Alaptarea in Romania
Aud si vad pe zi ce trece ca tot mai putine mame isi alapteaza copilasii si celebrele replici "nu am avut lapte,copilul meu plangea de foame,am pierdut laptele,laptele meu nu e bun"
Iar de curand am citit un articol cum ca doar 16% din copilasii romani sunt alaptati la san pana la varsta de 6 luni.
Nu stiu cat de adevarata este stirea insa vad in parcuri tot mai multe mamici de bebelusi mici ce ii hranesc cu lapte praf.
As dori sa stiu si alte pareri.
Mentionez ca si eu am avut probleme cu alaptarea,in sensul ca abia dupa 3 zile am reusit sa scot colostrul,iar timp de 12 zile copilul meu a mancat lapte praf combinat cu lapte de mama,acesta din urma in cantitati mici deoarece nu alaptam direct ci scoteam la pompa din cauza unor probleme de sanatate ale copilului.
Abia cand am venit acasa productia s-a reglat in functie de cererea lui,biberonul nu l-a mai suportat iar lapte praf nu am cumparat desi neonatologul mi-a spus la externare "mamica,copilul tau nu se satura cu lapticul de la tine,e de proasta calitate laptele,asa ca noi iti recomandam marca X"
Ma bucur ca nu am ascultat-o deoarece as fi fost tentata sa ii dau completare.
Si mentionez ca bebelusul meu s-a dezvoltat extrem de frumos,a luat in fiecare luna in greutate foarte bine.
________________________________
Bytz si Ovi, parinti fericiti de PAUL CHRISTIAN 21.07.2010
Raspunsuri
blackpanterro spune:
Sau mai una...am avut lapte fix 2 saptamani dupa care nu a mai curs nimic.
Adriana mami de Isabelle Marie - 4 luni si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
Bebe Beca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui btz_ovi iar lapte praf nu am cumparat desi neonatologul mi-a spus la externare "mamica,copilul tau nu se satura cu lapticul de la tine,e de proasta calitate laptele,asa ca noi iti recomandam marca X" |
UIte din cauza acestor medici exista femei carora li se termina subit laptele, sau nu au suficient, sau nu se satura copilul d la laptele lor. Din cauza acestor medici depasiti total de situatie exista copii care nu se bucura de toate avantajele si beneficiile alaptarii.
Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 36+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
Sabina spune:
sau nu am avut lapte destul, plangea copilu dupa 20 de min, si daca intrebi cat a crescut. iti zice ca un kile jumate prima luna (la san, deci cum nu era lapte???)
Adevarul e ca alaptul nu e simplu.
Alaptatul e greu.
Noi ne-am pierdut mult instinctul, si nu ma refer doar la asta de a alapta, ci si la instinctul ala care sa ne lase sa ne lasam in voia sortii un pic, sa nu contabilizam primele saptamani cu copilu....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
nushulica spune:
eu am nascut al2lea copil pe 24 sept la ora 9 dimineata cu cezariana,pe 25 m-a scos de la terapie intensiva m-au dus sus la salon(bb in alt salon,nu se sta cu copiii in salon) si am tot stat si am asteptat sa ma cheme la alaptat...deja trecusera mai mult de 24 de ore de la nastere,si nu m-a chemat nimeni.pana la urma m-am ridicat asa cum am putut si m-am dus la salonul de bebelusi si intreb asistenta cand e ora de alaptat?ma intreaba care e copilul meu si zice:"aaa da dv abia ati nascut nu aveti lapte,ii dam lapte praf,abia a mancat@!!!" si ii zic ca la urmatoarea masa vreau sa ma cheme ca vreau sa il alaptez...ma rog pana la urma nu am asteptat sa ma cheme am urmarit cand ieseau alte mame din alte saloane la asteptat si m-am dus si eu...sa mai zic ca am fost certata ca insist sa tin copilul flamanad si ca ele oricum nu se lasa pe baza mea ii vor da si LP
eu zic ca in ro din maternitate incepe problema,mai ales la mamele care sunt la primul copil,alaptatul nu este deloc incurajat,putine sunt maternitatile unde ti-l da pe bb cu tine in salon si putini sunt neonatologii si asistentele care incurajeaza alaptatul chiar imediat dupa nastere
si atunci mama daca pleaca peste 4-5 zile acasa cu ideea bine infipta in creier ca nu are lapte sau ca nu e destul sau ca nu e bun va dati seama ca primul lucru cand ajunge acasa trimite sotul sa cumpere LP...
deci eu consider ca nu e numai vina mamelor ci si a medicilor...ca nu toata lumea are acces la net sau la carti de specialitate sa se informeze dinainte si oricum cat ai citi nu prea are treaba teoria cu practica(eu la primul copil cand am facut furia laptelui si aveam ragada cu sange am inceput sa plang si sa zic ca eu nu mai alaptez ca nu stiu ca nu sunt buna de nimic...noroc de mama ca a fost langa mine si m-a invatat ce sa fac)
ca sa nu mai zic ca in maternitatile din romania lipsesc cu desavarsire consultantii pt alaptare!!!sau ma rog,or fi prin capitala dar eu in iasi nu am auzit de asa ceva
Mami si 2 printi iubiti: DAVID(24 sept 2008) si STEFAN(24 sept 2010)
HAINUTE 0-4ANI SUPER PRETURI
Sabina spune:
cadrele medicale sunt primele vinovate, eu cand zic lipsa de sustinere, in primul rand ;a asta ma refer, dqaca o mama are un medic la copil care o invata si o incurajeaza, mai greu pleaca urechea la ce spunea soacra/vecina....
