NU se zice "am decat un mar" !! Nici "doctora" !!
Raspunsuri - Pagina 16
Tisina spune:
L-am pus sa faca mai lunga liniuta dintre silabe si cratima mai scurta, ca sa se vada ca nu desparte alta silaba, ci face parte din cea de-a doua (adica In--tr-o).
Acum, care este, de fapt, pluralul de la "virus". Mie imi suna bine virusi, insa aud la o reclama (difuzata destul de des) pluralul "virusuri". Gresesc eu?
miki68 spune:
Tisina, eu stiu ca virusii sunt informatici, iar virusurile sunt cele care ne imbolnavesc
Savanta explicatie, nu ?
danielag spune:
Eu stiu ca din punct de vedere medical avem "virusuri" iar din punct de vedere IT avem "virusi".
In legatura cu spalatul pe cap / la cap (amintea mianna cu ceva pagini inainte) eu zic "imi spal parul"
.
Daniela
J G spune:
Bun subiect... dar dupe cum a spus cineva mai sus, noi vorbim noi citim ![]()
Pe forum se scrie cu foarte multe greseli din pacate, eu nu corectez niciodata insa de ma gandesc mereu cum fac acesti parinti lectiile cu copiii in clasele primare.
Si da, Mediajust parca a zis, se vede lipsa lecturii. Insa cred ca si la scoala e o problema, ca promoveaza elevii scriind in halul asta (frati-miu are 21 de ani, ii cunosc colegii - daca citesti o discutie pe messenger iti vine rau, si nu din cauza limbajului de messenger)
Dar nici eu nu-s foarte breaza, am aflat acum vreo doi ani ca e corect sa spui "mi-ar placea", de exemplu, si ma mai aud si cu altele. Insa incerc sa ma corectez tot timpul.
J si Carla (05.02.2006)
in the rear garden
inaioana spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lorikay Pe mine ma enerveaza foarte tare exprimarea: "Ce-s cu cartile astea pe masa?" Eu am invatat la scoala ca se spune corect: "Ce e cu cartile astea pe masa?". Culmea e ca de fiecare data sunt contrazisa, ca sunt mai multe carti si atunci cum sa spun ca "e"? |
Este un banal si oribil dezacord pe care il face persoana care te contrazice pe tine, incercand sa evite un dezacord.
Se acorda in mod evident cu ce la singular. Este ceva in legatura cu cartile de pe masa nu este mai multe ceva-uri.
Deni, subiectul tau e sublim dar efectul va lipsii cu desavarsire, decat ca ce-i vizati nu i-l vor citii ca gramatica care au facuto pe clasa a patra au uitato ca mai mult se merita sa o invete pe aia de a doispea cu deicticele si anaforele care e mai ciumeaga si mai utila ca afli ca "fai", fata! nu e urat ca e deixis.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=SftMo7XkXps" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
Dorsilia spune:
da, imi place subiectul...
nu am timpul necesar sa rasfoiesc toate paginile, am citit-o doar pe prima, si faza cu "decat" e specifica in sudul tarii, idem si "doctora"...cred ca sunt ca niste "ticuri"
nu stiu daca s-a spus si despre
- "pa masa, pa scaun, pa casa, pa luna" (nu am diacritice ca sa se inteleaga mai bine),
- "ia mana dupa mine", "ia farfuriile dupa masa"
...
capcaunul spune:
| citat din mesajul lui Tisina Acum, care este, de fapt, pluralul de la "virus". Mie imi suna bine virusi, insa aud la o reclama (difuzata destul de des) pluralul "virusuri". Gresesc eu? |
Virusii-s multi. Virusurile, mai putine.
La fel si cu pluralul de la rucsac. Academicienii merg cu dictionarele in rucsacuri, in timp ce oamenii de munte cara in spate rucsaci.
corap spune:
hai, mai, ce va legati de sudisti...
io cand fusei
la nordisti am auzit obsesiv expresia "e ora doi". "Ne vedem la doi" etc.
Marina spune:
e ora doi ai vazut-o la cei de origine maghiara si la cei din jurul lor si se datoreaza in special influentelor limbii maghiare
Edit: ps m-a influentat limba maghiara si am uitat sa pun articolul ![]()
anca_a spune:
| citat din mesajul lui calipso_zeus da` eu am vazut o educatoare care dupa 2 saptamani de Anglia,deci ma refer strict la cazul ei, nu mai spunea cresa ci "nursery",vezi Doamne a uitat deja si stiu de pe aici si din alta parte tipe plecate de ani buni si scriu si vorbesc romaneste.Ufff. |
A, pai asta e cunoscut sub numele de "sindromul Raducioiu". La inceputul anilor '90, Florinel al nostru a jucat cateva luni la o echipa din Italia si la intoarcere, in aeroport, nu mai stia sa vorbeasca romaneste. :))))