NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 17
calipso_zeus spune:
Sa inteleg de aici ca cei care activam la sectiunea asta suntem cam de aceeasi generatie.Aia care a invatat cu adevarat in scoala generala,aia care a facut gramatica pana in clasa a opta si care a invatat si dupa.Dar probabil ne citim noi pe noi cam asa ceva.Daca aia care "scrie si vorbeste corect" citesc aici s-ar putea sa nu inteleaga ce se scrie aici...la asta v-ati gandit?Si ne trezim ca zice careva ca-i insultam ca limba oficiala a topicului e romana manca-o-ar mama de limba romana.
corap spune:
am auzit-o la sibiu (culmea, in casa unui maghiarofob, ca acolo am stat), dar era generalizata, n-am auzit pe cineva sa zica doua - probabil exista dar la ora doua faceau altceva ![]()
DarkBendis spune:
Eu cu fixurile mele. Puteti sa-mi dati o sursa care sa explice ce e cu cele 6 persoane ale verbului in limba romana? Ca zau ca stiam doar de persoana 1a, a 2a si a 3a (singular si plural). Chiar asa sa se fi schimbat lucrurile din anii '90 (anii mei de studentie)... sau din 2003, asta fiind ultimul an cand am predat (limba engleza)? Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca acum 3 ani, cand invatam limba italiana la Glasgow Uni, profesoara tot de persoana 1a, a 2a si a 3a (singular si plural) ne-a vorbit. 

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008) 
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
denizel spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui inaioana Deni, subiectul tau e sublim dar efectul va lipsii cu desavarsire, decat ca ce-i vizati nu i-l vor citii ca gramatica care au facuto pe clasa a patra au uitato ca mai mult se merita sa o invete pe aia de a doispea cu deicticele si anaforele care e mai ciumeaga si mai utila ca afli ca "fai", fata! nu e urat ca e deixis. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
Nu, nu cred ca efectul va lipsi cu desavarsire :D.
Pentru ca m-am gandit ca s-ar putea ca subiectul sa nu fie citit de cine vreau eu
Nu stiu daca "am decat..." va fi abandonat, dar macar la "doctora" trag speranta sa se mai renunte pe ici, pe colea.
P.S. Cand am ajuns la "lipsii", am intrat in panica: "vai,nu pot sa-i spun Ioanei ca nu se scrie asa!" :)))))) Mi-a venit repede inima la loc ;)).
~Lumea ar fi mai frumoasa fara macelari~
adablackcat spune:
Pe mine ma zgarie rau "vi-ati" sau "vi-am spus"... Asta cu "mi-ar place" e floare la ureche. Si ma mai gandesc! Aaaa...da: e corect "nici intr-un caz"? Mie imi suna mai bine "in niciun caz".
Ada, mami de Iulia (10 iulie 2003) si Vlad (6 mai 2006)
Aradencele alaturi de maria_rubi
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici plecat in ceruri
Bazar umanitar DC
anangel_lexi spune:
Viviana, multumesc.
Jenn, in romana corect e "nu are sens" nu "nu face sens".
DarkBendis, eu si acum, cand fac cursuri de franceza, invat despre persoana 1,2 si 3 la singular si plural. Chestia cu persoana a 6-a nu am mai auzit-o pana acum.
de
Maria Cornelia (20.09.2006)
Din ce in ce mai mare
Si primele perlute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Vesnic cu Emma in suflet
Ilinca_M. spune:
| citat din mesajul lui calipso_zeus Sa inteleg de aici ca cei care activam la sectiunea asta suntem cam de aceeasi generatie.Aia care a invatat cu adevarat in scoala generala,aia care a facut gramatica pana in clasa a opta si care a invatat si dupa.Dar probabil ne citim noi pe noi cam asa ceva.Daca aia care "scrie si vorbeste corect" citesc aici s-ar putea sa nu inteleaga ce se scrie aici...la asta v-ati gandit?Si ne trezim ca zice careva ca-i insultam ca limba oficiala a topicului e romana manca-o-ar mama de limba romana. |
Prezumtie gresita, nu cred ca a scrie corect sau a scrie cu greseli are vreo legatura cu generatia. Si "pe vremea mea" erau destui agramati, si acum sunt destui tineri care scriu impecabil. Diferenta e ca atunci "era rusine" sa scrii incorect, se punea mare pret pe scrierea corecta si cei care aveau lacune incercau cat puteau sa se puna la punct. Acum prea putin se mai pune baza pe asta, inclusiv pe un forum al profesorilor unde activez se faceau greseli grosolane si cand li se atragea atentia unii reactionau asa:
"haide, dom'le, ce, ne legam de forma si omitem fondul? Ce, nu s-a inteles ce am zis, sau ce va legati de toate maruntisurile? Important e sa transmiti ideea, nu cum o transmiti" blablabla;
"poate, dar vedeti, eu sunt de mate/ chimie/ desen etc, nu de limba romana!"
Si cu atatea exemple gresite la tv tinerilor le e din ce in ce mai greu sa discearna intre corectitudine si erori, pur si simplu le intra-n reflex sa spuna "am decat nota 5 la mate" si alte cele...
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
19 luni
Manole forever
capcaunul spune:
Sunt clar mai mult de 3 persoane in discutie. Daca eu si cu tine (tu) suntem noi doi, si a treia persoana este el, pentru mine voi sunteti tu impreuna cu el. Dar cine-s ei? In afara de el ne mai trebuie cel putin o a patra persoana. Si mai departe, cine-s ele? Asadar ne mai trebuie doua fete. In concluzie, 6 persoane. ![]()
anca_a spune:
| Anca A dar a stiut vreodata ca sa aiba ce uita? |
Hahaha, raspunsurile lui erau ceva de genul " A fost bellissimo, molto bello in Italia, am eee...am eee...como se dice in romana, como se dice...ee! am jucato molto bene..."