NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Sper ca acest subiect sa nu se epuizeze pana la secaturie asa cum am anticipat anterior.

Insa, putem colabora impreuna pentru a preintampina dinainte acest lucru.

Ma gandesc ca este necesara o completa mobilizare generala a intregii noastre atentii pentru a indeparta greselile eronate ce fac parte din viata noastra cotidiana de zi cu zi.

Multumiri protagonostilor principali care au facut posibila gasirea celor mai optime solutii pentru o exprimare corecta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

MIhaelka, asa e. Pe acest principiu insa e corect si "lu' Laura", care nu e totusi foarte tolerat.
Eu aveam in cap ce mi-a zis candva un profesor, ca unele verbe se preteaza, unele nu si la fel cu substantivele. Adica, mergea pe ideea ca substantivele proprii nu "dau" bine in formularea aceasta. De ex, se foloseste peste tot "a da de mancare la copii", dar nu si "i-a spus la Laura" (unde apare si alta greseala, dar nu asta e discutia). E o chestiune probabil subiectiva, dar care mi-a ramas in minte din scoala si pe care o remarc vrand-nevrand. Nu ma intelegeti gresit, sunt pe jumatate ardeleanca si am trait destul prin zona aceea, n-am nimic cu nimeni. Sau poate doar cu cei care afirma ca vorbesc cea mai curata romana. (care nu se gaseste nici in Ardeal, nici in Moldova, nici la Bucuresti).
In rest, probabil ca am patruns prea mult in chestiuni de finete. Macar sa dispara "doctora".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Aoleeeeu sau aoleuuuu sau aaaaoleu, da' acum de la greseli de gramatica ingrozitoare si formulari horror precum cele din titlu ajungem la inofensivele si chiar pe alocuri dragalasele regionalisme?! Eu pot sa vorbesc literar si cu minimum de accent (ca fara chiar nu cred ca-s in stare) dar in vorbirea de zi cu zi o fac gen:"io i-am zis la maica-mea ca nu mi-o placut deloc pireu' ala al ei". Da, "cafia"-ua ardeleneasca suna la fel de nasol ca "mingia" bucuresteana, dar sunt mai degraba greseli de dictie decat gramaticale si nu suntem toti pe scena sa fim perfecti in rostire. No bine dara?!:P

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Eu cred ca a inteles toata lumea ca am glumit si n-am nimic cu graiurile astea, de fapt imi plac atat cel molcom cu "mno" si cafia (care oricum e un e moale spre i, nu e i strident) cat si dulshele moldovenesc.

Greselile de gramatica sunt cu totul alta poveste si totul a ponit de la faptul ca Deni considera "pireu" ca regionalism, iar eu consider ca este o greseala nicidecum un regionalism. Da, exista greseli regionale, spre exemplu dezacordul este o greseala frecventa in sud si mai rar sau deloc intalnita in restul tarii (observatia mea) dar asta nu inseamna ca il putem trece cu vederea ca fiind "regionalism". Eu asa cred.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Sper ca acest subiect sa nu se epuizeze pana la secaturie asa cum am anticipat anterior.

Insa, putem colabora impreuna pentru a preintampina dinainte acest lucru.

Ma gandesc ca este necesara o completa mobilizare generala a intregii noastre atentii pentru a indeparta greselile eronate ce fac parte din viata noastra cotidiana de zi cu zi.

Multumiri protagonostilor principali care au facut posibila gasirea celor mai optime solutii pentru o exprimare corecta.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

De parca poti se preintampini DINAPOI!!!

Ah! si "viata noastra cotidiana" -deja am priceput care viata-" de zi cu zi". Trebuia sa mai scrii si "in fiecare zi" si eram absolut sigura despre care viata vorbesti :)

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Uitasem de celebra expresie: "Am fost la mare la bulgari dar nu se merita".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Corina, eu ma gandesc ca Viviana a scris intentionat toate cele de mai sus...

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 32+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Dragele mele virgula dragii mei

Avand in vedere faptul ca eu scriu cu fiica mea in brate virgula ca abia o tin sa nu darame monitorul virgula e suficient cred eu ca nu-mi bat joc de limba romana virgula folosind-o corect asa cum am invatat in scoala punct

Poate stiti ce face un plod invatat cu calculatorul de mic virgula atunci cand il vede virgula daca nu va pot zice eu punct

A si intreba cineva daca dupa "si" se pune virgula sau nu.Normele gramaticii de pe vremea mea ziceau ca nu se pune virgula dupa "si "decat cu cateva exceptii punct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Eu sunt sigura ca nu!

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

"Aseara m-am intalnit cu Gigel si, avand in vedere ca nu pot sa il suport, i-am zis-o verde in fata..."
Aici se foloseste virgula dupa SI (pentru ca se aduce o completare)

Mergi la inceput