NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 61
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui nelia Cei cu rugamintile au uitat sa explice si de ce este nevoie de o asemenea schimbare... eu nu am inteles-o. |
Academia Romana, care nu duce lipsa de nulitati recunoscute doar pe plaiurile dambovitene si nimerite acolo doar pe criteriul "te fac academician, ma faci academiciana", s-a gandit ca incriminarea normelor gramaticale introduse de comunisti (a se citi: pe vremea RPR si RSR) ar echivala cu spalarea rusinii de a o fi tinut in brate pe distinsa doamna academician doctor inginer honoris causa de renume mondial.
viviana spune:
Eu aud foarte des urmatoarea constructie:
"Fac asta de doar 10 ani."
Si mi se parea corect: "Fac asta doar de 10 ani.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ina.click spune:
| citat din mesajul lui adablackcat Si, colac peste pupaza (de unde-o mai veni si expresia asta?), lucrez intr-un domeniu in care trebuie sa-l folosesc des. |
Stiu eu de unde vine "colac peste pupaza"!
E o referire la painicile ritualice care se puneau pe nasalia / catafalcul mortului. Una pe piept, alta ....parca langa el.
Colacul e colac, prescura se mai numea si pupaza.
A pune colacul peste pupaza era considerat complet nepotrivit, necuviincios, etc.
Dar oare "pe cine pica magareata" ....ce origine o fi avut?
32 + 
Mai avem 8 saptamani
indu spune:
| citat din mesajul lui inaioana Bebe Beca, la cuvinte la care se aude i lung in vorbire la plural nearticulat precum membru, negru, albastru ... si nu esti sigura cati "i" trebuie pusi, inlocuieste mental cu cuvantul "elev" si imediat vei stii. Cum ar fi in cazul nostru : Elevii miscarii de rezistenta. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
Scuze ca ma bag ca musca-n lapte, dar se scrie "imediat vei sti", nu "vei stii".
Pe mine ma zgaraie pe ochi cand vad i-uri in plus sau in minus, dupa caz.
Sunt de acord ca se poate gresi, dar ma scot din sarite cei care argumenteaza ca ei is ingineri si nu e important sa scrie corect.
Cand lucram in Romania, mai primeam emailuri, de la sefi sau chiar de la HR, cu greseli de gramatica. Mai, dar daca stii ca trebuie sa trimiti mail la 100 de oameni, pai mai citesti o data inainte sa dai SEND.
Daca ar fi dupa mine, as pun cateva intrebari elementare de gramatica la interviu, pentru ca asta poate spune cate ceva despre individ. Daca esti inginer, trebuie sa fi trecut cumva de scoala generala :).
ariadna33 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui indu
Scuze ca ma bag ca musca-n lapte, dar se scrie "imediat vei sti", nu "vei stii". Pe mine ma zgaraie pe ochi cand vad i-uri in plus sau in minus, dupa caz. Sunt de acord ca se poate gresi, dar ma scot din sarite cei care argumenteaza ca ei is ingineri si nu e important sa scrie corect. Cand lucram in Romania, mai primeam emailuri, de la sefi sau chiar de la HR, cu greseli de gramatica. Mai, dar daca stii ca trebuie sa trimiti mail la 100 de oameni, pai mai citesti o data inainte sa dai SEND. Daca ar fi dupa mine, as pun cateva intrebari elementare de gramatica la interviu, pentru ca asta poate spune cate ceva despre individ. Daca esti inginer, trebuie sa fi trecut cumva de scoala generala :). |
corect!
vei sti! in niciun caz vei stii! este o greseala! o incadrez in categoria de greseli: "i-ti este rusine?"
ina.click spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Parafrazand un banc cu ingineri si caini, inginerii au privire inteligenta dar nu stiu sa se exprime. |
Doamne, asta imi aminteste de descrierea neinspirata facuta de sefa IT unui angajat francez. Bietul om era de ceva timp in Romania si reusea sa inteleaga ce i se spunea, dar fiind foarte timid refuza sa dialogheze in romana; i se facea rusine si se temea ca ar putea fi ridiculizat.
Asa ca trece odata mareata sefa IT cu delegatia de clienti, prezentand departamentul:
"El e X, lucreaza in Java....si ea e Y, ea se ocupa de user interface...si el e Pierre, e foarte de treaba, intelege tot numai ca nu vorbeste...."
32 + 
Mai avem 8 saptamani
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui indu Daca esti inginer, trebuie sa fi trecut cumva de scoala generala :). |
Parafrazand un banc cu ingineri si caini,
inginerii au privire inteligenta, dar nu stiu sa se exprime.
inaioana spune:
Indu, evident, merci. Editez acum. M-au napadit "i"-urile cand vorbeam chiar despre ele.Ceasu'rau.![]()
Ariadna, uneori se zice "daca taceai, filosof ramaneai".
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).