Prietene la bine si la greu - 97

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ancutza_Bro spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana n.

Buna seara!

Monis, si in seara asta a adormit repede, cam in 20 de minute. Nu am schimbat nimic din ceea ce faceam pana acum ...pur si simplu este el mai linistit. Nu ma vrea sa coboare, nu se mai agita. Doarme bine si noaptea, fara treziri foarte dese...problema aparuta acum este ca se intampla sa se trezeasca pe la 2, 3 noaptea si nu mai adoarme vreo ora...nu plange, sta in pat si povesteste.
La noi nu exista sansa de a-l culca tati...cu toate ca este indragostit de tati lui, daca plec din camera se pune pe urlat.




Dana, mami fericita de David (2 noiembrie 2009)


Dana parca vorbesti despre noi, exact asa se intampla cu Sabi de vreo saptamana, sta in toiul noptii cate o ora , o ora jumate in care se joaca, se da jos din pat si merge in hol sau la bucatarie (taica'su o intreba aseara daca ei chiar nu-i e frica de intuneric, merge orbecaind prin toata casa, deci se pare ca nu ), o singura noapte a fost mai plangacioasa, si tot asa, nu o alina decat mama





Anca, mamica fericita de Sabina Ioana (03 nov 2009)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biara spune:

Citat:

Fete, inainte sa plec la spalat caruta de vase stranse peste zi, va rog sa nu ma uitati cu raspunsul la intrebarea despre IOD - sare iodata. Ar putea avea copiii nostri probleme cu tiroida in caz ca nu primeste organismul suficient iod?


Buna seara fete dragi , o sa incerc sa raspund eu la chestia cu sarea iodata, in Romania este obligatoriu imbogatirea sarii cu iod din cauza de sol sarac, lipsa iodului poate duce in cel mai rau caz la cretinism, dar cel mai bine va las sa cititi un articol:
Iodarea sarii este o necesitate, avertizeaza specialisti in endocrinologie. Fara suplimentul de iod, o mare parte din populatie ar suferi de gusa ori cretinism.

Sarea iodata a devenit un subiect intens discutat in ultima vreme. Exista voci care spun ca imbogatirea sarii cu iod este periculoasa pentru organism, putând duce la aparitia hipertiroidiei. Conducerea Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul de Urgenta Craiova sustine insa ca iodul din sare este in cantitate prea mica pentru a provoca imbolnavirea si atrage atentia asupra pericolului pe care il poate avea scoaterea lui din alimentatie.



15% din populatie are gusa



„Deficitul de iod apare daca nu exista suficient iod in mediu, alimente si apa. In aceste conditii, tiroida nu sintetizeaza cantitatea necesara de hormoni tiroidieni si, in consecinta, prin mecanismul de feed-back pozitiv creste nivelul plasmatic al hormonilor tireotropi (TSH), produsi de hipofiza. TSH-ul, având efect morfogenic asupra tiroidei, stimuleaza cresterea de volum a acestei glande (aparitia gusei). Pe un areal cu deficit de iod a fost denumita gusa endemica“, a explicat prof. dr. Marian Bistriceanu, seful Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul de Urgenta Craiova.

Bistriceanu sustine ca raspândirea gusei endemice (distrofie endemica tireopata) este foarte mare in tara noastra, ajungând la 10 - 15 % din populatie.

„Impactul deficitului de hormoni tiroidieni - mai spune seful clincii de endocrinologie - se repercuteaza asupra intregului organism (sistemul nervos central, aparatul cardiovascular, aparatul digestiv etc.), si dintr-o afectiune a glandei endocrine devine o patologie a intregului organism“, a mai spus Bistriceanu.

Cretinismul este o forma grava de distrofie endemica tireopata caracterizata prin intârziere in dezvoltarea organismului si, mai ales, prin lipsa de dezvoltare mintala.



România a interzis comercializarea sarii neiodate



Pentru a preveni aceste probleme grave de sanatate, care afecteaza toate statele din lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat introducerea in alimentatie a unor suplimente pe baza de iod. Administrarea iodului se poate face sub forma de sare iodata, ulei iodat sau tablete de iodura de potasiu.

In România exista un program national de profilaxie si tratament al gusei endemice. Initial, s-a incercat introducerea tabletelor pe baza de iodura de potasiu, dar, pentru ca populatia se deplasa foarte greu la dispensare pentru a-si lua zilnic medicatia, s-a optat pentru imbogatirea sarii alimentare cu iodura sau iodat de potasiu. Din 2002, comercializarea sarii neiodate pentru alimentatie a fost interzisa.
OMS recomanda iodarea sarii
Concentratia de iod admisa de legislatia româna este de 30 - 40 mg de iod la un kg de sare. Asta inseamna ca o persoana care consuma in medie zece grame de sare pe zi primeste un aport de 30 - 40 mcg (micrograme) de iod, daca nu se ia in calcul si faptul ca prin prepararea mâncarii se pierde aproximativ 20% din cantitatea de iod.

