Spre Franta?...
Raspunsuri - Pagina 3
cataghe spune:
Fetelor, eu am gasit pe net, Dumnezeu mai stie pe unde la cit am colindat, ca e obligatoriu sa mearga la scoala copilul la 6 ani. Adica dupa 6 ani nu-l mai primeste in maternelle. Este o data limita in fiecare an pina la care daca implineste 6 ani, trebuie sa inceapa scoala in toamna aia, dar nu stiu daca e pina la sfirsitul anului calendaristic sau alta data. Daca nepotica ta are 6 ani si e deja in CM (asta insemnind clasa a II-a, din cite am inteles eu), poate ca depinde cind anume in cursul anului a implinit 6 ani. Sau poate, cine stie, poti sa-l dai la scoala de la 5 ani, dar nu mai tirziu de 6 ani. Oricum, te rog tine-ne la curent cu ce iti spune profesoara ta.
Pa, va pup, trebuie sa fug!!
This is the first day of the rest of my life!
Samsara7 spune:
Bine ai venit printre noi !
As dorii sa iti pot fi de folos si eu cu ceva informatii. In ce priveste salariile voastre, iti pot spune ca iti vor asigura un nivel de trai bun. Bineinteles ca banii nu sunt niciodata suficienti, intotdeauna exista un generator de cheltuieli ! Viata gasesc ca este scumpa in Franta, dar tu cred ca nu trebuie sa iti faci griji. Cu meseriile voastre veti gasii in mod sigur o solutie pt a ramane permanent aici, caci este nevoie de personal medical si de capete inteligente si cum spui sotul tau lucreaza intr-un domeniu bine cotat. Stiu ca Franta ofera drept de rezidenta celor ce contribuie intr-un fel sau altul (profesional) la binele societatii. Un contract va fi de ajuns mai tarziu pt a avea posibilitatea de a obtine o carte de sejur , de refacut anual ; posibilitatile ti se vor oferii putin cate putin poate chiar mai rapid decat te astepti. Cat despre practicarea medicinii pot spune ca am citit pe net toate informatiile si stiu ca atata timp cat nu esti cetatean francez nu poti exersa meseria. Chiar terminand universitatea aici. Cei care au emigrat in Franta si sunt rezidenti aici au posibilitatea de a lucra ca infirmier (adica asistent medical) sau aide soignant , si exista o multitudine de alte meserii in domeniul medical. Asta in cel mai rau caz.
Stii deja bine franceza, dupa cate spui si vad, pacat ca nu ai in buzunar DALF-ul, desi patalamaua pana la urma nu mai e asa de importanta.
Am sa dezvolt doar subiectul scolii, dat fiind ca atunci cand m-am instalat aici fetita mea avea 6 ani si 5 luni. Dar inainte as vrea sa adaug la subiectul chiriilor, atat de bine dezvoltat de celelalte fete, ca trebuie sa alegi foarte bine locul unde te vei instala. Eu locuiesc pe Coasta de Azur si aici totul este foarte scump. Am inchiriat (de doua ori) un apartament cu 3 camere, intr-o resedinta bine ! Cu gradina spatioasa, sistem de securitate si piscina. Pretul 5100 franci charges comprises (sau 800 euros) , dar chiriile au crescut mult in ultimii ani si locuinte de inchiriat se gasesc greu. Asadar m-am considerat norocoasa caci alti romani au gasit cu greu prin Nice apartamente mizerabile, tot cu 3 camere, investind bani in aranjarea lor, si plateau aproape cat mine- fiind in cartiere cu populatie amestecata, asa zise «mai sensibile ». Un confort si un spatiu mult redus, fara alte facilitati. Pentru a face comparatia iti spun ca recent prietena mea si-a gasit , dupa 3 luni de cautari , cu chiu si vai (cu fiches de paye mari si conditii peste conditii ) o garsoniera mobilata ( canapea , un dulap si doua rafturi in bucatarie , o plita electrica) de 27 m.p in totul, si plateste 500 euros. …. Si e multumita ca totusi a gasit-o, se putea si mai scump.