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
nushulica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina cadrele medicale sunt primele vinovate, eu cand zic lipsa de sustinere, in primul rand ;a asta ma refer, dqaca o mama are un medic la copil care o invata si o incurajeaza, mai greu pleaca urechea la ce spunea soacra/vecina.... Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
exact!!!
Mami si 2 printi iubiti: DAVID(24 sept 2008) si STEFAN(24 sept 2010)
HAINUTE 0-4ANI SUPER PRETURI
eveline spune:
Dupa ce am citit ce ati scris incep sa ma consider oarecum norocoasa. La maternitatea din orasul nostru (destul de mic as spune eu) se tin copii cu mama in salon din primele ore in cazul nasterilor normale si de a doua zi sau de cand iese mama de la terapie in cazul cezarienelor. Tin minte ca neonatoloaga ce s-a ocupat de baietelul meu in spital, cand venea la vizita zilnica, intra in salon si prima intrebare pe care o punea cand lua sa examineze copilul era :"copilul suge de la mama? suge bine?". In prima zi cand a venit a intrebat pe fiecare cati copii mai are acasa...eu eram sigura care mai aveam unul, celelalte doua doamne erau la primul. Cand a auzit, a zis ceva de genul.."a, aici deci nu sunt probleme cu alaptatul" - referindu-se la mine. Ii explic ca din x motive primul copil n-am putut sa-l alaptez, s-a incruntat de m-am simtit ca in clasa I cand ma mustra invatatoarea si zice"de data asta sper ca reusiti. pana la 2 ani!".
In saloane erau televizoare si aveau si un circuit inchis pe langa cablul normal cu posturile pe care le stie toata lumea. In cele 5 zile cat am stat de 2 ori ne-a pus un film despre alaptat si zilnic asistentele ne intrebau daca ne descurcam. Deci...si in Romania se poate interes din partea lor.
Depinde de multi multi alti factori cum compilezi informatiile ce ti se dau. Cel mai clar exemplu este al unei colege de salon care abia astepta sa ajunga acasa sa-i dea baiatului "lapte de vaca indoit cu ceai de musetel" deoarece "asa a pus pe picioare bunica ei pe o nepoata lasata la ea cand mama plecase nu stiu pe unde" .
Si eu si cealalta colega ne-am batut gura 5 zile cat am stat acolo s-o convingem sa alapteze, mai ales ca avea fata lapte din belsug...nu stiu ce s-a mai intamplat cu ea, insa la ce influenta avea acasa....
Cand am plecat din maternitate pe foaia aia de iesire din spital (care se da la toata lumea), la sfarsit, erau tiparite numele a doua doamne si numerele lor de telefon, la care pot apela in caz ca am probleme cu alptatul...n-a fost nevoie insa, m-am descurcat.
Sunt curioasa insa cate apeleaza la ele....
Asta am vrut sa arat, ca se poate si din partea cadrelor medicale implicare dar pana la urma decizia e a mamei.
mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)
Mindy spune:
m-au mirat cifrele dar se prea poate sa fie adevarat.
din 4 femei romance pe care le cunosc si au nascut din octombrie incoace, doar una alapteaza.
doua au trecut bb imediat pe LP inca din spital.
alta mama, la care am avut ocazia sa merg personal, chiar s-a bucurat ca am ajutat-o cu sfaturi si alaptatul decurgea minunat, a intrerupt alaptatul la cand bb a avut doua luni pe motiv ca bebe nu se mai satura si laptele ei nu ajunge.
in cazurile date de mine nu a fost deloc vorba de lipsa suportului medical, probabil de lipsa de informare, nu stiu ce sa zic..
AgnesLuca spune:
M-am bucurat sa citesc ce a scris eveline despre maternitatea din suceava, totusi am ramas cu un usor gust amar legat de atitudinea neonatoloagei, de incruntarea ei si de felul in care s-a simtit eveline.
Mi-am amintit si de ceea ce imi povestea o prietena careia la primul copil doctorita i-a spus sa nu cumva sa-l ia in brate, ca se obisnuieste asa, iar la al doilea aceeasi doctorita - sa-l tot timpul in brate; deh, trecusera ceva ani intre nasterea celor doi copii si vremurile se schimbasera. Nu ca nu as fi de acord cu sfatul in cel de-al doilea caz, dar mi se pare ca in toate cazurile medicii respectivi isi depasesc atributiile, in fond chiar este si trebuie sa fie decizia fiecarei mame modul in care isi creste copilul, daca il alapteaza sau nu. Mama trebuie sa fie in cunostinta de cauza si bine informata pentru a putea lua decizii corecte si dupa parerea mea asta se poate face cel mai bine in timpul sarcinii prin intermediul unor programe de propaganda inteligente bazate pe recomandarile OMS, sprijinite de medicii ginecologi, prin cursuri organizate de moase si discutii prealabile inainte de nastere.
Imi amintesc ca moasa care s-a ocupat de mine si careia i-am cerut de mai multe ori parerea inainte si dupa nastere s-a uitat cam crucis la mine la un moment dat cind am intrebat-o ceva legat de cum ar trebui sa reactionez fata de bb (nu-mi mai amintesc ce, dar era ceva nu practic ci mai mult legat de atitudine) si mi-a raspuns cu "Poti face asta sau asta, dar dupa parerea mea as face...", adica informatie si instrumente de decizie si nu impunere cu forta ca "asa se face".