In majoritatea tarilor lumii se iodeaza sarea de consum inca din 1990. Doza zilnica recomandata de OMS si Unicef difera in functie de vârsta si sex. Un aport de pâna la 500 mcg pe zi este nepericulos. Excesul de iod (cantitati mai mari de 1000 mcg pe zi) este insa la fel de periculos ca si lipsa. El poate duce la aparitia hipertiroidismului si cancerelor tiroidiene.



„Imbogatirea sarii cu iod nu este o gaselnita politica“



Prof. dr. Marian Bistriceanu este de parere ca scoaterea iodului din sare, pe motiv ca ar dauna organismului, ar fi o mare greseala: „Cantitatea de iod din sarea de bucatarie este infima fata de cantitatea maxima admisa si nu poate fi decât benefica pentru organism. Imbogatirea sarii cu iod nu este o gaselnita politica. Sa nu uitam ca ideea introducerii iodului in alimentatie au avut-o si renumitii specialisti in endocrinologie Constantin I. Parhon si Stefan Milcu, care au studiat incidenta hipotiroidismului la Câmpulung Muscel, zona cu cea mai scazuta concentratie de iod in mediul natural, din România“.

[b] Bianca, mami de Maia Teodora
(28.11.2009) Maia Teodora minunea noastra cu ochi de peruzea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Biara spune:

Cel mai recent studiu al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului din 2004 a aratat ca doar 53,1% dintre scolarii de varsta 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul avand deficit de la usor la sever. Aceasta inseamna ca aproape jumatate din copiii care intra in clasa I sunt expusi riscurilor lipsei de iod.
Aceasta valoare este insa o medie. Daca se analizeaza datele pe mediile de rezidenta, se observa ca in mediul rural doar 43% din copii au valori normale ale iodului. O situatie speciala este aceea a femeilor gravide si a nou-nascutilor. Deficitul de iod al nou-nascutilor se incadreaza in limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decat al mamelor lor, care este un deficit usor.
Studiul a aratat ca cea mai mare parte a populatiei Romaniei, aproape 97%, foloseste sare iodata.
Totusi studiul a scos in evidenta faptul ca nivelul actual de iodare a sarii de masa nu acopera necesarul de iod in sarcina. Acest lucru impune pe de o parte cresterea nivelului de iodare a sarii si pe de alta parte analiza oportunitatii administrarii la gravide a unor suplimente medicamentoase cu iod.
36% din familiile copiilor de sase-sapte ani folosesc sare insuficient iodata. In mediul rural, proportia se situeaza la mai mult de trei sferturi din gospodariile intrate in studiul amintit.
Diferentele constatate intre urban si rural pot fi explicate prin alegerea tipului de sare folosita in alimentatie, iodata ori neiodata, conditiile improprii de transport si de depozitare in magazinele rurale, orientarea populatiei de la sate spre consumul crescut de sare neiodata, de regula sare care nu este indicata consumului uman sau cumparata de la saline inainte de iodare, fapt care subliniaza importanta programului de informare si educatie.
Pe prof.dr. Gabriel Banceanu de la IOMC a subliniat importanta perinatologiei, o specialitate noua care priveste nou-nascutul inca din primele zile de viata. El a subliniat ca este extrem de important supravegherea si ingrijirea gravidelor si a nou-nascutului in primele zile de viata.
Potrivit dr. Alin Stanescu de la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC), recentul studiu realizat de acest institut arata ca 63% dintre cei care au fost inclusi in studiu ar avea nevoie de un medicament cu iod pentru ca, cantitatea de iod este sub cea recomandata.
In alta ordine de idei, in cadrul studiului realizat de IOMC s-a urmarit si anemia, respectiv lipsa de fier. Studiul a relevat ca 23,4% dintre copiii de la scoala au aceasta anemie. Procentul este apreciat ca fiind unul mare. 5% dintre copiii scolari de sase-sapte ani au probleme de greutate mica fata de inaltime si acesta este un punct care evidentiaza aportul alimentar foarte scazut, a subliniat dr. Alin Stanescu. Anemia la varste foarte mici poate genera efecte negative asupra copilului mai tarziu asupra posibilitatilor cognitive si emotionale.
La randul sau, Pierre Poupard, reprezentantul UNICEF pentru Romania, a evidentiat necesitatea educatiei populatiei in ceea ce priveste consumul de sare iodata. El s-a referit si la faptul ca deficitul de iod este unul mare in intreaga lume si de aceea au fost luate masuri la nivel international. In interventia sa, Pierre Poupard a mentionat ca UNICEF sprijina eforturile Romaniei in directia reducerii tulburarilor deficitului de iod la copii.
Studiul a mai relevat si faptul ca lipsa de iod in organism poate sa duca la o serie de afectiuni, intre acestea numarandu-se gusa si o dezvoltare a intelectului scazuta. Tulburarile din deficit de iod includ retard mental, alte defecte in dezvoltarea sistemului nervos, gusa si lentoarea fizica precum si incetinirea cresterii chiar cu riscul de stagnare in crestere si dezvoltarea dismorfica a organismului, sterilitate, cresterea mortalitatii infantile si probleme in ceea ce priveste avortul spontan.
Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman. In lipsa iodului, celulele nervoase nu se pot dezvolta, iar aceste efecte aparute in perioada de crestere a copilului sunt ireversibile.
/Rompres/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ancutza_Bro spune:

