Ce inseamna sa fii liberal

Ce inseamna sa fii liberal | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

In suflet si gandire politica fac parte din curentul liberal. Nu stiu insa daca actualul PNL este liberal in actiune si comportament politic. A avea sintagma liberal la titlu e prea putin.

Iata o analiza bine scrisa despre ce inseamna sa fii www.contributors.ro/dezbatere/ce-inseamna-sa-fii-liberal-in-anul-2011/" target="_blank">liberal

Dar care ar fi acele principii liberale, mai ales în conditiile României anului 2011? Am sa încerc în câteva rânduri si le enumar pe cele pe care le consider esentiale:

•În primul rând, a fi liberal înseamna a refuza net tentatia de a fi demagog si populist. Prea multi politicieni apeleaza la gâdilarea instinctelor unei mari parti a populatiei prin promisiuni desarte si discursuri sforaitoare;
•Liberalismul secolului XXI implica o respingere neta a nationalismului pernicios de tip etnicist, care înca domina politica româneasca. Alianta PNL cu doua partide insidios nationaliste – PSD si PC – contravine acestei orientari.
•A fi liberal în anul 2011 înseamna a fi aliatul individului împotriva statului atotputernic si nu invers, asa cum adesea se întâmpla în politica româneasca. Înseamna sa militezi pentru un rol mai redus, dar mai eficient, al statului în societate. Statul trebuie sa faca mai putine lucruri, dar atunci când le face – de pilda justitie sau pastrarea ordinii publice – sa le faca bine si în folosul cetateanului;
•Chiar daca termenul “neo-liberal” a devenit un fel de cuvânt de ocara dupa recesiunea mondiala din 2008 – 2009, un liberal nu trebuie sa-si piarda încrederea în mecanismele de piat si sa se lase tentat de dirijism economic. Marirea numarului de asistati social de catre guvernul Tariceanu în 2007 – 2008 si demagogia salariala si a pensiilor din acea perioada a contribuit la situatia financiara precara a României din prezent;
•Orice liberal trebuie sa fie un aparator al proprietii private si trebuie sa nu renunte la telul repararii, fie si partiale, a jafului comis în ultimii 65 de ani împotriva proprietarilor deposedati abuziv de stat, fie ca acest stat era condus de Gheorghiu Dej, Petru Groza, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu sau Basescu. Dar prin alianta cu PC si ulterior cu PSD – partide care sunt inamici declarati ai restituirii proprietilor – PNL a renuntat la orice pretentie de liberalism si în acest domeniu;
•Un liberal este prin definitie împotriva când vine vorba de implicarea religiei în afacerile de stat. Asa încât, tendintele tot mai pronuntate de ingerinta ale cultelor si în special ale Bisericii Ortodoxe Române în politica trebuie respinse categoric. Separatia statului de Biserica este un principiu liberal de la care nu trebuie facut rabat, mai ales ca ingerinta Bisericii este însotita adeseori de nationalism si xenofobie;
•În lumea acestui început de mileniu, un liberal nu poate fi decât favorabil globalizarii. Sigur ca globalizarea aduce cu ea tensiuni si erodeaza identitatea nationala, iar în cazul concret al României apartenenta la Uniunea Europeana; a însemnat cea mai mare cedare voluntara de suveranitate din istoria tarii. Dar pentru un liberal aceste provocari trebuie folosite în mod imaginativ pentru ca miza e integrarea României în acest concert international fara de care nu poate exista dezvoltare durabila.
•În sfârsit, a fi liberal în 2011 înseamna a fi realist, si chiar putin sceptic cu privire la natura umana, la limitele posibilitilor de schimbare în societate. Pâna la urma, este greu de sarit peste etape în dezvoltarea unei societati, asa cum a aratat-o istoria ultimilor 21 de ani. De aceea asteptarile exagerate, urmate de dezamagiri si pierdere de încredere în democratie si economie de piata sunt lucrurile cele mai periculoase pe care trebuie sa le combata un liberal.

Daca aveti alte idei sau definitii, le ascult cu placere.

un an excelent la toti!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Din pacate chiar daca si eu agreez liberalii aici in tara noastra nu cred ca mai poate fi schimbat ceva indiferent in ce cred.Ca singuri nu putem schimba nimic.Si multi sunt prea flamanzi sau ahtiati de avere ca sa faca ceva......

Mergi la inceput