mamici cu copii mai mari- va rog un sfat(4)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

qmmm, asa era cat am locuit in Franta. Copilul facea lectiile acolo, acasa era clar timp de joaca. E drept ca era si mai micut, dar si cei mari (vecini cu noi) cam acelasi program aveau.

Aici, lucrurile au stat altfel, sta copilul 8 ore la scoala si venea acasa cu juma de lectii facute la matematicape care le faceam tot noi parintii.

Am ridicat problema la fileu, la sedinta cu parintii, dar in modul meu mai pacifist, am zis ca nu-i normal ca un copil de clsa patra sa faca 10 ore de scoala pe zi ca nu "duce".

Mi s-a raspuns ca nu cunosc copii, ca duc ei cu mult mai mult decat credem noi parintii si sa nu generalizez. No, si asa mi-am facut brusc si juma de clasa de parintii de dusmani



uneori gandesc prea mult....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Giulia din pacate copiii muncesc cam mult. Poate nu 10 ore la cls a IV-a (asta chiar cred ca e mult-mult) dar ... 8 ore la cls a IV_a cred ca e realist. Nu, nu mi se pare normal, dar asa e. Au zile cu 5 ore la scoala si zile cu 4 ore. Lectiile si suplimentar cred ca sunt minim 2 ore pe zi (probabil spre 3 la majoritatea). Si cati sunt care nu au si altceva de facut (gen limba straina sau alte cursuri)?
Si tare sunt curioasa ce vor face in liceu generatiile astea care n-au avut timp de joaca in copilarie. Vor claca? Vor fi foarte buni? Nu stiu ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui carolinah

gmmm, la noi asta se numeste after-school si e cam interpretabil.

Fata mea a facut cls I la o scoala privata, incl cu after-school si nu-si termina niciodata temele acolo, cateodata nu le facea deloc! Faceam tot in w/e sau seara dupa 7 cand ajungeam eu acasa. A fost 1 an de cosmar...

Cand intrebam invatatoarele (avea 2) ce se intampla, zicea ca refuza sa faca, nu vrea si gata...

La sfarsitul anului am realizat eu ca ea era cam bullied (cei de la scoala au ascuns asta de noi, cand ne palngeam noi ca o necajesc 2 baieti in continuu ziceau ca asa sunt copiii etc. Insa la inceputul clasei a 2-a am auzit ca cei 2 baieti care o necajeau "nu au mai venit", la fel "plecasera" si directorul si una din invatatoare...). Se pare ca asta a fost forma ei de protest, in plus fata de faptul ca oricum se plictiseste fioros la scoala. Nu ne-a zis nimeni insa, practic o incadrasera la lenesi, era mai comod asa decat sa faca ceva!

Acum am schimbat scoala (si orasul) si e mult mai bine, dar tot tragem de ea la lectii...

Asa ca vezi tu, si cu after-schoolul asta...



Caro

Si la noi cu afterschool tot asa. Nu facea deloc lectii acolo, se juca. Al meu nu era bullied, pur si simplu acolo erau copii si el prefera sa se joace. Supraveghetoarele nu insista, dc. ei nu vor sa faca lectiile, nu stau de capul lor. Care vrea, face, care nu, nu. Dc. ei le intreaba ceva, ii ajuta, dc. nu, nu. Nu ii pun "ora de lectii, toata lumea face lectii acum". Nu. Ci fiecare face ce vrea. ASa ca semestrul asta eu am angajat o chinezoaica sa vina acasa dupa scoala si ea e sigura ca dupa ce vine, sta juma' de ora sa se odihneasca si se apuca de lectii. Cand vin eu acasa, continuam, ca cu chinezoaica face doar doua chestii: matematica extra (de la un club) si pianul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

Eu stiu, rrox?
Suna frumos, insa parerea mea este ca orice iubire materna are o doza de egoism in ea. Ca doar ne iubim mai mult copilul decit pe cel al vecinului, nu-i asa?

Si asta cu nevoile mamei...
Mie mi se pare inevitabil ca orice mama care e interesata de propriul copil sa aiba visuri pentru el.
Nu neaparat visuri de glorie, dar o anumita imagine a fericirii (care depinde de valorile mamei).

Si cine imi garanteaza mie ca iubirea mea e cea buna, cu stampila de la psiholog?


Gmmm nu-ti trebuie nicio stampila de la psiholog.
E important insa sa te cunosti suficient de bine, sa te monitorizezi si sa stii unde se termina dorintele si asteptarile tale si unde incepe dorinta reala si legitima de a-ti sprijini copiii. Vorbesc in general desigur, nu despre tine in mod special.

Ai dreptate cu valorile mamei, cu imaginea ei despre fericire. De aceea e important sa-si sprijine copilul pe calea lui personala catre fericire, chiar daca exemplul personal si consilierea oferita nu au cum sa fie altfel decat bazate pe propriile valori. Eu cred ca aici e importanta acceptarea transmisa. Acceptarea ca se poate si altfel si fiecare e capabil sa isi doreasca ceva anume pentru el si sa evolueze conform scopurilor si nevoilor personale.