La pretul apartamentului meu sotul a avut in Drome (la Orange) o vila. Soacra mea plateste 480 euros pt 4 camere in centrul Frantei. Asadar, zona conteaza enorm. Desigur ca sudul este mai scump, desi la Montpellier nu e la fel ca aici, si nici chiar la Marseille. Oamenii de asemenea sunt mai calzi dans la France profonde Asadar poate ti-ar fi de folos sa iti dau un link si sa vezi la anunturi de logement cam ce preturi exista pt inchirieri (meublés, sau nu) in diferite zone.
Nu ma mai intind la acest subiect, revin la scoala. Eu nu stiam o iota franceza cand am venit, dar invatasem cateva notiuni elementare (partile corpului, anotimpurile, ora, prezntarile si cateva formule de politete). Mi-a folosit foarte mult…. Am vorbit in engleza vreo 3 luni si cum lb franceza m-a atras dintotdeauna m-am infundat in gramatici si dictionare pana peste cap. M-am plictisit de ingurgitat manualele repede, desi mi-a ajutat in a-mi face o idee generala pt a aplica mai tarziu anumite reguli. Dar practica a fost cea mai buna, vorbind in casa franceza, sotul corectandu-ma si explicandu-mi multe (noroc ca e « tare » in gramatica). Apoi vointa mea de a ma implica cat se poate de mult in convorbiri, de a comunica si de a ma perfectiona.
Fiica-mea insa a refuzat timp de 6 luni sa invete sau sa repete ceva in franceza ! Mergeam la restaurant ea spunea cateva vorbulite stiute de la gradinita in engleza : multumesc, va rog, si alte maruntisuri pe care le stia.La aeroport la fel, ce ii mai placea sa faca pe englezoaica.
A inceput sa priveasca la televizor si s-a indragostit de Superman, asa ca vrand nevrand trebuia sa intuiasca ce spune ; cu copiii pe plaja era usor, ei au un limbaj international : jocul. Deci dupa 6 luni am dat-o la maternelle unde a mers exact 6 saptamani. Incet incet a inceput sa vorbeasca, parca dintr-o data. De putin timp incercam sa ii frang cerbicia prin a o obliga sa exprime in franceza ce vrea. « Mami , intreaba tu pt mine cutare lucru ! » la care eu ii ziceam in franceza cum sa intrebe si ea venea cu raspunsul . « Ce inseamna ? » si ii spuneam ! Dar cum de multe ori fugea prin toata casa dupa sotul meu sa afle ceva, uita ce i-a spus si ii spuneam sa repete scena. Asa ca, vrand nevrand am silit-o sa deschida gurita incapatanata.
La gradinita totul a mers super bine, la sfarsit am primit laude coplesitoare de la educatoare. Cum scoala si gradinita erau lipite de rezidenta, educatoarele s-au sfatuit cu directoarea scolii. Copilul meu implinea 7 ani si aici in CP : curs preparatoriu adica (care e de fapt clasa pregatitoare de la gradinita romaneasca) copii intra la 6 ani. In fine, dupa explicatiile de rigoare privind sistemul scolar român s-a hotarat ca fetita va intra in CP si daca nu se va descurca va repeta clasa. Mai era varianta (cu care directoarea nu a fost de acord) ca fetita mea sa faca inca 3 luni de ecole-maternelle (gradinita) dupa care sa intre la CP, ceea ce ar fi destabilizat-o.
Deci 6 saptamani de gradi, apoi vacanta mare. In septembrie incepe scoala, copila mea se descurca binisor , evolutia era fantastica dupa contactul cu copiii cele cateva saptamani si fiecare zi noua ma uimea cu alte expresii, cuvinte noi !(desi mi-era frica sa nu uite tot). Si mai ales ce accentul perfect frantuzesc. Si conjugarea verbelor care ma umplea de mirare « De unde a stiut asta cand eu zic inca ceva in stilul io Tarzan, tu Jane ???! ».
