homeopatia - sarlatanie sau nu

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui liliana83

Cartea veche, greseala mea ca nu am specificat , si te-am lasat sa te bucuri, e o carte scrisa de un meeeedic, da un medic, ai citit bine , si nu-i chiar asa de veche , e scoasa la editura Stiintifica si Enciclopedica( wow , incredibil)in anul 1990. Scrisa de Dr.Sabin Ivan, Sa ne tratam si fara medicamente.Dar probabil face parte din categoria medicilor sarlatani. hai, uite, chiar te rog raspunde-mi la intrebare , si promit ca ulterior sa deschid topic la stiinta( ca de felul meu sunt o profana).

Ai zis bine "veche", 20 de ani e f mult pentru avansul stiintei, numai homeopatia a ramas aceeasi ca acum 200 de ani:)
In ceea ce priveste intrebarea, nu numai ca nu e la locul potrivit dar nici nu e clara, ce intelegi prin "materie organica"?Plasticul e 'materie organica', parca asa zicea chimia de a 7a, nu?
Daca te referi numai la compusii produsi de organismele vii, raspunsul e DA, se sintetizeaza in laborator, teoria vitalismului (aia care zicea ca moleculele din organismele vii isi datoreaza structura complexa unei 'forte vitale' care nu poate fi reprodusa) a fost abandonata inca din secolul 19 de cand cu sinteza ureei (asta nu era povestita tot prin manualul de clasa 7a?)
Cauta dupa "sinteza Wohler", trebuie sa fie ceva despre asta.

Daca vrei sa spui ca nu s-a obtinut nici un organism viu in laborator, asta e alta intrebare pe care iti sugerez sa o pui la stiinte, s-ar putea sa ai surprize:)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui XIO
ba da, efectul placebo dpinde de cat esti de "citit", ca daca un medic bolnav de cancer pulmonar in stadiul 3 primeste aspirina si i se spune ca e ceva fantastic, omul ala nu va dezvolta in veci placebo-ul.

imi dai voie sa-l pun si pe asta la gazeta de perete? mai ai altele?

Asa crezi tu ca se fac testele cu placebo? "ia mah d'aci o asipirina si vindeca-te, AM ZIS!":))?? Sau i se da pacientului "ultimul tratament experimental" care de fapt nu contine decat aspirina si se compara efectele cu cele ale tratamentului adevarat?
Efectul placebo depinde in primul rand de increderea pe care o au cei implicati si de legaturile psiho-afective dintre ei, d'aia se fac testele in dublu orb adica nici medicul nici pacientul NU STIU ce se afla in pastile! altfel, daca ii spui omului ca acolo e apa chioara "fantastica" s-ar putea sa nu vezi efect placebo nici la analfabeti, ba chiar e posibil sa primesti si una dupa ceafa pentru bataie de joc

Chiar si culoarea pastilei produce un "efect" (alea rosii dau "agitatie" si alea albastre "somnolenta") chiar si numele medicamentelor are importanta, asta o stiu producatorii de medicamente dar mai ales homeopatii, d'aia si folosesc nume latinesti, ca sa "impulsioneze" un pic efectul placebo: Calcarea carbonica = calcarul (da,da, ala cu care se face cimentul), Coffea tosta in loc sa-i spuna simplu cafea prajita, influenzinum = vaccinul anual contra gripei:)), alumina = oxid de aluminiu (dar aluminiul din vaccinuri nu mai e considerat asa de 'natural':)), Saccharum lactis... adica lactoza, adica zaharel etc

Mergi la inceput

Citat:
Tot din "cartea veche", asumandu-mi riscul de a plictisi/ enerva o parte a " auditorului" am selectat anumite pasaje in care autorul " un medic instruit si crescut in sanul medicinii clasice" argumenteaza utilitatea lucrarii( adica folosirea si a metodelor neconventionale):

pe mine nu ma plictisesti/enervezi, dimpotriva, cred ca sunt singura care a citit cu atentie pasajele scrise de "dl doctor",(nu mai vazusem demult ceva amuzant pe forum:))
Imi pare rau sa te dezamagesc dar sunt o gramada de bazaconii acolo, poate in 90 erau greu de verificat dar azi informatia e disponibila, e de ajuns sa verifici pe siteul OMS:
de ex:
Citat:
In ultimii ani ,pe lista cauzelor de deces din tarile avansate , intoxicatiile medicamentoase ocupa alarmantul loc 4 ( era vorba de anii 90 acu' ce loc or fi ocupand!?), dupa bolile cardiovasculare , cancer si accidentele de circulatie.

