mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(4)
Raspunsuri - Pagina 9
viviana spune:
Adela nu ma contrazic. Doream doar sa subliniez alte activitati pe care le fac copiii altor culte.
Bisericuta aia la care mai merge ea sa zdrangane la pian este protestanta, noi suntem ortodocsi.
Daca ea vrea sa mearga la vreo slujba o face la o biserica ortodoxa.
Daca i s-ar nazari sa mearga la protestanti la slujba n-as avea nimic impotriva.
Invata dar nimeni nu le conditioneaza invatatura cu note.
Lucrurile clare stau asa:
- daca e o materie trebuie sa inveti, indiferent de culoarea religioasa. Nu inveti iei nota proasta.
- nu dai nota copiilor pentru o activitate din afara scolii independenta de aceasta
- nu dai 10 copiilor pentru ca s-au spovedit/impartasit.
- daca Religia e o materie ca oricare alta de ce trebuie ca biserica, dusul la biserica sa aiba un rol in asta?
In sem I dupa ce a luat 8 a gugalit si a facut niste referate despre Cuvioasa Parascheva a luat un 10, apoi s-a spovedit si a mai obtinut unul.
In semestrul asta va fi la fel. Ca doar se apropie Pastele si ne impartasim!
Denizel,
In clasa V si VI au avut o profesoara care le arata poze cu draci, le spunea ca daca nu se spovedesc in fiecare duminica vine diavolul dupa ei si alte mascari.
A strans bani pentru a le cumpara manuale si nu au avut nici manuale nici banii inapoi.
Le dadea sa invete niste poezii religioase pline de arhaisme greu de pronuntat.
Noi parintii am facut sesizare la minister si am cerut-o expres pe aceasta profesoara care le predase in clasele i-IV.
Asa ca de bine ce venisem inarmata la scoala sa o scot de la ora am renuntat prevazand un cer senin.
Acum nu stiu daca o pot scoate la mijlocul semestrului.
In ora de religie sta si asculta sau vorbeste cu colegul de banca, deseneaza cruci pe caiet sau il unge cu mir.
Sunt convinsa ca e haloimes in capatana mea.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
denizel spune:
Spovedirea si impartasirea sunt puncte de doctrina ortodoxa, iar profa le-a dat 10 copiilor ce s-au spovedit si impartasit fiindca au acceptat aceste puncte de doctrina, practicandu-le.
Mi se pare incorect ce a facut.
Probabil ca a vrut sa-i faca sa iubeasca ortodoxia...
Si probabil ca in mintea ei, asta a vrut sa faca si cu copila ta, dandu-i 8 in loc de 4...
Cu toate ca, daca e singura din clasa care are 8, s-ar putea sa fie altceva (poate aia mica a facut vreodata vreo gluma in ora, gluma ce a afectat-o pe profa personal - cum altfel?! - si i-a facut figura cu optu')
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
Katya spune:
Viviana, eu vad mai multe confuzii in postarile tale.In primul rind, pina acum considerai ca accentul la nota de la religie ar tb sa fie pus pe fapte, actiuni iar nu pe "tocit".Si dadeai ex pe fata ta care, printre altele, ai zis ca are duhovnic si se spovedeste regulat(ceea ce m-a mirat sincer, ca de la un alt sb de la SC unde ne-am intilnit o data nu reiesea deloc asta...).Dar se pare ca pt ceilalti colegi ai ei care declara si ei ca se spovedesc si impartasesc (sigur ca nu e fapt verificabil, cum nici spoveditul fetei tale nu-i verificabil) nu e valabil sa fie apreciati si notati pt asta, ba chiar te-ai exprimat clar ca ei n-ar spune adevarul...
Azi, la categoria "lucruri clare", admiti ca:" daca e o materie trebuie sa inveti, indiferent de culoarea religioasa. Nu inveti iei nota proasta.
- nu dai nota copiilor pentru o activitate din afara scolii independenta de aceasta
- nu dai 10 copiilor pentru ca s-au spovedit/impartasit."
