Copil libertin?!Ce invata copilul meu?
Raspunsuri - Pagina 12
nelia spune:
Si eu ma uitam mult la televizor cind eram in Romania, am renuntat de cind sint aici, nu am mai avut timp, dar si pentru ca am preferat sa ma uit la un film inchiriat (fara reclame) si ales de mine. Ma uit la stiri, dar si pe alea le citesc pe net mai degraba. Imi lipsesc Discovery, Animal Planet...
Cit am stat in vacanta in Romania, peste tot unde ne-am dus, dar peste tot, televizorul era non-stop in priza, telecomanda la vedere... si orice copil din orice casa am fost avea dreptul sa butoneze si sa se opreasca unde voia suflelele lor. Si multi dintre cei vizitati aveau cite doua sau trei televizoare in casa... Ii umblau degetele Agatei pe telecomanda cu viteza sunetului. Si a vazut toate acele filme subtritate in romaneste (alta timpenie a televiziunilor romane), Hanna Montana si altele ca el... Nu e grav, dar nici nu vad exact ce i-ar aduce asemenea vizionari. Am lasat-o, caci altfel, am observat ca nu prea putea sa discute cu fetitele, multe discutii se invirteau im jurul acelor filme.
Ma rog, nu vreau sa supar pe nimeni, nu am fost in prea multe case aici ca sa vad exact ce fac copiii, la noi sigur nu e asa... dar parerea mea este ca in Romania copiii se uita mult prea mult la televizor si pe orice post, fara nici o opreliste.
Ma uitam si in restaurant, la receptii, pe unde erau televizoare, se asculta cu sonorul tare tot felul de stiri, rulau tot felul de filme, care erau total nepotrivite pentru copii, dar nici un adult nu reactiona, desi erau multi copii.
Eu am rugat sa schimbe programul de nenumarate ori, mai ales in restaurant la mare, ca stateam la masa si ai mei numai ochi si urechi... si a schimbat pe desene, am rasuflat usurata... dar nu m-a tinut mult, ci numai pina cind am auzit: bai, fraiere sau vezi ca-ti sparg fata, esti timpit, i-a dat spaga... Nu stiu, poate ca te obisnuiesti si nu mai bagi in seama, erau subtritate in romaneste, probabil ca au tradus dude in timpit... dar pentru un desen suna o-ri-bil! Si apoi videoclipurile, reclamele, talk-show-urile, maimutele alea dezbracate la orice emisiune... brrrr! Mult prea mult pentru mine, darminte pentru un copil. Din punctul meu de vedere, este un abuz vizual si emotiv asupra copilului.
Sper ca sint bine inteleasa, nu as vrea sa mi se reproseze ca iar am ajuns la Romania... nu asta imi este intentia. Dar are legatura cu subiectul pentru ca eu am stat doua luni si ceva in Romania si am simtit influenta asupra copiilor mei prezenta permanenta a televizorului, cu tot ce difuza el, asupra lor.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Nu le-am explicat prea mult de ce, le-am spus doar ca sint vorbe, gesturi si intimplari pe care copiii nu au cum sa le inteleaga, pentru ca sint prea mici. Dar ca, atunci cind vor creste, se vor uita si ei... Multumesc, incerc si eu "reteta", sunt curioasa cum vor reactiona, nu cred ca se vor lasa atat de usor convinsi nici noi cind eram copii nu ne uitam. Ba noi ne uitam la tot, cot la cot cu parintii. Dar avea grija de ele Ceausescu sa le aranjeze. Uite, parca numai "Love Story" mi-a ramas in minte ca un pic... "ciudat", vazut cu ochi de copil, mai bine spus, de copil atentionat de o fetita vecina precoce. Despre baiatul tau... voi ati discutat despre moarte? Cum o percepe, cum a primit vestea ca va muri si el ca toti oamenii intr-o zi? S-ar putea a fie o legatura intre intrebarea lui legata de care mai sint in viata de la ABBA (copiilor mei le place tare mult) si atractia spre hard-rock, ei vorbesc in versurile lor de multe ori despre moarte... poate cauta intrebari acolo sau asa simte el, ca acolo le poate gasi. Amuzant, intentionam sa scriu, am renuntat, parca mi-ai citit gandul... Ieri vroia sa caute pe YT cantecul in care se repeta la refren "pana in ziua in care voi muri". L-am intrebat, de ce-l cauta, nu-i frumoasa viata? Mi-a spus ca el vrea sa traiasca, dar doar ii place sa-l asculte. Vorba ta, nu cred ac neaparat versurile (desi le-a retinut), mai mult poate il fascineaza vocea aparte, ragusita, ritmul si, da, ii mai place ca mai toti care canta pe acolo sunt barbati. Da, neaparat am sa-i spun despre moarte. Sunt sigura ca ei (amandoi, nu numai baiatul), nu-si dau seama ca se poate "intampla" oricui. Este fascinat de pusti, soldati (ceea ce gasesc normal pt. un baietel de 7 ani dar si un pic "scarry" avand in vedere ca pe-aici mai toti au arme in casa (noi nu). Revin, chiar ca am divagat, ar trebui sa ma mut de aici... CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon) |