Ca sa scurtez iti voi spune ca inainte de sfarsitul primului trimestru am fost chemata la scoala ! frica, panica ! Nu numai ca nu o puteam indruma bine pe fiica-mea dar nici macar nu accepta sa o asist la lectii ; caci atunci cand era vorba de pronuntarea unor sunete, ea imi spunea ca se zice è sau é sau e , ori a clar sau un a mai dubios, pe care nici acum nu il pot sesiza. Eu una imi rotunjeam si tzuguiam buzele mai sa le rup ca sa spun o-ul si u-ul cand era vorba de pomme si de paume, humeur, si humour . Nici nu mai vorbesc de rrrr-uri cu care mi-am zgariat intreaga cavitate bucala, caci in privinta asta numai Nana Mouskouri nu scria pe fruntea mea.
Dar sa revin la printesa mea care a intrecut asteptarile tuturor. Nici acum nu vrea sa o ajut la lectii si tare m-ar fi ajutat sa fi facut cu ea un piculet din CP pana acum (cand e in CM.2, adica clasa a IV-a). Asadar eram convinsa ca ceva nu e in ordine de am fost chemata la directoare (care era si profa copilului). Am plecat din biroul ei impleticindu-ma, cu inima grea….de bucurie. Era cea mai buna din clasa. De altfel carnetul de note plin de A + si de felicitari a risipit indoielile tuturor. Aprecierile erau mai mult decat pozitive nu numai la evolutia limbajului ei, ori la note, ci si la disciplina si la politete. Directoarea mi-a explicat cat de frica i-a fost sa auda ca va avea o romanca in clasa, care nu stie iota de franceza decat de cateva saptamani. Concluzia ei m-a uimit caci a fost aceeasi cu a educatoarei « un elev ca ea este o sansa intalnita de un profesor o data la 10 ani » si ca isi va incheia cariera cu minunea mea emigrata printre copii de bogati si rasfatati. Ruxi avea mereu o ciocolatica in buzunar, un desen sau alt nimic pt secretara, supraveghetoare ori profesoara. Cunostea toti ceilalti profesori si ea era cunoscuta de ei. O lua de mana pe doamna, statea de vorba cu ea si nu impingea in recreatie ca altii care strigau sa li se faca loc imbrancind in stanga si dreapta.(inclusiv pe profesori).
Ti-am spus toate acestea pt a iti explica (e drept cam fara modestie, dar tare sunt mandra de adaptarea fetitei) ca nu trebuie sa iti faci griji. Am tinut-o pe nepotica mea 8 luni la noi, intuitia copiilor e teribila, ei pricep ce vrei sa spui chiar intr-o limba straina ! Sotul ii spunea « pan pan cuecue » adica nana la fundulet, si ea pricepea ce vrea sa zica fara traducere. Am observat, si in alte cazuri, si in al fiicei si nepotelei, ca dupa 6 luni li se formeaza « urechea » si abia apoi isi dau brusc drumul la vorba. Si en gros….
Cu cat copilul e mai fraged la varsta, cu atat mai repede invata si cam pana pe la 14 ani invatarea unei limbi straine se face fara accent. Acum prin magazine sunt intrebata cu uimire « E nascuta fiica dvs aici ? » Nu ! « Pai atunci cum de ea vorbeste ca si cum ar fi frantuzoaica si dvs nu ? ».
Inca ceva : nu am lasat-o sa uite romaneste ! Cu sotul vorbeam mereu franceza (eu stalcind-o la inceput dar cu patima ) si cu Ruxi in romaneste cand eram singure. Problema la intrarea in CP a fost ca eu nu ma asteptasem ca vom ramane aici, si o invatasem literele de tipar dar nu cele de mana. In prima zi de scoala-scoala a venit cu doua randuri scrise, ca vai mama lor, dar scrise citet si corect ! Instructiunile de pe tabla… Ea mi-a explicat ca in ultimul an de maternelle copiii au invatat sa deseneze literele si unele silabe. Ea s-a adaptat din mers, motiv pt care a scris total necaligrafic primii doi ani, aum e totul OK. Daca li s-ar fi dat mai mult de scris acasa, ar fi evoluat mai rapid.
Asa ca am profitat sa ii dau cateva directive de scris romaneste, sarind peste cratime si ignorand ca scrie « ieu » sau « io » , important era sa poata citii si scrie in limba materna ! Acum se descurca din ce in ce mai bine. Vorbeste romaneste la fel de bine ca franceza (mai modifica un pic cu fraze de tip « Am vrut sa arrondez un pic ! » in loc de « am vrut sa rotunjesc » si e chiar haioasa uneori aceasta mixtura de cuvinte frantuzesti cu terminatii romanesti..
