Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia pentru cresterea copilului | Autor: doly_gi

Link direct la acest mesaj

Buna seara!
Sunt insarcinata in 4 luni, am fost in somaj pana la inceputul lunii ianuarie, acum am primit o oferta sa lucrez in Italia, as vrea sa muncesc acolo pana nasc, dar vreau sa nasc si sa-mi cresc copilul pana la 2ani in tara, ce-i de la Agentia teritoriala pentru prestatii sociale nu m-au lamurit ce trebuie sa aduc de acolo, vreau sa stiu ce sa cer angajatorului, contractul de munca trebuie sa fie nedeterminat sau poate fi pe perioada determinata avand in vedere ca voi lucra la ei doar 6 luni, si ce acte imi mai trebuiesc de acolo, formularele 405 si 411 trebuiesc completate in Italia sau Romania?

Mi-au spus sa le aduc si demisia… cu ce data trebuie sa-mi dau demisia daca se presupune ca nasc pe 25 iunie (data probabila). Mi-e teama sa nu-mi spuna dupa ce nasc ca nu au fost actele bune si sa nu mai beneficiez de indemnizatie. Cum trebuie sa procedez. Cate zile am la dispozitie sa ma angajez ca sa am continuitate daca ultima zi de somaj e 9 ian? Mentionez ca la sf saptamani voi incheia contractul de munca acolo si ca angajatorul este roman si ma va ajuta cu toate actele... numai sa stiu ce trebuie sa cer. Si daca imi puteti spune cat va fi indemnizatia daca am fost in somaj 6 luni si in urmatoarele 6 luni voi avea un salariu de 600 euro.
In cat timp trebuie sa depun actele dupa ce nasc?

Va rog din suflet sa ma ajutati si va multumesc anticipat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Este un mesaj foarte greu de urmarit, incerc un raspuns organizat.
Nu conteaza daca ai un contract determinat/nedeterminat. Important este sa ai 12 luni inaintea nasterii venituri (somaj, slujba).
Pentru a fi luata in considerare, intr-o luna trebuie sa ob tii venituri pe cel putin jumatate din nr. zilelor de lucru. Deci ar trebui sa ai contractul semnat pana la 20-21 ianuarie.
Nu stiu despre ce demisie este vorba - cred ca nu ai inteles bine.

Acolo trebuie sa te asiguri ca semnezi un contract legal valabil in tara respectiva, si ca toate impozitele/contributiile sunt platitte corect.
Cele doua formulare europene au instructiuni de completare foarte clare, si completarea lor difera de la stat la stat membru (ti se explica in detaliu, chiar daca sunt destul de complicate). Ele se completeaza, dupa caz, atat de Agentia judeteana de prestatii romaneasca, cat si de institutia corespunzatoare din statul respectiv (te interesezi acolo care este cea responsabila de prestatiile sociale). Practic, aceste documente comune informeaza reciproc cele doua state in legatura cu drepturile tale referitoare la aceasta prestatie, care deriva din contractul tau. Te sfatuiesc sa ceri cuiva sa te ajute la completare, ca sa nu gresesti, iar acolo sa iei legatura cu institutia competenta pentru a vedea pasii.
Valoarea indemnizatiei este 75% din media lunara a venitului pe ultimele 12 luni - deci trebuie sa-ti calculezi singura cat inseamna asta, dupa ce vezi exact si ce bani vei lua acolo. Functie de cum optezi (CIC un an sau 2) se plafoneaza suma la 3400, respectiv 1200 lei.
Mai exista undeva o prevedere care iti permite sa primesti diferenta dintre cuantumul prestatiei pe care il vei primi aici si cea pe care ai primi-o acolo - dar nu-ti pot face o trimitere legala concreta, ar trebui sa caut.


Mergi la inceput