Se va putea naste legal acasa in Romania in 2011?

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns floaredemac spune:

Jenn, bine ai subliniat partea cu asigurarile. Oriunde exista interese financiare, de ce nu ar exista si la capitolul asta?
Am recitit articolul de pe mamepentrumame. De fapt, Andreea si-a motivat decizia de a naste acasa mai mult prin frustrarile legate de modul in care a nascut la spital. Poate cu asta ar trebui inceput in Romania, cu modul in care este vazuta nasterea in spital (de stat sau particular): faptul ca tu ca si gravida care naste nu ai drept la decizii proprii, nu ti se explica procedurile, intri in niste tipare pe care nimeni nu incearca sa le personalizeze. (Nici eu nu am fost intrebata daca vreau cezariana, dar medicul primise anterior acordul meu de a face tot ce este mai bine pt copil, am subliniat lucrul asta de cateva ori). Cred ca este un salt prea mare de la ce avem acum in spitale si in unele clinici particulare, dupa cum spunea "Andreea care a ales sa nasca acasa", la a implementa un sistem care ar trebui sa fie gandit atat de minutios. In primul rand ar trebui sa se schimbe mentalitatea din spitale. Apoi sa ne gandim la un sistem de moase care sa te asiste acasa. De unde sa aiba moasele aparate de eco portabile, cand in unele spitale mari din tara exista un singur ecograf fix pe toata sectia de ginecologie, care include si nasterile si cazurile de boala? Am vrea sa ne comparam cu tari civilizate, dar vrem sa sarim peste etape.
Revenind la Andreea, in articol spune unele lucruri care prezinta situatia cumva la modul ideal. Sunt curioasa ce ar fi facut daca bebelusul nu respira, nu striga, ar fi fost cianotic, ar fi ingerat meconiu, nu ar fi avut puls, etc. Sau ce ar fi facut daca travaliul esua, daca i se facea ei rau si lesina, nemaiavand putere pt a expulza fatul. In conditiile in care ea a fost singura acasa. Spre sfarsit afirma: "Cat despre ideea de "risc" al nasterii acasa, eu o consider exagerata." Si apoi revine la frustrarile legate de sistem. Hmmm... deci totusi sistemul a determinat-o sa nasca acasa singura, nu? De ce nu a cautat o maternitate care sa fie diferita fata de cea la care a nascut prima data? O maternitate unde sa isi poata exprima vointa.
Nasterea este ceva natural, insa nu cred ca asta presupune si inconstienta. Oare de ce pe vremuri rata de mortalitate infantila si a mamei la nastere era atat de mare?

Mergi la inceput