Va va folosi sa aveti un cerc de francezi si sa discutati in franceza cat mai mult. Eu si cand vorbesc in somn tot in franceza o fac, nu stiu de ce. Acum sunt foarte multumita de cand fac scoala sanitara, caci m-am pus la punct cu ortografia si cu scrisul. Am scris biologia de sute de ori in franceza si numai eu stiu cate dictionare si enciclopedii (franceze) am consultat. Insa a dat roade… Doar accentul meu ma enerveaza e prea….taios, desi francezilor le place. Si toata viata voi avea de invatat, dar asta imi place, nu ma lasa sa vegetez.
In ce priveste programul scolar : 8.30 –11.30 scoala. Pana la 13.30 ori pranzul acasa, ori la cantina scolara. Intre 13.30 –16.30 iar scoala Doua gustari gata cumparate pt recreatii ! Lectiile in mare sunf facute la scoala, doar cateva randulete, o poezie, un desen pt acasa (acum e ceva mai grea programa, lectii mai multe inaintea colegiului). Dupa ora 16.30 parintii care lucreaza platesc pana la ora 18.30 garderie, si daca vor sa fie linistiti se poate plati cu jumatatea de ora (maxim o ora dupa lege) ca elevul sa isi faca lectiile cu un profesor. Am uitat sa spun ca exista animatori la cantina, pt supravegherea copiilor la garderie si in recreatii, si ca pot fi adusi mai devreme copii la scoala (o ora sau mai mult chiar), de parintii care au un orar mai matinal.
Copilul e inmanat numai parintilor sau unei persoane autorizate in scris (unchiul, bunica trebuie la inceput sa aiba aceasta hartie din partea parintelui pt a lua copilul de la scoala). Miercurea e libera, si in general e inchinata activitatilor particulare : muzica, dans, sport, innot. Parintii care lucreaza platesc acel centre de loisir , copilul e adus si recuperat la aceleasi ore ca pt scoala (8.30 – 18.30 cu mici diferente de 30 minute) si fac plimbari, picnicuri, sau alte activitati (aici si plaja). Pt vacante este valabil acelasi lucru.
La scoala copii fac sport, nu stiu cum e in alte parti, aici insa in fiecare trimestru au un alt sport ! Volei, innot (sunt dusi cu bus-ul la piscina municipala), velo, gimnastica. Se organizeaza si iesiri, cum ar fi vizite la muzee, in anumite locuri interesante, fac picnic-uri. O data la 2 ani, in general CP, CE1, CM2, se organizeaza « école verte » sau « école de neige » in functie de anotimp. In CP fiica-mea a fost imbarcata cu ghiozdan si rechizite, plus hainele cerute de scoala, la munte, intr-o vila, unde au facut scoala, au facut cunostinta cu natura , cu anumite mestesuguri. Anul acesta va merge la fel, si va lua lectii de schi. M-a costat 900 franci (adica 140 euros), o parte fiind platita de administratie (si in functie de venituri familia poate fi si ajutata). Este obligatorie participarea si foloseste la castigarea independentei copilului vis à vis de parinti . 3 animatori pt 5-6 copii, unul face dusul, altul piaptana, altul usuca, si tot asa la toate activitatile, inclusiv la sarutatul pe frunte de noapte buna.
Am observat ca depinde si de scoala, si de regiune,dar in cuida diferentelor principiul ramane acelasi. La Nice, baietelul de 11 ani al unui roman a fost dat intr-o clasa speciala (exista 2 astfel de scoli in Nice) in care sunt numai copii de nationalitati diferite : polonezi, romani, englezi, italieni, bulgari). Dupa un an vor intra in clase normale, integrati cu ceilalti.
Dar fiul tau va incepe scoala exact la varsta potrivita ! la inceput mai ziceau si de Ruxi ca a repetat poate anul (fiind data la 7 ani) dar acum s-au stins anumite rautati, ea s-a adaptat cu felul celor de aici, am sfatuit-o cum sa faca fata unor situatii pe care nu le stia gera. Lacrimile de ciuda s-au uscat demult, si e foarte fericita aici. Si foarte incantata sa invete, sa mearga la scoala.
