Calendarul gradinarului vesel (17)
Raspunsuri - Pagina 16
MadalinaM spune:
Liviana de unde iei brad?
Mai avem si noi nevoie de unul argintiu si nu stiu de unde sa luam-sanatos cu sanse de prindere!
Tala spune:
Of, nici eu nu ratez runda de dimineata Iar azi am descoperit cu surprindere si mare placere niste plantute de care nu stiam in zonele unde am adus pamant de padure (nu mai stiu cum se numesc sunt ca zambilele dar mult mai mici si movulii)
Ies bulboasele intr-o veselie si abia astept sa ma surprinda caci nu mai retin exact ce si unde am pus.
In we pun si eu mazarea si repic rosiutele. Am pus alaltaieri alte 60 de rasaduri de rosii
Am descoperit in casa niste daunatori ciudati - azi am sesiune de stropire si atat caci sunt pe fuga
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
b.nica spune:
Eu sunt ciudata rau:imi iau cafeaua dimineata si cand imi incep inspectia nu ma pot abtine sa nu exclam si sa vorbesc cu bulboasele mele dragi.Totdeauna imi fac surprize pt. ca mereu uit ce am mai pus.
Anul acesta ca niciodata au rasarit odata si narcisele si lalelele si crinii Hemeracallis,nu mai spun de niste tufanele "ciufulite" cam pricajite pe care le-am uitat in niste ghivece si care noroc ca nu le-am aruncat pt. ca au supravietuit si maine le transplantez in gradina.
Se pare ca incercarile mele cu arbustii exotici s-au finalizat cu bine.Am luat cam tot ce am gasit prin cataloage la capitolul exotic aclimatizat la noi si la aromatice/medicinale);cu jojoba am inca emotii pt. ca este pricajita rau si nu da semne de viata inca;este drept ca ea rezista tocmai pt. ca intra in vegetatie mai tarziu.
M-am bucurat si de "ceapa ciorii" care este bine si acum in al 2-lea an petrecut in ghiveci s-a intins si a trecut la treaba scotand mici frunzulite.
b.nica spune:
Tala,plantutele movulii sunt viorele sau si mai bine muscarii?
La tomate am o colectie impresionanta:romanesti"inima de bou"(timpurii),altele portocalii(de la vilmorin),tigrate(nu stiu cum sunt la gust) si cele mici:cherry (rosii si galbene),in forma de para (galbene si rosii) si unele de ghiveci care se numesc "microcherry".Doresc macar sa vad cum sunt ca sa le pot obtine semintele.
Cu tomatele mici stiu deja(mai putin cu cele "micro") si suntem toti incantati de gust si de cum arata.
Stau cu o lista si ma ia groaza cand ma gandesc ce ma fac cu atatea rasaduri;la tara am loc destul dar trebuie sa gasesc pe cineva care sa ma ajute ca am planuri mari.
Bee spune:
Buna fetele.
Gradinaresc si eu de vreo 2 ani, dar de anul asta mai cu avant, sper.
Avand in vedere experienta voastra cu plantele, ce arbusti decorativi de pus in gradina au sanse sa reziste in clima asta extrema? Eu o iau razna daca-mi moare ceva. Am pus un pin iarna trecuta si in vara a murit. (o boala am impresia).
Anul asta am completat o livada, am cred ca peste 50 de pomi fructiferi), mai punem vie, dar pe mine ma intereseaza si aspectul imprejurimilor casei.
Am bulboase care stau in pamant si peste iarna (lalele, narcise) si vreau neaparat sa-mi iau gladiole, crini si dalii. Crinii rezista in pamant iarna?
Am cativa trandafiri de un an si de doi ani si anul asta am mai luat diverse soiuri. Sotzul m-a asasinat sa-i cresc in ghiveci niste trandafiri copacei. Cam riscant din ce stiu eu, dar i-am pus deja.
Am primit de la un vecin un tei marisor, sper sa reziste la transplantare. Uff si ce m-am ferit eu de magnolii de frica sa nu-mi pateasca ceva, si uite ca am primit doua cadou.
