabunica mea, om de la sat, nu stiu cum s-a facut dar era cam agnostica. Presupun ca s-o fi casatorit la biserica, n-am idee, dar nu a fost deranjata ca stranepotii n-au fost botezati (adica eu si frate-meu). Si cu toate ca in 18 ani (cat aveam cand a murit) n-am vazut-o mergand la biserica (altfel decat la nunti, inmormantari si botezuri) inainte sa moara a cerut s-o ingropam cu 3 preoti. De ce? De fala! (a fost raspunsul ei). Bunicul meu a dat indicatii sa nu calce popa in casa pana nu moare (el, nu popa
) iar dupa ce moare, sa facem ce vrem, ca nu-l mai intereseaza. Culmea e ca avea preoti prieteni si ceva rude...
Eu ma incadrez la o combinata :). M-am maritat imediat dupa revolutie si era cool sa te mariti la biserica (doar ca nu mi-am facut vre-o cruce si nici n-am pupat nimic pe acolo). Copiii i-am botezat undeva la sugestia nasei lor (foarte bolnava, a si murit in scurt timp). Acum ca m-am mai maturizat, incerc sa am coloana vertebrala si am retras copiii de la religie la scoala.
Pot asadar sa-ti dau cateva motive:
1. Mandria (cazul strabunicii)
2. Indiferenta (cazul bunicului)
3. Moda (cazul casatoriei mele)
4. Dorinta de a face pe plac cuiva la care tii (cazul botezului)
accept92 spune:
| citat din mesajul lui Rufus Ultima fraza, insa, m-a lasat masca: deci, intelegi ca exista un comportament care iti asigura pacea sociala, asa cum o definesti tu, esti gata sa te supui, dar nu ti-l asumi, chiar daca il practici. Imi pare rau, eu nu inteleg un asa comportament. |
Botezul copiilor de gura lumii este o frustrare a ateilor. Mai mult sau mai putin constienta. Cand am botezat primul copil la catolici (la noi in familie nefiind nimeni catolic) am fost priviti ca niste rebeli. Faptul ca pe al doilea nu l-am botezat deloc este motiv de 'invidie' pe multi prieteni atei care spun...'WOW, pai noi numai daca am fi indraznit sa sugeram asa ceva...bla bla'. Sunt copii in relatii ok cu parintii si nu vor sa ii supere. Parintii nu prea sunt in relatii ok cu ei, caci se pare ca nu ii iubesc neconditionat.
Ma enerveaza faptul ca biserica nu se 'hraneste' din credinta oamenilor ci din teama lor. Daca s-ar reduce totul la credinta biserica ar fi asa cum e crestineste sa fie...saraca!
Rufus spune:
accept, n-am nici o problema cu cei care nu-si boteaza copiii, nici macar cu cei care-i boteaza "de gura lumii"; ii inteleg.
Ei bine, nu-i mai inteleg cand tin predici, apoi fac din nou acelasi lucru. Si din nou. Mai, daca tot recunosc ca nu pot iesi din curent, ce rost are sa dau din gura?
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
AkaManah spune:
citat din mesajul lui Rufus
Iti inteleg punctul de vedere si, chiar daca nu sunt de acord cu ce spui intotdeauna, inteleg si ce te apasa. Ultima fraza, insa, m-a lasat masca: deci, intelegi ca exista un comportament care iti asigura pacea sociala, asa cum o definesti tu, esti gata sa te supui, dar nu ti-l asumi, chiar daca il practici. Imi pare rau, eu nu inteleg un asa comportament. Evident, asta nu conteaza. |
Pai si mie imi e greu sa accept si sa inteleg dar asta e. Uneori chiar nu poti face ce vrei. Pe viitor ,probabil, voi proceda asa cum consider ca e bine. Nu e greu sa te blochezi insa din cauza ca nu esti "in randul lumii". Cine stie poate ma vor obliga sa imi botez copilul pe clasa I daca religia va deveni obligatorie in scoala. Si nu e mare lucru sa se intample asta.
Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.
AkaManah spune:
| citat din mesajul lui Rufus accept, n-am nici o problema cu cei care nu-si boteaza copiii, nici macar cu cei care-i boteaza "de gura lumii"; ii inteleg. Ei bine, nu-i mai inteleg cand tin predici, apoi fac din nou acelasi lucru. Si din nou. Mai, daca tot recunosc ca nu pot iesi din curent, ce rost are sa dau din gura? |
Rufus am inteles aluzia si ai dreptate. Dar sa tac ca oaia e prea mult si poate asa imi fac curaj si scap de indoieli. Poate ies din sistem total sau ma predau si atunci chiar nu o sa mai dau din gura. Pana atunci...
Rufus spune:
| citat din mesajul lui AkaManah Cine stie poate ma vor obliga sa imi botez copilul pe clasa I daca religia va deveni obligatorie in scoala. Si nu e mare lucru sa se intample asta. |
Speculatii, speculatii...
Rufus, Tora si iadele
accept92 spune:
| citat din mesajul lui AkaManah Cine stie poate ma vor obliga sa imi botez copilul pe clasa I daca religia va deveni obligatorie in scoala. Si nu e mare lucru sa se intample asta. |
:)))Abia astept! Pai pe motivul asta nicio tara civilizata nu poate refuza cererea de azil politic.
AkaManah spune:
citat din mesajul lui accept92
:)))Abia astept! Pai pe motivul asta nicio tara civilizata nu poate refuza cererea de azil politic. Gandeste, gandeste, gandeste!!! - Winnie The Pooh |
Ei, uite la asta nu m-am gandit. Foarte fain.