Insa intre cauzele mortalitatii de pe siteul OMS, nici vorba de asa ceva:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index.html
High-income countries Deaths in millions % of deaths

Coronary heart disease 1.33 16.3
Stroke and other cerebrovascular diseases 0.76 9.3
Trachea, bronchus, lung cancers 0.48 5.9
Lower respiratory infections 0.31 3.8
Chronic obstructive pulmonary disease 0.29 3.5
Alzheimer and other dementias 0.28 3.4
Colon and rectum cancers
Citat:
Organizatia Mondiala a Sanatatii a luat o pozitie net favorabila fata de tendintele de revalorificare a multor terapii traditionale , cum sunt:acupunctura,fitoterapia, dietoterapia,hidroterapia etc., cunoscute si sub numele de terapii neconventionale.

de pe siteul OMS
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs134/en/index.html

- medicina traditionala e folosita in tarile subdezvoltate in locul medicamentelor pt ca accesul la medicina stiintifica e scump, in tarile dezvoltate se folosesc insa terapii zise "complementare" (in plus fata de tratamentul clasic)
In cartea aia dl doctor face o varza din toate:)
Mai zice ca acolo ca tratamentul cu ierburi e cel mai lucrativ pe piata internationala, cifra se ridica miliarde de dolari
asta pentru cine se indoia de "interesele financiare":))

In some Asian and African countries, 80% of the population depend on traditional medicine for primary health care.

In many developed countries, 70% to 80% of the population has used some form of alternative or complementary medicine (e.g. acupuncture).

Herbal treatments are the most popular form of traditional medicine, and are highly lucrative in the international marketplace. Annual revenues in Western Europe reached US$ 5 billion in 2003-2004. In China sales of products totaled US$ 14 billion in 2005. Herbal medicine revenue in Brazil was US$ 160 million in 2007.

Tot OMS spune insa si despre pericolul utilizarii unor astfel de tratamente, ceea ce uita sa spuna dl doctor:
http://www.who.int/features/qa/20/en/index.html

Unfortunately, the misuse of certain herbal remedies can cause harm – even death – in some cases. The herb Ma Huang (ephedra) is traditionally used in China to treat short-term respiratory congestion. In the United States of America, the herb was marketed as a dietary aid, whose long-term use led to at least a dozen deaths, heart attacks and strokes. In Belgium, at least 70 people required renal transplants or dialysis for interstitial fibrosis of the kidney after taking the wrong herb from the Aristolochiaceae family, again as a dietary aid.

De aceea tot acolo zice ca strategia OMS prevede printre altele pregatirea medicilor in terapiile traditionale/complementare, in primul rand pentru a asigura SECURITATEA pacientului. Adica ceea ce spuneam mai sus despre motivul pentru care homeopatii sunt obligatoriu medici in unele tari, nu pentru ca homeopatia ar fi vreo stiinta ci ca sa poata diagnostica corect si sa trimita omul la tratament adevarat daca are vreo boala... sau sa-i dea zaharel daca e doar stresat si se va vindeca singur oricum:)
Citat:
Dupa examinarea bolnavului , medicul prescrie unul sau mai multe remedii , dupa care ii da numeroase sfaturi: sa nu consume in timpul unui astfel de tratament antibiotice, tranchilizante, aspirina, preparate cu cortizon etc; sa renunte la cafea, tutun , pepsi , menta, sa evite atingerea granulelor homeopatice cu mana , introducandu-le din flacon direct in gura.

Nu a avut nimeni curiozitatea sa intrebe homeopatul de ce nu are voie sa atinga granulele cu mana ?
Explicatia homeopatilor (data de insusi guru Hahnemann): pentru ca prin atingere li se ia din "energia" vindecatoare ce le-a fost "indusa" de scuturare!! Curat mama Omida :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana83 spune:

Ok, inteleg ca consumul ( excesiv) de medicamente nu mai apare ca fiind una din cauzele principale de deces . Dar, ma intreb si eu retoric, nu se intampla oare acest lucru datorita musamalizarii fenomenului? Nu sunt oare celelalte cauze de deces si o consecinta a acestui fapt? Cel mai banal exemplu care mi-a venit acum in minte( ca eu nu sunt bolnavicioasa de fel) e ca m-a durut mai demult capul.Ma durea destul de tare ca n-am putut sa ignor .Si-am luat o aspirina. Aspirina noastra de toate zilele, care e in casele tuturor, care are acum diferite denumiri , care e laudata pe la tv ca ajuta inima etc. Ei , de la acea banala aspirina eu am zacut o zi intreaga , am zis efectiv ca mor , mai aveam putin si chemam salvarea . Ma facusem verde la fata , ma durea stomacul ingrozitor, am vomat absolut tot ce-am mancat in acea zi si tremuram din toate incheieturile.
Eu nu sustin ca homeopatia poate sa inlocuiasa complet medicamentele .Ar fi o ineptie. Dar daca ai fi citit cu mai multa atentie ce-am postat anterior, si n-ai fi urmarit sa gasesti doar lucruri depasite azi sau statistici eronate, ai fi obserat si punctul de vedere al medicului pe care eu il consider pertinent si de bun simt. El spunea ca sunt afectiuni(nu toate) pentru care sunt leacuri mai putin vatamatoare, neivazive, naturale si ca ar trebui luat in considerare si acest aspect. O sa ma retrag de la acest subiect , dar sa stii ca daca nu m-ai convins pe mine , care sunt sceptica de felul meu , nu cred deloc in mama omida , in farmece , prezicatori si tot arsenalul ei, care incerc de obicei sa gasesc o explicatie logica a ceea ce se intampla, eu care n-am incercat deocamdata niciun remediu homeopat, mi-e geu sa cred ca vei convinge pe cineva care a incercat si spune ca a functionat.
Si totusi as mai avea o intrebare : care-ar fi din punctul tau de vedere , explicatia pentru care , in zilele noastre, cand stiinta este atat de avansata , cand lumea are acces la informatie , cand vedem cat de mult ne-a imbunatatit viata acest progres al omenirii, exista totusi un numar extrem de mare de oameni care aleg sa se intoarca la metodele neconventionale de tratament? Si nu vorbesc aici despre popoarele sarace , despre oamenii neiformati , ci desprea acei care au posibilitatea sa aleaga in cunostinta de cauza.

Ps. Ma duc la stiinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Citat:
ba da, efectul placebo dpinde de cat esti de "citit", ca daca un medic bolnav de cancer pulmonar in stadiul 3 primeste aspirina si i se spune ca e ceva fantastic, omul ala nu va dezvolta in veci placebo-ul.

imi dai voie sa-l pun si pe asta la gazeta de perete? mai ai altele?

Asa crezi tu ca se fac testele cu placebo? "ia mah d'aci o asipirina si vindeca-te, AM ZIS!":))?? Sau i se da pacientului "ultimul tratament experimental" care de fapt nu contine decat aspirina si se compara efectele cu cele ale tratamentului adevarat?
Efectul placebo depinde in primul rand de increderea pe care o au cei implicati si de legaturile psiho-afective dintre ei, d'aia se fac testele in dublu orb adica nici medicul nici pacientul NU STIU ce se afla in pastile! altfel, daca ii

Mai doruletz, pai tu crezi ca eu ca medic daca primesc "ultimul tratament descoperit" nu ma interesez ce substanta e, ce studii s-au facut samd?
E atat de greu de inteles ca eu ca medic stiu tratamentele, sansele, tatisticile, studiile, substantele, efectul placebo samd?
Crezi ca vine si-mi da un bumb alb medicul si-mi spune ca acum s-a scos pe piata medicamentul, cu substanta secreta si eu nu ma gandesc inainte ca o fi placebo, ca o fi netestat, ce substanta activa are, care e mecanismul samd?
Ma faci sa rad.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie

Citat:

Sirimie, efectul placebo a fost semnalat si in cazul pacientilor cu diverse tipuri de cancer.

Nu ajung "homeopatii" care vand tot felul de prostii pe post de tratament anti cancer, acuma vii si spui ca se vindeca prin placebo. Unii naivi disperati ar putea sa te creada ca in lumea asta se vindeca si cancerul prin placebo. Sper ca iti dai seama ce enormitate spui.

Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)

Am blog

Mai citeste!;)
POate te ajuta sa nu spui enormitati tu.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70
Ca sa beneficiezi la maxim de medicamente trebuie sa fi echilibrat, nici una din extreme nu este benefica. Oricat de greu pare de crezut, ii faci rau copilului indopandu-l cu medicamente doar ca sa-ti calmezi anxietatile.