Cutreierand magazinele cu flori si arbori nu ajung la nici o concluzie utila. Schimba sortimentul de la an la an si ma gandesc eu in sinea mea: clientii cu plante care nu au rezistat anii trecuti trebuie tentati din nou cu plante care nu vor rezista!!!
olympia spune:
Bee, de ce zici "clima extrema"? Voi stati pe langa Bucuresti, nu?
Ai putea incerca liliac sau gutui decorativ japonez(jar) ambii se pot taia ca si gard viu dar se pot forma prin taieri si ca niste copacei, eu din astia am de la bunici, deci aclimatizati pentru zona noastra (de deal). Liliacul stiu ca-i foarte rezistent, e apreciat de gradinarii rusi pentru asta si acolo chiar e clima extrema, formeaza un adapost bun impotriva vanturilor pentru alte plante. Noi mai avem si buxus (lemn cainesc), tot asa de multi ani, n-avem treaba cu el. O alta planta rezistenta,ce are insa nevoie de suport si poate forma si ea garduri vii e caprifoiul (lonicera), miroase divin, e nepretentioasa , ba chiar invaziva. Imi place de mor si iasomia, am doar o tufa mica ce se zbate sa-si faca loc intre doua tulpini de caprifoi care au cam napadit-o.
La capitolul plante rezistente intra si crinii de-o zi (hamerocalis), bulbii raman in pamant peste iarna, se inmultesc rapid, au chiar tendinta de a fi invadatori, trebuie mereu rariti. Eu am portocalii, dar exista de toate culorile. Si daliile-s ok, bulbii se scot iarna, au nevoie de tutori ca-s plante voluminoase, dar sunt terbil de ptoductive. Eu scot in fiecare an toamna din pamant cam 4 saci de "cartofi"(bulbi de dalii), primavara pun in pamant doar 3, unul il dau si la sfarsitul sezonului povestea se repeta.
Tala spune:
B.nica. viorele sunt (desi am cautat mai intai pe g pt ca seamana f tare cu muscarii numa' ca nu's asa bogate) - merci pt tip.
Bee, am un singur sfat; scapa de teama! asa clar ramai fara plante. Si daca mai pierzi una doua, ce? mai bine risti dar vei avea plante decat somn linistit si curtea goala. Daca as mai avea unde sa pun as pune iasomie de iarna (stiu sigur a exista si infloreste iarna insa nu stiu de unde de poate achizitiona), plus alte plante de iarna (parfumate si care infloresc in acest anotimp dar e aceeasi situatie). Tmarixul e interesant. Alaturi de lonicera mai poti pune glicina (la fel, extrem de parfumata dar invaziva si chiar periculaoasa cu radacinile ei asa ca mai departe de casa trebuie montata pe spaliere). Mai sunt salcamul galben (parfumat si decorativ), stiu nu e tufa dar e interesant. Ca si arbusti mai sunt floarea pastelui (infloreste galben), eu as pune iasomie peste tot
Si acum despre mine: ieri am plantat stanjeneii pitici capatati, am facut curat in gradina de aromatice, azi am greblat iarba (nu chiar eu...), am repicat prima tura de rosii si ardei, am mai semanat rozmarin, am descoperit o primula inflorita (din 10...doar una). si atat! fug sa fac bezele
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
b.nica spune:
Bee,fii atenta cu teiul,lastareste f.mult in jurul lui,daca nu l-ai pus inca te sfatuiesc sa-i gasesti loc mai la marginea gradinii.
Tala,am impresia ca ceeace numesti tu "iasomie de iarna" este o specie pe care am vazut-o in catalogul sieberz si pe care am vrut sa mi-o iau dar cand am vazut ca este un Solanum(adica din aceeasi fam. cu cartoful si pepino,,)am renuntat iute pt. ca este chin mare sa o mentii iarna.Solanum jasminoides se numea si nici nu era scumpa.
Eu am ales anul acesta ca asrbusti cu flori si fructe:cornus officinalis,goji,agnus cactus si Amelanchier.Ma gandesc sa-i aranjez impreuna pt. ca infloresc diferit.
