Puiuti de Randunici 2008! (474)-INGERASULUI ILINCA
Raspunsuri - Pagina 21
Nicoleta spune:
Olga, eu cred ca in primul rand se poate plictisi la scoala daca il dai de 7 ani si muuulte luni. Fiindca in ziua de azi
copiii invata mult mai repede, fiind expusi la multe surse (parintii ii duc la diverse cursuri, au acces - limitat - la Internet, se uita la tv si afla o multime de chestii, li se cumpara o multime de carti si dvd-uri... Adica sa comparam FTK si orele de scriere migaloasa :D). Si ajunge in clasa 1 la 7 ani si 9 luni (cum ar fi fost Stef) sa stie sa citeasca, desi nu am vrut sa il invat, dar a tot intrebat - si sa scrie de tipar, i se va parea ca scoala este inutila etc., ca nu este interesanta - fiindca va avea asteptari mari... Eu asa am simtit: ca Stef, desi era cel mai mic baiat din grupa lui de gradi, este pregatit pentru scoala. Si uite ca chiar a fost, insa nu in scoala de stat de aici, cea la care a fost initial arondat, ci in particulara (unde aveau ceva experienta cu copiii nevorbitori de germana si mai multa intelegere si grija fata de copii). Conteaza mult si invatatoarea, clasa in care va fi: daca toti citesc si scriu binisor, va trebui sa se lucreze mai departe de atat cu ei etc. Daca nu... copilul care stie deja se va uita pe pereti :). Si la cum o stiu eu pe Sof din ce ne povestesti, ea in clasa 1 va sti multe! Ori te asiguri ca invatatoarea este geniala, ori o dai la 6 ani la una obisnuita :). Mai este apoi si problema integrarii: daca este mai mare (si fizic) va fi "diferit". Se poate sa ajunga sa ii priveasca pe ceilalti ca pe niste pici, avand preocupari mai "inalte" si sa caute mereu compania copiilor mai mari fiindca nu simte ca locul ei/lui este printre copii mai micuti... fizic poate fi mai mare si sa fie exclus tot fiindca e diferit... Fireste, diferentele astea pot aparea si pe parcurs, chiar daca e data de 6 ani... Insa pana atunci isi va gasi locul.
Eu nu am facut analiza prea profunda, am simtit ca este pregatit si gata! Daca Stef este ok in scoala, intr-o limba straina initial necunoscuta, cu putin ajutor in particular... atunci toti puii de randunici vor fi super-elevi la 6 ani si ceva!
--------------------------------------------
A venit Craciunul!
A trecut Craciunul...
Nicoleta spune:
Aaa, daca era sa o intreb pe educatoare daca Stef e pregatit pentru scoala...
si ea ar fi fost sincera...
mi-ar fi spus ca nu este (mai ales ca Stef nu coloreaza cu placere si nici nu scrie prea frumos...). Insa din acest motiv nu am intrebat-o :D.
--------------------------------------------
A venit Craciunul!
A trecut Craciunul...
ramo_cata spune:
'neatza!

LA MULTI ANI,CRISTINA!!!

simo ma bucur ca Siluan este mai bine-doamne ajuta!
deea
bine ai revenit! ce puiutzi frumosi ai! cretulinul brunet si cretulina blonduta s-au facut mari,imi era dor de ei
bitza tin pumnii stransi..te cred ca ai emotii...cum a fost despartirea? hmm,Andru se tine mare si tare pana ajungem la gradi ,cand incep sa-l dezbrac si ma pregatesc sa-l bag in clasa incepe sa planga si zice"pup mami meu,pup tati meu,va iubet..." si ne pupa si ne ia de gat ,daca o lungim asa e si mai grea despartirea..off...plange in fiecare dimineata dar nu f rau...apoi se linisteste,mananca,doarme..stie f bine care ste programul:se joaca,mananca ,doarme ,se mai joaca putin si apoi se duce tati sa-l ia...i-am explicat si a inteles!sa-i explici,sa comunici cu ea pentru ca o sa inteleaga..sa eviti sa o pacalesti....
despre grupa mica-mijlocie..la Andru e combinata- nu au grupa mica ci doar grupa mica + mijlocie si grupa mare...grupa mijlocie e de la 3+ ani...dar primesc copii si sub 3 ani asa ca au facut grupa combinata
...asta cred ca din lipsa de copii,fiind gradi cu plata multi parinti evita sa-i aduca aici...
despre scoala si la mine e un pic dificil: sa-l dau la 6 ani si 5 luni sau 7 ani si 5 luni?...hmm 6 ani si 5 luni cred ca e prea mic
eii, dar mai e pana atunci...
lyvy sanatate!
alexa esti bine venita oricand si nu esti intrusa

