tbc pulmonar
buna fetele.sora mea a fost depistata cu
concluzie;;TBC pulmonar forma infiltrativ difuza biletarl predominant lobi superiori si segmentele apicale lobi inferiori.;;
daca puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi pareri m as bucura mult ptr ca nu prea stiu ce inseamna aceasta boala ,cat este de grava ,cat este de tratabila sau de periculoasa.doctorul la care a fost nu prea ne a lamurit in acest caz.a fost destul de rece si nu ne a explicat mai nimic.a puso sa isi mai repete analizele la spuata(parca asa am inteles ca ii spune)care a iesit negativa si sa isi faca un tomograf de unde vi am si citit concluzia si a mai trimiso sa isi faca si vsh ul.
saptamana viitoare vom merge oricum la unguri ptr ca nu prea avem incredere in medicii de aici(poate o sa va povestesc altadata de ce ptr ca acum e prea tarziu)si ei sunt oricum mai explicativi dar daca pana atunci ma puteti ajuta cu unele sfaturi ar fi super ptr ca asteptarea asta ma omoara si nu prea stiu ce e de facut in astfel de cazuri si nu am rabdare pana saptamana viitoare...
sora mea are 22 ani si nu este fumatoare.
scuze daca nu am fost destul de coerenta dar nu mai vad bine tastele de oboseala.
va multumesc mult
poze rafi hi5sipoze rafi
alina mamica lui rafael albert(25.05.2007)
Raspunsuri
XIO spune:
Va trebui sa urmeze un tratament indeungat (6 luni) cu o asociere de medicamente. Boala este contagioasa, deci cu cat sta mai mult cu atat o iprastie la mai multe persoane.
Simptomatologia nu este specifica bolii.
Pt. depistare se face citologia din sputa, culturi din sputa care dureaza si o alta analiza care da nastere unei reactii la nivelul antebratului, acolo unde se lezeaza putin teumentul cu un ac+solutie.
Poti sa o duci la Spitalul Victor babes din Timisoara, Pneumoftiziologie desi nu vad ce greseala ar fi putut sa faca medicii din Arad.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
incognito spune:
Eu am trecut prin asta in urma cu 10 ani.Cu spute negative la examenul direct dar culturi pozitive(la culturi rezultatul il ai dupa doua luni)insa cu imagine radiologica concludenta de la inceput.E contagioasa dar... citeam in urma cu ceva ani ca dupa 25 de ani sintem considerati toti infectati iar idr-ul la tuberculina nu mai are valoare in diagnostic,insa putini dintre noi fac boala,depinde de statusul imunitar al fiecaruia in general,intr-un anumit moment din viata.Tratamentul e tare nesuferit si se intimpla uneori ca terapia de scurta durata sa nu aiba eficienta asteptata.Primele doua luni se face administrare zilnica,ulterior trece pe intermitent,trei zile din sapte sau cum decide medicul curant.Nu cred ca e obligatorie spitalizarea,nici in urma cu 10 ani nu era,dar trebuie luata in evidenta la dispensarul TBC sau cum se mai cheama acum.Nu e nimeni de vina ca s-a imbolnavit si mai ales ea.Nu o izolati si o priviti ca pe o bomba molipsitoare,nu se ia chiar atit de usor si-apoi,hai sa fim seriosi,bacilul este peste tot.Insa trebuie putina grija-sa foloseasca paharul,tacimul,farfuriile strict separat,sa tuseasca si sa scuipe numai in servetel daca tuseste,servetel care se va arunca in sac nu se va lasa pe noptiera sau prin baie...,sa nu frecventeze locuri aglomerate mai ales pentru ea,sa nu faca vreo gripa peste ce e deja ca va fi de rau....,spre exemplu eu dupa ce foloseam chiuveta din baie unde ma spalam pe dinti totdeauna aveam grija sa o dezinfectez-detergent si un pic de clor,nu era greu,si imi mutasem periuta de dinti la distanta de cele alor mei...lucruri din astea.Spre exemplu,la mine in casa nimeni nu a facut boala dupa ce m-am imbolnavit eu.Stateam cu parintii la vremea aceea.Si nici sotul.Si nici o alta persoana cu care am intrat in contact pina sa aflu ca sint bolnava ori dupa aceea,caci au fost o matusa,o prietena,alti prieteni care nu s-au lasat goniti.Incurajati-o.Va fi dificil pentru ea.Dar se vindeca.Cu rabdare si seriozitate in luarea tratamentului.Nu mai intirziati,fiecare zi e importanta.Si eu mai zic sa aveti incredere in medicii romani.Tuberculoza se trateaza la fel oriunde in lume.Si medicii nostri chiar sint buni.Mergeti intr-un spital de Pneumoftiziologie,e cel mai indicat.
Sanatate multa si multa putere!
Incognito
mami de Ioan si Ioana-06.01.2003
lavi02 spune:
Stiu ca Romania e din pacate "campioana" Europei la TBC asa ca ma gandesc ca in Romania vei gasi medicii cu cea mai bogata experienta in domeniu.
alinusha06 spune:
Stiu ca si membrii familiei trebuie sa urmeze un tratament ,dar este tratabila 100% cu o alimetatie sanatoasa si un tratament corect rezultatul va fii bun .
incognito spune:
Alaturi de tratamentul pentru contacti,respectiv membri familiei.Parerile sint impartite.In ultima vreme nu s-a mai aplicat terapie si familiei.Cel putin si sigur,cind eu am fost bolnava,a fost prima grija pentru familia mea dar mi s-a spus ca nu e necesar chiar deloc fiind adulti.O radografie de control da,nu strica dar cam atit.Nu stiu cum se procedeaza cu copiii contacti,la momentul acelaa nu aveam copiii.Sotul meu la vremea aceea a fost cel mai expus.Noaptea ii tuseam in brate,caci pina sa ma lamuresc eram tratata de pneumonie.Nu a primit nici un fel de medicatie.Am limitat complet contactul in sensul ca nu-i mai respiram in nas sub nici o forma mai ales primele doua saptamini de tratament cind se pare ca se emite cea mai mare cantitate de germeni.Intr-adevar a fost urmarit radiologic in primul an si asta la cererea mea expresa,in plus a avut o mai mare grija cu alimentatia-sa fie cit mai completa caloric si ca nutrienti-si cu timpul alocat muncii si repaosului.Cam atit.
Numai bine si sanatate!Curaj,se va rezolva!
Incognito
mami de Ioan si Ioana-06.01.2003