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe...[red]" (tot poze)
nelia spune:
Arme, soldati, tancuri, tot felul de eroi care mai de care mai fiorosi.. nu sint de acord nici cu astea. Poate doar castele medievale si soldati care le pazesc... poate acolo un pirat sau doi... dar nu pistoale, nu mitraliere, nu voi cumpara copilului meu asa ceva. Daca vrea o arma, si-o face dintr-un bat... Filme sau desene cu eroi care se bat, la fel, nu vor avea acces la ele si gata. N-are decit sa-mi zica ca sint cu cenzura... nu le vad, nu au de unde sa stie ca exista. Cind or creste si or intelege mai bine, sa se uite la ce vor, dar nu le stric viata cu prostii... Ai mei nici jucarii din astea moderne nu au, cu sunete de tot felul, sofisticate, de nici eu nu stiu cum sa ma joc cu ele...
Sint subiecte demne de discutat, daca deranjeaza pe cineva, poate face Laura un alt subiect.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
julia23 spune:
"despre gusturile in muzica, sunt multe genuri despre care nici nu am auzit, si nu am ascultat. Fiecare om pune copilului muzica ce o asculta;parintii influenteaza copilul si asta este evident pt toti parintii dar si cei din jur"
Degeaba i-am pus eu muzica care imi place,ca nu a fost influentata cu nimik.Ii explic ca anumite melodii sau desene animate(hanna,icarly)sunt pt copii mai mari dar ea imi da replica "mamy nu mai sunt un bebelus,am crescut,sunt adult acum si nu te supara pe mine dar eu am gusturi diferite de ale tale si a lu' taty".De multe ori se supara ca nu o las sa se uite la anumite desene animate,ca eu sunt rea,ca ceilalti copii din clasa se uita si dc nu o las si eu pe ea...ca nu face nimic rau....doar se uita...si nu o sa vorbeasca cum vb cei din desene
Androix spune:
Este adevarat ca este o presiune foarte mare pusa de ceilalti copii si ajungi intr-un punct in care te intrebi daca nu mai bine mergi cu valul decat impotriva lui. Asta pentru ca asa cum se vede frecvent pe DC, iar pe topicul asta mai ales, parintii au idei, conceptii, limite, pareri foarte diferite. Desigur exista parinti care isi lasa copiii de capul lor la televizor fara sa le pese prea mult la ce se uita, dar exista si parinti care nu gasesc nimic rau in programele pe care le urmaresc copiii lor. Si atunci un parinte care e mai restrictiv risca sa-si izoleze copilul de grup, tocmai pentru ca asa cum povestea Nelia acesta nu mai are ce povesti cu ceilalti daca nu e la curent cu ce a mai debitat hannah montana Acelasi lucru se poate spune si despre: muzica, jocuri pe calculator, gadgeturi pe care copiii le etaleaza la scoala, imbracaminte, activitati extrascolare, mancarea de la pachet, banii de buzunar cred ca daca ma gandesc bine despre TOT.
Sorana, eu vorbisem serios si pana cand ai zis tu "acum" Nu iti cer socoteala, nu ma iau de tine, chiar eram curioasa sa stiu cum i-ai fi raspuns, ca nu exista decat doua variante mari si late, daca ratez ceva chiar vreau sa ma luminezi. Fie ii spuneai ca reprezinta un penis care ejaculeaza, fie i-ai fi spus ca este pur si simplu un tun care arunca spuma si atat. In primul caz sunt curioasa cu ce anume crezi tu ca ar fi ajutat-o pe ea sa stie de la 7 ani jumate chestia asta, ce anume ar fi ratat daca ar fi aflat sa zic in jur de 13-14 ani. Iar in al doilea caz te-ai fi bazat pe "las ca nu intelege" ceea ce ai spus ca nu e cazul pentru ca tu raspunzi la (orice) intrebari.
