Tu ce ai face?
Raspunsuri - Pagina 3
bpaula spune:
Intr-adevar e infricosator cate se pot intampla.
Cred ca abia acum cand am si eu copil inteleg cat de "linistita" statea mama mea cand eram in clasele 5-8 si faceam naveta in satul alaturat, unoeori cu trenul, unoeri cu autobuzul dar si cu masini de ocazie. Eu nu cred ca as putea sa fac asta, mai ales in zilele noastre.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=1" target="_blank">Votati fotomodelul Marius - bp.jpg
lidsta spune:
Care e varsta potrivita sa ii spun sa se fereasca de straini? Intentia mea a fost sa o fac cat mai sociabila si am reusit. Nu se baga singura in seama dar daca vrea ceva sau are o intrebare se duce fara nici o retinere; imi cere voie si se duce. Mi se pare prea mica sa o incarc cu astfel de spaime (4.5 ani) si apoi nu este absolut niciodata singura, nici in parc, nici pe strada si nici acasa. Desi acum imi amintesc ca uneori o pierdeam din ochi in parc dar stiind ca niciodata nu trece aleea in partea cealalta nu mi-am facut mari griji. Poate faza cu cerceii ar tine ca si explicatie, mi-e doar teama ca ii subrezesc increderea in oameni. Cum sa ii spun ai grija ca oamenii pot fi rai cand eu incerc sa ii inoculez ideea ca ne nastem buni si doar lipsa dragostei ne poate face sa devenim in timp rai?
Asa m-am gandit eu ca tb sa ii prezint lumea iar acum tb sa ma sucesc si sa ii dau dreptate lui taica'su care imi spune constant ca e o prostie faza asta cu bunatatea si ca a-l invata pe copil sa aiba incredere in oameni este calea sigura de a-l face inadaptat si magnet pentru dezamagiri.
Nu ca nu as fi stiut de astfel de cazuri dar abia acum ma trece un fior pe spate si realizez ca asta vara in parc, cand nu o aveam in raza vizuala putea sa se intample abolut orice.
Inchid ca devin paranoica si nici nu spun nimic folositor. Ramane intrebarea: care varsta e potrivita pentru a povesti copilului ca e musai sa se fereasca de necunoscuti? Cat mai devreme mi se pare totusi prea mult ...
Alexia27 spune:
Lidsta, nu e deloc prea devreme. E tocmai bine. Uite, eu am facut un test cu fetita mea (tot 4 ani jumate are si ea). Am intrebat-o, daca vine un nene pe care nu-l cunoaste la ea, si ii spune sa mearga sa caute un catel (am luat ideea clipului), ea ce face? Merge sau nu?
Raspuns: Da! Zic, dar, mami, tu nu il cunosti pe nenea ala, tot te-ai duce? Raspuns: Da! o intreb, de ce? Raspuns: Ca sa gasesc catelul!
Nici ea nu pleaca singura fara mine, dar sunt situatii pe care nu le poti controla in totalitate (de ex, la gradinita, ies cu clasa la muzeu, sau la teatru), sau o lasi vreodata cu un bunic mai distrat, sau se rataceste de tine in magazin... NU SE STIE NICIODATA! Daca ii spui frumos si pe intelsul varstei, nu se sperie.
PS: si mie imi plac Berenstein Bears
I am alive and I am here forever
Michael Jackson
I won't be a rock star. I will be a legend
Freddie Mercury
karligutza spune:
lidsta cred ca zice bine Alexia, ca e bine sa ii introduci notiunea de oameni straini si care nu fac bine de pe acum... 4-5 anisori... si parca am fost in acelasi gand astazi Alexia si mi-am intrebat si eu fetita acelasi lucru, fetita mea avand doar 3 ani jumatate... si mi-a spus tot DA! si eu ii spuneam NU, nu te duci cu un strain dupa catel pentru ca poate te pacaleste ca are un catel si daca nu te mai aduce la mami ce faci? ramai cu strainul???... in principiu CERI VOIE DE LA MAMI/TATI ca sa pleci cu cineva, undeva... asta la primul punct! din care am obtinut o fata serioasa si cu o spranceana ridicata
semn ca a bagat de seama posibilul pericol!
