Cuantumul contributiei pt pensie

Cuantumul contributiei pt pensie | Autor: Cristina_OR

Link direct la acest mesaj

imi permit sa deschid acest topic, caci m-am confruntat cu aceasta problema, am cerut ajutor si pe forum(multumesc celor care m-au indrumat), insa legea a suferit ceva modificari intre timp si m-am gandit ca mai sunt persoane care isi platesc "din mana" cum se spune contributia la asigurari sociale (pt pensie) si le-ar fi util sa afle intr-un mod rapid noile conditii de asigurare.

asadar, daca inainte puteai plati indiferent ce suma, fiind colegate doar suma platita cu venitul asigurat, in proportie directa, acum, incepand cu ianuarie 2011, se impune un plafon, suma minima fiind de 222 ron, la un venit asigurat de 708 ron.nu stiu daca m-am exprimat foarte bine, ideea de baza este ca nu se mai poate plati mai putin de 222 lei, insa poti opta in continuare pentru cuantumul sumei, pana la un maxim de (parca) 10000 ron.

sper ca am fost de folos cuiva, mentionez ca nu sunt jurist, insa am modificat de curand contractul, asa ca, daca e cineva in situatia mea, m-am gandit ca ar putea evita statul la rand ore intregi, fara a sti de fapt pt ce se sta.pentru ca s-a creat din nou panica in randul oamenilor simpli, pornind de la niste zvonuri care nu se confirma de fapt.
multumesc si sper sa lasati subiectul aici macar o perioada.


Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)




Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Eu sunt in situatia ta, insa in noiembrie 2010 cand am lasat cartea de munca la Oficiul de Pensii am optat pt minimum posibil (600 ron), iar contributia la pensie este de 188 ron lunar. Si de platit platesc prin OP, nu mi s-a comunicat nicio schimbare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

blackgirl0, sper ca ne referim la aceeasi chestie, contractul de asigurare sociala pt a plati "din mana" contributia pt pensie?

si eu am tot din 2010, din septembrie, insa venitul minim nu era de 600 ron, de fapt nici nu exista un venit minim asigurat, eu de exemplu am platit 150 ron.mie mi s-a spus de atunci sa revin in ianuarie pt reinnoirea sau rezilierea contractului, caci se va schimba legea.

daca platesti prin OP ar trebui sa fii atenta, zic eu, sa iti vireze corect suma si sa nu ai diferente sau penalitati.eu platesc prin trezorerie si au refuzat sa incaseze pe luna ianuarie, pana nu am avut in regula contractul.

scuze daca v-am bagat in ceata, intentia era sa trag un semnal de alarma celor care sunt in aceasta situatie, pt a merge sa clarifice.



Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Cristina, da, sunt PFA si platesc din "mana" contributia la fondul de pensii. Am sa trec si eu saptamana asta pe acolo. Off ce ti-e cu modificarile astea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Si pe mine ma intereseaza subiectul si sper sa ma luminez cat de cat.
Eu am un contract de asigurari sociale(pensie) incheiat la 500 roni, asa l-am facut acum vreo 4 ani si nu mi-a cerut niciodata sa majorez contractul la salariul minim. Plateam in jur de 160 de roni/luna.
Am avut platit pana in dec 2010 si acum din ianuarie trebuie sa platesc iar contributia pentru anul acesta. Ce sa inteleg ca trebuie neaparat majorat la 6,6 mil(parca atat e acum minimul? altfel nu mai pot plati? Pentru ca eu nu sunt momentan in tara si stiu ca orice modificare la contract trebuie sa fii personal acolo sa faci act aditional, nu? se poate sa trimit pe cineva sa faca in locul meu, trebuie procura?

Iar alta nelamurire, eu plateam pana acum la sediul central din sectorul 3 din Vitan(la casa de pensii) dar acum nefiind eu in tara am trimis pe cineva sa plateasca si mi-a zis ca n-a putut sa plateasca ca si-au mutat sediul, stiti cumva asa este?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

blackgirl0, poti plati cu op? as putea plati si eu chiar daca nu sunt PFA? Lucrul asta m-ar avantaja nespus ca as plati prin homebanking cu un OP, dar de cate ori am intrebat la casa de pensii din Buc mi s-a spus ca nu se poate ca trebuie sa vii personal sau trimit pe cineva sa-ti plateasca.Iar cum eu nu sunt in tara e cam greu.
Tu cum faci le virezi banii in cont si apoi le mai trimiti OP sau doar il pastrezi la tine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladhana spune:

Intrucat sunteti aproape de un subiect care ma preocupa pe mine, va intreb daca stiti cumva daca se pot plati contributiile pe o luna sau doua din urma? De exemplu, daca in ianuarie poti plati pe decembrie sau noiembrie.
Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Da, sigur le poti plati, dar ai deja contractul facut, nu?
dar cu siguranta vei plati ceva penalitati, nu stiu sigur cat sunt acestea.

