Fiica vs. Mama
Raspunsuri - Pagina 7
buli spune:
pisigri, te-ai gandit vreodata sa povestesti unui om aflat in scaun cu rotile cat e de bine sa faci jogging zilnic?
buli spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Si na ca mi-a mai venit o intrebare in minte. Am auzit mult mai multe femei povestind ca au parinti abuzatori, decit barbati. Barbatii nu vorbesc despre asta? |
nu, barbatii nu vorbesc pentru ca "trebuie sa fie barbati" sau pentru ca nu-s obisnuiti sa se exteriorizeze. dar, de obicei, se cunoaste fara sa vorbeasca.
pisigri spune:
Am ajuns sa postez mai des decit initiatoarea topicului,dar chiar ma pasioneaza discutia.
Despre titlu ce parere aveti? Eu cred ca Fiica vs. Mama spune multe dpdv al ortografierii cu majuscule a celor doua substantive. Si vorbesc din nou din punctul meu de vedere, eu, daca as fi intitulat un topic in genul asta, as fi spus mai degraba mama si fiica. Sau fiica si mama. Dar partea cu "versus" nu mi-ar fi trecut prin cap. E o lupta cu mama pt propria afirmare? E o lupta a orgoliilor si a rezistentei psihice? De ce plasarea celor doua pe pozitii DIAMETRAL opuse, fara cale de mijloc, fara loc de intors?
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
simali spune:
citat din mesajul lui pisigri Sint convinsa ca atunci cind sint mici, copiii aia isi iubesc acesti parinti rai, oricit de terorizati ar fi de ei; dar cind ajung sa deschida un pic ochii asupra lumii, cind au termen de comparatie (familiile colegilor/prietenilor), cind isi dau seama ca nu toti copiii sint batuti cu furtunul de la masina de spalat si ca nu tuturor fetelor care au stat de vorba cu un baiat li se spune ca sint "curve"...in faza asta, cum mai poti conditiona iubirea? Poti manipula, poti induce sentimente de vinovatie, de mila, autovictimizindu-te iar si iar ("dupa tot ce am facut pentru tine" etc) dar cum poti conditiona iubirea?? |
Pai nu mai poti conditiona iubirea pentru ca nicio clipa nu a fost vorba despre iubire (mai degraba despre acceptare). Dar nu uita ca intre abuzator si victima sa de o viata exista (printre multe altele) si o relatie de codependenta (da pe net sa vezi ramnificatiile) care o face pe victima dependenta psihic de abuzator, pentru ca ea nu a cunoscut niciodata alta realitate. Mama si fiica ajung atasate emotional de scenariul vietii lor mizerabile (reprosuri, lacrimi, fiica zice "nu" dar face zilnic tot ca mama dar continua sa zica nu de forma, de dragul scandalului fara de care nu poate trai, incepe si ea sa se tanguie si sa reproseze, etc.) si se invart in asta ca intr-un cerc vicios, ca oamenii ametiti intr-o camera in care s-a uitat deschis robinetul de gaze, fara sa realizeze toxicitatea relatiei (ana vorbeste ore in sir la telefon cu mama ei!!!!!!). Este extrem de greu sa iesi din asa ceva fara ajutor din afara.
buli spune:
mai, pisigri, fetei ii ajunge o mama care tot desfiintat-o mereu. hai, fii un pic empatica si nu mai judeca doar din pct tau de vedere.
sau daca nu poti, las-o asa.
daniela_b spune:
citat din mesajul lui ana_radu Exact de asta cred ca imi este tema....cum zice filofteia...nu o sa recunosca in veci ca nu este corect cum a procedat cu mine. Nu meritam sa mi se spuna asa ceva, atata timp cat sunt un om pasnic si in ciuda celor spuse de dansa nu am jignit-o deloc doar ca am avut un ton mai ridicat. Deci problema este, ar trebui sa iertam aceste fiinte doar ca se numesc mame?.... cand ele nu isi recunosc niciodata greseala, cand nu stiu sa spuna <imi pare rau> , cand nu au niciodata timp sa te asculte iar daca le spui despre frustrarile tale...considera ca o acuzi pe nedrept, ca ea a facut tot ce a putut si ce as mai dorii de dansa. Pentru mine esential in viata sunt 3 lucruri de care nu pot sa traiesc: IUBIRE, INCREDERE SI RESPECT.......din pacate nu am simtit decat umilinta, neincredere si supunere. anar |
Ana, nu te mai chinui punindu-ti tot felul de intrebari, in timp ce mama ta nu face decit sa-si construiasca siesi scuze iar tie acuzatii.
Ce face mama ta cu tine e o forma de abuz extrem de periculoasa ( tocmai prin subtilitatea ei, te rog, ce inseamna..."nu te-ai pieptanat desi te atentionase?) fiindca e dosita dupa iubire si daruire si vesnice cereri de respect, pe merit sau nu.