Cred ca am monopolizat prea mult spatiul, cum insa cred ca esti avida sa stii cat mai multe, mi se va ierta poate vorbaria cumplita.
Mihaela
cataghe spune:
Mihaela, multumesc foarte mult pentru informatii si felicitari calduroase pentru fiica ta - e clar, copiii de exceptie razbesc oriunde in lumea asta! Va doresc din suflet succes in continuare, si ei, si tie!
M-a ajutat foarte mult tot ce mi-ai scris, doar chestia cu practicarea medicinei m-a bagat complet in ceata. Eu am colegi plecati cu DIS-ul sau cu un AFS care in timpul sederii acolo au dat concursul de internat, au luat si au reinceput rezidentiatul. Din cite am inteles de la ei, la terminarea rezidentiatului vor da examenul de specialitate si dupa aceea li se va permite sa practice! Oare nu e asa? Stiu ca mai exista un examen de recunoastere a diplomei care se numeste PAC (Practicien Adjoint Contractuel), dar nu stiu daca se da si asta dupa internat sau cind, insa din cite am inteles iti da drept de practica 3 ani si dupa aceea se poate reinnoi, chestia e ca te plateste 60% fata de corespondentul francez - dar daca faci o comparatie cu felul in care sintem platiti in Romania... concluzia se impune de la sine!
Ma mai uit si eu pe net si mai intreb.Spune-mi te rog tu ce stii despre cele ce am scris eu, adica internat si PAC. Sau daca mai cunoaste cineva ceva, daca aveti orice informatie in domeniu, va rog!
This is the first day of the rest of my life!
doruletz spune:
aici poti afla câte ceva despre statutul medicilor care au o diploma obtinuta in strainatate. Este posibil sa practici medicina aici daca indeplinesti anumite conditii:
http://www.credes.fr/Publications/Bulletins/QuestEco/pdf/qesnum45.pdf
Daca vrei sa-ti faci o idee despre preturile chiriilor, uite o adresa unde poti cauta
http://www.pap.fr/hebdo/of/off_loc.asp
poti introduce numarul departamentului sau/ si numele orasului in felul asta ai o comparatie intre regiuni. In general, se spune ca preturile in regiunea pariziana sunt ceva mai mari insa ai sa vezi ca ele variaza foarte mult chiar in cadrul aceluiasi oras in functie de zona, proximitatea transporturilor, a scolilor etc. Cred ca e adevarat ca viata e putin mai scumpa in Paris si regiunea pariziana dar si salariile sunt putin mai ridicate asa ca pâna la urma raportul ramâne cam acelasi.
O problema majora in inchirierea unui apartament o constituie insa actele si conditiile impuse de proprietar ca sa te accepte. Sunt destul de dificil de indeplinit, si asta pentru ca legislatia franceza ii apara pe chiriasi in detrimentul propietarilor in sensul ca, odata instalat, nu mai poti fi dat atât de usor afara dintr-un apartament chiar daca nu platesti chiria. Expulzarile sunt pronuntate numai de tribunal si intervalul de timp in care sunt decise este foarte mare, intre 3 luni si...10 ani sau chiar mai mult. De aceea propietarii sunt foarte precauti si iti vor cere multe garantii: buletine de salariu; un garant - o alta persoana/institutie trebuie sa "garanteze" ca va plati chiria daca tu ai decis sa n-o mai faci ; un depozit de garantie = o suma care corespunde chiriei pe max. 2 luni, care iti va fi returnata atunci când parasesti apartamentul. Daca vor fi pagube materiale, iti vor opri din acesti bani.
Si inca un site de unde poti afla aproape tot ceea ce te intereseaza in legatura cu partea administrativa sau/si profesionala, drepturi, obligatii etc:
http://www.service-public.fr/
In rest Franta e o tara frumoasa, francezii sunt in general ingaduitori cu accentul nostru din "est" ("cet adorable petit accent") si cu dificultatile lingvistice, deci nu trebuie sa-ti faci prea multe probleme cu franceza "vorbita", o vei invata repede. E adevarat ca e o diferenta intre ceea ce se vorbeste pe strada si ceea ce inveti la scoala, de ex. vei auzi "shepa" -la fiecare pas desi e atât de diferit de clasicul "je ne sais pas"...+ multe altele . Dar ai sa te obisnuiesti repede, in foarte scurt timp nu vei mai avea nici o problema din punctul asta de vedere.
si bafta
O singura data regreti, când n-ai incercat.