iaca, Monisu se cam petrece

eu am stat pana la ora asta sa vad "Jurnalul strazii" pe Pro Tv, cred ca e al 5-lea film cu aceeasi tema pe care il urmaresc cu placere

va urez noaapte buna gagici




Anca, mamica fericita de Sabina Ioana (03 nov 2009)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RamonaCopot spune:

Neatza,
eu va c1tesc, dar e d1n ce 1n ce ma1 greu cu scr1sul. dupa cum vedet1 s-a dus s1 tasta "i", 1ar sa dau copy paste la f1ecare "s" "1" e munca t1tan1ca, asa ca renunt.
buna treaba documetarea asta cu 1odul, B1ara . Eu sunt hotarata sa fac un set de anal1ze 1n februar1e, atunc1 vo1 cere s1 testarea 1odulu1, pentru ca eu nu 1-am pus sare 1n mancare deloc pana acum (doar cat au borcanelele nestle pe care le-a papat uneor1), 1ar daca e l1psa probab1l vo1 opta pentru supl1ment de 1od, nu pentru sare.
Am o cur1oz1tate, Mon1s, a1 z1s ca a1 lasat pe sant1ago cu bona. E o bona prof1, pe care cop1lul nu a ma1 vazut-o n1c1odata pana acum, sau e o pr1etena/ruda cu care el e deja ob1snu1t?? 1s tare cur1oasa cum ar f1 daca vreodata as avea nevo1e de o bona, daca ar sta cop1lul cu ea, fara sa o ma1 f1 vazut vreodata, daca reuseste sa 11 dea sa pape, sa 1l adoarma...

pe langa l1psa asta de taste, ma ma1 steseaza la culme laptopul asta pe duca, ca de cate or1 dau refresh, sau vreau sa scr1u 1m1 desch1de pag1na doar cu reclama aptam1l, pe care am ajuns sa o urasc, se 1nt1nde pe f1ecare pag1na, ca ra1a .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RamonaCopot spune:

parca anul trecut , tare mult e de atunc1, at1 scr1s ceva de laptele/lactatele Muller. Vreau s1 eu ma1 multe sa st1u, un l1nk are c1neva?? Dom1n1c papa z1ln1c 2 1aurtur1, d1n luna ma1, dar au fost s1 z1le cand a papat s1 cate 4-5, cand a refuzat papa de alt fel. Credeam ca e safe s1 nu m-am gand1t ca ar avea ceva rau 1n ele, acum ma nel1n1steste gandul asta.

ref la ule1ul de masl1ne, l-am 1ncercat s1 eu aseara, des1 eu am tenul m1xt/gras. L1d1uta , tu de care folosest1?? s1 1l apl1c1 asa 1n stare pura sau neutral1zat pe abur1?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monis5 spune:

neata

m-am intors pe la 1.30 acasa, ca numai gandul ca pitix se trezeste la 8 si nu-i pot spune: joaca-te tu inca 1 ora ca mie mi-e somn nu m-a lasat sa mai stau, desi nu sunase bunica dupa mine. Imediat dupa ce am plecat, sarbatoritul a descoperit ca-i sparsesera masina (i-au fortat o broasca de la portiera) si i-au furat tortul din portbagaj . Tara noastra-i tara noastra...

Asa ca acu la 8 jumate am facut cafea buna-buna din care va las si voua .

Multumesc de gandurile bune, au functionat ca pana acum Iulian nu a avut nici o reactie dupa vaccin. Sper sa fie valabil si pt ror.