Te sfatuiesc cu tarie sa iti rupi din timpul tau si sa mergi la un terapeut.
Nu te mai concentra pe ea, pe mama ta, pe ce crede ea, pe ce simte ea si ce inseamna pentru tine ca ea se va supara pentru totdeauna.
Aici nu e vorba decit despre tine si de dreptul tau de a te pieptana sau nu inainte de masa !
Gindeste-te astfel: si pentru mama ta va fi un cistig sa inteleaga in sfirsit ca FIICA EI a crescut!
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
irinai spune:
citat din mesajul lui pisigri Spuneti ca nu este ok "iubirea de parinti care a fost conditionata din copilarie". Asta nu pricep. _ http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Nu intelegi, intr-adevar...Si ar trebui sa fii fericita ca nu intelegi. Fara nici un fel de ironie. Eu cred ca este o binecuvantare sa nu intelegi abuzul. Insa este daunator sa dai sfaturi in conditiile in care nu intelegi subiectul.
Eu am spus cu totul altceva . Am spus "Iubirea fata de parinti indusa de conditionarile afective din copilarie nu este sanatoasa pentru nimeni. "
Si ma refer la faptul ca in unele cazuri "dragostea" fata de parinti nu este de fapt un sentiment sincer, ci o conditionare afectiva. De genul "daca ma iubesti" - adica daca te comporti asa cum vreau eu sa te comporti - atunci si eu "te iubesc pe tine" - adica iti ofer atentie, hrana, haine, libertate, etc...
Si cand toata copilaria ti-o petreci intr-un dresaj, caci pana la urma asta este, incepi sa ai o imagine distorsionata asupra a ceea ce inseamna o relatie sanatoasa. Si implicit te comporti conform celor invatate in copilarie si ii afectezi pe cei pe care ii iubesti (sau crezi ca ii iubesti conform definitiei pe care o cunosti).
Mai bine de atat nu stiu daca pot sa explic.
pisigri spune:
citat din mesajul lui buli pisigri, te-ai gandit vreodata sa povestesti unui om aflat in scaun cu rotile cat e de bine sa faci jogging zilnic? |
Pe asta nu am inteles-o. Adica pricep ca imi transmiti ca invirt cutitul in rana, dar nu vad cum? Dind exemple din propria familie? Nu o fac ca sa ma laud ce tare-s eu (si, tind sa cred, nici din motivul sugerat de Rrox), ci ca sa arat ca se poate si altfel.
Simply a "verbalizat" (vorba vine) foarte bine niste chestii pe care "I couldn't put my finger on" (si imi cer scuze ca nu am gasit expresia similara cea mai potrivita in limba romana), dar care ma fac sa am atitudinea pe care o am fata de problema anei_radu (si nu numai a ei).
Nu am intrat sa batjocoresc suferintele relatate de "copiii captivi" sau sa minimizez rolul parintilor in viata adultului, iar eventuala mea lipsa de tact se datoreaza faptului ca mi se pare ca ceva nu se leaga...nu in ceea ce priveste suferinta initiatoarei topicului, caci este veritabila, nu exista dubii. Dar cred ca ma intreb daca sint "justificate", atita suferinta si atitea acuze la adresa mamei. Din nou, nu dpdv subiectiv, al fiicei acelei mame, caci ei nu ii poate spune nimeni ce sa simta, ci dpdv al userului X sau Y care se grabeste, intr-un context foarte vag, sa puna diagnosticul de abuz si implicit sa dea "apa la moara" unei atitudini care S-AR PUTEA sa nu fie cea mai constructiva si S-AR PUTEA sa tina mai mult de firea adultului-fost-copil decit de firea mamei
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
ladyJ spune:
citat din mesajul lui pisigri Am ajuns sa postez mai des decit initiatoarea topicului,dar chiar ma pasioneaza discutia. Despre titlu ce parere aveti? Eu cred ca Fiica vs. Mama spune multe dpdv al ortografierii cu majuscule a celor doua substantive. Si vorbesc din nou din punctul meu de vedere, eu, daca as fi intitulat un topic in genul asta, as fi spus mai degraba mama si fiica. Sau fiica si mama. Dar partea cu "versus" nu mi-ar fi trecut prin cap. E o lupta cu mama pt propria afirmare? E o lupta a orgoliilor si a rezistentei psihice? De ce plasarea celor doua pe pozitii DIAMETRAL opuse, fara cale de mijloc, fara loc de intors? http://pisigri.blogspot.com/ Mami de Ilinca (5.03.2009) |
Titlul spune tot,, uite, tu din titlu ar trebui sa intelegi cat de grava e situatia. Acel ´´vs´´ face cat o mie de postari.
