NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -3
Raspunsuri - Pagina 14
alex_andra spune:
multumesc, calipso
stiu ca "a propos" e in franceza, ma gandeam ca "apropo" e un cuvant preluat de la ei, ca atatea altele si "romanizat".
din pacate, dex-ul meu din hartie a ramas la fosta casa(i l-am lasat mostenire fratelui meu) si nu mi-am mai cumparat altul, ca am zis ca-l am online
Dar in cel online nu am incredere 100%.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
viviana spune:
Eu stiu ca ar fi corecte amandoua. si "a propos" - acela original frantuzesc cat si varianta romanizata apropo.
Si in DEX-ul de hartie si in DOOM este o singura varianta apropo/apropou
mot-a-mot sau motamo?
Nici una dintre forme nu exista in DEX sau DOOM.
Sa fi descoperit eu un cuvant lipsa?.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
alex_andra spune:
eu folosesc mot-a-mot:)
nu stiu daca e bine sau nu, nu mai stiu daca in franceza se foloseste cu sau fara cratima.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
capcaunul spune:
Dexul tiparit spune asa:
- mot a mot (fara cratima si-n franceza, si-n romana, dar fara accent in romana, cu accent in franceza);
- apropo/apropouri. Se poate folosi si a propos sau a-propos, dar atunci accentul trebuie musai pus pentru ca este un cuvant 100% francez (nu exista in dex - s-a transformat demult in apropo);
calipso_zeus spune:
Dintre doua vocale succesive (în hiat), prima apartine silabei dinainte, a doua celei urmatoare: ce-re-a-le, lu-a; i si u semivocale, între doua vocale, trec la silaba urmatoare: ba-ia, no-ua.
pi-an
mianna spune:
mersi, dar... in functie de ce anume doua vocale alcatuiesc hiat sau diftong? adica am ajuns sa ma invart intr-un cerc vicios - se despart pentru ca sunt un hiat, si formeaza un hiat pentru ca se despart
calipso_zeus spune:
Diftongul nu se desparte.De aia il cheama asa .Impartirea in silabe se face pastrand diftongul intreg.Cam cum ar fi "ceas"asta nu se imparte.
In fonetica, diftongul este o succesiune de doua sunete vocalice alaturate articulate în aceeasi silaba, din care una este o vocala si cealalt este o semivocala. O succesiune de trei sunete vocalice în aceeasi silaba se numeste triftong. In cazul în care doua vocale invecinate fac parte din silabe diferite ele nu formeaza un diftong ci un hiat.