Smarandita la noi pana acum putin timp, daca se ducea tati la Iulian noaptea, putea sa-l culce la loc fara nici o problema. De la revelion incoace, daca se pomeneste cu taica-su, urla ingrozitor. Asa ca acum 2 seri, l-am alaptat si l-am pus pe tati sa-l culce. Apoi la trezire s-a dus tot el si a culcat copilul in 5 min. Aseara am facut la fel, dar cu soacra-mea. Cred ca teoria conform careia daca adoarme cu cineva si se trezeste cu altcineva, il confuzeaza, poate fi adevarata. Poate incercati si voi .

Dana pofta buna!

Biara

Ramona am zis baby sitter si ma refeream la soacra-mea. Nu am momentan multe optiuni sa-l las cand plec pe undeva... soacra-mea si eventual tanti care ne face curat, cu care Iulian se intelege super bine (femeia are 37 de ani si un copilas de 4 ani, si-l place tare pe Iulian). Dar cu ea l-am lasat doar ziua si pt perioade scurte de timp .




Monis si piticutzul Santiago (02.11.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lili_a spune:

Neataaaa!
Monis da' esti rezistenta daca te-au mai tinut "muschii" de inca o seara 'out'. Multu de uischi [hac]
Asta mica a fost cuminte cuminte si a dormit de la 8 la 7 jumate, eu doar de pe la 11 dar m-am odihnit. Sotz doarme si acum, dar el si daca il lasi 20 de ore cred ca poate sa le doarma
Ieri de mumie ce eram, am uitat sa felicit copilasii proaspat mergareti, Annabelle si Matei, si pe Ana care a invatat asa repede sa se dea jos din pat.
Licu tare-mi place cind te vad asa multumita de munca ta. Coc si eu niste idei de comenzi si te deranjez pe un PM
Ancutzic eu ficat i-am dat de vreo 3 ori, din sursa "rurala" In rest, mi-a fost cam cah sa cumpar, ca ma gindesc la ce maninca puii aia si e filtrat prin ficatul lor. Am vazut o emisiune cu Mencinicopschi care zicea ca faza asta cu alimentele bogate in fier (gen spanac si ficat) care trebuie date la copii e un mit, ca ele au fier, dar ca organismul nostru absoarebe infim din alimentatie. El zicea ca cel mai bine absorbit e Fe din laptele matern, si apoi, mult mai putin, cel din suplimente, iar cel din alimente e pe ultimul loc, ceva gen 1%
raluci miss you
lyly cum a dormit frichinitul mic si scump? S-a reparat burtica?
dana felicitari pt adormitul repejor.
Sa va zic si eu cum mai stam la capitolul asta. Pt ca ma cocosa sa o plimb si cite o ora in brate atunci cind nu adormea repede, din noiembrie am trecut la adormitul in patutz, cu unul dintre noi de fata, fireste, ca altfel urla. Stat cu capul in jos, masat pe spate, nani-nani-sh-sh-sh, stiti voi... De atunci incoace singurul progres a fost ca nu protesteaza deloc cind o pui in pat, acum stie clar ca acolo se culca omul. In schimb, tot o ora ii ia cu mine, la taica-sau merge mai usor (nu inteleg ce ii face), cam juma de ora. Asa ca in prezent o scoatem putin afara pe la 6.30 -7 ca sa o "loveasca" aerul rece, si o culca numai tati. Eu sint multumita asa
Hai ca ma duc sa incerc sa o pacalesc cu niste mic-dejun

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lylyana.ion spune:

Neata!

Plusez ua, Alex inca doarme ca si-a facut de cap spre dimineata

Monis, nu pot sa cred, ce tara de... ma bucur ca a fost Santi cuminte, nici noi n-am avut reactii la priorix, sa treceti cu bine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui many_bani

Ramonika noi luam Libero nr.5 pachet de 56buc. cu 61 lei din hipermarketuri(Cora, Real, Auchan) in farmacii sunt un pic mai scumpe. Nu mi se par mai scumpe ca Pampers Premium Care, dar sunt mai bumbacoase si nu contin geluri de inalbire. Noi am incercat multe dupa ce am renuntat la pampers si dupa cele bio Winona, dar care ma rupeau la bani, libero au fost cele mai ok.
Imi place ca esti pe aici, Cretulina este cu tati?


mami de Vlad (29.10.2009)


mersi de info ref. la scutece. sper ca pe la vara sa trecem si noi pe olita si sa mai scapam de "pampersi"
nu era cu tati cretul, era prin casa, insa i-am scos o punga de pixuri si era ocupata sa le testeze. doar asa mai scap si eu la calculator, altfel...




Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput