Nougat "scandinav" - reteta?
Am dat peste niste retete de dulciuri pe un blog norvegian, apoi traduse cu Google ... Printre ingrediente apare "nougat", dar scandinavii specifica "nu frantuzeasca", banuiesc eu, nu nugaua alba cu nuci.
Ce este de fapt "nougat"ul scandinav? Aici este poza in care apare, in straturi, langa martzipan:
http://translate.google.com/translate?client=tmpg&hl=en&u=http%3A%2F%2Fnordensskattkammer.blogspot.com%2F2010%2F11%2Fchristmas-candy.html&langpair=no
Eu nu gasesc aici fineturi europene si as incerca sa fac in casa "nougat"ul lor . Pe Internet dau numai peste retete de nuga alba...
Dedesubt este linkul cu pagina intreaga (si reteta, mai jos, la "Orange nougat chopper"); vad ca o folosesc si la prima rulada.
Nu va bazati prea mult pe traducerea din norvegiana, poate ma descurca cineva din "vazute" :
http://translate.google.com/translate?client=tmpg&hl=en&u=http%3A%2F%2Fnordensskattkammer.blogspot.com%2F2010%2F11%2Fchristmas-candy.html&langpair=no|en
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
Raspunsuri
adra_bell spune:
uhhh, mi-au placut la nebunie, mai ales Pistasjekuler si Lakriskarameller, dar nu-mi fac iluzii ca as putea gasi ingredientele. Poate fetele din Suedia ar putea traduce/raspunde, norvegiana am inteles ca e destul de apropiata
blog
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic%20bebe%20-%20klorane%20baby&page=0" target="_blank"> Eva cu obrajori ca marul - concurs CHIC - adr.jpg
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
louisea spune:
E o "masa" preparata prin altele din zahar, alune si migdale. Eu il cumpar in bucati ca www.google.com/imgres?imgurl=http://candybarlab.files.wordpress.com/2008/12/wendler_nougat_cs.jpg&imgrefurl=http://miya-tenaka.livejournal.com/77773.html&usg=iDQKUw0ObPxUeLprc4u_x0mbEr8=&h=260&w=480&sz=15&hl=da&start=0&zoom=1&tbnid=KDFsg_J0Sff-MM:&tbnh=76&tbnw=141&ei=1MUxTfSoEZGYOsH23LYC&prev=/images%3Fq%3Dnougat%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DX%26rls%3Dcom.microsoft:da:IE-SearchBox%26biw%3D1345%26bih%3D583%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=407&vpy=272&dur=125&hovh=165&hovw=305&tx=173&ty=81&oei=1MUxTfSoEZGYOsH23LYC&esq=1&page=1&ndsp=21&ved=1t:429,r:9,s:0" target="_blank">aici
Eu o cumpar deci nu am reteta, dar in caz ca nu-ti da cineva una proprie incercata, isi pot gasi eu una :))
ML spune:
Arata bine toate, Andra, inghit in sec cand le vad; am banuit ca si gustul trebuie sa fie pe masura (sa te vad pe primul loc cu merisoara ta, este dulce ca o bombonica de pe-aici !
Louisea, multumesc de detalii (ma intrebam daca nu cumva este o nuga cu ciocolata/cacao, dar dupa cate spui nu are albusuri in compozitie).
Sigur ca mi-ar prinde bine o reteta, in orice limba, daca nu ai timp de tradus. Imi inchipui ca are gust de martzipan cu ciocolata, sau...?
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
ML spune:
Louisea, sa fie oare asta reteta? Se potrivesc ingredientele?
http://allrecipes.com/Recipe/German-Christmas-Nougatkugeln-Nougat-Balls/Detail.aspx
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
louisea spune:
Da.. se aseamana
Uite ce am gasit eu http://www.vom.dk/index.php?eid=1388&id=1 . Poti traduce cu google si daca te impotmolesti intreaba. Sunt niste tipe pe un forum care vb de retete de facut in casa
Se pare ca majoritatea retetelor au in compozitie alune, zahar, ciocolata..
Daca pui migdale in loc de alune, cred ca gustul iese mai asemanator martipanului. Dar vad ca asta de cumparat e facut cu alune din www.google.com/imgres?imgurl=http://www.havenyt.dk/images/upload/spoerg_eksperterne/hasselnoedder_p9198626.jpg&imgrefurl=http://www.havenyt.dk/spoergsmaal/frugt_og_baer/12664.html&usg=tZdWs0nw30rlFeuLKP9VEkdK4bI=&h=320&w=540&sz=136&hl=da&start=0&zoom=1&tbnid=RzMUib3bUQW-ZM:&tbnh=121&tbnw=204&ei=FvYxTe7-JoPpOcnZ5bYC&prev=/images%3Fq%3Dhasseln%25C3%25B8dder%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DN%26rls%3Dcom.microsoft:da:IE-SearchBox%26biw%3D1362%26bih%3D583%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=639&oei=FvYxTe7-JoPpOcnZ5bYC&esq=1&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=143&ty=36" target="_blank">astea
louisea spune:
Aaa m-am uitat si pe site-ul tau si arata demential toate si daca ma uit la ingredinte cred ca se gasesc cam peste tot.. Martipan, (fulgi de) alune, ciocolata, diverse bauturi, unt, cacao. Doar sa ai rabdare sa le faci
ML spune:
Iti multumesc frumos, am sa am descurc cumva avand si versiunea originala (imi este cam neclar cu zaharul, Google spune ca zaharul este topit ??!! Dar vad eu cum rezolv, ma bucur ca am ingredientele de baza ).
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
louisea spune:
Mda... asa scrie. Zaharul se topeste cu grija si se amesteca (cu nucile)
La sfarsit e si o reteta super simpla
ML spune:
Nu am inteles-o, asta iese la traducere:
There is an easy way to make soft nougat on.
If you buy nøddesmør (este cumva faina de alune?) and mixes 100 grams of it with 50 grams of melted chocolate and 100 grams of icing (ce sa fie, zaharul pudra?) do you get soft nougat.
With nøddesmør I think finely ground hazelnuts a la peanut butter. In my neighborhood it is available in health food stores. You may also make a version with almond butter, or even with peanut butter.
La tzara americana (poze)
"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)
msl1 spune:
ML,
din cite imi amintesc eu din daneza invatata de acu 10 ani tot ce era "smor" era de intins pe piine...banuiesc ca noddesmor este ceva gen nutela? adica ceva pasta de intins cred