Stiu ca daca nu mai platesti cateva luni(nu stiu exact cate) ti se reziliaza contractul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

buna
Deci sunt in ceata total
EU contractul l am facut in 22 decembrie 2010 in vitan 6 BUCURESTI si am platit pt decembrie 82 RONI si pt ianuarie identic
DECI am luat contractul si vad
=venit asigurat 319
=cota de contrinbutie 31,3 %
=cuantum contributie de asigurari sociale 100
SA =i fi facut impresie inspectoarei NIculescu G ???
Si vad scris ca se pot achita din mina 12 luni deodata
DECI ce sa inteleg ca acum e150 Roni in loc de 82 Roni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

offf, am creat numai dileme cu subiectul meu.imi pare rau.scuze ca nu scriu asa des, insa nu prea am timp de stat pe forum in perioada aceasta.

va iau pe rand, si va raspund cam ce stiu eu:

carmaw, in primul rand mi se pare ciudat ca ai platit pe 2 luni inainte, si nu 3 sau 12, cum e prevazut in contract.apoi, o data spui ca ai platit 82 roni, apoi 100 roni.aici m-ai bagat in ceata pe mine.iar in al treilea rand, suma pe care o platesti in prima si ultima luna se calculeaza proportional cu nr de zile platite efectiv in luna respectiva, in cazul tau din 22 pana in 31 decembrie.nu prea inteleg cum ai putut plati pe luna ianuarie, din moment ce era clar ca de la 1 ianuarie se vor schimba conditiile contractului.daca poti detalia putin, ti-as fi recunoscatoare

vladhana, daca ai deja contractul facut, eu stiu ca se reziliaza automat in prima zi a lunii urmatoare celei in care nu ai efectuat plata.daca nu ai contract, nu merge platit retroactiv.era o lege ceva, valabila pana in 20 decembrie parca, prin care puteai plati retroactiv pe 5 ani in urma.

christel, cred ca la tine ar merge sa trimiti pe cineva cu procura sau cu copie dupa buletinul tau, la oficiul de pensii(sau, ma rog, la institutia unde ai incheiat contractul), ca apoi sa iti recalculeze cuantumul contributiei.si apoi sa incerci sa platesti pe 12 luni, ca si pana acum.cu alte info nu te pot ajuta, nu sunt din Bucuresti.suma pe care ai platit-o pana acum corespundea intr-adevar cotei de 31,3% din venitul pt care ai optat.

repet pt tine si carmaw, venitul minim asigurat este de 708 ron, nu este egal cu salariul minim pe economie.



black, dar daca tu esti PFA, nu sunt convinsa ca ne referim totusi la acelasi tip de contract.noi vorbim de contractul de asigurare sociala pentru persoanele fara nici un venit declarat.cred ca nu este acelasi lucru.cred, nu sunt sigura, asa ca nu te supara pe mine.




Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Multumim Cristina pentru informatii. Se pare ca asa e (am mai citit pe un forum juridic si se discuta si acolo subiectul) cum ca de la 1 ian.s-a majorat plafonul minim la 708 roni, deci trebuie platiti 222roni/luna.
Acum nu stiu daca asa o fi peste tot, pentru ca stiu din anii trecuti ca nu se respecta regula asta(de pilda eu cand mi-am incheiat contractul in 2006, mi-au facut contractul pesuma mai mica decat minimul /econ, la fel si soacrei mele i-a facut pe o suma mai mica, desi in lege la fel scria ca trebuie facut la minimul /economie.
Poate mai vin fete sa ne spuna care au platit acum in ianuarie care sunt noutatile.

Iar in legatura cu reziliatul contractului, eu stiu ca daca vrei sa renunti si nu mai vrei sa continui cu plata lui trebuie sa mergi personal la casa de pensii sa reziliezi, el nu se reziliaza simplu daca nu mai platesti. deci exista riscul daca nu mai platesti, ei sa-ti calculeze luna de luna, plus penalitati si sa te trezesti cu executare silita peste n ani, asa ca mare atentie!

La mine,sa-mi plateasca trebuie neaparat procura sau merge si cu o copie dupa BI?

Mergi la inceput