La intrebarea "daca Religia e o materie ca oricare alta de ce trebuie ca biserica, dusul la biserica sa aiba un rol in asta?"
Aici Alina ar trebui sa fie de acord cu profa, ca zicea ca efectul teoriei ar tb sa se vada in practica.Poate ca Denizel are dreptate ca profa greseste notindu-i la spovedit/impartasit, dar poate ca nu, fiecare prof are si el socotelile lui, fiecare materie e cu didactica ei.
(Uite, de ex eu am predat in Ro la liceu franceza si, la unele clase, dadeam elevilor o bibliografie si, o data pe semestru/trimestru, dadeam un 10 celui care demonstra ca a citit o carte din bibliografia respectiva.Am considerat ca elevul, chiar daca nu mai stie vreun cuvint sau vreo conjugare peste ani, macar va fi auzit de Zola sa zicem.)Nu cred ca n-a fost corect, deoarece orice elev avea posibilitatea sa ia acel 10.)
Revin cred.
Katya spune:
Viviana, mai cred (si cu ocazia asta ii raspund si Alinei),ca, daca e vorba despre vreo "confuzie din capul copilului", aceasta nu e generata de profa, ci chiar de tine, care azi afirmi ca fata " nu este un elev credincios"-atunci cum o lasi la religie? Nu mai spun ca nu o poti invata sa minta...sa spuna ca face rugaciuni inainte de masa si multumeste dupa masa...Ai vazut ca ea n-a fost de acord sa nu spuna adevarul...
Pt ca mi-a spus Alina cum e cu mediile din generala (inteleg ca ele conteaza pt admitere in liceu), trag concluzia ca oamenii isi trimit copiii, credinciosi sau nu, la ora de religie, pt a lua note mari...Mie mi se pare f urit acest lucru, sa-i invatam pe copii sa fie ipocriti, sa fie oportunisti...Pai daca credinta tine de suflet, cum bine zici, cum sa atingem taman sufletul unui copil?
Toti ortodocsii vad ca-i admiram pe catolici sau protestanti ca la ei e altfel, ca fac una sau alta, pai trimiteti-i si voi acolo sau in orice caz nu-i mai lasati la ortodocsi, dar e infinit mai cinstit sa fii ateu decit un ortodox tradator si alunecos(vb in gen, nu ma refer la tine in special).Ca atita se plinge lumea de ora asta de religie,ca nu inteleg de ce nu are curajul sa zica nu si gata.Caci nu se poate si cu note mari la religie si si doar sa criticam tot timpul religia, nu se poate si cu sufletu-n rai si cu altceva nu stiu unde, cum zice vorba populara.
Si in incheiere, fata ta ori e cuminte la ora, ori vb cu colegul si deseneaza cruci...deci nu-i atenta etc, asa ca ce sa mai zicem de profa? Pe linga iubire si incredere in copiii nostri,n-ar strica sa ni-i privim intotdeauna cu realism si sa-i invatam si pe ei s-o faca.
Iarta-ma ca te-am judecat si criticat, imi pare tare rau, n-am nimic personal cu tine.
viviana spune:
Katya, nu sunt confuza nici eu nici postarile.
Sunt contradictorii cateodata pentru ca eu caut raspunsuri.
Pe parcurs ce le gasesc se itesc in teasta mea alte intrebari care anuleaza sau intaresc raspunsurile initiale.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Poate ca Denizel are dreptate ca profa greseste notindu-i la spovedit/impartasit, dar poate ca nu, fiecare prof are si el socotelile lui, fiecare materie e cu didactica ei. |
Katya, parerea mea e ca la scoala nu trebuie notat faptul ca esti de acord cu o doctrina/teorie si chiar o aplici, ci ar trebui sa fie suficient faptul ca o cunosti :).
Daca tot se studiaza religia in scolile de stat, macar sa se dea o tenta cat de cat academica studiului asta.