Alex@Sara spune:
Bun regasit(desi aparitia mea pe aici a fost meteorica ).
vad ca ati intrat tare in paine cu gradinaritul.Vreau sa va intreb daca Rhododendronul are nevoie de ceva special primavara...tuns,fertilizat,etc.ca au rezistat bine peste iarna asta afurisita,dar are cateva frunze "atacate" de ceva.o sa le curat si sa vad daca se extinde si la restul.SI mai vroiam sa va intreb daca pot pune deja bulbii de Cana,ca am o gramadaaa.Din 5 plante puse primavara trecuta,acum am o gramada de bulbi,ii pun pe langa gard,pe spate.
Multumesc si spor la gradinarit
Luminita,mami de 3 nazdravani:
tero Stefan-Alexandru 02.09.2005
shoricica Sara-Maria 30.05.2008
trompetzica Daria-Ioana 03 08 2009
https://picasaweb.google.com/gluminita
leeloo2004 spune:
Neata si de la mine! Cica de maine se re-intoarce primavara - am vazut pe net ca urmatorul weekend va fi frumos, cu 20-22 de grade, primavara-vara! Cu siguranta daca va fi asa cald imi vor inflori primele narcise!
Am vazut si eu ca hemerocallis-ul are frunzulitze mici - cel din fatza, la cel din spate (din ala portocaliu de care zice Olympia) am uitat sa ma uit... Cam toti arbustii au mugurasi (cei mai vizibili sunt la lilieci si la gutuiul japonez), cu pomii fructiferi tot stau cu teama, habar nu am cati din ei s-au prins, trandafirii vad ca s-au prins toti mai putin unul - dar nu-i bai, mi-am luat unul nou, galben, de la hornbach (deocamdata il tin la mansarda, dar in weekend daca e asa cald cum zic la meteo, il plantez) si il inlocuiesc.
Aseara mi-am facut si ordine in bulbii si rizomii de vara - am de plantat 11 crini (Bee - eu am crini in pamant de asta-primavara, mi-au spus de la magazin ca rezista peste iarna fara pb, ramine sa ma conving...) - mai am bulbii de frezii si frezii batute care abia mi-au sosit si rizomi de dalie (mi-am luat de vreo 6 feluri) plus canna. Astia oricum ii pun in aprilie pentru ca atunci cam trec inghetzurile (anul trecut i-am pus cam la o saptamina dupa Paste si imi amintesc ca Pastele parca a fost la inceputul lui aprilie). Deci Alex@Sara, eu zic sa mai astepti cu bulbii de canna! Si tot atunci am sa dez-musuroiesc si trandafirii...
Ieri am repicat si eu cateva rosii si am mai pus seminte de ardei gras galben si de ardei iute. Parca anul trecut am avut mai mare spor cu rosiile, nu stiu ce se intimpla anul asta - o fi lipsa soarelui, o fi altceva...
Pe la inceputul lui aprilie o sa pun si castraveti, dovlecei si pepeni galbeni, iar weekendul care vine planuiesc sa pun fasolea urcatoare.
Liviana - poze cu noul bradutz???
B.nica - abia astept sa ne spui cind vei culege fructele exotice! Ma batea si pe mine gindul sa iau un arbore de kaki intrucit i-am descoperit fructele si imi plac tare mult, dar deocamdata am zis pas. Ti-am urmat insa sfatul cu arbustii fructiferi pe linga agrdul din spate - am deocamdata 2 zmeuri Two-times Sugana care s-au prins si au deja lastarei noi si mai astept intr-o comanda de la bakker vreo 5 arbusti asortati...
Alex@Sara - si eu am un rododendron - asta e al doilea an al lui in gradina mea. Si eu cred ca a trecut bine peste iarna - muguri de flori ii aparusera din toamna, ii mai are si acum, iar frunzele sunt ok, deci zic si eu ca a trecut cu bine peste iarna. Pentru taieri al meu e prea mic, dar de fertilizat cred ca trebuie. Eu insa as mai astepta pina in aprilie - trebuie fertilizator special pentru azalee si rododendroni!