Am vazut nedumeririle pe care le ai, stii de cate ori s-au discutat aspectele astea aici? Rrox scrie frecvent despre asta, la diferite topice, Olimpia a scris mult, Jasmine,Buli...
Stii care e problema ? Vezi lucrurile in alb si negru, iar realitatea are un milion de nunate intre.
simplyana_m spune:
Continuam "anamneza" :
Va multumesc mult pentru sfaturi. Sunt inscrisa de mult pe acest forum desi poate nu am fost foarte activa dar am gasit intotdeauna aici oameni calzi, cu sfaturi bune si care mi-au intarit trairile mele. Eu sunt casatorita de 13 ani si am o fetita de aproape 8 ani ...este clar ca nu procedez la fel ca mama mea in legatura cu cresterea copilului. Cu sotul ma inteleg bine,avem o situatie destul de buna, am realizat multe impreuna, de la un apartament confort II cu doua camere am construit o casa si avem fiecare masina lui .Eu incerc sa fiu cat mai perfecta pt. toti care ma inconjoara, adica ma duc la serviciu, vina casa ma ocup de copil cu lectiile si fac tot ce trebuie facut in casa. In weekend ma duc la master (asta fiind tot o dorinta a mamei )dar macar domeniul a fost ales de mine adica la speciacizarea psihologie resurse umane. |
Vad ca nu depinzi material de parinti si ca ai o familie armonioasa. Din nou te straduiesti SA FACI tot ce TREBUIE pentru cei de langa tine. E posibil sa ai un simt al datoriei foarte dezvoltat, sa te straduiesti prea tare sa fii perfecta pentru ceilalti, lucru care nu e apreciat pe masura eforturilor? Din ce directie vin satisfactiile tale? Vin de undeva?
Mai am si un frate mai mare cu 4 ani dar este idolizat de maica-mea,asa de mult astfel incat a trecut prin diverse relatii si a ajuns la varsta de 38 de ani necasatorit si fara copii. |
Daca fratele tau inca nu e la casa lui pana la varsta asta crezi ca e "de vina" mama ta, ca l-a cololosit? Ar fi fost bine (adica spre binele lui) sa-i fi dat si lui niste "impulsuri" asa cum ti-a dat tie? Ce vine odata cu idolatrizarea lui din partea mamei? Mai multa indulgenta fata de greseli, mai mare exigenta fata de cei care-l inconjoara? Ce i-a oferit lui mama ta, din acesta iubire exagerata, si tie nu (si ti-ai fi dorit)? Ii foloseste fratelui rasfatul de la mama? Situatia lui in ochii tai e superioara situatiei tale? Dar in ochii mamei voastre?
Mie mi-a ajuns la urechi mai demult ca nu am fost dorita sa vin pe lume dar a insistat tatal meu foarte mult ... nu am luat in seama. Tatal meu este o victima care mi-a spus ca daca ar fi incercat sa ii spuna ca nu are dreptate sau ca nu-i coret cum gandeste i-as fi gasit de mult omorati in casa. |
Daca pana acum "nu ai luat in seama", si nu ti s-a parut relevant, inteleg ca nu te-ai simtit marginalizata...cu siguranta n-ai fi scapat cu vederea asa ceva in adolescenta. Sau cat de demult ai aflat? Cand ti-a facut tatal tau confidente impotriva mamei tale si motivand ca i-a fost imposibil sa i se opuna vreodata? Si pe cine ai fi gasit "morti", pe tatal tau si pe fratele tau, intr-un acces de furie si nebunie temporara a mamei, sau pe tatal tau si pe mama ta, care s-ar fi omorat reciproc, asa de opusi fiind ei in toate, fara posibilitate de mediere, insa caz in care tatal tau (victima) ar fi ripostat cu aceesi violenta?
Iar discutia a inceput daca va vine sa credeti de la faptul ca nu m-am pieptanat cand am venit la masa desi asta facusem inainte de a veni la masa si o facusem special ca imi atrasase atentia. |
Deci cearta a inceput din pricina ca mama ta ti-a reprosat ca nu te-ai conformat, cand tu chiar te conformasei! Te-a deranjat mai mult faptul ca ti s-a reprosat pe nedrept neindeplinire cerintei, decat cerinta in sine. Ti s-ar parea relativ normal ca la varsta ta, mama ta sa-ti ceara sa te aranjezi cand vii la masa (ce fel de masa era? in familie?), si sa te certe ca n-ai facut-o, dar n-ai putut suporta sa te critice pe nedrept.
De ce sa nu recunosc ca m-au ajutat si ei cu ce au putut. sunt cadre didactice si va dati seama ca nu au avut niste salarii mari. Offff, cam asta este .... |
Apreciezi efortul si ajutorul lor material. Insa cum sta treaba cu suportul lor moral? Il ai sau ba?
http://www.lucamic.blogspot.com/