Exista si o varianta soft de mijloc? Ca eu nu o zaresc.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
simali spune:
citat din mesajul lui julia23 Degeaba i-am pus eu muzica care imi place,ca nu a fost influentata cu nimik. |
Cand am pus primul CD cu opera (era un CD de popularizarea operei pentru copii cumparat de la Muzeul D'Orsay, cu explicatii si comentarii la fiecare arie) copilul mi-a spus raspicat "mie nu-mi place opera". Am pus totusi CD-ul pentru ca avusesem anterior o dicutie in care am ajuns amnadoi la concluzia ca nu se poate sa punem numai muzica care-i place lui si ca am si eu niste drepturi. Dupa ce l-am rulat de 2 ori avea deja arii preferate (Marsul copiiilor din Carmen, Va pensiero din Nabucco si o arie de coloratura din Mozart).
Astazi cred ca o sa ard sau ingrop CD-ul unde canta Pavarotti "Nessum Dorma" si "O sole mio" ca altfel nu cred ca mai scap de el (cred ca a ascultat ariile de 100 de ori pe putin!).
Nu cred ca se poate ca muzica adevarata, care are ceva de spus, care transmite emotii autentice (ca e vorba de Mozart, de Verdi, de "Bad" al lui Michael sau de "I want to Break free" a lui Queen) nu cred ca astfel de muzica sa nu placa copiilor. Trebuie doar sa ne alocam niste timp pentru a le face mereu selectii interesante, pe nivelul lor de varsta si sa acceptam ca unele pur si simplu nu le plac (de exemplu lui Vlad nu-i place Rahmaninov - chiar daca i-am spus ca a fost ruda cu Stefan cel Mare ).
lucialu spune:
Fata mea asculta de dinainte de a a avea un an Cutiuta muzicala. Si i-am cantat si eu deseori. In afara sanului, cantecele erau cele care o linisteau. Ratustele de la carusel, eu si cantecelele inventate de mine pt ea, jucarioare muzicale cu parti micute din muzica clasica au fost bine primite. Tin minte ca nu avea jumatate de an si am iesit afara un pic, douazeci de minute sa imi aerisesc creierii, am lasat-o cu sotulw. Dupa cinci minute de plimbare(a fost ft ft apriga )prin casa cu taica-sau, m-am trezit cu telefon disperat ca plange dupa mine. A pus tel pe speaker si i-am cantat cantecelul ei. S-a linistit imediat. Mai ii pun si muzica la tv, ii place sa danseze, dar in genere ocolim tv-ul cu muzica pt imaginile aiurea din vidioclipuri. Ii mai place mult de tot Micile Genii, din pacate ft ft rar prindem la tv, iar ce mai are ca bonus pe DVD e in engleza. Insa se pare ca azi i-au placut si asa. Nici eu nu sunt pt anumite genuri de muzica, la varste atat de mici. Vreau sa deprinda de acasa o baza cat de cat mai buna, mai diversa. Momentan cel mai bine ne impacam cu ( ,) cutiuta muzicala. In plus sunt versuri pt copii. Si cantam multe cantecele din desene animate,(minimax) astea sunt si partile care ii plac cel mai mult de la desene, dansam si cantam, aplaudam pe cantecele respective. Nu vreau sa intervin deloc in copilaria ei. E timp suficient sa deprinda din colectivitate chestii discutabile.
anya spune:
Limita dintre acceptabil si nu prea e foarte sensibila. Tocmai s-a amintit de Michael sau Queen - videoclipurile lor au miscari care nu au nevoie de prea multa imaginatie ca sa fie catalogate. (Michael a si fost la moda in ultimul timp.)
Baietii mei au fost foarte incitati cand am fost doar cu tati la concertul Madonna. Vroiau si ei. Muzica o cunosteau. A fost suficient sa le spun ca muzica e foarte tare (me mine chiar ma doare stomacul de la basi) si s-au linistit. Totusi daca vine U2 cred ca-i duc...
nelia spune:
Eu le pun Michael Jackson! O sa spuneti acum aha, uite ca se da de gol. As fi ipocrita daca as strimba din nas la Michael numai pentru ca dupa ce a murit, o gramada de muritori de pe acest pamint au pus in el toate frustrarile, suferintele si invinovatirile adunate de ani de zile in sufletul lor.
