Chiar avem nevoie de asa ceva?

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Nelia, da, ca sa stii cui te inchini,vorba ta, e indispensabila lamurirea Treimii pt fiecare din noi.Sf Spiridon(sper sa nu ma-nsel , dadea ex cu caramida care e un tot compus din 3 elemente(apa,foc si pamint), in art tau e explicat cu culorile si tot asa.
Mie nu mi-e greu sa mi-o definesc(mie,pt mine), dar admit ca e greu pt minte sa conceapa o fiinta compusa din 3 fiinte care nici nu se confunda si nici nu se despart, dar asa tb sa fie daca insusi Iisus zice ca-i asa.Si uite ca la Facere zice ca Dumnezeu a facut aia si ailalta, dar cind a facut omul zice:"sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra"-deci sintem oglinda Treimii.

Am inceput sa-ti scriu "versiunea" mea (inspirata din rugaciuni anume)si m-am razgindit,vorba lui Rufus,sint lucruri prea personale sa le scriu aici si nu vreau sa fie vreun prilej de luat in ris de cineva.Dar iti dau o comparatie mai apropiata de universul nostru de parinti(desi si cu asta o sa risc, dar fie).De ex poti compara Treimea cu parintele unui copil.Parintele are reguli(sa nu pleci cu strainii de ex),Treimea-Tatal are porunci(sa nu furi de ex).Parintele poate dojeni/judeca/poate pedepsi copilul etc,dar il si iarta(Treimea-Fiul,Iisus rascumparatorul,mijlocitorul,Iisus iertare,Iisus mila) pt ca-l iubeste, pt ca nu vrea "moartea pacatosului,ci sa se intoarca si sa fie viu".Si copilul mai primeste de la parintele lui nu numai iubire, iertare, intelegere, ci si lumina, invatatura, educatie (si aici introduc eu Treimea-Duhul Sfint zis in Ortodoxie si Duhul adevarului).

Deci asa cum o mama poate fi deopotriva autoritara,dreapta, iubitoare,iertatoare,jertfelnica si aducatoare de lumina,la fel e Dumnezeu-Treimea in 3 infatisari.

Oricum,de unde-am plecat si unde-am ajuns, parc-am fi la SC...Noapte buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Katya, de acord cu tine, numai ca vezi tu ca exemplul dat de tine nu ma lamureste prea bine. Am o mica mare problema cu Dumnezeu sau parinte vazut ca unul care le face pe toate, inclusiv sa sufere pe copil, dar totul din iubire, apoi il iarta s.a.m.d. Prefer o alta explicatie...

Daca imi aduc eu aminte, Iisus spune o singura data 'in numele tatalui, al fiului si al Sfintului duh'... in rest eu nu-mi aduc aminte sa fi remarcat prea mult Treimea in Biblie. Scuze daca ma insel, eu asa tin minte... eu am remarcat dificultatea explicarii ei mult mai tirziu, cind am inceput sa-mi pun intrebari serioase.

'Da facem om dupa chipul si asemanarea Noastra - deci sintem oglinda Treimii'

Pai, care Treime, ca atunci era Doime in mintea mea, caci Iisus nu era inca, a venit dupa Creatie... Asa cum vad si eu divinitatea daca incerc sa mi-o explic: materie si ne-materie, Dumnezeu si Sfintul Duh... Dumnezeu a facut omul dupa asemanarea lor, adica tot materie si ne-materie, iar fiul a fost facut din materie - aici e un semn de intrebare, ca Fecioara Maria a ramas gravida neprihanita, atunci inseamna ca Iisus e si materie umana si materie dumnezeiasca (invierea il arata intreg la corp, a disparut din giulgiu si corpul, deci tind spre e existenta si de materie dumnezeiasca), peste care a pogorit duh sfint, de l-a facut si pe el parte din Treime...

Asa da, imi sint clare lucrurile, dar i-am spus unui preot ortodox (prieten foarte bun de-al meu) si si-a facut cruce, ca cica cum pot sa spun asa ceva!?!