Asa este. Cu o observatie: doctorul e cel care decide care este echilibrul si care este tratamentul corespunzator. Eu personal nu dau copiilor medicamente ca sa imi calmez anxietatile ci pentru ca asa mi-au indicat doctori. Le dau cateodata mai putine medicamente decat indicate dar doar daca sunt absolut convinsa ca nu e rau, doctorul stie mai bine.

Citat:

Citat:
La 1 an evolutia bolii unui copil e absolut imprevizibila.

Nu ma mir ca sunteti asa anxiosi daca credeti asta. La copilul mic boala poate evolua mai rapid, copilul se poate degrada mai usor decat un adult, dar de aici pana la o evolutie absolut imprevizibila este cale lungaaaaa.

Nu eu sustin asta ca avolutia e imprevizibila, ci doctorii. Ti s-a intamplat vreodata sa mergi la doctor cu copilul care a facut febra si sa nu stii de ce, iar doctorul sa iti dea un tratament si sa iti spuna sa revii daca nu isi face tratamentul efectul?

Eu zic asa: e periculos sa astepti sa treaca boala inainte sa mergi la doctor pentru ca unele boli au neaparat nevoie de tratament. Si stiu ca am dreptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danny1 spune:

nu inteleg de ce ii doare capul pe unii ce fel de tratament aleg eu?eu fac banii,eu ii dau.vrajitorie sau ce o fi,ce-i doare pe ei? copiii sunt f bine,noi la fel.am dreptul sa aleg.
ca sa nu mai zic cum ii roade pe unii medici invidia ca altii castiga mai bine.de aici nu mai stiu ce sa faca sa convinga pacientii ca e apa chioara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Mai doruletz, pai tu crezi ca eu ca medic daca primesc "ultimul tratament descoperit" nu ma interesez ce substanta e, ce studii s-au facut samd?
E atat de greu de inteles ca eu ca medic stiu tratamentele, sansele, tatisticile, studiile, substantele, efectul placebo samd?
Crezi ca vine si-mi da un bumb alb medicul si-mi spune ca acum s-a scos pe piata medicamentul, cu substanta secreta si eu nu ma gandesc inainte ca o fi placebo, ca o fi netestat, ce substanta activa are, care e mecanismul samd?
Ma faci sa rad.

Tu iti imaginezi ca vine cineva la tine cu o pastila si te abureste ca e ceva ultimul racnet si gata? Nu stiu cum e in Romania dar aici e ilegal si considerat imoral si neetic sa dai cuiva un medicament fara sa-l informezi CORECT. Nici nu se pune problema sa iti dea cineva o aspirina sa-ti spuna ca e altceva. Cand se testeaza medicamentele se testeaza in general comparativ cu placebo. Adica se ia un numar de pacienti care sunt informati despre studiu si semneaza o hartie ca sunt de acord sa participe si la jumatate li se administreaza medicamentul testat la cealalta jumatate placebo. Pacientii nu stiu care este in grupul cu placebo si care este in grupul cu medicament, de multe ori nici persoana care administreaza medicamentul nu stie. In grupul cu placebo se observa imbunatatiri de obicei, am citit statistici in care 30% din grupul placebo au avut imbunatatiri semnificative. Tu poti sa citesti ce vrea muschii tai despre substanta respectiva ca nu vei stii daca o iei sau nu. Banuiesc ca cu cat stii mai multe despre substanta in cauza cu atat mai interesant efectul in cazul in care iei placebo.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sirimie
Ti s-a intamplat vreodata sa mergi la doctor cu copilul care a facut febra si sa nu stii de ce, iar doctorul sa iti dea un tratament si sa iti spuna sa revii daca nu isi face tratamentul efectul?

In Australia m-a trimis acasa fara tratament si mi-a spus sa vin daca se inrautateste sau daca apar simptome noi.

Citat:
Eu zic asa: e periculos sa astepti sa treaca boala inainte sa mergi la doctor pentru ca unele boli au neaparat nevoie de tratament. Si stiu ca am dreptate.

Dar majoritatea bolilor (aici vorbim de copii) nu au nevoie de tratament. Evident ca te duci la doctor daca copilul este rau, dar doar pentru o febra sau o diaree nu cred ca e cazul. Aici te trimite acasa fara tratament oricum. Si ca sa nu intram in sfera 'doctorii australieni te lasa sa mori' speranta de viata in Australia este cu 10 ani mai mare decat in Romania iar copiii statistic mult mai sanatosi. Deci, abordarea lor functioneaza.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput