Ati citit asta?
Raspunsuri - Pagina 18
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olympia Eu cred ca cine are chemare pentru arta si poezia matematicii o simte de mic. Da-mi si mie un exemplu, mie mi se pare tare ciudat ce ai zis. |
Problema este ca la scoala nu se face matematica adevarata (aia in care e nevoie de poezie si imaginatie) deci copilul nu da de partea asta decat daca se face matematician. Tot asa si la inginerie, la economie, la psihologie, etc. La esenta unor meserii tinerii mai au acces datorita filmelor (cine se uita la cateva filme bune cu psihologi poate sa-si faca o oarecare idee despre ce inseamna si sa se simta inspirat) dar sunt foarte multe meserii despre care nu s-au facut filme... Din pacate.
Si schema se aplica la toate meseriile complexe (nu gen zugrav si tamplar).
Fomalhauti spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vikinga Folmahauti, din cite imi amintesc, ziceai ca sotul tau are unul din cele mai mari IQ din Romania, scuza-ma daca gresesc. In conditiile astea, nu v-ati gindit ca poate primul vostru fiu, e probabil un geniu si poate are nevoie de o alt fel de scoala? Cine stie, daca s-ar fi nascut intr-o familie de chinezi emigranti in USA, acum era la Harvard, imi permit sa glumesc cu tine, sper sa nu te superi, insa intelegi ideea. Cu siguranta e mai fericit in familia voastra frumoasa si cu alegerile facute, insa nici nu poate sti ce a pierdut, ori intre ce si ce ar fi putut alege. Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo |
Asta mic al meu e cu siguranta destept. Nu stiu daca e genial sau nu si nu stiu ce ar fi putut sa ajunga. Dar stiu ca nu ar fi vrut niciodata la Harvard. Este un tip comod. Nu ii place munca excesiva de niciun fel, invatatura in niciun caz, dar nici sa deseneze in exces sau sa faca altceva ce ii place. Niciodata nu ar fi facut voluntariat. Nu il intereseaza, nu "s-a bagat" nici macar la dat zapada. Nu si-ar dori sa fie nici mare sef, nici mare cercetator.
Si inca ceva: nu si-ar fi dorit sa plece de acasa. Unul din fostii lui profesori i-a sugerat sa incerce sa obtina o bursa in Canada sau Japonia (acolo considera profesorul respectiv ca ar fi locul potrivit pentru el). Nici macar nu s-a uitat despre ce este vorba.
Nu stiu ce va deveni fiul meu si ce ar fi fost daca s-ar fi nascut mic chinez, dar, cel putin deocamdata, cred ca se simte mai bine cu noi decat in familia Tiger Mom.
Fomalhauti spune:
Mie mi se pare ca pentru fiecare meserie sunt necesare anumite talente (talent poate e mult spus). Chiar si pentru meseriile simple. Eu nu as fi putut fi nici zugrav, nici tamplar. Nu am reusit niciodata la desen sa fac un fond uniform si nu am manualitate.
Exista, cu siguranta, talent pedagogic, toti am avut profesori prosti, medii si buni.
Nu stiu cum e cu matematica. Eu nu am avut probleme sa invat matematica, am facut liceul la real (se numea chiar "matematica-fizica") dar nu mi-a placut niciodata. Nu am considerat-o nici arta, nici poezie, am considerat-o intotdeauna o unealta pentru celelalte stiinte, cum ar fi fizica si chimia - care imi placeau.
Cred ca si pentru actorie trebuie "ceva". Am jucat in piese la scoala, dar nu as fi putut scoate o vorba in fata unei sali intregi.
Iar pentru arta sigur trebuie sa te nasti cu "ceva".
ADRIANKA spune:
Fetelor, apropo de matematica si China, uitati-va putin www.youtube.com/watch?v=b-8WWA703PM&feature=related" target="_blank">aici.
Si dintr-o data, parca, matematica pare mai simpla, nu?
kariguld spune:
orice parinte isi impinge copilul, intr-un fel sau altul. sunt extrem de rari acei copii care invata si se ocupa de teme, fara impulsuri.
nu sunt de acord cu extremele, nici intr-o parte nici in cealalta.
vikinga, toti copii sunt genii. doar ca parintele trebuie sa gaseasca acea sclipire si sa-i dea viata. cu putina abilitate si tact se pot dezvolta lucruri faine.
cu ani in urma, baiatul meu a spart traditiile familiei. avea 6 ani si am spus ca e timpul sa invete domnisorul meu la pian. deh, traditia. dupa cateva saptamani de mers la dna profesoara (a se citi baba profesoara) fiimio ma intrebat de ce trebuie el sa invete pian. pe moment n-am avut nici un raspuns, asa ca am bagat "asa e traditia familiei". el a decretat sec "la mine se sparge traditia", adaugand "cu baba aia sa faci tu pian, eu am alte lucruri de facut"
parintii mei m-au obligat sa invat pianul. aproape 4 ani am mers la cursuri. pana m-am revoltat si am spus gata, eu nu vreau nu mi se potriveste. norocul meu ca am fost inteleasa. bunica mea canta la pian, mama de asemenea. si noi fetele musai trebuia sa ducem traditia mai departe. asa ca am fost destul de receptiva cand fiul meu si-a manifestat impotrivirea.
cred ca pe la 80% din ceea ce fac copii nostrii astazi, sunt de fapt dorintele parintilor. in unele cazuri impunerile lor. pe undeva e normal sa fie asa, pe de alta parte adesea se ucid vise si raman neaprinse acele sclipiri de genii care stau lancede in copii nostrii.