Samsara7 spune:
Pe Google da cautare (specifica web francez) la "medecins etrangers en France". Eu ti-am scris link-uri care trateaza subiectele ce te intereseaza pe tine, cred ca vei gasii absolut toate informatiile: in ce priveste statutul internilor, diplome si concursuri cerute, garzile, si toate noutatile pe anul 2003-2004.
Am gasit informatii foarte clare, din pacate ia timp si spatiu sa le rezum, asa ca "frunzareste" putin si cred ca nu iti va parea rau de timpul pierdut.
http://www.med.univ-rennes1.fr/cerf/guide/RADETRAN/003.html
http://www.egide.asso.fr/fr/services/actualites/lettre/L19/dossier19.jhtml
Le concours d’internat à titre étranger, réservé aux non-résidents de l’Union européenne
Cette formation est sanctionnée par un diplôme qui ne permet pas d’exercer en France. La majorité des étudiants étrangers est inscrite en AFS (Attestation de formation spécialisée) ou AFSA (Attestation de formation spécialisée approfondie). L’AFS s’adresse à des jeunes médecins étrangers en cours de spécialisation. Elle leur offre la possibilité de passer un à deux ans en France. L’AFSA, d’une durée de six mois à un an, est réservée à des praticiens confirmés, déjà spécialistes chez eux, qui souhaitent approfondir leurs connaissances dans un domaine déterminé.
Des réformes en cours
L’AFS et l’AFSA constituent aujourd’hui les deux principales formations médicales ouvertes aux étrangers (« On récoltait tous les recalés des systèmes marocain, libanais ou roumain », lance crûment un responsable. « Reste qu’aujourd’hui, on est un peu en panne », observe-t-on au ministère des Affaires étrangères.
Une réforme des formations médicales ouvertes aux étrangers est en cours : le ministère de l’Education nationale s’apprête à assouplir les conditions d’accès au concours d’internat à titre étranger, D’ici deux ans, une centaine de postes devrait être ouverte au concours et les épreuves pourraient être passées dans les ambassades françaises. Cette réforme ne devrait pas concerner les AFS ou AFSA, des formations non diplômantes, plus ou moins bien reconnues à l’étranger,
http://sante.w3sites.net/etud_med.html
http://www.fehap.fr/sanitaire/documentation_et_publications/medecins_etrangers.asp
http://listes.rezo.net/archives/zpajol/2001-11/msg00014.html
http://www.snpac.fr/apm_27nov2002.htm
http://www.unicaen.fr/unicaen/ufr/medecine/ufr/formation/formcont.html
http://www.cnci.univ-paris5.fr/cnci_etr/cnci_etr.html
Cand vorbeam de practicarea medicinii in Franta de cei din tarile din afara UE ma refeream la modul general; adica daca eu ca rezidenta as fi terminat medicina in Romania , ar fi trebuit sa echivalez diploma si sa iau nationalitatea pt a practica; la fel daca fac medicina aici, o pot face dar nu pot exersa meseria fara a avea nationalitate! E scris si pe una din paginile la care ti-am dat trimiteri.
Tu vei avea alt statut, ca intern cred ca vor fi alte reguli, cu atat mai mult cu cat am inteles ca din ce in ce mai putini francezi fac studii de medicina (lungi, costisitoare) si e criza mare in sistemul medical de personal calificat. Asa ca din 2003 au mai indulcit conditiile (vezi tot in link-uri).
Lectura placuta! Si multumesc pt "copii de exceptie" dar eu cred in capacitatile noastre, ale romanilor, gasesc ca scoala romaneasca ne-a format mai bine. Am un copil inteligent, dar nu sunt singura, am avut doar norocul ca ii place scoala, sa invete si cred ca a fost important si faptul ca a inceput cu CP-ul, ar fi fost mai greut poate daca ne-am fi stabilit aici dupa cativa ani de scoala in Romania.
