NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 33
Mediajust spune:
O astept si eu pe Mihaela cu interes!
Eu zic ca semnul exclamarii (pentru a sugera intonatia, de fapt asta-i unul dintre scopurile semnelor de punctuatie). Virgula dupa salut se justifica doar daca este urmata de explicatia privind "adrisantul" (Buna ziua, mama!)
Salutul nu este o idee finalizata pentru a justifica punctul.
Lali spune:
Dar de "mancarea costa mai scump de anul acesta" sau "pretul e mai scump" fraze spuse cu aplomb de stiristele noastre cititoare de prompter ce ziceti ?
adablackcat spune:
"111. La acordul masculin/feminin, oricat ar protesta miscarile feministe, regula este:
masculin + feminin = masculin
Ex.: Dupa sosirea lui Ion si a Mariei, acestia au facut… (nu acestea au facut…)"
Ce mi-a placut regula asta! Ar si suna fain sa spunem la feminin, nu?![]()
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
Aradencele alaturi de maria_rubi
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri
Bazar umanitar DC
cl spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui corap in dobrogea se vorbeste uzual cu "pa" (cu caciula) "pa masa", "pa casa". (ah, pe mine ma dispera soacra, atat la modul general, cat si atunci cind foloseste cuvintele "mel" (=miel), "bef" (=animalul din care se face salata de revelion |
Nu, nu se vorbeste uzual cu "pa"! Sunt din Dobrogea si ma crezi ca nu am auzit aceste forumulari niciodata, nici macar la colegii turci, tatari etc.?
Am citit cu interes subiectul si as dori sa fac si eu o completare. Stiam ca se spune corect: complet. De ceva vreme tot aud cuvantul "complect". Nu cred ca este forma corecta (daca da, va rog sa ma lamuriti si pe mine). Stiu numai ca mor cand il aud!
corap spune:
ei, poate suntem din dobroge diferite. (si nu ma refeream la cunoscutii turci, tatari, armeni sau maghiari, ci la un procent care mi s-a parut mare din populatia regiunii)
edit: restul cuvintelor le-am auzit in exclusivitate de la soacra, nu mai era vorba de dobrogea deloc.
complect, din cate stiu eu, e o forma mai veche a lui complet.
Sabina spune:
Cl, nici eu nu puteam sa-l sufar, profa mea de pian vorbea asa. Dar ea e nascuta in 1940 si pe acea vreme asa se spunea.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog,
Sofia Galagia si
bb Gheo
denizel spune:
NU se scrie "ai vrea sa devi padurar?".
Se scrie: "ai vrea sa devii padurar?"
NU se scrie "poti sa ti drumul drept?"
Se scrie: poti sa tii drumul drept?
NU se scrie "numai tu sti ce s-a intamplat"
Se scrie: numai tu stii ce s-a intamplat.
NU se scrie "poti sa reti cuvintele astea?
Se scrie: poti sa retii cuvintele astea?
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
viviana spune:
Putin inainte de '90, tatal unei prietene, profesor de mate, vorbea cu "sunt" nu cu "sint".
Si noi radeam pe-infundate de cate ori il auzeam. Azi, am si uitat de "sint"
Cu "mingiile" astea e cam asa conform DEx-ului:
minge-mingi
sau
mingie-mingii
si conform DOOM 2
ramne numai minge-mingi articulat mingile (mingile sunt in dulap) sau mingii (mingii mele i s-a intamplat nu stiu ce)
Topic daca este adjectiv la pl. e asa: topici (masc) si topice(fem)
Topic subst. neutru care desemneaza un medicament sau un loc comun la plural e topice
Cred ca pentru "topicul" la care ne referim ar fi "topice"
Formula de salut: dupa orice formula de salut se pune virgula. Asa am invatat la scoala.
Adevarat ca formulele erau de genul: domnule director, doamna profesor, draga mama, draga bunico etc.
Eu pun virgula intodeauna.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
denizel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui capcaunul denizel, ce mult scri! |
tokmay le-am kules dp forum :)).
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~