Responsabilizarea copilului? Sau ce?

Responsabilizarea copilului? Sau ce? | Autor: carolinah

Link direct la acest mesaj

Fetele mele de 8, respectiv 5 ani si jumatate s-au intors din tabara de ski - copii de toate varstele, au stat de duminica pana vineri.

Si eu si sotul meu am avut un soc sa aflam ca in toata aceasta perioada au facut dus 1 singura data si s-au spalat pe dinti de 3 ori. De asemenea, s-au intors acasa si cu o parte din chilotii de schimb.

De cand s-au nascut le-am facut dus/baie zilnic, le-am spalat pe dinti de 2-3 ori pe zi de la vreo 6 luni, acasa isi schimba chilotii zilnic etc etc. Fireste ca acum fac dus/baie si se spala pe dinti singure, indemnate insa de noi de fiecare data, nu se duc din proprie initiativa. Au mai fost in tabara in vara si atunci s-au spalat, dar aveau supraveghere mai atenta din partea unei instructoare

Asa ca acum stam si ne intrebam unde am gresit in educatia lor? Nu le-am responsabilizat suficient, tot insistand noi sa se spele dupa modelul: fetelor, duceti-va sa faceti dus, duceti-va sa va spalati pe dinti, hai ca te spal eu daca e prea tarziu etc etc

Mereu trebuie sa tragi de ele sa se spele, sa stranga in camera, sa se imbrace, sa-si faca temele (cea mare) etc. le zicem de 4-5 ori pana fac ceva. Pana acum ni s-a parut relativ normal, am zis ca-s copii...

Nu le-am ajutat sa se responsabilizeze?
Sau ne asteptam la prea mult din partea lor la varsta asta?

Cum vi se pare? Ce sfaturi aveti pt noi in acest sens? Suntem cam zdruncinati, nu ne asteptam sa avem asa "surprize" tocmai la capitolul igiena, cred ca singurul unde chiar ziceam ca nu avem probleme...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

mie la varsta asta mi se pare nornmal sa tragi de ei si sa uite de ele cand sunt singure. imi aduc aminte ca si eu "uitam" frecvent sa fac dus cand eram in tabara... si acum sunt chiar obsedata de lucrurile astea
deci le-as acorda beneficiul uituceniei si la varstei fragede

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

aveau atatea alte lucruri de facut !!! Iti dai seama, da ?
Uite, Giulik are spre 7 ani, daca nu-i spun de minim 50 de ori / zi sa se spele pe dinti ca face carii, ca , NU se spala. De lene, comoditate, nu i-a intrat in reflex inca :(

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

S-ar putea sa fie si un pic de razvratire. Acasa toata lumea le piseaza sa se spele, sa faca teme, sa..sa..In tabara au facut invers . Antrenorul de karate al pustiului meu ne-a povestit ca intr-un cantonament a descoperit (dupa 3 zile) ca niste baieti nu si-au schimbat nici macar sosetele, ce sa mai zici de spalat. Bine, erau ceva mai mari si de presupus mai responsabili.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Eu cred ca e ceva normal, majoritatea copiilor odata ajunsi in tabara, cam uita sa se spele :).

Prima data cand a fost fi-miu in tabara, la 8 ani ... si-a facut dus de cateva ori (n-am reusit sa aflu exact), si spre marea mea surpriza s-a schimbat mult mai des decat ma asteptam - de 4 ori in 7 zile.

Cand a fost in tabara la 9 ani...s-a schimbat de 3 ori, si in mod sigur nu si-a facut dus pentru ca a venit cu prosopul impaturit exact cum i l-am pus eu. Mi-a spus ca n-a fost nevoie pentru ca era curat .

Si eu il trimit la dus, la spalat pe dinti pentru ca singur nu se duce...imi amintesc cu nostalgie varsta de 4-5 ani cand nu se culca fara dus si spalat pe dinti...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Caro, mie mi se pare ca fetele tale au un comportament absolut normal....am si eu doi copii, de 4 ani fetita si de 6 ani jumate baiatul, nu i-am trimis inca in tabere insa sunt ferm convinsa ca in afara ca s-ar spala pe maini inainte sa manance, altceva NU ar face in privinta igienei. Poate buburuza mica s-ar spala la funduc seara, dar din cauza purului dinsconfort, ea se irita usor si i-a intrat in reflex sa se spele zilnic "ca sa n-o usture", altfel nu ar rupe usa la dus si nici n-ar toci periutele de dinti niciunul.

Ca tot ai adus vb, exact azi am avut si eu o "razvratire" ca sa-i zic asa, vis a vis de o situatie banala: Dani s-a tot prostit impleticindu-se pe hol in propriile picioare, pana a cazut lat pe burta cat e el de lung, a facut un plici considerabil pe podele de mi-a sarit inima din piept, si tot ce am reusit sa fac a fost sa intreb pe un ton inalt-speriat "esti bine? te-ai lovit???" (asta pt ca anu trecut alergand pe holuri si cazand si-a fracturat fix cotul)...ei bine, s-a pus pe un plans din ala de juma de ora de n-am vazut asa ceva, cu sughituri, abia mai respira, se facuse numai pete rosii pe frunte de la congestie cum se face de fiecare data cand plange cu naduf. NU ar fi avut aceasta reactie daca nu ar fi fost cineva in vizita la noi, si asta m-a deranjat, ca s-a rusinat intr-atat incat s-a pus pe un plans necontrolat din asta. Ma gandesc ce va face la scoala daca mai cade la orele de sport, sau pur si simplu in curtea scolii, in clasa, etc. Va plange tot asa ? Mereu are reactii din astea cand se intampla sa cada sau sa scape ceva din mana si e cineva in vizita la noi sau noi suntem in vizita. Se inciudeaza si se sperie, nu stiu, ambele, dar plange amarnic. pe moment am ramas din nou stupefiat-iritata de comportamentul lui copilaros insa apoi am inceput sa ma gandesc ca poate eu sunt de vina, ca l-am cocolosit prea mult, ma sperii prea repede in prezenta lui, ma agit, nu l-am lasat sa se descurce singur in mai multe situatii, cum sunt alti pusi copii care isi petrec viata de la 8 la 18 intr-un camin, sau raman singuri acasa de la 4-5 ani si cate 5 ore pana vine unul din parinti....deci pe undeva NU copiii sunt de vina pt ca reactioneaza uneori cum nu ne asteptam noi si de multe ori nici noi adultii nu facem totul "ca la carte", sa recunoastem. ...
Stiu ca orice parinte bine intentionat se gandeste ca tine "mai, nu i-am responsabilizat destul, nu i-am invatat suficient, nu le-am format deprinderi puternice" insa oameni suntem, ce naiba? noi vrem si insistam ca ne gandim ca e ok pt ei sa stie sa se descurce sa-si poarte de grija in viata cat mai bine, insa sa nu uitam ca sunt copilandri inca. Eu as fi multumita sa nu mai planga asa de rusine si sa fie atent cand merge la scoala la ce va avea in jur, sa nu inte in conflicte, sa nu se accidenteze, sa fie atent la ore si sa-i placa acolo, sa nu se mai consume asa cand greseste, ca nu e un capat de tara. Intr-una le zic la ai mei sa faca ce poftesc numai sa nu-si sparga capul si rupa oasele....cata vreme isi pastreaza integritatea fizica eu sunt multumita, sa alerge cat rezista si sa chitaie cat pot.
Asa ca imi pare rau, nu stiu ce sfat sa-ti dau altul decat ca cred ca te agiti si tu ca mine prea mult si sa nu mai pui atata greutate pe niste dusuri sarite si chiloti neschimbati. Cum zicea si Roxana, sunt la varsta cand au nevoie si sunt binevenite si necesare indicatiile/directivele/sfaturile/imboldurile din partea parintilor, si a instructorilor. Bine ca au venit inapoi sanatoase, asta conteaza cu adevarat...

lia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Evident ca ma bucur ca au venit intregi. Dar stii cum e, cand ii vezi intregi, vrei mai mult...

Ma bucur sa citesc ca si altii sunt la fel, nici noi nu ne spalam nu stiu cat in tabere, dar stiti cum erau taberele pe vremea noastra, nici vorba de hotel de 4 stele, 2 in camera cu baie etc etc.

Lia, si fata mea cea mica plange de ciuda. Mi-a zis ca a plans in tabara de ciuda ca ea cadea la ski si ceilalti (mai mari toti, incl de cls a 5-a) nu cadeau.

Si acasa plange de ciuda daca se intampla sa se loveasca sau sa cada mai mult de 2 ori in aceeasi zi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Daca te ajuta cu ceva sotul meu a plecat in clasa a IV-a sau a V-a in tabara o saptamana cu clasa si a venit acasa cu bagajul complet nedesfacut. Adica nu a deschis fermoarul gentii, evident ca nu a folosit nimic din ea !
Acum este un adult aproape obsedat de igiena personala.

Asa ca nu cred ca responsabilitatea le lipseste fetelor tale, mai degraba au trait foarte intens evenimentele din tabara si nu au mai avut timp de "maruntisuri" gen dus in fiecare zi si spalat pe dinti de 3 ori/zi. Prin comparatie cu alte experiente ale noastre sau ale copiilor nostri fetele tale s-au comportat destul de bine chiar.

Eu sper ca macar spalatul pe maini sa il insuflu baietelului meu, ca restul se pot corecta mai usor acasa. Momentan cred ca am reusit, daca merge de exemplu noaptea la baie, nu aprinde lumina, uita sa traga apa, dar se spala pe maini !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

A, uitasem de asta cu spalatul pe maine.

Dialog

-Da' macar pe maini v-ati spalat?
Priviri stupefiate.
-Macar inainte de masa?
Alte priviri stupefiate
-Nu v-ati spalat deloc pe maini in tabara.
...
-Nici macar dupa toaleta??
-Ei, si tu, sigur ca ne-am spalat pe maini dupa toaleta, am uitat...

Multumesc tuturor, m-am mai linistit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

e bine cum s-au spalat.
baiatul nostru cel mare a fost la 11 ani in tabara, a venit cu un furuncul imens, cu majoritatea hainelor de schimb amestecate in sacosa cu mancare pe care o primise de acasa, adusa cu mancarea neatinsa si plina de viermi :D
In conditiile in care acasa facea dus de juma de ora de 2 ori pe zi din proprie initiativa.

Repsonsabilizarea vine cu varsta.....cu spalatul pe dinti: ia sa vezi tu la adolescenta cum se vor spala de 7 ori pe zi:))

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Ei na..copiii au vazut ca au si altceva de facut acolo....sunt copii..las `ca or sa se spele ei destul cand or creste...si parfumuri si lotiuni...

Mergi la inceput