Parastas 7 ani
la sfarsitul acestei luni se implinesc 7 ani de la moartea tatalui meu.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
as dori daca se poate sa imi spuna cineva care se pricepe mai bine(eu sunt ortodoxa, dar nepracticanta), ce anume se face , din punct de vedere bisericesc, nu traditii babesti, daca este o slujba speciala...ce anume ar trebui sa pregatesc, cu cat timp inainte ar trebui sa anunt preotul , si daca este obligatorie masa facuta acasa, sau doar ce se face la biserica???
daca sunt persoane pe aici care sunt in masura sa-mi raspunda(sau poate intra parintele Tudor Marian ), va multumesc anticipat
nu doresc polemici pe marginea traditiilor zonale, doar din punct de vedere al bisericii, mentionez ca as vrea sa fie ceva cat mai restrans, caci nu ne permitem prea multe, financiar, vreau doar sa fiu ok si impacata ca fac ceea ce se cuvine.
va multumesc
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)
Raspunsuri
isabela spune:
La parastasul mamei, de 7 ani, am procedat astfel: pe o masa am asezat farfuriile cu mancare( de post in cazul meu),pahare si cani, colacul, prescurea, colaceii, coliva. Am chemat preotul acasa, a slujit totul, inclusiv hainele , apoi am impartit farfuriile cu mancare si am pregatit un pachet cu mancare pentru preot.
Eu nu am chemat pe nimeni, la masa, acasa.
nikkei spune:
Draga Cristina, nici eu nu sunt practicanta insa am avut in familie 2 decese (fratele si tatal meu). Mama mea, dupa ce mi-a murit fratele a devenit ffffffff. bisericoasa, asa ca obiceiuri sunt multe, dar daca te iei dupa gura lumii innebunesti. Eu din toata chestia cu parastasele, mai ales cele de 7 ani (desi am participat la toate ajutand-o pe mama) am inteles ca foarte importanta este slujba care se face la biserica, dupa care imparti ceva (fie pachetele la biserica, fie masa acasa, nu conteaza ca tot milostenie se cheama pentru sufletul celui adormit). In locul tau eu as intreba preotul si el iti va da reperele importante.
Dumezeu sa-l ierte pe raposat, iar voua multa sanatate!
Cristina_OR spune:
imi cer scuze ca nu am reusit sa mai intru pe forum si va multumesc la amandoua pt raspunsuri.
intre timp am fost la biserica, duminica, si am intrebat concret preotul cum se procedeaza, si am si participat la un parastas.
am hotarat ca vom face doar slujba la biserica, unde trebuie sa impartim (spun ce se face la noi, biserica de cartier, cu mai putini locuitori): paharele cu coliva, lumanari(obligatoriu cumparate din biserica), colaci mari impletiti pt preot , o sticla de vin si orice altceva vrem si avem posibilitati sa impartim(napolitane, ciocolatele, bomboane).
in rest, se plateste o taxa fixa si se anunta preotul cu cel putin doua saptamani inainte.
va multumesc la toate pt ajutor
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)
tudor_marian spune:
Doamne ajuta!
Referitor la slujba parastasului de 7 ani va pot spune ca important este ca aceasta sa aiba loc dupa Sfanta Liturghie pentru ca particica scoasa din prescura pe care o aduceti la Biserica sa fie pusa in Sfantul Potir si astfel preotul se va ruga pentru a fi spalate pacatele celui pomenit cu Cinstit Sangele Domnului! Obiceiurile sunt multe si specifice zonei insa cel mai important este ca ceea ce impartiti sa ajunga la oameni care au intradevar nevoie! De cele mai multe ori, in astfel de cazuri se imparte la rude prieteni care nu sunt chiar nevoiasi, eu spun mereu enoriasilor mei ca nu este important cat de multe si scumpe lucruri imparti ci mai degraba cui le imparti! La noi este obiceiul ca dupa slujba sa mergem la cimitir cu sticla de vin, coliva si o farfurie de mancare! Aici facem "Vesnica pomenire" si stropim cu vin mormantul, deasemenea se aprind lumanari! In unele parti se cer un anumit numar de farfurii, pahare, prosoape insa asa cum v-am spus, consider ca nu este important cat de multe imparti ci cui si sa fie din inima si respect pentru cel decedat! Doamne ajuta!
Cristina_OR spune:
multumesc parinte pentru raspuns!
intr-adevar , parastasul se face dupa Sfanta Liturghie, insa recunosc ca nu stiam din ce motiv.stiu ca se aduc toate cele care se impart si se tin in biserica in timpul slujbei.despre o eventuala pomenire la mormant nu mi s-a spus nimic, insa voi discuta cat de curand cu preotul nostru despre aceasta posibilitate.la noi, la parastase, se imparte coliva la toti cei participanti la slujba, in mod egal, fara preferinte, de aceea e bine de aproximat cam cate persoane vor fi prezente.din motive financiare, nu vom face si masa de pomenire acasa, ci doar in familia restransa vom gati si vom imparti ceva simbolic.in rest, de obicei, in fiecare an, atunci cand il pomenesc pe tatal meu si pe bunica mea(au murit in aceeasi zi), eu impart ceva de mancare si hainute unor copii nevoiasi, care stiu sigur ca au nevoie.
Parinte Tudor Marian, as dori sa va multumesc in mod deosebit pentru sfaturi, dar si pentru ajutorul pe care l-ati dat familiei mele, prin rugaciuni, cu ceva timp in urma.de asemeni as dori sa va rog sa-mi spuneti daca ar mai fi nevoie de ceva urgent pentru copiii din parohia dvs.
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)
tudor_marian spune:
Ma bucur ca v-am fost de ajutor! Pentru copilasi sunt multe necesare insa momentan ma ocup de schimbarea acoperamintelor din Sfanta Biserica ( fete masa, acoperamant Sfantul Altar, proscomidiar, perdelute etc) Costa destul de mult pentru ca avem o Biserica foarte mare ( 1800 ron).
Am vrea ca Sarbatoarea Invierii sa ne gaseasca cu Sf Biserica primenita!
Daca sunteti interesata sa ne ajutati sau cunoasteti pe cineva interesat sa o faca va ramanem datori si promitem sa ne recompensam prin rugaciune!
Cristina_OR spune:
Parinte, va doresc sa vi se indeplineasca dorinta si sa terminati cat mai repede lucrarea.deocamdata nu pot ajuta financiar, pana trecem de luna februarie, caci am avut foarte multe cheltuieli, insa incepand cu luna martie incerc sa ma mobilizez si sa implic si cateva cunostiinte in aceasta campanie.nu stiu de ce, mi-a ramas in suflet Parohia dumneavoastra, desi nu cunosc pe nimeni din zona.
pt tot ceea ce faceti pentru aceste familii.
Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)