Eu nu vad egoism in faptul ca ne iubim copiii proprii mai mult decat pe ai vecinului. E vorba de alt fel de iubire, doar. Iubirea mamei pentru copiii ei si iubirea de semeni se manifesta diferit.
Acceptarea insa e parte din amandoua.

Eu vad "egoism" in iubirea mamei care nici macar nu isi "vede" copilul, isi vede doar reprezentarea ei personala despre cum ar trebui sa fie acel copil ca ea sa fie OK. Acolo sunt problemele cu adevarat, mai mult sau mai putin evidente.
Copiii vecinului au si ei o mama, a lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Giulia Asta cu after-school-ul poate fi o idee buna pentru voi. Ai elimina problemele din relatia voastra, cauzate de frecusul zilnic cu temele. Ai putea sa ramai doar mamica iubitoare, nu si "zbirul care-l pune la munca". Iar el ar fi mai incantat sa le faca impreuna cu alti copii, eventual colegi de ai lui. Devine o activitate mai placuta in grup.

Nu stiu care sunt posibilitatile de after-school la scoala baiatului tau. La noi, in clasele II-IV statea chiar invatatoarea lor doua ore in plus (contra cost) si ii supraveghea la efectuarea temelor (pe cei care doreau). Maria a mers un an scolar in sistemul asta si a fost OK. Nici ea nu era dispusa sa-i faca temele acasa si imi trebuia un munte de rabdare sa trag de ea. Asta pana mi-am dat seama ca nu e deloc OK sa trag de ea

Daca nu la scoala, sunt destule after-school-uri private.
Intreaba-l daca nu i-ar placea sa incerce. Poate fi o solutie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

O intrebare Giulia... de ce ati schimbat psihoterapeutii de cateva ori?
Spui ca nu ti-a spus niciunul din ce cauza a ajuns baiatul tau in impas. E nevoie de o perioada de colaborare ca sa se identifice exact mecanismele cu probleme din familie. Si, de obicei, nu iti sunt livrate instant: uitati doamna, asta e gresit si cu asta. Fiindca nimeni nu vrea sa te simti acuzata sau vinovata. E de la sine inteles ca tu faci tot ce poti si tot ce crezi tu ca e bine pentru baiatul tau. Nu se poate pune problema sa fi acuzata de ceva. Mai degraba vor incerca sa te ajute sa-ti dai singura seama cam de unde sunt problemele. Pentru asta e nevoie de ceva mai mult timp.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Giulia daca iti permiti asa ceva... nu poti angaja meditator?
In primul rand copiii reactioneaza altfel cu propria mama fata de un profesor. Normal, cu mama se poate alinta cat vrea. Si apoi nu vei fi tu "scorpia" care il pune la lectii .
Deocamdata pentru scoala nu i-amluat meditator dar ma gendesc serios ca o duc doar cat ma tin nervii, daca ajungem sa ne certam serios pe teme si invatat ii pun meditator si gata. Imi ating scopul si imi pastrez si relatia buna cu ea.
De fapt, intr-un fel, am si facut-o. I-am pus meditator lalimba engleza desi stiu engleza si am dat si meditatii mai demult, aveam si materiale dar ... ajunsesem sa ne certam, plus ca nu faceam constatn, ba n-avea una chef, ba cealalta. Cu meditator invatat mult mai repede si bine plus ca daca n-are chef dam vina pe meditator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Din cate am citit eu la subiect baietelui Giuliei are deja meditator. Poate nu se intelege bine cu el sau acesta nu ii preda exact ce are el nevoie.

Cat despre sugestia cu after school in cazul ei nu se poate aplica.
Baiatul invata dupa amiaza, ca majoritatea elevilor de gimnaziu .
Asta inseamna ca termina orele cel mai devreme la 18.00, poate uneori la 19.00.
La astfel de orar mai greu sa mai prinzi un cadru organizat de invatare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Invatatul dup-amiaza e o mare tampenie, toaca toata ziua intr-o oboseala cumplita.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Invatatul dup-amiaza e o mare tampenie, toaca toata ziua intr-o oboseala cumplita.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina


Foarte adevarat.
Din pacate insa nu se vad solutii pentru problema aceasta, din contra probabil se va ajunge in multe scoli odata cu noua lege la program in 3 schimburi.

Eu personal i-as sugera Giuliei aceiasi sugestie facuta de altcineva, nu retin cine , aceea de a face un program prestabilit pentru toata saptamana, de comun acord cu baietelul.
In felul acesta se castiga timp si nu mai exista nentelegeri de tipul "nu acum, peste o ora".

Scolarul meu a avut un orar prestabilit inca din clasa I si ne-a ajutat mult.
Includea timp de joaca, lectii, sport, calculator etc.
L-a invatat sa isi structureze timpul si din clasa a treia nu a mai fost nevoie de el.
Acum invata si el dupa amiaza si singura regula este ca temele scrise se fac seara iar invatatul dimineata.
Cu cat termina mai repede timpul liber ii apartine.

Mergi la inceput