NU se zice "am decat un mar"!! Nici "doctora"!! -2

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

'O sticla de apa' nu-i gresit, asa cum nu e nici 'o sticla de vin' sau 'un pahar de absint' sau 'un toi de rachiu'.

Diferenta dintre 'o sticla de apa' si 'o sticla cu apa' sta in statutul gramatical al lui 'sticla'. In prima constructie e doar o chestie care ajuta la portionarea si numararea apei; in a doua constructie e un substantiv referential.

Prima constructie se numeste constructie pseudopartitiva; a doua nu se numeste nicicum, e doar o secventa substantiv+prepozitie.

'Sticla', 'toi', pahar' indeplinesc aceeasi functie in limbile cu morfologie de numar, pe care o indeplinesc clasificatorii in limbile fara morfologie de numar (alea unde toate-s nume de materie si de care facea misto capcaunul).

'de' e cea mai veche prepozitie partitiva din romana. In romana veche, ea era singura partitiva (se spunea 'carele de noi' = care dintre noi); apoi s-a format 'din' din 'de'+'in'; apoi 'dintre' si 'de' a fost exilata la pseudopartitive.

Daca vreti sa testati sensul pseudopartitiv (si sa vedeti ca nu bat campii), faceti diferenta dintre:
'Ion a mancat o tava de prajituri' si
'Ion a mancat o tava cu prajituri'

In prima, a mancat prajiturile; in a doua, a mancat tava:)*

Multe dintre substantivele astea din pseudopartitive sunt si referentiale si functionale. Din cauza asta, cand spun 'o sticla de lapte/apa/vin', ma pot referi fie la obiectul care contine materia, fie la materia continuta si numai contextul (de cuantificare sau nu) ma poate dumiri.

'un pahar rece de bere' - paharu-i rece sau berea? Daca berea e rece, inseamna ca 'pahar' e functional, are o functie specifica, aia de clasificator.
'o sticla verde de vin' - sticla-i verde sau vinu-i verde? Daca sticla-i verde inseamna ca 'sticla' e lexical si referential.


LE: in prima propozitie, tava e plina de prajituri, ca sa nu cumva sa va ganditi ca e o tava (goala) de prajituri. 'Tava' nu se refera la obiectul in sine, e doar un clasficator.
Asadar, daca despre 'a mancat o tava de prajituri' se poate spune ca e ambigua intre cele doua lecturi (a mancat tava, a mancat prajiturile), 'a mancat o tava cu prajituri' are doar interpretarea 'a mancat prajiturile cu tot cu tava'.

Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Mihaelka,
Acum vreo luna am avut o disputa, cu o prietena, asupra articolului hotarat in limba romana.

Ea sustinea ca articolul hotarat, care in graiul nostru mioritic se aseaza frumusel la sfarsitul cuvantului si nu il prececede, este o mostenire din limba latina.

Eu ziceam asa: in limba romana asezarea acestui articol reprezinta o mostenire greceasca, o influenta a limbii elene.
Pentru ca sunt vreo 4-5 limbi care nu au articol hotarat: latina, rusa, japoneza, tamil si nu mai stiu care.

Am citit un studiu in acest sens acum vreo 10 ani. Dar nu mai imi amintesc unde si nici prea exact continutul.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns craciunitza spune:

Cred ca limba romana se invata la scoala. Pe forum invatam sa ne facem prieteni, daca putem. Cand forumul are un regulament preferential (sa vina cat mai multi, sa vorbeasca oricum, trafic sa fie) si nu logic, poti sa faci valva si cam atat.
Deci faceti decat valva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Mai, dar ce fineturi gramaticale s-au mai discutat pe aici! Un deliciu, zau asa! Dar sa vedeti titlu in "cel mai citit ziar din Romania" (am zis cel mai citit, nu cel mai bun): "Basescu a declarat ca rromii care nu isi trimit copi la scoala..." nu stiu ce fac.
As spune doamnelor care s-au aratat deranjate de acest topic: iata la ce se poate ajunge daca nu incercam sa ne corectam vorbirea/scrierea. Fara suparare, deci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Cred ca important pentru utilitatea acestui topic este ca ambele parti - atat cea entuziasta cat si cea ofensata - sa faca abstractie de obisnuitele intepaturi si mici atacuri la persoana de care, de altfel, e plin forumul.

Asa e, ne-am saturat de greseli crase de exprimare; dar cred ca si de sarcasm ieftin sau de muscat de diverse parti dorsale.

Daca se poate, as sugera sa NU mai dam totusi exemple "uite ce a scris Xuleasa la pagina cutare, hahaha, ce tuta"

Muste pe caciula am starnit un roi intreg, deci daca asta era scopul s-a atins. Unele muste or fi invatat ceva, altele nimic, topicul este util pana la urma celor care vor sa isi revizuiasca atitudinea fata de propria persoana si modul in care sunt perceputi prin intermediul cuvantului scris dar si celor care incearca sa isi reaminteasca "fineturile" care le-au chinuit mintile in prag de teza sau sesiune.

Cand despre alternative, exista berechet. Nu cred ca am vazut vreun banner la intrarea pe DC " Pentru a vi se permite accesul pe forum, trebuie sa cititi mai intai topicul despre gramatica". Valuri faci doar daca dai din maini si picioare.

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

In urma cu cateva minute, in emisiunea sa de la ProTv despre carti, criticul literar Dan C. Mihailescu a spus despre o persoana "omul are decat 73 de ani".




www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=5" target="_blank"> Un vot pentru Rareshic - lau.jpg



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ADRIANKA spune:

Citat:
Citat:
citat din mesajul lui ADRIANKA

Craciunita, dar nu gasesti interesante abordarile fetelor si analizele de text ce se fac aici?


Citat:
Citat din mesajul lui Mianna

sa cred oare ca cineva care vine cu o asemenea intrebare chiar a citit cele 80 de pagini sau cate s-au strans pana acum?


Mai, oameni buni, ori m-a luat pe mine sintaxa italiana pe dinainte si m-a pacalit in expresia "a gasi (ca ceva e) interesant", ori eu nu mai stiu romana, ceea ce este plauzibil, daca luam in considerare salata de limbi pe care o am in cap.

Lamuriti-ma si pe mine, va rog, cum e cu expresia asta.

Ce e mai deranjant in intrebarea mea? Ma gandesc la "dar"-ul din fata. Pentru ca am luat-o asa direct...dupa numele ei, am bagat o conjunctie adversativa...

Nu glumesc, chiar mi se intampla sa nu nimeresc butonul cu limba si potrivita (sunt vreo 4 vorbite cursiv, zi de zi).



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Wow cat "umor".Zau ca nu stiam teoria cu valurile.Poate ne spune MIhaelka cate ceva de expresiile care includ valuri si explica si sensul figurat al acestora.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Haideti, doamna nimfo-zeita, o franzela cu paine nu putem si noi manca impreuna!

32 +

Mai avem 8 saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Te las pe tine sa mananci de astea vrei.Eu nu mananc paine.Dar daca tu asta faci din obisnuinta,e o tara libera si fiecare mananca ce vrea,nu-i asa?


Mergi la inceput