obicei de parastas
Raspunsuri - Pagina 3
anaemi spune:
Asa este cum zice si Rufus. La tara, in unele locuri se sta la coada .(cu toate ca eu cred ca peste tot, nu doar in anumite zone)
Daca parastasul de care zici a fost la tara, eu zic ca daca ai fi vrut sa te duci,nu cred ca se uita cineva urat la tine. Si daca nu te-ai dus probabil ca le este indiferent.
Anamaria & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008) & 17+
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...
Katya spune:
In mod normal,parasatasul n-ar trebui sa insemne o invitatie la masa a familiei/altor neamuri,familia poate fi chemata sa ajute la pomana,sa gateasca,sa pregateasca pachete etc,dar nu sa fie miluita decit daca e chiar saraca,atunci da.Cu oamenii aceia care stau la tara si asteapta pomana asezati la rind faci milostenie,nu cu familia.
Sint atitea locuri unde poti face parastas,la aziluri de batrini,la adaposturi pt oamenii strazii(noi acolo am facut la Bv),la biserici unde functioneaza cantine ale saracilor,la biserica unde stau oamenii si asteapta...
filofteia spune:
Din experienta proprie din pacate:
La barbata'miu la tara (zona subcarpatica), parastas cu masa facuta in curte se invita vecinii cam la 5-6 case departare si rudele cu cel putin doua zile inainte, 50-60 de pesoane. Neinvitati vin doar tiganii. Daca vrei ii primesti, daca nu, nu.
La mine la tara (dobrogea), parastas cu masa facuta in curte, se invita cu o saptamana inainte, strict numai rudele apropiate si doi-trei vecini (20 - 30 de persoane). Aici nici tiganii nu vin neinvitati.
Dar daca ai fi vrut sa te duci cred ca puteai s-o faci. Rudele tale nu sunt de condamnat ca nu v-au invitat.
tudor_marian spune:
Cu siguranta nu mergi neinvitat la un parastas pentru ca familia care savarseste parastasul decide, in functie de suma pe care o poate aloca acestui eveniment , cate persoane poate ospata!