Acum, ori Treimea a fost introdusa mai tirziu, ori ceva nu e foarte clar explicat, ca eu nu inteleg si fac eforturi. Pentru ca daca mi s-ar spune ca Treimea a fost introdusa in nu stiu ce an dupa Hristos, dar inainte erau doi plus fiul care a venit mai tirziu, atunci nu mai am nimic de comentat. Si da, daca accept totul, atunci mi-e clar cum lucreaza cei trei... si ajung tot la Sarmanul Dionis, omul ii are divinitatea in el, doar ca n-a aflat inca. Poate ca asta o si fi Marele Adevar sau Marea Cunoastere!?!

Si merg mai departe, poate ca nu exista Judecata, poate ca nu exist un Dumnezeu mare si lung cum mi-l imaginam eu cind eram mica, intinsa in cer ca pe un pod de casa, ci acest Dumnezeu asta este, fiecare farima de divinitate din fiecare fiinta umana.

Si doar dupa ce sufletul se intoarce la intreg, intelegem de fapt ca totul a depins de noi, am avut in noi tot timpul Adevarul, am simtit tot timpul, dar am preferat sa ne plingem soarta si sa facem rau in continuare, in ciuda a faptului ca simteam ca nu e bine... Si poate ca asa se explica si prezenta Raului pe Pamint, care nu e un concept in sine, ci e ca ateismul, defineste absenta Binelui.

Si daca e asa, atunci chiar ne meritam soarta, ca o viata avem si nu profitam la maxim de ea!

Si daca totul e in noi, daca totul depinde de noi, atunci nu mai avem nevoie de catedrala, s-a votat!

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Nu vedeti ca ati inceput sa discutati voi doua?Nu cred ca va poate urmari nimeni kilometrul de postare.Mult..vorba romanului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Pai, uite ca de asta nu mi-e simplu. Pentru ca asa cum am spus, eu vad ateismul ca un mod de gindire si de viata care este total in afata divinitatii, nu care se afla in perpetua renegare a ei.

Ce spui tu acolo, eu as face la ora de Religie. Si daca s-ar tine asa, as face-o obligatorie. Acceptam sau nu, intrebarile astea apar de mici si copiii au dreptul sa stie macar ca nu sint singurii care si le-au pus si multi au incercat sa si le explice in fel si chip... altii dupa asemanarea Domnului, altii apelind la experimente stiintifice. Numai fiind foarte bine informati despre ceea ce exista deja, pot sa-si puna apoi propriile intrebari si gasi propriile raspunsuri.

Exact asta as face, exact asta fac eu cu ai mei copii. Le explic de ce, cum, ce alternative exista. Asta nu e ateism, de la asta ar trebuie sa plece toata lumea. Aici vad eu Religia ca disciplina scolara, cum se practica fiecare si ce propovaduiesc, asta se face in lacasurile de cult, in familie. De aceea, vad si validez nevoia de biserici pentru cei care o simt (aici chiar sint scoli de duminica in biserici, rolul lor este si de alta natura, dar printre altele, li se explica si despre ceea ce se intimpla in credinta respectiva).

Pai la fel as face si eu, dar asta e alta poveste.Eu am facut exercitiul de imaginatie pe care mi l-ai cerut, adaptandu-ma la conditiile actuale, existente.

Citat:
Daca vor sa se faca in scoli, ma rog, fiecare cu dorintele lui, eu nu vad rostul. Dar daca totusi se preda si practicile unei religii, atunci la ora de ateism ce se face?

Pai tocmai iti spusei.

Citat:
In afara acestei acceptari sau renegari a Divinitatii si a raportului omului cu existenta sau non-existenta ei... Ca am vazut ca nu ati fost de acord cu matematica... Caci ceea ce spui tu acolo mie nu-mi suna a ateism, ci mai degraba a Huxley. Eu, personal, as merge mai degraba pe mina lui Jung, daca as afla ce e dom'le exact eu-l asta si unde papucii lui se afla in corpul meu fizic!?!?