A propos, ti-a placut Corsica?
Si pentru masina, parerea mea personala este ca te-ai complica, si te-ar costa ceva sa aduci masina din Romania (aici vreau sa spun, cu asigurari si controale, caci nu vii doar pt 3 luni)! Daca ai vinde-o cred ca ti-ai putea gasii o masinuta ieftina aici si nu ai mai face controale tehnice si alte minuni! Mai ales ca nu tii neaparat sa ai ultimul racnet in materie de masini. O sa revin cu informatii, fratele meu are un "garage" si stie care sunt regulile!
Mihaela
cataghe spune:
Hi-hi-hi!, era tare greu sa nu-mi placa Corsica, pentru ca am fost in 1992 cu un schimb intre licee si era prima data cind ieseam din Romania!!! Am tranzitat Austria si Italia si dupa aceea din Italia am mers cu un ferryboat pina in Corsica si am stat o saptamina. Va dati seama ca eram ametiti de atitea splendori! A fost superb pentru mine, dar toata lumea mi-a zis atunci: "A! Corsica...hm!, asa si asa, dar sa vezi Franta!!!..." Oricum, mie mi-a placut Ajaccio, peisajul era grozav iar atmosfera occidentala ne-a coplesit pe toti, bieti copii de clasa a XI-a care scoteau prima data nasul din Romania!
Fetelor, va multumesc inca o data pentru ca va pierdeti atita timp cu mine!!!
M-am uitat pe linkurile pe care mi le-ati recomandat, unele le cunosteam, altele nu, oricum din cite inteleg perspectivele nu sint de un roz stralucitor dar nici foarte intunecate. Eu cred ca daca vrei se poate gasi pina la urma o portita si un loc sub soare! Am vazut ca specialitatea pe care o fac eu, obst.ginecol., e pe lista specialitatilor la care ei au deficit. Vom vedea daca asta are vreo importanta... Oricum, mai e un an pina ar trebui noi sa venim (asta in cazul fericit in care ne iese din prima) iar dupa aceea statutul ne-ar fi asigurat pentru inca 3 ani. Poate ca in perioada asta se vor mai schimba multe lucruri!
Samsara-Mihaela, te rog intreaba-l pe fratele tau despre masina, mi-ar prinde tare bine niste informatii in domeniul asta!!
A, inca ceva: m-am uitat pe net si am vazut ca daca ai rezidenta franceza 5 ani dupa aceea poti sa ceri cetatenia. Asta e teoria, bineinteles, intrebarea e daca e chiar asa de simplu?! Si, in primul rind, cine primeste drept de rezidenta?
Va pup,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!
Otilia spune:
quote:
Originally posted by cataghe
Am vazut ca specialitatea pe care o fac eu, obst.ginecol., e pe lista specialitatilor la care ei au deficit. Vom vedea daca asta are vreo importanta... Oricum, mai e un an pina ar trebui noi sa venim (asta in cazul fericit in care ne iese din prima) iar dupa aceea statutul ne-ar fi asigurat pentru inca 3 ani. Poate ca in perioada asta se vor mai schimba multe lucruri!
A, inca ceva: m-am uitat pe net si am vazut ca daca ai rezidenta franceza 5 ani dupa aceea poti sa ceri cetatenia. Asta e teoria, bineinteles, intrebarea e daca e chiar asa de simplu?! Si, in primul rind, cine primeste drept de rezidenta?
Zi-mi si mie unde-i lista asta cu specialitatile la care au ei deficit, ca sa nu caut peste tot... Am si eu o prietena medic care ar vrea sa exerseze in Franta si pentru ea ma intereseaza.
In ceea ce priveste rezidenta si nationalitatea, uite niste linkuri utile:
http://sos-net.eu.org/etrangers/indexetr.htm
Pentru cartea de rezident:
http://sos-net.eu.org/etrangers/externe/titresej.htm#carte
Qu'est-ce ?
La carte de résident est un titre de séjour valable 10 ans et renouvelable de plein droit. Elle vous permet d'exercer la profession de votre choix sur l'ensemble du territoire français : c'est donc à la fois un titre de séjour et un titre de travail.