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David
olympia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui simali
Problema este ca la scoala nu se face matematica adevarata (aia in care e nevoie de poezie si imaginatie) deci copilul nu da de partea asta decat daca se face matematician. Tot asa si la inginerie, la economie, la psihologie, etc. La esenta unor meserii tinerii mai au acces datorita filmelor (cine se uita la cateva filme bune cu psihologi poate sa-si faca o oarecare idee despre ce inseamna si sa se simta inspirat) dar sunt foarte multe meserii despre care nu s-au facut filme... Din pacate. Si schema se aplica la toate meseriile complexe (nu gen zugrav si tamplar). "Calea de mijloc este calea ZEN" Alice http://barcapevaluri.blogspot.com/ |
Alice , deci tu spui ca ce se face in scoala si apoi in liceu iti da doar o vaga si de multe ori falsa idee despre meserii si prin urmare alegerea acestora nu ar trebui sa se faca pe baza asta... am inteles bine?
Atunci pe ce baza? Cum sa ai acces la nivelul superior, unde apare bucuria descoperirii, daca nu esti in stare sa treci de prima parte, daca nu poti parcurge baza? Daca toate aptitudinile si dorintele tale te indreapta spre altceva, unde si efortul pana la implinire, e bucurie, nu purgatoriu? Suna cumva a masochism sa faci pe dos...
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
simali spune:
Olympia, nu stiu raspunsul la intrebarea ta de 1000 de puncte.
De aceea spun eu ca societatea in care traim noi este foarte prost construita. Iar scoala , ca mai toate institutiile statului e intesata de indivizi mediocri, complet lipsiti de viziune. Iti dau insa un sfat: in viata ta sa nu te temi de o meserie si educa-ti si copiii sa faca asa. Daca lui R i se iveste o bursa de studiat testoase in Tanganica sa se duca.
Ceea ce apare rar si trebuie bine apucat este SANSA.
Fomalhauti. Imi pare rau, dar tu la liceul de mate-fizica ai fost invatata (ca si mine) sa omori matematica. Cand un matematician face aplicatii practice pentru ceva este ca ca si un compozitor care face melodii pentru reclame: se prostitueaza putintel pentru ca se plateste bine. Matematica in realitate nu este despre nimic. Ca si muzica si poezia.
Sabina spune:
hai ma, cum sa fie muzica si poezia despre nimic? :)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
olympia spune:
Alice, cred ca asta cu testoasele i-ar placea mai mult lui Ingrid decat lui Robert, ea iubeste animalele, le studiaza , pandeste pasarelele sa le fotografieze, face calarie... Robi e mai fascinat de fauna umana iar la ora asta e preocupat in special de bipedele cu fusta, inca nu intrezareste vreun plan concret de viitor. Io-s pentru urmarea impulsurilor naturale, nu pentru mers impotriva lor ca mi se pare distructiv si chiar nu vad vreun motiv pentru care m-as chinui sa bag cubul intr-o gaura rotunda. Din punctul asta de vedere lumea se aseaza singura in matca fireasca si fiecare-si gaseste locul, daca are curaj sa-si urmeze visul.
Pene colorate... cate putin din toate!
album
gradina
anca74 spune:
Mai, da' c'est du jamais vu! Nu stiu alta natie in care mamele sa-si ridice-n slavi geniile de copii mai ceva decat natia noastra.
Chiar asa, nu-i nimeni aici care sa nu izbucneasca in ras cand va citeste? Eu ma simt de parca as asista la sceneta lui Caragiale, anume asta: http://www.youtube.com/watch?v=Z6PQhc1zZ0g&playnext=1&list=PLFFB9AF7859DEBF75
Incepe o tanti si spune ca "Wow, kupilu' meu e premiant, are 10 pe line".
Instantaneu apare alta tanti si mai dihai cu: "Ah, stai sa-l vezi pe-al meu! Nu numai ca are 10 pe line, dar l-am dat si la pian/vioara/violoncel/contrabas si acum sustine concerte, cu ovatii minute-ntregi".
A 3-a tanti: "Asta nu-i nimic, al meu kupil va merge la cea mai cea scoala/colegiu/universitate din lume! Ca tare-i destept si cuminte, tuca-la-ar mama!"
Te doare capul, pe bune... Chiar nu va dati seama ca sunteti de-a dreptul caraghioase?
Este evident ca fiecare cioara isi lauda puiul, dar chiar asa sa nu va dati seama ca-s exagerari puerile?
Intreb si eu... ca mama de copila extraordinara, frumoasa si desteapta de nu-ti vine sa crezi, cu mult peste media puradeilor de 3 ani, toate lumea se opreste-n loc cand o vede si ma felicita pentru asa pui minunat, iar asta inca de cand era in fasha. Normal ca o s-o inscriu la Pymble Ladies’ College cel putin, daca nu la Branksome Hall, ca sa ramanem totusi in zona. Sa mai spun ca va face balet, pictura clasica si 30 ore pe saptamana de pian cel putin?!
Na! Cine-i mai tare ca mine? Let's start the bidding!