Nu stiu cum adica iti suna a Huxley, cat despre Jung...e interesant, trebuie studiat, dar e alta materie.

Citat:
Revin pentru ca imi dau seama ca da, a-teism poate fi opusul teismului, deci poate fi definita ca negarea existentei lui Dumnezeu. Dar dupa ce aceasta a fost lamurita, restul e stiinta... si sint ore de stiinta.

Totul e stiinta.
Acuma, serios vorbind, nu e musai, poate fi filosofia culturii, a religiilor, psihologie de diverse scoli, totul acordat pe subiect. Inafara de stiinte care-s indispensabile.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Despre fraza ta,poate am interpretat-o gresit daca zici tu,dar eu in acel " sa nu-i bata DD" am vazut tot frica de care-i acuzat credinciosul,uite fraza:

"Cat priveste catedrala, eu cred ca cea mai mare parte dintre cei pro-constructie sunt pro doar din superstitie (sa nu-i "bata DD" auzind ca au fost contra).Nu cred ca au gandit problema rational si sunt pro din convingere."

Katya, nu e vorba de frica de care e acuzat credinciosul ci de faptul ca, din pacate, religia este practicata de majoritate doar la nivel extrem de superficial, la nivel de superstitie (cum pe larg si corect remarca si Michelle). Asta este impresia mea dupa ce m-am documentat mult pe tema asta si am vazut cat de putin este cunoscuta ortodoxia de catre majoritatea ce se declara ortodoxa. Asta incercam sa spun.

Mergi la inceput

Valentinag, eu stiu cu totul altfel: ortodocsii se casatoresc o singura data cu taina si tot tacamul, si o mai pot face de doua ori cu slujba simpla de binecuvantare a cuplului, fara deosebire ca unul nu a mai fost casatorit sau a fost. Chiar imi amintesc o discutie cu IrinaC despre asta in care puneam problema ca mi se pare incorect fata de cel ce nu a mai fost casatorit.Ea mi-a explicat ca acela a ales sa se casatoreasca astfel, in cunostinta de cauza fiind, asa ca e ok, nu e incorect.
Pe scurt, eu stiu asa: se poate de trei ori, dar cu slujba intreaga doar prima data.

Mergi la inceput

Ei atunci se face economie.La cat costa o cununie religioasa.....numa bine.Binecuvantarea este,...dar daca stau bine si ma gandesc,eu sunt a doua nevasta a sotului meu.Si prima data s-a casatorit la biserica si a doua oara,cu mine tot la biserica,cu slujba de trei ore..tot tacamul.Eu m-am cam plictisit dar am zis sa o fac si pentru el..doar e jumatatea mea..sa-i respect dorinta.Si atunci?

Pai la el a fost si prima si a doua oara cu slujba mare,deci..unde e emoticonu ala cu gandirea?Cred ca e pe mess.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Calipso, sotul tau i-a spus preotului ca e a doua lui casatorie? Sau v-ati spovedit si impartasit inainte de casatorie?

Mergi la inceput

Da,normal ca i-a spus.A zis ca nu e nici o problema,nu ne-am impartatsit,numai am discutat cu el..de fapt sotul ca io-s ca baba cu mitraliera....

Mergi la inceput

Am io o pata pusa asa..ca am fost odata de gura sotului cu copilul la impartasit si popa nu a vrut pentru ca vezi doamne,copilul meu care avea 10 luni,bause niste ceiut inainte ca era foarte cald afara.Asta a pus capac.....serios vorbind.Sa nu-mi zica mie nimeni ca de dragul lui CEL DE SUS tre` sa las eu copilul sa tipe de sete....copiii prin faptul ca sunt mici sunt puri,parca Isus a zis"lasati copiii sa vina la mine",nu "nu le dati apa sau ceai pana termina toate babele imbrobodite de pupat poala popei"

Mergi la inceput