miha
si te imbratisez..cum mai esti?
va
si va doresc o zi minunata..
noi suntem tare stresati din cauza soacra'mi..s-a trezit al meu pe la 7 sa pregateasca bibele pt Andru si a trecut pe la socra mea prin camera sa vada ce face ,a vrut sa se ridice si i s-a facut rau,i-a luat glicemia si a avut-o 63 apoi i-a luat tensiunea si a avut-o 7 cu 5....nu stiu ce are,de cateva zile face perfuzii ca i-a tot fost rau,nu stiu de ce oscileaza ,cand glicemie/tensiune mare cand mici...m-am saturat,nu suntem linistiti deloc,de cand cu tati ne e frica sa mai intram la ea in camera...sper sa reziste pana miercurea viitoare pt ca atunci are bilet sa mearga la cumnata mea...mi se pare o vesnicie....si sper sa o convinga sa se inteneze pana luni ca sa o puna putin pe picioare....i-am dat un pic de dulceata si i-a crescut glicemia la 85 sau ceva de genu...am vrut sa o ridicam in fund ca sa-i dau sa manance putin,cum s-a ridicat cu iar a lesinat...off...
tonic spune:
Nico 

pt Stef! Vezi, de-asta imi place mie de el, n-are numai ochi frumosi, are si un suflet pe masura.
Te-am vazut in poze pe F, nu te mai alinta, esti tare draguta si nu esti grasa. Cred ca buba e in alta parte

Clau sa traiasca Razvanici si voi toti pe langa el. V-am vazut pozele, sunteti mai frumosi pe zi ce trece. "Baietelul" cel mic are niste ochi 

, e mortala.
La tema zilei mai pronunt clar pt mers la scoala la 7+ ani, desi inainte eram de alta parere.
Singurul motiv pt care mi-as schimba parerea este un cadru didactic deosebit pe care nu vrei sa-l ratezi.
Si eu am fost data la scoala la sase ani, dar de atunci s-au cam schimbat lucrurile. Eu nu vreau sa-l dau pe Luk nici la gradinita prea devreme pt ca nu-mi place sistemul si unde-mi place nu prea ma tine buzunarul. In plus mai am si fixul cu alimentatia
, asa ca va sta acasa si anul acesta, pana in toamna lui 2012 mai vedem.
Metoda cu grupa pregatitoare la scoala cred ca e importata de afara, asa e in sistemul francez, de exemplu. Eu am lucrat in timpul facultatii la Colegiul francez, chiar la clasele mici si pot spune, din pacate, ca e o diferenta uriasa intre ei si noi.
Si mai luati in considerare un lucru: daca le place sa invete, nu e obligatoriu sa le placa la scoala!!! Sunt, din pacate, lucruri diferite. Cred ca fetele din sistem stiu mai bine despre ce vorbesc si ar fi bine sa poata intra Alice
daca vrea sa isi mai aminteasca de confruntarile ei cu invatamantul romanesc. Atata vreme cat exista cadre didactice care-si permit sa insulte copiii si sa-i loveasca, parinti carora sa li se para normala violenta intre copii si asupra lor
, notare uniformizata si preferentiala, etc... scoala va fi pentru orice copil o mare provocare si o lupta. Pentru copiii mai sensibili e mai bine sa fie macar putin mai mari.
Mi se pare prematur sa vorbim acum despre cand vor merge la scoala cand ei inca mai poarta scutece si nici nu mananca bine singuri
Multe se vor schimba intre timp, atat in noi - parinti si copii, cat si in sistem.
Plec la munca avand un gand bun si o rugaciune pentru dragii nostri Miha, Simona si Siluan, pentru toate randunicile si puiutii lor.
O zi cat mai linistita!