apoi am intrebat-o "daca iti da un nene/tanti o ciocolata ca sa mergi cu el/ea... o iei? te duci?" si iar a zis ca DA! valeu, mi-am zis!
dar pe urma i-am explicat ca poate sa ii dea o ciocolata si mai incolo si vreo bataie!
si am jucat eu rolul strainului dandu-i o hartie pe post de ciocolata... si m-a refuzat categoric... ba chiar zicea pe urma ca daca ii da cineva o ciocolata/o bomboana/o acadea! (deja exagera cu exemplele
) nu o ia ca ei ii da mami acasa si fuge si tipa dupa mamiiiii/tatiii.
Eu consider ca e bine sa ii punem si pe copii in garda despre pericolele care ii pasc. Usurel asa, pe nivelul lor, nu sa bagam spaima in ei... ca si atunci cand le spunem "ai grija, uita-te pe unde mergi, nu calca in gropi/balti/si alte minuni" ca urmeaza ceva neplacut!
e foarte bun exemplul dat de simali
cu cele 2 mere (unul bun si altul stricat) care aparent sunt bune amandoua; voi face si eu demonstratia asta, nu doar mama-urs
din carticica cu pricina, dar intai sa gasesc merele/fructele potrivite...
stiu cand eram eu cu surorile mele mici, parintii sau de fapt in special mama se mai ascundea dupa vreun pom ceva daca noi nu eram atente la ea si alergam si o luam inainte pe diverse carari... si atunci tine-te "bocete" daca ne pierdeam! cand ne dadeam si noi seama! copii fiind... invatatura ne-a fost clara: sa nu ne indepartam de mama, sa ne tinem mereu in contact vizual cu ea sau chiar de fusta/sacosa ei daca mergeam la piata unde era foarte aglomerat... stiu ca imi era frica sa nu ma pierd; deci am fost 'train-uita' bine! ![]()
si va mai povestesc ceva ce s-a intamplat in seara asta si spun eu ca face bine un astfel de exemplu dat copilului... a sunat cineva la usa; m-am apropiat de usa de la intrare, m-am uitat pe vizor si am intrebat fara sa deschid yala "cine e?"! de pe partea cealalta mi s-a raspuns... iar eu din casa am zis "nu ma intereseaza" si in consecinta n-am deschis usa. Adeluta, fetita mea, m-a intrebat de ce nu am deschis usa... iar eu i-am spus scurt, profitand de ocazie si de faptul ca "subiectul acesta imi e proaspat in minte"
ca EU NU VORBESC CU STRAINII SI NU LE DAU DRUMUL LA USA!! si i-am spus asa pentru ca eu stiu ca ea ma copiaza la multe faze si stie care sunt regulile casei
, ordinea lucrurilor pe rafturi
, etc...
noapte buna, imi inchei polologhiile aici... 
karligutza
sunt mamica Adelutei 
are mama o fetita... are si un blog! 

_
ALAPTATUL HELPLINE
_
Victoria_mami spune:
Fetita mea (2 ani jumate) stie ca daca eu ma uit la ceva intr-un magazin si nu o tine de mana, ea trebuie sa ma tina de pantaloni, pulover, geaca, ce o fi, dar eu trebuie sa o simt ca se tine de mine. Inca e mica, nu se indeparteaza de mine, dar eu cred ca ideea de "nu vorbi cu straini, decat daca mami sau tati sunt acolo cu tine si nu pleca cu straini" trebuie inoculata inca din 'fasha', cat de devreme pot ei intelege ca NU e ok sa vorbeasca cu straini.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!