L'obtention de ce titre n'est pas facile ; il faut remplir un certain nombre de conditions.
Quelles sont les conditions pour l'obtenir ?
Dans certains cas, l'Administration dispose d'un pouvoir d'appréciation important, dans les autres cas, vous pouvez l'obtenir de plein droit (vous avez en principe droit au titre demandé dès lors que vous faites partie des catégories prévues. Cependant, des conditions rigoureuses doivent être respectées) :
Délivrance discrétionnaire (cas laissés à l'appréciation de l'Administration)
la carte de résident peut vous être délivrée si vous justifiez d'une résidence continue et régulière en France d'au moins 3 ans.
Deci trebuie sa justifici de o prezenta legala si continua de cel putin 3 ani pe teritoriu francez si sa ai venituri suficiente (daca platesti si un impozit gras statului francez e cu atit mai bine), sa nu constitui o amenintare publica.
Alt link: http://vosdroits.service-public.fr/ARBO/08-NX08.html
http://vosdroits.service-public.fr/ARBO/080203-NXETR132.html
http://vosdroits.service-public.fr/ARBO/080707-NXETR137.html
Pentru naturalizare:
Qui peut demander la naturalisation?
Vous pouvez demander à être naturalisé français si vous êtes majeur et que vous justifiez d'une résidence habituelle en France pendant les cinq ans précédant le dépôt de la demande (condition de stage).
La condition de stage est réduite à deux ans si vous avez accompli avec succès deux années d'études dans un établissement d'enseignement supérieur français ou si vous pouvez rendre des services importants à la France par vos capacités ou vos talents.
Bafta!
Otilia&LaAdelita
cataghe spune:
Otilia, nu e o lista oficiala, am gasit-o si eu pe un link pe care mi l-a dat Mihaela:
http://www.snpac.fr/apm_27nov2002.htm
Acolo zice asa:
PARIS, 27 novembre (Reuters Santé) - La France va recruter des médecins étrangers (hors Union européenne) en organisant dès 2003 un concours par spécialité qui leur sera ouvert pour accéder à un exercice dans les hôpitaux qui manquent cruellement de praticiens, a-t-on appris de sources concordantes.
Les hôpitaux manquent notamment de médecins anesthésistes, gynécologues obstétriciens, chirurgiens et beaucoup d'établissements publics doivent recruter des médecins étrangers d'une "manière sauvage" (hors cadre légal), alors que cette pratique est proscrite depuis 1999.
Acum, depinde prietena ta in ce stadiu e cu medicina, daca e studenta/rezidenta/specialista. Pentru fiecare din astea sint alte oportunitati.
Multumesc pentru site-urile cu rezidenta si naturalisation, am sa le baleiez indata!
This is the first day of the rest of my life!
Otilia spune:
Merci, Catalina!
Prietena mea este studenta in ultimul an la Medicina in Constanta si ar vrea sa faca medicina legala... Hmmm, nu stiu daca asta se cauta... probabil ca nu.
Poate se decide totusi pentru altceva.
Merci encore,
Otilia&LaAdelita
cataghe spune:
Nu stiu exact daca pentru medicina legala nu este cumva o cale mai aparte (in Ro. nu este, dar nu stiu cum e in Franta). Eu din ce am vazut pe net la concursul de internat, atit pentru francezi cit si pentru straini, medicina legala nu e listata separat si atunci probabil face parte din specialitatile medicale. Daca e asa, atunci inseamna ca toate specialitatile medicale intra in aceeasi oala si n-am gasit nicaieri cite posturi sint pe fiecare specialitate, dar oricum putine pentru straini. Anul asta erau 33 de locuri pentru toate specialitatile medicale pentru straini. Asa ca probabil cea mai accesibila cale este tot sa dea porcaria de rezidentiat din Ro. si cind este deja rezidenta pe medicina legala in Ro. sa caute un AFS.
Hai, fetelor, povestiti cum ati ajuns in Franta, sau daca ati mai povestit in alta parte pe forum, spuneti-mi si mie unde!!
Pupici,
Catalina.
This is the first day of the rest of my life!