Da, le pun Michael Jackson pentru ca acesta danseaza si danseaza dumnezeieste, in ciuda a tot ce ceea ce s-ar putea spune despre dansul lui. Tudora mi-a zis ca poate il doare sau il string chilotii, de aceea se tine mereu de putza... dar in afara de citeva gesturi care ar putea atrage atentia, in rest el este cine este.
Videoclipurile lui sint in regula, live e o torta, copil a fost un talent iesit din comun... Iar cele mai multe dintre versurile melodiilor lor, asa simple cum sint, au mesaj in ele. Muzica pop nu e un gen la care sa te opresti, dar daca il asculti si il vezi, atunci il prefer pe Michael din categoria asta.
Queen! Freddy e unul din preferatii mei, asa cum a fost el, a fost uman pina in pinzele albe si un om care si-a asumat viata cu tot cu greselile ei. E un model care merita prezentat copiilor, dar nu, nu le-am pus videoclipurile lui. Nu acum, au tot timpul, dar ii stiu si ii ascultam toti cu placere.
Revin...
sorana spune:
citat din mesajul lui Androix Sorana, eu vorbisem serios si pana cand ai zis tu "acum" Nu iti cer socoteala, nu ma iau de tine, chiar eram curioasa sa stiu cum i-ai fi raspuns, ca nu exista decat doua variante mari si late, daca ratez ceva chiar vreau sa ma luminezi. Fie ii spuneai ca reprezinta un penis care ejaculeaza, fie i-ai fi spus ca este pur si simplu un tun care arunca spuma si atat. In primul caz sunt curioasa cu ce anume crezi tu ca ar fi ajutat-o pe ea sa stie de la 7 ani jumate chestia asta, ce anume ar fi ratat daca ar fi aflat sa zic in jur de 13-14 ani. Iar in al doilea caz te-ai fi bazat pe "las ca nu intelege" ceea ce ai spus ca nu e cazul pentru ca tu raspunzi la (orice) intrebari. Exista si o varianta soft de mijloc? Ca eu nu o zaresc. www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
Pai tun de spuma a vazut si ea ca e, doar arunca spuma, nu? Nu a remarcat asemanarea intre el si un penis, cred ca nici nu avea cum, la varsta asta, dar ma rog, daca remarca ca seamana cu un penis ii spuneam "Da". Nu vad intr-adevar cu ce ar fi ajutat-o explicatiile suplimentare. Chiar daca stie deja (cum ziceam) ca bebe provine dintr-o samanta numita spermatozoid care se afla in sperma, etc, etc.
Daca ma intreba de ce seamana cu un penis ii ziceam ca asa au vrut ei sa-l faca, ca li s-a parut mai interesant asa.
Daca ma intreba "Ce e ala?" cred ca ii ziceam ca e tun de spuma. Adica asta si e. Dar mi s-ar fi parut total aiurea sa intrebe asta, doar a vazut ca arunca spuma ...
Si nu, nu ma bazez ca nu intelege. Daca e ceva ce vrea sa stie intreaba si eu raspund adevarat, poate uneori omit anumit anumite detalii, dar raspunsul in sine este intotdeauna adevarul, asa cum il stiu eu (nu de alta dar s-a intamplat sa ma bage in ceata si chiar sa zic "nu stiu, hai sa cautam pe net" )
Asa, generic vorbind eu sunt pro spus adevarul. De exemplu despre facutul copiilor la 3 ani stia ca provin dintr-o samanta de la mami si una de la tati si cres intr-un loc special in burta mamei, la 5 ani stia cum se numesc partile componente (uter, ovare, ovule, etc), la 7 ani stia (cel putin ca principiu) functionarea sistemului reproductiv (dar si pe al celui digestiv si pe al celui respirator si cam pe unde se afla organele si la ce folosesc, etc) precum si ce inseamana celula, molecula, ADN, gena, embrion, fetus, etc.
Ma rog, asta poate si pentru ca a fost preocupata de biologie/anatomie vreo 18-24 luni. Acum i-a trecut, are alta pasiune