Pe de alta parte, nu se poate face asta, fiindca atat parinti cat si copii cat si profesori leaga studiul religiei de credinta, de fapte bune si de actiuni cu incarcatura religioasa.
Daca incepi sa le predai copiilor despre nu'sh ce sinod care a pus la punct nu'sh ce chestie in ortodoxie, ti se reproseaza ca de ce-i incarci pe copii cu asa ceva.
Se da 10 copiilor fiindca altfel ii indepartezi de Dumnezeu si de biserica.
Daca nu se da 10, pe buna dreptate se revolta parintii (da' mai lasa-ne, nene, cu religia ta la scoala ca suntem un stat laic, nu?) si iese asa un ghiveci cum numai la noi ies ghiveciurile de obicei :D.
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
viviana spune:
Exact asa este cum spune Denizel.
Cateodata am impresia ca scoala/profesorii nu stiu ce sa faca cu elevii ajung sa se zbata aiurea si sa faca totul dupa ureche.
Anul trecut s-a incercat ceva, ceva si au studiat la istorie optional istoria religiilor.
Nu va dati seama cat de incantati am fost noi parintii!
Nu exista manual iar profa de istorie le-a dat ca bibliografie de citit si pentru facut proiecte Biblia, Coranul si Istoria Religiilor a lui Eliade.
Clasa a Vi-a, copii de 11-12 ani.
De la incantare s-a trecut la revolta.
Sa vedeti ce zbarnaiau mailurile si messurile parintilor, pe la 10 noaptea facand schimb de proiecte despre Religia in Egiptul antic sau in India!
Elevul citea proiectul si apoi profa scotea ideile principale, le scria pe tabla si elevul in caiet.
vivi
P&ANA spune:
Katya , nu cred ca parintii isi lasa copii la ora de religie pentru a obtine note mari . pur si simplu , considera ca ora asta , nu le dauneaza ! apoi , ei (parintii) constata unele probleme , dar intra intr-un cerc vicios - ora este la mijloc si copilul sta nesupravegheat din motive tehnice , etc..
si de lectii cu tenta religioasa nu scapi nici la lb romana .
sunt convinsa ca era mai simplu sa fie studiata istoria religiilor sau educatie civica .
sabina, bine ca va crede ! eu duc munca de lamurire la greu , dar nu ma las parerea profei de desen este lege pentru ea (cred ca depinde de caracter )cu cea mica e mai usor !
viviana, succes si rabdare !
viviana spune:
Alina, multumesc.
In clasa a VII se studiaza Cultura civica.
Un sfert de manual vorbeste despre viata in societate si norme de conduita iar restul de Constituie, Parlament, organizarea adminstrativa a Romaniei, structuri internationale etc.
Si aici a avut de facut un proiect/studiu de caz despre conducerea pe verticala versus conducerea pe orizontala intr-o societate comerciala.
Proiect pe care am luat 10.
vivi
anya spune:
Hai sa fac un paralelism cu alta materie. Baiatul meu face engleza in particular si in acestmoment nivelul lui este deasupra nivelului clasei. Saptamana trecuta a luat B la engleza. L-am intrebat de ce. Mi-a raspuns ca au avut doua poezii de invatat si una dintre ele nu a stiut-o. Corect! Nu stii - platesti! Mi s-a parut foarte corect! Ce conteaza ca altfel stie engleza, ca partcipa la concursuri, ca vrea si in tabara de engleza? Nu stie poezia - ia nota mica!
Cat despre religie, cel putin la clasele mici nu ma intereseaza nota si mi-am permis verticalitatea de a-l retrage (sper sa mi-o pastrez si mai tarziu). In clasa 1 isi facea temele in orele de religie. I-am atras atentia ca nu-i permit sa deranjeze ora! Anul acesta, desi e ultima ora si ar putea sa plece acasa ii face placere sa stea la ora. Dupa cum il cunosc cred ca si participa, doar ca e o materie la care a scapat de stresul notei.