Pange si se agata de mine sa nu-l las la gradi

Pange si se agata de mine sa nu-l las la gradi | Autor: Danutz@

Link direct la acest mesaj

Nu siu cum sa procedez cu baietelul meu. Are 4 ani si 8 luni, e la grupa mijlocie.
Dimineata e un chin cand ne despartim la gradinita. Plange si se agata de mine disperat sa nu plec. Asta doar cand e in tura de dimineata educatoarea care nu-i place lui. Cand e cealalta, pleca de langa mine fara probleme (rar mai face figuri, cand isi aminteste ca dupa-amiaza vine educatoarea care nu-i place). L-am intrebat de ce nu-i place de doamna respectiva si mi-a zis "ma pune sa colorez, si mie nu-mi place". Asta e singurul motiv din cate spune el.
Anul trecut a fost la o alta gradinita si imi spunea ca atunci cand trebuia sa coloreze si el nu prea voia, ca nu stia nici sa tina creionul in mana cum trebuie, doamna "ridica tonul la mine si tipa: Coloreaza Ciprian!!"
Oare de aici sa fie problema, sa asocieze coloratul asta cu o corvoada, cu ceva rau....? nu inteleg
La inceput, cand plangea dupa noi, sau pe parcurs, daca o supara cu ceva pe doamna, nu o asculta, etc il ducea "in clasa fara copii" . Si el incepuse sa prefere sa stea acolo. Chiar imi spunea sa o rog pe doamna sa-l duca in "calasa fara copii".

Aici nu se mai intampla asa ceva.
L-am intrebat daca tipa la ei si mi-a zis ca nu, nicuna dintre doamne nu tipa la ei. L-am intrebat cum ii pedepseste daca fac rautati si mi-a zis ca ii pune la colt cu fata spre clasa. Lui nu i s-a intamplat prea des, pt ca mi-au spus educatoarele ca e printre copiii cuminti, participa la orice alta activitate, doar ca nu vrea sa coloreze, decat foarte putin.
Mi-a spus "educatoarea buna" ca nu se pune prea mult accent pe colrat, sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa le asimileze ei acum, dar e si asta o activitate pe care ar fi bine sa o faca, cat de putin...

Nu stiu cum sa mai procedez cu el. Nu-mi place sa-l vad ca "sufera" asa. In dimineata asta se agatase de mine si nu ma mai lasa sa plec. Ieri mi-a zis educatoarea ca a plans dupa ce am plecat eu (ceea ce n-a mai facut de mai bine de un an).
Spuneti-mi voi ce sa fac, ca eu nu mai am inicio idee.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi atat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corap spune:

1. sa o rogi pe doamna "nasoala" sa nu-l mai puna sa coloreze. sa vorbesti intai numai cu doamna si sa o convingi sa fie de acord, apoi sa vorbesti cu doamna in prezenta copilului (sa stie ca esti acolo pentru el, sa se simta in siguranta)
2. sa te asiguri ce problema are cu adevarat (90% coloratul e numai un pretext) - poate fi un copil, poate fi atitudinea doamnei, poate fi pana si vocea ei
3. sa discuti cu el despre problemele lui - adica sa le aduci tu in discutie, in mod repetat (fara a fi obsesiv).

Cu exceptia ideii 1, care ar trebui sa fie universal valabila, dar care are doar un efect punctual, celelalte s-ar putea sa nu mearga. dar merita incercat, zic eu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

In primul rand trebuie sa afli daca coloratul este problema. Poate ca daca il convingi ca vrei sa afli problema ca sa il ajuti sa o rezolve copilul iti va spune exact ce nu-i place.
Daca e vorba de colorat poti sa vorbesti cu educatoarea care nu-i place sa il lase in pace o vreme cu coloratul si sa reia asta dupa ce copilul uita incidentul ( in paranteza, trebuia sa faca asta singura nu sa il lase pe copil sa se framante). Probabil baietelul asociaza coloratul cu tipatul, cu obligativitatea sau cu ceva negativ. Este bine, dupa parerea mea, sa stie si baiatul ce ai facut, cu cine ai vorbit ca sa fie convins ca incerci sa il ajuti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Nici eu nu cred ca obligatia de a colora poate sa genereze atitudiunea asta la copil. Noi am dus baiatul al gradi la 3 ani si norocul a fost ca dupa 3 zile a racit si nu l-am mai dus. In pauza de 3 sapt a inceput sa aiba cosmaruri sa-mi faca spasmul hohotului de plans si sa-mi spuna clar ca nu mai vrea la gradinita (asta dupa ce inainte acceptase ideea si l-am lasat acolo linistit si vesel).
La vizita la pediatru acesta mi-a spus ca probabil ceva nu e in regula acolo (eu intrebasem copilul de nenumarate ori dar a negat orice - ma refer la lovituri sau cine mai stie ce).
Dupa ce i-am zis ca anul asta nu mai mergem la gradi, abia dupa ce i-am spus asta, mi-a zis imediat ca educatoarea l-a batut (i-a dat peste manute, rau, pt ca a plans dupa mami).
Ai grija, de obicei nici psihologilor nu le este usor sa scoata astfel de marturisiri de la copii (la mine cel putin cred ca baietelul meu s-a gandit ca daca eu l-am dus acolo probabil ca si stiu ce i se intampla si aunt si de acord cu asta).
Poate n-ar fi rau sa incerci sa schimbi gradinita (eu asa as face) oricat de radical suna.
Noi l-am dus anul viitor la alta gradinita si e totul ok (nu cred ca a plans de 10 ori si nu rau) dar dupa ce l-am asigurat ca educatoarea cea rea e la puscarie (si ar trebui sa fie acolo nenorocita)

http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!

Mergi la inceput